Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Suchý kašel a pocit "knedlíku" v krku

Lenka 28.7.2018

Dobry den, jiz mesic a pul se potykam s problemy. Po navratu z dovolene jsem za ala trpet na dusnost, pote se pridal suchy drazdivy kasel, asi po dalsim tydnu prisel pocit knedliku v krku. Podstoupila jsrm rtg plic. Vse v poradku, jen mi objevili ziskanou skoliozu, pry asi z toho jak jednostranne nosim dceru. Ted ale nastoupil i slabi chrapot. Nekourim. Nejdrive jsem si myslela ze je to psychicke, ale uz se mi to nezda. Cim vic si ctu na internetu, tim vice jsem vydesena. Mam tri male deti a mam strach jestli to neni rakovina jicnu. Co jineho by to tak jeste mohlo byt? Teplotu nemam, nehubnu, ani nemam zvetsene uzliny. Dekuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, v prvé řadě je třeba se přestat bát a vytvářet katastrofické scénáře. Chápu, že máte strach, ale není důvod. V tomto roce jednak hodně lidí pociťuje zhoršení alergií a kdo neměl, objevují se nově. Suchý kašel a pocit "knedlíku" v krku bývá často spojený se suchým zánětem v oblasti hrdla. Tyto záněty se nyní v suchém a teplém počasí také objevují častěji. Doporučuji Vám nejdříve navštívit lékaře na ORL. Pokud se potvrdí diagnóza, je třeba počítat s delší dobou léčby, může trvat i 2-3 týdny. Jinak Vám doporučuji zatím kloktat vincentkou nebo cucat vincentkové pastilky až 7xdenně, Glukavin (od firmy, která vyrábí Pangamin Bifi) na podporu imunity a dostatek vitamínu C a hlídat si tekutiny. Na pár dní, i když by problém nebyl spojen s alergii, je vhodné užívat 1xd antihistaminikum (Zodac, Zyrtec..). Zklidňuje také sliznice. Podle Vašeho zdravotního stavu pak je na zvážení Vašeho praktika, zda je potřeba i alergologické vyšetření. Kromě zmíněného může pokašlávání také souviset s problémem mezi jícnem a žaludkem, kdy dochází k tzv. gastroezofageálnímu refluxu a žaludeční šťáva dráždí sliznici jícnu. Pokud by Váš lékař měl podezření na tento problém, odešle Vás na gastrofibroskopické vyšetření. Vhodnou léčbou by se pak potíže vyřešily. Ať už je příčinou Vašich potíží některá ze zmiňovaných záležitostí, psychika Vaše potíže velmi ovlivňuje. Proto je třeba i s tím počítat a zaměřit se i na zklidnění, pohodu a zvládání emocí. Chápu, že se třemi malými dětmi to není jednoduché, ale pokud to nebudete zvládat sama, může Vám pomoci psycholog.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, odpověď paní doktroky přede mnou byla velice výstižná. Souhlasím s ní. Nebojte se rakoviny. Příčiny chrapotu, pokašlávaní a podobných potíží jsou v naprosté většině případů banální. Důvodem bývá infekce, alergie, gastroesofageální reflux atd.. Pokud Vám potíže začaly po návratu z dovolené, je možné, že jste chytila nějký virus, možná v důsleku cestování či oslabení. Léčení kašle i zadýchávání může být zdlouhavé, i po přeléčení akutního infektu může kašel přetrvávat týdny. Chrapot je pak důsledkem otoku namáhaných hlasivek a měkkých tkání krku.
Začněte tím, že půjdete na ORL. Nebude třeba žádanka, měli by Váš ošetřit rovnou. Lékař vyšetří hrdlo, může udělat střery, podívá se na hlasivky. Může doporučit Aescin na oplasknutí otoku, když bude přítomen. Může doporučit léčbu či další vyšetření dle nálezu.
Pokud se na ORL na nic nepřijde, pak doporučuji dovyšetřit na plicním oddělení na nezvyklé vyvolavatele kašle jako chlaymidie, černý kašel, mykoplasmata... Bylo by třeba vyšetřit revní obraz, ukazatele zánetu. To vše lze udělat laboratorními testy. Pokud by se potvrdila infekce, budete podle toho léčená. Lékař na plicním může doporučit testy na zánět v plicích či dechové testy, zda nemáte počínající astma například. Může doporučit vyšetření na alergie, která lze provést z krve či takzvanými prick testy na předloktí u alergologa.
Pokud by ani tato vyšetření nepřinesla vysvětlení, pak byste měla být vyšetřená gastroskopicky, zda za potížemi nestojí gastroesofageální reflux. To je onemocnění, při kterém se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu a někdy až do úst. Jícen je kyselou tráveninou drážděný a vznikají v něm různé změny jako například záně.
Mezi projevy refluxu patří pachuť v ústech, pálení jazyka, říhání, pálení žáhy, tlak či bolest za hrudní kostí, pocit plnosti, nechutenství a další. Někdy se může objevit kašel, který je nejčastěji způsobený vdechnutím trošky žaludečního obsahu do plic při spánku.
Zatím dodržujte doporučení popsaná paní dotorkou přede mnou. Přidávám, že byste neměla nosit dítě na jedné straně, abyste si nezhoršovala záda, na která budete výhledově potřobovat rehabilitaci.
Nemějte strach, věřím, že to nebude nic vážného. Přeji Vám, aby se Vám brzy udělalo lépe.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pocit knedlíku v krku
Po tot.tyreoidektomii v květnu tohoto roku trvá nechutenstvi...
Suchý kašel
Dobrý den.Prosim o radu.Mám astma.Nyní asi 14 dní suchý...
Suchý kašel po Prestariu
Dobrý den, beru Prestarium neo, nechce se mi moc měnit...
Nevolnost, pocit knedlíku v krku, nechuť k jídlu
Dobrý den, Je mi 17 let a poslední 3 týdny mám problémy...
Pocit knedlíku v krku
Dobrý den, moc vás Prosím o radu, jsem už psychicky...
Noční suchý dráždivý kašel
Dobrý den, už týden mám kašel převážně v noci.Když...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Suchý kašel

Dobrý den, mám už asi měsic suchý dráždivý kašel. Je mi 14 let. Po kašli...

