Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenská cukrovka

Endokrinologie Kateřina 14.9.2021

Dobrý den, jsem nyní v 16. týdnu těhotenství. 5.8. mi byla na gynekologii měřena glykémie na lačno s výsledkem 5,36 mmol/l. Moje lékařka řekla, že hodnoty jsou v pořádku, nicméně všude čtu, že hodnoty u těhotných na lačno by měly být pod 5,1. Problém je, že odběry mi byly dělány až ve 12:00 hod (lékařka neordinuje dopoledne) a před odběrem jsem měla stres a těsně před odběrem jsem pět minut běžela. Je možné, že hodnoty byly tímto zkresleny? Mám se domluvit s lékařkou na kontrolním odběru ve vhodný čas? Navíc glykémii jsem mívala vždy hraniční až lehce zvýšenou, moje praktická lékařka mě dokonce během posledních několika let dvakrát poslala na OGTT, vždy s normálním výsledkem, glykovaný hemoglobin také před několika lety v normě. Bylo to uzavřeno jako hraniční glykémie, bez sledování, mám velmi stresující zaměstnání, jinak nemám žádné rizikové faktory (aktuální hmotnost 52kg, léčím se s hypothyreozou). Je tedy možné, že moje glykémie těhotenstvím není vůbec ovlivněna, když již před otěhotněním jsem mívala vyšší hodnoty?
Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Bourne

Pracoviště: Ordinace Karlín

Dobrý den, děkujeme za dotaz do poradny. Chápu, že se obáváte těhotenské cukrovky. Máte pravdu, že hladina 5,36 je mírně zvýšená. Máte také pravdu, že stres hladinu cukru může zvýšit. Souhlasím s vámi, test by se měl zopakovat, ideálně pro vás v komfortnější čas (musíte být před testem cca 10 hodin nalačno).
Nejsilnějším rizikovým faktorem těhotenské cukrovky je rodinná anamnéza cukrovky - tedy genetické předpoklady. Hypotyreoza může být s cukrovkou také spojena. Vaše hmotnost zní v pořádku, nevím ovšem vaši výšku.
Ať se u vás cukrovka potvrdí či ne, je v těhotenství důležité dodržovat pravidla zdravé životosprávy. To znamená pravidelný pohyb, jíst zeleninu a ovoce, vyvarovat se alkoholu a jiným návykovým látkám. Těhotenské vitaminy také podporují zdravé těhotenství.
Doporučuji vám tedy jít zpět k vaší lékařce a domluvit se na opakování testu.
Držím Vám palce.
S pozdravem, Dr Bourne

Odpovídá lékař:

MUDr. Tereza Havrdová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Klinika diabetologie IKEM Praha

Dobrý den, děkuji za dotaz, je nutné udělat kontrolní vyšetření, jak píše paní doktorka Bourne, a také OGTT. Metabolizmus se v těhotenství mění (zvyšuje se tzv. inzulínová rezistence)a je možné, že bude třeba nejen upravit dietu, ale také měřit glykémie na glukometru, příp. užívat léky. Paní doktorka Vás patrně pošle na diabetologii, kde Vás podrobněji vyšetří a vše Vám vysvětlí. Přeji vše dobré

Související dotazy

Těhotenská cukrovka
Dobrý den, čekám jednovaječná dvojčátka. Nyní jsem...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku, celé těhotenství...
Těhotenská cukrovka
Dobry den chtela bych se zeptat mam diagnostikovanou...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila...
Těhotenská cukrovka ??
Dobrý den, dnes jsem byla na testu na těhotenskou cukrovku....
Těhotenská cukrovka
Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenská cukrovka

Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat byla jsem na testech na těhotenskou cukrovku...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, Můj dotaz se týká těhotenské cukrovky, předem děkuji za odpověd. Byla...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku, měřím se glukometrem a hodnoty nalačno...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, dnes jsem podstoupila test na těhotenskou cukrovku. Až po návratu...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, v cca 23tt mi zjistily těhotenskou cukrovku výsledky jsem měla na...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole u Dr. Jsem 29+1 tt, sdělil mi výsledky...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, velmi se omlouvám za dotaz ale cukrovka mi nedá spát.Byla jsem na...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, před nedávnem jsem podstoupila OGTT ve 28. týdnu. Hodnoty 4,7 - 9,7...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, v prvním těhotenství jsem měla cukrovku o jednu setinku vyšší, než...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 31tt a zjistili mi hodnotu cukru v krvi...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, ve 25 týdnu těhotenství jsem byla na oGTT a tam mi byli naměřeny...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné, když mi byl prováděn odběr...

Těhotenská cukrovka

Vážená paní doktorko, při odběru glukózy na lačno mi ošetřujícím gynekologem...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 35.tt a již od 24.tt mám těhotenskou cukrovkou,...

Těhotenská cukrovka

Dobry den, mela bych na vas dotaz. Ve stredu, v mem 26+3 tydnu tehotenstvi,...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, je mi 28 let a jsem v 36. týdnu těhotenství. V 34.týdnu mě doktorka...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Předně o mě. Je mi 28 let, jsem ,,hubeňour",...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila test na těhotenskou...

Těhotěnská cukrovka

Dobrý den, na stránkách www.diasvet.cz je uvedeno, že pokud mají těhotné ženy...

Těhotenská cukrovka

Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem podstoupila test na těhotenskou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené uzliny

Dobrý den, před pěti lety mě dlouhodobě bolelo v krku a zvětšily se mi dvě uzliny...

Suchá kůže

Dobrý den, poměrně dlouho mne trápí suchá popraskaná předkožka, kdy často je...

Kožní potíže v oblasti penisu, kvasinky

Dobry den,jiz skoro rok se mi neustale vraci kvasinky na predkozce penisu (zarudnuti,popraskana...

Bulka pod bradou


Bolestivé vřídky na hlavě

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už několik let mám problémy s pokožkou...

Naražený nebo zlomený prst


Kvasinková infekce u muže


Operace achillovy šlachy

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, už je to 1 měsíc po operaci achilovky, (nosím...

Modrání rtů u kojence

Dobrý den mám syna 10 měsíců zcela zdráv, a v posledních dnech jsme spozorovali,...

Fraktura S4 s angulaci kostrce ,spondylolisteza L5/S1 1.st

Dobry den ,dne 8.3.2014 jsem spadla ze schodu a zlomila si kostrc.lekari nejprve...

Podezření na anorexii

Dobrý den,mám dotaz a prosím o radu. Mám sestru u které mám podezření na anorexii.Za...

Protruze disku L4/5

Dobrý den chtěl bych poprosit a o vysvětlení nálezu z CT vyšetření. Široce...

Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den užívám h. antikoncepci Leverette a tento týden beru antibiotika Duomox...

Pupínky na penisu po pohlavním styku

Dobrý večer po nechráněném stýku se mi objevily na penisu nějaké pupínky, poradíte...

Bolest v horní části břicha

Dobrý den, Ráda bych se zeptala na žaludek. V podstatě na dotek mne bolí...

Časté virózy a pálení v nosohltanu

Dobrý den, několik let mám problém s virózami a problémy v nosohltanu. Začne...

Olwexya

Dobry den.Potrebuji poradit ohledně antidepresiv.Beru je jiz roky na uzkostnou...

Hučení v uchu

Dobrý den, chtěla bych se zepatat, co mohu pro sebe udělat, když mi hučí v...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Bolest hlavy


Reklama