Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Svalová slabost

Jiný problém Roman 28.8.2018

Dobrý den,

je mi 27 let, vážím 82kg, měřím 187cm a chodím 3-4x týdně do posilovny.

asi 3 roky nazpátek jsem měl problémy s takovým zvláštním pocitem v končetinách, hlavně tedy v rukách. To trvalo pár týdnů a pak to samo odeznělo. Nyní je to tu znovu a řekli bych, že o něco intenzivnější. Je to těžké popsat, je to taková slabost, ale ne fyzická, jelikož nepociťuji žádný úbytek síly. Asi bych to přirovnal k před-chřipkovému stavu, když se cítíte slabý, máte zvláštní bolest v kloubech a zkrátka se cítíte nemocně, což je dost obtěžující a neumožňuje mi to plnohodnotně žít. Tento stav přichází a odchází zcela nečekaně během dne a většinou trvá několik hodin. Občas se cítím v pohodě, občas opravdu mizerně. Nevím, zda to s tím může mít nějakou souvislost, ale stalo se mi to v momentě, kdy jsem během měsíce zhubnul 3kg (což bylo cíleně, jelikož jsem upravil počet v kalorií v mém jídelníčku). Nejdříve jsem si všiml, že pri polknutí cítím něco v jícnu, jakoby se přes něco ta strava musela dostávat, to ovšem již nyní nemám. Je mi spíše jen špatně od žaludku, ale to trvá až poslední týden a přisuzuji to nervům.

Aboslvoval jsem vyšetření krve, kde mi vyšel zvýšený bilirubin (hodnota 30 µmol/l), což je ale u mě normální, bilirubin mi takto létá pravidelně, ALT, AST mam v pohodě. Dále lehce zvýšená UREA (8,2), to ovšem přisizuji stravě s velkým množstvím bílkovin. Jinak vše v naprostém pořádku. V příloze posílám kopii testu.

Dále jsem byl u neurologa, který mě zkontroloval pohledem, zaťukal mi na pár kloubů a předepsal magnesium a vitamíny B. Beru to týden, zatím to nepomáhá.

Byl jsem na rentgenu krční páteře, na CT bederní páteře. Bez nálezu.

Před těmi 3 lety jsem absolvoval kolonoskopické a endoskopické vyšetření. Tato vyšetření jsem absolvoval z důvodu poruchy trávicího systému (změna konzistence stolice, nadýmání, nutkání na stolici i po vyprázdnění apod.) Byla bez nálezu. Mam testované celiakie, alergii na lepek apod., opět negativní. Tudíž mam diagnostikovaný syndrom dráždivého tračníku IBS. No a nějak v průběhu tohoto celého se přidala i ta slabost v končetinách. Tehdy jsem tedy tyto potíže přisuzoval právě IBS, ovšem nyní v posledním půl roce se mi to výrazně zlepšilo a stolice se vrací do normálu, nemyslím si tedy, že by to bylo tím. Spíše vidím paraleru s tím hubnutím, jelikož i tehdy jsem zhubl pár kilo, je možné, že by se po třech kilech s tělem něco stalo a takto reagovalo?

Musím říci, že z toho začínám být docela ve stresu, jelikož v polovině září letím na rok studovat do zahraničí. Nechce se mi odlet (a vlastně i všechno ostatní) kvůli tomu odkládat. Je to rozhodování takové mezi... co když to přejde a to odkládání bylo zbytečné a nebo co když to nepřejde a z mé cesty se stane peklo? Asi je důležité podotknout, že za ten měsíc se můj stav nijak výrazně nezhoršuje, v opačném případě bych bych let odložil zcela určitě.

Snažil jsem se toho popsat co nejvíce a rád bych se zeptal odborníka na jeho pohled, o co by se mohlo jednat, případně jaké vyšetření bych měl dále podstoupit. Z mého laického pohledu a tolik doktory milované "internetové diagnostiky", se mi jeví ještě jako možné příčiny:

Problémy se štítnou žlázou (ta v krevním testu nebyla)
Únavový syndrom
Nízký krevní tlak (ten mi nikde neměřili)
Nějaká nevyléčitelná neuronemoc typu roztroušená skleróza apod.

Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučovala by Vám ještě požádat praktického lékaře o vyšetření hladiny hormonů štítné žlázy. Dále by bylo vhodné již nesnižovat tělesnou hmotnost. Omezte také posilování. Při 187 cm a předpokladu dobře vyvinutého svalstva (dle zmínky o posilování) je 82 kg málo. Máte spíše podváhu. A při tom se může objevovat svalová slabost. Vzhledem k tomu, že neurologické vyšetření bylo negativní a laboratorní vyšetření také, pokud Vy sám chcete, nevidím důvod, proč by jste nemohl odjet studovat do zahraničí.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Romane, zdá se, že jste byl dobře a důkladně vyšetřený. Pokud si neurolog nemyslí, že byste měl nějakou neurolohickou nemoc, pak z ní nemusíte mít obavu. Jinak se zdáte zdráv. Ohledně laboratorních testů -máte vyšší bilirubin. Nechte si před odletem případě dovyšetřit ultrazvuk jater a žlučníku, ale nejspíše bude vše v normě. Pravděpodobně máte dědičnou hyperbilirubinemii zvanou Gilbertova nemoc či syndrom. Bylo by dobré zkontrolovat konjugovaný a nekonjugovaný bilirubin a vyšetřit moč, aby to bylo jasnější. U Gilbertova syndrmu se vyskutuje svalová únava, slabost, lehká hlava a další zdánlivě s játry nesouvisející příznaky, které se mocně mohou zvýraznit při stresu, únavě, hubnutí, velké zátěži atd., což je vše Váš případ. Dále k vyšší uree - může to být důsledek diety. Máte relativně malou váhu k Vaší výšce. Určitě nehubněte a také vynechejte vysokoproteinovou dietu, není to zdravé pro Vaše ledviny. Jezte 4-5x denně, vyváženou stravu, dost pijte a nepřehánějte to se cvičením, pokud posilujete. Tělo potřebuje čas na odpočinek. nyní dokud Vám nebude lépe, moc necvičte. Až budete fit, ideální je cvičit 3x týdně 45 minut, malá zátěž, více opakování. Do cvičení zařadit protažení a prohřátí na začátek a relaxaci na konec. Jinak si spíše cvičením budete škodit. Hubnutí samo o sobě molo vyvolat Vaše potíže, protože jste měl málo kalorií a možná i nedostatek lecjakých dalších prvků. Magnesium s vitaminem B užívejte měsíc či dle doporučení neurologa, nadále jen magnesium, pokud ho snášíte, a to dlouhodbě. Efekt není okamžitý, ozdravně to působí na mozek a nervový systém. Únavového synromu se nebojte, vyšší únava zde také souviset s dietou a zvýšeným bilirubinem. Nechejte si dovyšetřit štítnou žlázu. Z mého pohledu není důvod k odkládání zahraničního pobytu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Svalová slabost
Dobrý den, chci se zeptat jestli může přechodná neuroinfekce...
Svalová slabost, spinální muskulární atrofie
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem žena 41let a v...
Fascikulace a svalova slabost
Dobry den, jiz treti rok mne trapi fascikulace po...
Svalová poranění
Dobrý den, meho manžela vždycky po sportu boli lýtko....
Svalová slabost
Dobrý den, před rokem jsem dostala "chřipku"?? projevující...
Svalová bolest
Dobrý den,často se mi stává,že mi mezi žebry vyleze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Svalová dystrofie, dědičnost

Dobrý den, můj tatínek má tuším od 12let svalovou dystrofii, která se projevuje...

Svalova horecka a krece

Dobrý den, po Dlouhé době jsem začal cvičit před 9dny a od včerejška mam svalovou...

Svalová křeč

Dobrý den, před pár dny jsem spadla z kola a na pravé ruce mám zavřenou zlomeninu...

Svalová křeč celého těla

Dobrý den Nedávno jsem na taneční párty viděla z ničeho nic upadnout chlapce...

