Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stučnění jater životním stylem

Vnitřní lékařství Jan 30.3.2019

Dobrý den ,
je mi 33.let bývalý aktivní sportovec nyní už jen rekreačně...mám dotaz ohledně zvětšených jaterních testů u enzymu ALT. Dva roky chodím na pravidelné odběry a hodnota ALT je stále nad horní hranicí od 1,69 až do nynějška, kdy jsem se dostal na hodnotu 1,09 ( poslední dva měsíce jsem úplně bez alkoholu vč.hlídání si jídelníčku a upravil jsem váhu ze 107 kg na 99kg při výšce 190 cm). Dle zpráv viz.příloha mě diagnostikují steatózu jater. Můj obvodní lékař mi doporučil půl roku úplně abstinovat. Zajímá mě ,jak dlouho může trvat úplné zotavení jater. Zdali může být Steatóza i z jiné příčiny než z občasné konzumace alkoholu(víkendy) a případné nadváhy a jestli je opravdu nutná tak přísná abstinence, kterou již dva měsíce tak tvrdě dodržuji:)
Cítím se naprosto zdráv a v kondici...Děkuji za posouzení a odpověď.

MUDr. Tomáš Musil
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Praktické lékařství a akupunktura Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, Jane,

Vaše hodnota BMI (zohlednění hmotnosti k Vaší výšce) svědčí pro přetrvávající nadváhu. K Vaší situaci se zvýšením ALT a steatózou jater běžně dochází u sportovců, kteří mají vyšší hmotnost a nesportují již tolik, jako dříve. Můžete si povšimnout, že při redukci hmotnosti Vaše hodnota ALT poklesla, takže je zřejmé, že další pokles hmotnosti povede k dalšímu zlepšení. V jídelníčku je zásadní vyvarovat se nadměrné konzumaci masa či být raději "zdravý" vegetarián. Pokud toužíte po zachování svalové síly a celkové figury, můžete se podívat, jak vypadají kulturisti vegetariáni třeba na youtube.com
Jaterní zánět přirozeně ustoupí - je to vratná záležitost (cca v měsících) a nejedná se nevratné poškození jater. Ovšem alkohol i v malém množství může u některých citlivých osob způsobit vážná poškození jater. I takové případy byly zazamenány. Alkoholová abstinence má řadu výhod. Ale konečné rozhodnutí je na Vás. Máte svobodnou vůli. Buď radu si vezmete k srdci, nebo si budete dále játra poškozovat.

Pěkný den přeje Dr. Musil

Související dotazy

Úprava životního stylu
Dobrý den! Chtěl bych se Vás zeptat, jak co nejlepším...
Steatóza jater
Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení...
Vyšetření jater
Dobrý den, nedávno jsem absolvoval vyšetření moči...
Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Cirhoza jater a infekční žloutenka
Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který...
Hubnutí, změna životního stylu
Před několika měsíci jsem byla ještě pěkný špekáček....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Střídavý krevní tlak

Dobrý den, jmenuji se lucka je mi 24 let. V roce 2012/2 jsem prodělala kolaps,...

Střídavý průjem a zácpa

Dobrý den, asi 5dní mě trápil průjem bez bolesti, pak následující dny už s bolestmi,...

Stříhání znamének nůžkami

Dobrý den, dlouho jsem měl znaménko (možná není znaménko) z vnitřní strany paže....

Stříkající stolice u kojence

Dobrý den, muj syn 11 týdnů je posledních cca 5 dni u kojení neklidný, jí, ale...

Stříkalo horké lepidlo a výpary z něj mi nedělali dobře

Dobrý den, nastoupil jsem do nové práce, kde jsme se předem dohodli na dané...

Stříkla mi do obličeje moč ze sáčku od cévky

Dobrý den, když jsem v práci měnila sáček od cévky, tak mi stříkla trochu moč...

Střípek ve vlasech

Dobrý den, prosím ráda bych se vás zeptala ohledně jedné nepříjemnosti, která...

