Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Syndrom bílého pláště

Vnitřní lékařství Marta 15.11.2017

Dobrý den, maminka (62let) má jít na gynekologickou operaci - kyretáž dělohy kvůli nálezu blíže nespecifikovanému "stínu" na děloze (snad myom, cysta..), obava je i z rakoviny. Má otázka se ale týká jiné záležitosti, která ovšem s operací souvisí: Při preventivní prohlídce po nástupu do důchodu jí byl zjištěn vysoký krevní tlak, ihned dostala léky, následně si začala měřit tlak v domácích podmínkách, někdy byl vyšší, někdy nižší, léky užívala nějaký čas až je zcela vysadila, raději vysoký krevní tlak řešila zdravou stravou, pohybem, abstinencí, přírodními doplňky stravy, čínskou medicínou, autopatií, dostala se na nižší hodnoty. Ráda bych zdůraznila, že maminka je hodně senzitivní, v práci měla dlouhodobý stres, pracovala s lidmi, krevní tlak se jí nyní zvyšuje při stresových situacích, stačí sebemenší podnět (jakákoliv negativní událost) a je na mamince vidět, že jí není dobře, zčervená, zvýší se puls, psychicky se necítí dobře pak několik dní, ale dlouhodobě se jí krevní tlak držel v normě i bez léků, jen při stresu se nárazově zvýšil a někdy se držel několik dní. Na předoperačním vyšetření při měření krevního tlaku měla opět vysokého hodnoty (nad 170 mm Hg), lékař ji poučil, že by měla nadále užívat léky, nasadil ji léčbu a nyní se čeká až léky zaberou a bude moci jít na operaci. Léky nicméně prozatím nezabraly (je to týden), lékař jí řekl, že bez toho, aby se krevní tlak snížil nebude moci na operaci jít (prý kvůli riziku při anestezii), chtěla bych se zeptat, zda je nějaká další možnost, aby maminka na operaci mohla jít (přece jen je tam možné riziko rakoviny) i když jí léky nezaberou? Jak se tato situace obvykle řeší? Dle mého názoru, nyní není čas zkoušet několik typů léků, myslím si, že krevní tlak je vyvolaný pouze nahromaděným stresem z posledních let a současných obav z rakoviny, má také strach z doktorů, tzv. syndrom bílého pláště. Prosím, poraďte jak situaci nyní řešit. Děkuji,

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
k diagnostice tzv syndromu bílého pláště je možné využít monitorování krevního tlaku během 24 hodin, někdy se využívá i týdenní měření. Tlak je měřen opakovaně a pacient zaznamenává jaké činnosti se zrovna věnoval. Přístroj nasazují většinou na kardiologii, žádanku může vystavit praktický lékař. Dále pokud je takto ve stresu lze přechodně užívat i léky na uklidnění.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, k operaci je potřeba, aby se krevní tlak Vaší maminky normalizoval. Myslím si, že určitě není vhodné dlouho odkádat gynekologický zákrok, nicméně týden či dva odkladu k upravení tlaku Vaši maminku ohrozí méně, než operace s kolísavým krevním tlakem.

Chápu, že se Vaše maminka chtěla vyhnout pravidelnému užívání léků a zkoušela i jiné postupy, Jsem alternativní lékařka (věnuji se kromě jiného homeopatii a akupunktuře) a Vašemu přístupu rozumím, nicméně pokud alternativní přístupy nezabraly a Vaše maminka měla stavy zčervenání a bylo jí ve stresu špatně z vysokého krevního tlaku, je možné, že se tak vystavovala riziku srdeční příhody či mrtvice. Možná by jí byly pomohly spíše prostředky na zklidnění psychiky. Nicméně to v tuto chvíli není natolik zásadní jako to, aby došlo ke stabilizaci tlaku před operací, která je dozajista velkým stresorem a nelze očekávat, že pokud je Vaše maminka tako citlivá, jak popisujete, bude v klidu a bez výkyvů tlaku schopna absolvovat gynekologický zákrok bez nějaké medikamentózní podpory.

Až bude mít zákrok za sebou, je možné se opětovně pokusit o redukci či vysazení užívanýchj léčiv, doporučuji to ale dělat po poradě s lékařem a za časté monitorace tlaku, protože situace, které jste popisovala, mohou být pro vaši maminku nebezpečné. Je ke zvážení, zda by Vaše maminka neměla užitek z nějakých léčiv na podporu psychiky, to můžete prodiskutovat jak s praktickým lékařem, tak i s Vašimi alternativními lékaři.

Pro teď je ale rozhodně potřeba, aby Vaše maminka podstoupila 24 hodinovou monitoraci krevního tlaku. Tehdy se prokáže, jak vypadá krevní tlak přes den i v noci, když je maminka v klidu a bude možné upravit léčbu podle výsledků. Je možné, že bude přechodně potřebovat i dvojkombinaci léčiv.