Suchý kašel

Dobrý den,už 14 mě trápí suchý,dráždivý kašel. Přes den je to dobré,večer nemůžu...

Suchý kašel

Dobrý den, mám už asi měsic suchý dráždivý kašel. Je mi 14 let. Po kašli mě...

Suchý kašel

Dobrý den, syn 9 let má už shruba pul roku problém se suchým kašlem, vodnatou...

Suchý kašel

Dobrý den, zhruba v květnu jsme s přítelem prodělali chřipku.Léčily jsme se...

Suchý kašel

Vážený pane doktore/paní doktorko, mám 4 a půl měsíčního syna, kterého asi...

Suchý kašel

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na mámu (47let) která má suchý dráždivý kašel....

Suchý kašel a bolest hrudníku

Dobrý den, už třetím týdnem trpím suchým dráždivým kašlem. Kašel byl ještě před...

Suchý kašel a bolest na hrudi

Dobry den, uz druhy tyden mam suchy srazdivy kasel a ted posledni tri dny se...

Suchý kašel a bolesti svalstva

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na následující problémy. Postupně mě začaly...

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Dobrý den už jsem Vám psala ohledně mého problému neustálý suchý kašel a pocit...

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Dobrý den prosím Vás mám dlouhodobě pocit něčeho v krku a dráždí mě to neustále...

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Vše bylo vyloučeno až na psychické potíže ty mám.

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Dobrý den,píši již po několikáté, prosím Vás od Nového roku mám neustále pocit...

Suchý kašel a vyrážka

Dobry den obraciam sa na vas s prozbou zas o pomoc, vyse dva mesiace mam suchy...

Suchý kašel po Prestariu

Dobrý den, beru Prestarium neo, nechce se mi moc měnit léky, pry je to dobry...

Suchý kašel u dcery

Prosím o radu. Mám 8,5 letou dceru. Letos na jaře trpěla dlouhodobě na suchý...

Suchý kašel u dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat syna (2roky) už pul roku trápí často se opakující...

Suchý kašel u tříletého dítěte

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně svého tříletého syna. Loňský podzim a zimu...

Suchý kašel v práci

Dobrý den, mám problémy s kašlem. Kašlu už asi 3 roky. Je to suchý dráždivý...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Seknutí (zastaveni)

Já nevím jak to přímo posat ale spoluzaci tomu rikaj sekani ja proste neco delam...

Vyrážka na penisu

Dobryden, už snad od narození mam na penisu(lehce pod žaludem) bílé pupinky(...

Extrasystoly

Dobrý den, je mi 28 let a za posledních 12 měsíců jsem pociťoval občasné extrasystoly....

Cysta a krvácení

Dobrý den, Mám bolesti v podbřisku na pravé straně delší dobu k tomu se přidalo...

Nízká váha

Dobrý den.Je mi 27 let a jsem dárce krve.Měřím 170 cm a chtěl bych přibrat nějaké...

Mžitky před očima a bolest hlavy

Dobrý den, mám dotaz. Dnes mě rozbolelo hodně oko a v místě pod okem ..začala...

Krev v vykašlaném hlenu

Dobrý den, Již druhý týden vykašlávám v hlenu takové malé krevní sraženinky...

Bolest pod žebry


Syndrom karpálnícho tunelu

Dobrý den před 5 lety mi zjistili zhoršené hodnoty Emg karpalnich tunelů....

Nosní mandle

Dobrý den, lékař zjistil zvětšenou nosní mandli, ale řekl že si jejím odstraněním...

Vaginální mykozy, bolest pochvy, trhání kůže v okolí pochvy

Dobrý den, už po několikáté mně trápí bolest pochvy a poševního vchodu, trhání...

Vřídky ve vlasech

Dobrý den, v průběhu dvou měsíců se mi objevují z ničeho nic vřídky na hlavě...

Bílé,nezapachající hrudky.

Dobrý den. Měla bych prosím dotaz, asi před měsícem se mi objevil bilý výtok,nezapáchal...

Bolest tibie po odběru štěpu

Dobrý den, před 3,5 měsíci jsem absolvovala ortopedickou operaci - odstranění...

Bolest přední části chodidla

Dobrý den pane doktore, již 14 dní mě bolí celá přední část pravého chodidla....

Infekce v krku


Flek na noze pod nehtem

Dobrý den na na nehtu u palce u nohy se mi objevil cca pred tydnem hnedy kulaty...

Těhotenské testy a jejich spolehlivost

Dobrý den ráda bych se zeptala jaká je spolehlivost těhotenských testů, dělala...

Lactobacillus species

Dobrý den, nemůžu se zbavit lactobac.species, způsobuje mi velmi nepříjemné...

Plastika předníko křížového vazu

Dobrý den, jsem 4 roky po plastice předního krizoveho vázu a minuly týden v...

Zavřít reklamu