Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Syndrom PCOS a šance na přirozené početí za hormonální stimulace

Gynekologie Veronika 23.7.2015

Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s dotazem. Je mi 29 let a byl mi v současné
době v CAR diagnostikován Syndrom polycystických vaječníků
(PCOS), genetika by měla být v
pořádku. Přítel absolvoval spermiogram - výsledky v pořádku.Na konzultaci po zjištění výsledků hladiny hormonů 2. den MS a
genetiky mi paní doktorka navrhla 2 řešení: inseminaci nebo IVF za
podpoření hormononální stimulací. Ráda bych se zeptala, zda existuje
ještě nějaká možnost a zda je ze zdravotních hledisek vhodné např. v
průběhu 2-3 měsíců zkusit početí zcela přirozenou cestou?
Paní doktorka mluvila o hormonální podpoře formou Clostilbegytu, kde mě
informovala, že se může úžívat max. 6 měsíců, zda jsem dobře pochopila v
případě IUI (chápu, že v případě IVF je hormonální podpora řešena
nějakým jiným přípravkem a trošku jinak).
Tedy mou otázkou je, zda je možno ještě např. vyzkoušet přirozené početí
za hormonální asistence a podpoření ovulace včetně např.průběžného
sledování dozrávání vajíček, nebo zda:
- jsou zde nějaká rizika (dlouhodobé užívání hormonů a "zbytečně bez
efektu a ztráta času", vícečetné těhotenství, apod.)
- je to v případě PCOS i za hormonální léčby neefektivní a bylo by
vhodné raději rovnou přistoupit k některé z metod IUI / IVF.
Aktuálně užívám dlouhodobě Duphaston, léky podporující ovulaci jsem
nikdy užívat nezkoušela.
Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se miminko podařilo počít přirozenou
cestou, ale rozhodně to není tolik podstatné, jako optimální řešení pro
zdraví miminka i mě samotné. Napadla mě alternativa, že je řešení rovnou přistoupit k IVF pro CAR finančně zajímavější alternativa.

Děkuji za zodpovězení mého dotazu.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Reprodukční lékařství Pracoviště: Sanatorium Helios

Dobrý den, Veroniko,
před rozhodnutím, jak postupovat dále doporučuji provedení PCT (postkoitální test) a doplnit veškerá možná vyšetření (chlamydiová infekce, celiakie, imunologické vyšetření,...).
Bez znalosti všech těchto vyšetření je rada obtížná a není možné stanovit, zda IUI je indikovaná a nutná. Ale pokud byl PCO syndrom diagnostikován jen z UTZ nálezu, je třeba doplnit hladinu TST, FSH a LH. Užívání CC bych použil max. 2-3 měsíce, jinak se zvyšuje riziko tvorby cyst na vaječníku. Druhým rizikem je nekontrolovatelná hyperovulace a riziko vícečetné gravidity.

prim MUDr Pavel Texl

Související dotazy

Pcos
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jde syndrom pol....
Pcos po porodu
Dobrý den, kvůli psoc a protilátkám proti spermiím...
Poceti
Dobry den, mam par otazek ohledne poceti. 1. ) Musi...
Spermiogram a šance na početí
Dobrý den, jaká je šance na přirozené oplodnění s tímto...
PCOS a clostilbegyt
Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz. Navštívila...
Hyperstimulační syndrom
Dobrý den, před měsícem jsem podstoupila odběr vajíček...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom neklidných nohou - Léky (2.)

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď zde http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/syndrom-neklidnych-nohou-leky-70217 To...

Syndrom neklidných nohou po úraze?

Dobrý den, před čtyřmi roky jsem si komplikovaně zlomila bérec, operativně...

Syndrom neklidných nohou v 9.měsíci těhotenství

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu, jak si zajistit alespoň trochu spánku.....

Syndrom neklidných nohou v těhotenství

Dobrý večer, už jsem zoufalá. Mám 13 let rs, je mi 28 let a po veškeré domluvě...

Syndrom nočního přejídání

Dobrý den paní doktorko. Podle dostupných informací na internetu jsem typickým...