Držím Vám a hlavně Vaší mamince palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vysoký tlak v těhotenství
Dobry den, jsem těhotná v 8 tt a bude to druhé mimi,...
Problémy s polykáním
Dobry den, mému příteli včera večer uvízlo sousto hovězího...
Vysoký tlak - syndrom bílého pláště
Již několik let trpím vysokým tlakem, jeho hodnoty...
ˇUzkost, deprese
Dobrý den. Již od mládí trpím úzkostnými stavy. Mnohokrát...
Problémy s rodinným příslušníkem
Dobry den, Rada by som sa poradila ako mame postupovat...
Syndrom bílého pláště
Dobrý večer, obracím se na Vás ohledně rady jak postupovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syn-plastika moc.mechyre

D.vecer ,mam dotaz tykajici se meho 11leteho syna.Narodil se s rostepem patere,tudiz...

Syna bolí bříško

Dobrý den, mám čtyřletého syna a ten od neděle má pořád bolesti bříška ukazuje...

Syna kousl komár, nejspíš infikovaný

Dobrý den chci se vás zeptat mého syna kousl komár nejspíš infikovaný a od té...

Syna šikanují ve školce

dobry den mam syna6.let.ve skolce si ho vyhlid jeden kluk a ten ho mlati.syn...

Syndesmální šroub

Dobrý den, jsem 6 týdnů po osteosynteze hlezna - LCP dlaha, fixační šrouby,...

Syndorm polycystických ovarií

Dobrý den, nemohu rok a půl otěhotnět, mám za sebou 4 cykly s clostylbegythem...

Syndrom

Dobrý den,Má dcera má mikrodeleční syndrom 1P36.Mohl byste mi říct, prosím,...

Syndrom de.Quervain

Dobrý den, před půl roku jsem měla problémy se zápěstím. Ale protože jsem hudebnice...

Syndrom ADHD a poruchy osobnosti

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat zda je nějaký způsob pomoci mému synovi. Můj...

Syndrom bílé bradavky a Diclofenak

Dobrý den, mela bych dotaz zda dlouhodobější uzivani cipku dicloreum 50 muže...

Syndrom bílého pláště

Dobrý večer, obracím se na Vás ohledně rady jak postupovat v následujícím případě. Přítelkyně...

Syndrom bolestí pochvy

Dobrý den, mám ještě dotaz. Na internetu jsem to našla jako syndrom bolestí...

Syndrom caudy při výhřezu ploténky

Vážený pane doktore, byla my diagnostikován rozsáhlý výhřez ploténky L1/2...

Syndrom cervical et thoracolumbale recid

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co v překladu znamená tato diagnóza: syndrom...

Syndrom děravého střeva

Dobrý den, mám podezdření že trpím syndromem děravého střeva. Prošla jsem již...

Syndróm dráždivého čreva a sinus pilonidalis

Dobry den, chci se zeptat jestli tyhle dve onemocneni maji primou suvislost?...

Syndrom dráždivého tračníku

... údajně dráždivý tračník se stálou bolestí břich mezi pupkem a rozkrokem,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, mám IBS, beru probiotika Biopron ib symbio s boulardii a myslím ,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již v 9/2009, paní doktorka...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku mají po jídle nadýmání...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rimming

Dobrý den, jak často můžu provádět anální sex, aby v budoucnu nedošlo k jeho...

Nadměrné tvoření slin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli neexistuje nějaký přípravek na redukci...

Bolestivá bulka v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám v podpaží bulku která mě bolí týden před...

Bulka v oblasti ledviny c pravo na zádech

Dobrý den. Našel jsem si na asi 1,5 cm velkou bulku v pravo zádech v oblasti...

Bakterialni vaginoza

Dobry den, asi dva mesice uz trpim bakterialni vaginozou, nejprve mi pani doktorka...

DISH syndrom


Zvýšený počet leukocytů v moči

Dobrý den, na vyšetření MER 1 mi doktor zjistil zvýšený počet leukocytů v moči....

Menopausa a otěhotnění

Dobrý den .Chtěla bych se zeptat už rok nemám menstruaci je 53let , myslíte...

Rakovina tlustého střeva

Je mi 15 let a už delší dobu na sobě pozoruji příznaky rakoviny tlustého střeva.....

Knedlík v krku

Dobrý den, tento dotaz jsem tu minulý týden už pokládal a myslím, že mi na něj...

Panenská blána

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli gynekolog může zjistit jakým způsobem...

Černo před očima

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že pokud vstanu ze židle/postele nebo...

Menstruace po 15 dnech

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je normální, že jsem dostala menstruaci...

Spálová angina, antibiotika, kojení

Dobrý den. Dítěti 4roky začala rýma s teplotou a pak se osypala a scervenal...

Krev ve stolici při infekčním průjmu


Natažené šlachy v loktu

Dobrý den chtěla bych se zeptat asi před měsícem jsem při zápase v házené podvrtla...

Krvácení po pohlavním styku

RYCHLE ODPOVEDET, PROSIM.. Ahoj, udělala jsem nejhorší chybu svého života... Je...

Tlaky v hlavě, pískání a pálení v uších

Dobrý den, již 4 rokem mě trápí bolest hlavy, únava a další s tím spojené...

Volně prodejné antidepresiva

Dobrý den již přes rok mám psychické problémy. Mám panickou hrůzu z rakoviny,stále...

Pálení močové trubice

Dobrý den, prosím Vás o radu. Na podzim jsem bral 2x antibiotika na zánět močových...