Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Střevní infekce v těhotenství

Infekce Lenka 5.8.2019

Dobrý deň, nadväzujem na môj dotaz #339325, ktorý som položila pred 3 dňami a ktorý mi bol aj zodpovedaný. Aby som to zostručnila, dnes som v 22+0 tt, doteraz v tehotenstve prebehlo všetko v poriadku. Minulú stredu poobede (31.8.) ma však začalo preháňať. Vodnaté hnačky (cca 8-10 x za deň) prebiehali aj s kŕčmi, niekedy boli aj s prímesou krvi a hlienov a trvali spolu 2 dni (štvrtok-piatok). Zvýšenú teplotu (max. 37,9) a bolesť svalov, hlavy a kĺbov som mala len jeden deň (štvrtok). Vo štvrtok ráno som preto išla k obvodnej lekárke. Tá mi na moju žiadosť spravila výter z konečníka a nakázala mi diétu, užívanie Smecty a Hylaku. V nedeľu mi už bolo dobre, až na občasné kŕče a kašovitú stolicu (3x denne po jedle). Dnes (v pondelok) sa cítim relatívne OK, no ráno som ešte v črevách cítila diskomfort a mierne kŕče po rannej stolici. Stolica bola ako-tak tvarovaná, no stále nebola taká, aká by mala byť. Odvtedy som na WC nebola a ťažkosti ani nepociťujem. Problém je však ten, že dnes (v pondelok) mi prišli výsledky z výteru. Bol mi zistený campylobacter jejuni. Vo výsledkoch som videla aj vypísané štyri antibiotiká, ktoré by mali byť citlivé na liečbu (4 ks - jeden bol cyplofloxacín a druhý tetracyklín, na ostatné dva si nespomínam). Obvodná lekárka mi odmietla dať akékoľvek antibiotiká. Povedala mi, že riziko pre plod nie je, pokiaľ stále nemám pretrvávajúce zvýšené teploty či iné prejavy chrípky (bolesti kĺbov, svalov, hlavy) a akútne črevné ťažkosti. Povedala mi, že mám užívať probiotiká a Hylak až do konca tehotenstva - to je všetko. Následne som išla ku gynekologičke, nech skontroluje plod, či som mu nejako neublížila. Tá ma po gynekologickej stránke neskontrolovala, lebo že som infekčná, len mi povedala, že nechápe prístup mojej obvodnej lekárky, že ona by antibiotiká určite nasadila. Tvrdila, že riziko campylobactera na plod je oveľa väčšie ako riziko antibiotík na plod. Campylobactera môžem prekonať už v čreve, pričom tráviaci systém je oddelený od placenty, no môže sa stať, že mi pri neliečenej infekcii môžu baktérie prejsť krvou aj na plod a ohroziť ho. Veľmi som sa vyľakala a znova som utekala k obvodnej lekárke - tá mi povedala, že mi antibiotiká dá len cez jej mŕtvolu, že si to nezoberie na svedomie. Riziko mi podľa nej nehrozí. Presvedčila som ju na kontrolný výter, ktorý odovzdávam zajtra. Rodinná známa - sestrička - mi povedala, že by ATB nasadila už teraz, bez toho, aby som čakala na výsledky. Mne však ATB obvodná doktorka nechce predpísať. Som tak v bezvýchodiskovej situácii. Prosím Vás, aký postup je správny/ správnejší? Čo mám robiť a ako postupovať, aby som ani len teoreticky nemohla ublížiť bábätku? Mám počkať na výsledky z kontrolného výteru a po pozitívnom výsledku trvať na liečbe? Nie je to nebezpečné, keď znova budem čakať na výsledky? Nechcem čakať už ani jeden deň, chcem konať, no neviem ako. Som v bezvýchodiskovej situácii a bojím sa. Ďakujem za Váš objektívny názor.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, rovněž zastávám názor, že ATB by se měly podávat jen při vážném a těžkém průběhu infekce, tedy pokud jsou deletrvající vysoké teploty, a déletrvající průjmy s dehydratací a celkově těžkým nelepšícím se špatným stavem, což u vás nebylo, čili šlo o lehký průběh, který odeznívá v podstatě zcela bez komplikací, a nyní již podávat ATB jaksi dodatečně už je úplně zbytečné, ještě váš dotaz předám odborníkovi, jinak se můžete poradit telefonicky na klinice infekčních nemocí, klidně si tam hned zavolejte, pořád tam lékaři drží službu, takže by vám měli vyjít vstříc a poradit i po telefonu zcela jistě přesně a odborně, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den, naprosto souhlasím s Vaši praktickou lékařkou a s doktorem Folprechtem. Campylobacter jejuni je velice běžná infekce v ČR, dá se získat požitím tepelné hůř upraveného drůbežího masa. Mezilidský přenos neexistuje, to znamená, že nejste infekční pro své okolí nikdy. Samotná infekce nemá vliv na těhotenství či plod, nemůže poškodit miminko. Ohrožuje Vás spíše nepoměr iontu a odvodnění při průjmu. Pokud potíže pominuly, tak nemá se čeho obávat. Antibiotika u výsledků se vypisuji vždy, mikrobiolog Vás nezná jako pacienta a neví jak těžký je Váš případ. Antibiotika u této infekce jsou doporučené pouze v případě trvání obtíží, hlavně teplot, při nelepšícím se stavu pacienta. Jinak doporučená vůbec nejsou, zhoršují totiž fungování Váši vlastní střevní flory, která Vás chrání. A v těhotenství už vůbec ne! U těhotných se snažíme o minimum antibiotik pouze v nezbytně nutných případech, což toto není. Kontrolní výtěr se neprovádí, jelikož budete mít pozitivní výsledek několik týdnů, než se bacil vyloučí a je to normální, v menší míře může být ve střevě aniž by působil potíže i normální. Dějte na Vaši paní doktorku praktickou, zdá se být velice rozumná.