Střípky v krku

Dobry den, Dnes je to 10 dní, co jsem omylem snědl chleba s máslem na kterém...

Střzený nehet - poškozené nehtové lůžko

Dobrý den, měla jsem zánět pod nehtem na pravém prsteníčku na ruce a lékař mi...

Sttreptococus pyogenes

Dobrý den, dotaz se týká mé dcery 4,5 roku. V prosinci bylo podezření u mé dcery...

Studena ejakulace

Dobrý den už přes rok se s přítelem snažíme o miminko ale nejde nam to. Na višetření...

Studená kolena

Poslední cca rok mě občas trápí fialová kolena. Kolena mě nebolí, ale i když...

Studená kůže po celém těle

Dobry den, mám studenou kůži po celém tele už od dětství (teda co si pamatuji)....

Studené a fialové ruce a nevolnost

Dobrý den, je mi 14 let a mám věčně studené a fialové ruce. Dětská lékařka nás...

Studené holení kosti

Dobrý den, chtěla bychs e zpetat. Dost často mě u nohou zebou holení kosti,...

Studené chodidla

Dobrý den, nevím, kde dotaz zařadit, ale pár let mě trápí že mám stále studené...

Studené končetiny

Dobrý den, dlouhodobě trpím na studené končetiny, ale poslední dobou je to...

Studené končetiny

Dobrý den, trpím studenými končetinami po celou roční dobu. Prsty na nohou mi...

Studené končetiny

Dobrý den, prosím Vás již delší dobu mne trápí teplota mích končetin, cit v...

Studené končetiny

dobrý den vážená/ný/ pane doktora chtěla bych se zeptat na toto od prosince...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Akné, roztoči

Dobrý den, od 14 let jsem trpěla na akne(je mi ted 17) nebo to tak říkal aspoň...

Norethisteron

Norethisteron, sport a alkohol. Dobrý den, mám stručné dotazy. Může užívání...

Leukocyty v moči

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a vše je prý v pořádku až na to,...

Rychlá ejakulace

Dobry den mam problem jsem muz 24 let a pri sexu jsem hned hotovy...1-2minuty...

Zánět šlach v kotníku

Dobrý den, již asu před měsícem jsem byla u ortopeda.Ten mi diagnostikoval...

Známky parciální léze předního zkříženého vazu

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku vyšetření magnetické rezozonance....

Otoskleroza

Dobrý den,mám otosklerozu,ale prý na té nižší hranici,takže vcelku vpohodě,i...

Natržený kolenní vaz postranní

Při pádu na mokrém dřevě jsem si poranila koleno, kde mám endoprotézu. Lékař...

"vibrace" v rukou(i po těle)

Dobrý den před dvěma dny ve mě začalo "vibrovat". Pokaždé když se dotknu nějaké...

Divný pocit v uších

Dobrý den, Předevčírem jsem měl podivný pocit v uších. Přirovnal bych to k...

Artroza a Condrosulf

Před pěti lety jsem začala mít priblémy s levým kolenem. Byla jsem ulekaře a...

Papily na jazyku

Dobrý den, před zhruba 10 dny jsem si všimla v ústech na jazyku podivných výrustků...

Hodně se mi zhoršily vlasy a skoro mi nerostou.

Dobrý den jsem 11let po operaci dosti velkého meningeomu hlavy. Asi 2cm nádorů...

Léčba antidepresivy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: v únoru jsem kvůli úzkostem začala užívat...

Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,udělá'' tak mě šíleně bolí břicho a pálí v pochvě.

Dobrý den. Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,uděla'' tak mě šíleně bolí břicho...

Bolest třísla


Bolest svalstva

Dobrý den, občas cítím mírnou bolest ve svalech (bicepsy). Nejedná se o problém...

Asentra a Neurol

Dobrý Den ,již 3 rokem beru neurol a asentru 1 * denně poslední dobou se potykám...

Bolest v podžebří po operaci žlučníku

Dobrý den,prosím o radu,již několik dní mě bolí pod pravým žebrem,je to taková...

Reklama
Zavřít