Svalová křeč ve stehně.

Dobrý den,rád bych se optal z jakého důvodu je svalová křeč v pravém stehně...

Svalová křeč ve tváři

Dobrý den Chtěla bych se zeptat. Mám problém 3x do měsíce mě chytají křeče...

Svalová kýla na předloktí ?

Dobrý den , mám na vnitřní straně jak pravého tak levého předloktí bulku tedy...

Svalová poranění

Dobrý den, meho manžela vždycky po sportu boli lýtko. Včera hrál fotbal a zase,...

Svalová slabost

Dobrý den, delší dobu mě trápí svalové problémy, se kterými si nevím rady....

Svalova slabost

Dobrý deň,mám 22 rokov, už asi 4 mesiace pociťujem svalovú slabosť v ľavej ruke...

Svalová slabost

Dobrý den, chci se zeptat jestli může přechodná neuroinfekce trvat více jak...

Svalová slabost

Dobrý den, před rokem jsem dostala "chřipku"?? projevující se bolestmi svalů...

Svalová slabost a zvýšené jaterní testy u dětí

Dobrý den mám velkou prosbu. Od minulého týdne nám onemocněla dcera. Začlo to...

Svalová slabost končetin

Dobrý den, je mi 32 let a již cca 3 měsíce mám pocit jakési svalové slabosti...

Svalová slabost končetin

Dobrý den, doplňuji svůj dotaz ze 16.1. Dotaz zní: je mi 32 let a již cca...

Svalová slabost, spinální muskulární atrofie

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jsem žena 41let a v posledním asi roce pocituji...

Svalová slabost, třes

Dobrý den, ráda bych slyšela Váš názor na moje potíže. Již zhruba tři roky trpím...

SVALOVÁ SLABOST?

DOBRÝ DEN, OD MINULÉHO ROKU MÁM PROBLÉM S BOLESTMI SVALŮ A K TOMU NAFOUKLÉ BŘICHO....

Svalová únava a bolest zad

Dobrý den, je mi 17.let a chtěl bych se zeptat, už třetím týdnem mne trápí...

Svalová únava a tiky

Dobry den, asi pred 14 dny jsem psal o svych problemech, ktere zacaly pred cca...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Alkohol po operaci slepého střeva


Palenie chodidiel

Dobrý deň, som 75 ročný pacient liečiaci sa na benígne zväčšenie prostaty, na...

Nateklý a bolestivější nárt

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ... Asi před 3 týdny mi nečekaně...

Maxitrol

Dobrý den, dnes jsem byla na ORL s potíží zalehlych uší. Lékař mě prohlédl a...

Bolest chodidla

Dobrý večer už tři měsíce mě neustále bolí celé chodidlo levá noha jak je klemba...

Povlak na jazyku

Dobrý den, již pět týdnů se nemohu zbavit bílého, občas nažloutlého povlaku...

Přenos salmonely


Bolest pravé paže, která přechází až k rameni


Krev pod nehtem u nohy - modrý nehet

Dobrý den. Před asi dvěma týdny měl přítel florbal, ale bohužel si musel vzít...

LSS a tlak na durální vak

Dobrý den, po delším stání či chůzi, tíha nohou, zakopávání podlamování nohou,...

Otok kolene

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny se mi na vnější straně...

Bolesti nohou


Akneroxid 10 a opalování

Dotaz na užívání přípravku Akneroxid 10 na akné Dobrý den, aktuálně používám...

Antikoncepce a antibiotika


Ibuprofen a kojení


Riziko přenosu planých neštovic

Dobrý večer, mám dotaz ohledně rizika přenosu planých neštovic. Byla jsem s...

Operace menisku, trvalé následky

Dobrý den, prosím o radu ohledně operačního protokolu. Řeším s pojišťovnou trvale...

Změny na děložním čípku


Brnění poloviny těla, rozostřené vidění, bolest hlavy

Dobrý den, zhruba během posledního týdne se mně začaly objevovat a zhoršovat...

Borelioza


Reklama
Zavřít