Související dotazy

Střevní infekce
Dobrý den, kamarádka má střevní chřipku - zvracela...
Střevní infekce
Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže...
STřevní chřipka
Dobrý den chtěla bych se zeptat před pár dny jsem měla...
Střevní bakterie v moči
Dobrý den, z kultivace moči mi neustále vychází střevní...
CMV infekce
Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem....
Těhotenství a infekce
Dobrý den, jsem ve 26tt a celé těhotenství trpím infekcemi,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Střevní chřipka?


Střevní infekce

Dobrý den, už druhým dnem trpím průjmem. Je dosti vodnatý, doprovázený křečemi...

Střevní infekce

Dobry den chtel jsem se zeptat uz tyden mam bolesti bricha vodovy prujem zvysena...

Střevní infekce

Dobrý den, před týdny jsem měla týden střevní potíže (nebyl to klasický průjem,...

Střevní infekce

Dobrý den, Vzbudil jsem se po silvestru s bolestí celého těla, během 3 hodin...

Střevní infekce

Dobrý den, kamarádka má střevní chřipku - zvracela v noci a má průjem. Doktor...

Střevní infekce

Dobrý den, mám dotaz ohledně střevní infekce. Myslím si, že jí trpí můj otec....

Střevní infekce

Dobrý den už 3 dny mám vysoké horečky ,zimnice a šílené křeče ve střevech ze...

Střevní infekce a krvácení při užívání HAK

Dobrý den je mi 22 let antikoncepci beru již 5let.Měla jsme střevní chřipku...

Střevní infekce v těhotenství

Dobrý den, moje dcera je ve 20 týdnu těhotenství, v prvním trimestru měla nevolnosti...

Střevní infekce zřejmě

Dobrý den, již třetí mám silné bolesti břicha (křeče) a k tomu se mi včera přidal...

Střevní kličky

Dobrý den dnes jsem byla na ultrazvuku tam v papírech jsem měla napsano střevní...

Střevní mikroflora

dobrý den mám porušenou střevní mikroflóru a všude se píše že by se měli užívat...

Střevní mikroflora

Dobrý den před 2 lety mi bylo diagnostikováno porušení střevní mikroflory,ale...

Střevní mikroflóra a seboroická dermatitida

Dobrý den, Rád bych touto cestou získal odborný názor gastroenterologa. Nestojím...

Střevní mikroflóra, Klepsiella pnenumoniae, Streptococcus agalactiae

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně střevní mikroflóry a nález...

Střevní nepravidelnosti

Dobry den, pred 3 roky me zacly trapit hemeroidy, bylo mi teprve 18, stalo se...

Střevní nespecifický zánět

Dobrý den,lékař na imunologii mi sdělil,že mám vysoké hodnoty ASCA IgA a ASCA...

Střevní obtíže

Dobrý den, můj problém se týká střevních obtíží. Dva měsíce jsme se doma potýkali...

Střevní obtíže

Dobrý den ,před měsícem mi bylo zjištěno, že mam žlučový kamen asi 1,5 mm velký....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka před uchem


Rezavá moč

Chtěla bych se vás zeptat zda rezavá moč signalizuje nějaké závažnější onemocnění....

Vynechání menstruace


Závratě, brnění rukou, únava, nadměrné pocení

Dobrý den, chci poprosit o Váš názor, jestli příčina mých problémů může být...

Pri behani boli v pobrisku a bolest vystreluje az ke konecniku

Dobry den, v poslednich cca dvou-trech mesicich me pri behani boli v pobrisku...

Stani na jedne noze se zavrenyma ocima

Dobry den pani doktorko, chtel bych se zeptat, jak dlouho z pohledu neurologie...

Revmatoidní artritida a snížení schopnosti pracovat

Dotaz pro MUDr. Aleš Ducháček Vážený pane doktore, děkuji za Vaší odpověď,...

Bolest varlete šířící se k ledvinám


Atherom na paži

dobrý den.mužete mi prosím poradit.dcera byla na odstranění atheromu 13.3.2015...

Změna velikosti varlat

DOBRÝ DEN. JE MI 58 LET A POZORUJI , ŽE SE MI JEDNO VARLE ZMENŠILO A DRUHÉ NAOPAK...

Krev po stolici




Dieta při cholesterolu-ryby

Dobrý den, můžete mi, prosím, odpovědět na následující dotazy ? Nikde jsem...

Oddálení a přerušení braní antikoncepce

Dobrý den, rozhodla jsem se oddálit menstruaci tím, že jsem po dobrání jednoho...

Brnění dásní a rtů

Dobrý den, už nějaký čas mě trápí nepříjemný pocit dásní a rtů (asi brnění),...

Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Bušení srdce, zrychlený tep, bolest hlavy

Dobrý den, rád bych se předem omluvil za zvolení kategorie tématu, i když se...

Ztuhlé trapézy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na mé zdravotní potíže. Trápí...

Cysta nebo těhotenství?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Brala jsem antikoncepci (Stodete), která mi...

Kýla pupeční

Dobrý den, objevila se mi přímo v pupíku vyklenutá bulka, zřejmě kýla. Tuto...

Reklama
Zavřít