Syndrom orálního dyskomfortu

Dobrý den, již téměř rok mám trvale pachuť v ústech, sucho, pálení, brnění jazyka........

Syndrom pánevní kongesce

Dobrý den, prosím, byla jsem na CT břicha a ve zprávě mam toto: nehomogenní...

Syndrom PCO

Hezký den, prosím o Váš názor. Ve středu mi lékařka na základě UTZ oznámila...

Syndrom PCO

Dobrý den, byla jsem na vyšetření - hormonální profilu kvůli ovulaci. 4.DC,...

Syndrom PCO?

Dobrý den, na konci června 2015 jsem vysadila hormonální antikoncepci, protože...

Syndrom periodických horeček

Dobrý den, syn narozený v roce 2018, rok se léčil s neutropenií, která přišla...

Syndrom polycystických ovárii

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Asi před rokem mi byla zjištěna vyšší hladina...

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den,jmenuji se Veronika a je mi 18let, mám velký dotaz. Nedávno mi diagnostikovali...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, byl mi diagnostikován syndrom polycystických ovarií a nasazena...

Syndrom polycystických ovarií

Dobry den pan lekar, Prosim viete mi poradit. Bol mi diagnostikovany syndrom...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, chtěla bych zeptat, může zjištění stavu testosteronu jen testosteronu...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, mám čistě obecný dotaz - je mi necelých 21 let a trpím PCOS, na...

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den, trpím hirsutismem, byl mi diagnostikován PCOS a doporučena hormonální...

Syndrom polycystických ovárií

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že mám syndrom polycystických ovárií a chtěla...

Syndrom polycystických ovarií

Dobrý den, již jsem zde položila dotaz ohledně syndromu PCO, ale nejde mi zpět...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v nártu


Výtok a svědění pochvy


Průjem s příměsí krve a hlenu

Pekný deň, Od stredy rana má bolelo cele telo a to najme kríže, vstala som...

Bolest v patě

Pane doktore,prosím o radu. Už 3 týdny mám bolest v patě a nemůžu bolestí na...

Bolest žaludku

Dobrý den. Již třetím dnem se u mě vyskytuje bolest žaludku, která bývá někdy...

Žluté patro

Dobrý den, zjistila jsem, že mám nažloutlé horní patro v ústech. Mám pouze trochu...

Pálení jazyka

Dobrý den, včera mě začal pálit jazyk jako kdybych si ho spálil. (velice nepříjemné...

Bolest zad, pocení, zrychlený tep

Dobrý den, bude mi 50let.Je nutné navštívit lékaře, když se mi objevily příznaky...

Bušení srdce

Jsem 6 týdnů po odstranění dělohy a vaječníků, je mi 50 let, nyní mám v klidu...

Cysta vaječníku

Dobrý den. V úterý jsem byla na pohotovosti s velkou bolestí v podbříšku. Hospitalizovali...

Bílá krupička na předkožce

dobrý den, před týdnem jsem objevil na předkožce bílou krupičku, která nebolí,...

Anechogenní útvar mez hranou dělohy a cévním svazkem

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu břicha, kde mi řekli - vpravo při hraně děložní...

Po probuzeni cítím úzkost a depresi

Dobry den, posledniho pul roku mi stava (nevim, zdali na zaklade dlouhodobeho...

Svědění konečníku

Dobrý den, Občas mě svědí okolí ritniho otvoru, někdy bolest, a divné pocity....

Bolest na prave strane zad nad zadkem

Dobry den, uz tyden me boli zada na prave strane trochu nad zadkem. Boli me...

Je nutná obřízka?

Zdravím, chci se zeptat je nutna obřízka,když mi nejde přetáhnout předkožka...

NImesil a jaterní onemocnění

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je možné brát lék Nimesil, když má pacient...

Roupy?

Dobrý den, Je mi přibližně 23 let a asi ve 21 letech jsem měl poprvé roupy...

Bílý povlak, svědění penisu

Dobry den.. dva dny zpet me zacal svedit zalud a dnes rano jsem objevil rozsahly...

Vyrážka a HIV

Dobry den. Mela jsem rizikovy pohlavni styk. Zhruba po 3 tydnech mě bolelo v...

Reklama