Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenství a léky

Gynekologie Vaclava 8.8.2016

Dobrý den,

je mi 43 let, mám 3 zdravé děti (20,19,14).
Před 3 týdny (v 7.+4 týdnu. těhotenství) jsem použila potratové tablety (myfegyne a pilulku pro vyvolání menstruace)(důvodem bylo, že manžel v danou dobu bral silná antibiotika a bála jsem vlivu na plod). Nezabraly. Paní doktorka se mne nezeptala jaké další léky používám pravidelně a já nevěděla, že v inhaleru Combair jsou kortikosteroidy, které snižují účinek myfegynu. To jsem si zjistila až sama později. Plod přežil. Protože jsem se obávala poškození plodu, rozhodla jsem k chirurgickému ukončení těhotenství v 11.týdnu.
Moje otázka je, kdy se mohu snažit o otěhotnění a jestli látky obsažené v inhaleru nemohou mít nějaký vliv na dítě a těhotenství. předpokládám, že bych měla po UPT počkat aspoň 1 menstruační cyklus. jaké procento úspěšnosti (produkce plodných vajíček) ve svém věku mám? Dá se nějakým běžným způsobem plodnost zvýšit? Manželovi je 41. Má kouření a alkohol zásadní vliv na kvalitu a množství spermatu? je možné někde nechat prověřit jeho spermie?
Děkuji za odpověď
Vendula

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Martinů


Václavo,
váš dotaz přeposílám dál specialistovi. Za sebe můžu říci, že léčba astmatiček není přerušována v době, kdy chtějí otěhotnět nebo jsou těhotné, pro plod je daleko větší zátěž stav dušnosti matky, která není léčena, než léčba min. dávkami kortikoidů, které se navíc velmi málo vstřebávají do oběhu.
Samozřejmě s rostoucím věkem klesá i plodnost u žen a nad 40 let, je snad o 1/4 nižší šance na otěhotnění.
Běžné způsoby na zvýšení šancí jsou co nejčastější koitus, racionální strava, dostatek spánku, minimum stresu a nekouřit.
Alkohol a kouření má samozřejmě vliv na manželův spermiogram a vyšetření může indikovat např. vás gynekolog, pokud se vám nebude dařit otěhotnět.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Kouření a alkohol zcela jistě mají vliv na kvalitu spermií, spermiogram zhotovi sexuolog ale rozhodně bych nedoporučoval další graviditu dříve než za 3 měsíce
Příjemný den

Související dotazy

Léky v těhotenství
Dobrý den, rada bych se zeptala, jestli mohu v těhotenství...
Jaké léky můžu v těhotenství??
Dobrý den,je mi 25let a mám problémy s alergií a vysokým...
Léky v těhotenství na vysoký TK
Dobrý den, beru léky na vysoký TK /Micardis/, zvažujeme...
Léky na cholesterol a plánované těhotenství
Dobrý den, beru léky na vysoký cholesterol ( rosuvastatin...
Léky a těhotenství
Dobrý den, jsem v 8.měsíci těhotenství a mám problém...
Léky v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se v těhotenství...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství a krevní skupina 0

Dobrý den. Narazila jsem na článek o rh faktorech v těhotenství. Mám krevní...

Těhotenství a lak na nehty

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda není škodlivé si v těhotenství lakovat...

Těhotenství a lamictal

Dobrý den, pane doktore, je mi 30 let, chceme mít miminko. Ve 21 letech jsem...

Těhotenství a laserová operace očí

Dobrý den, 8.11 jsem byla na laserové operaci očí, která proběhla v pořádku....

Těhotenství a léčba akné

Dobrý den, jsem těhotná ve 14tt., nyní asi 14 dní používám denně přípravek Clean...

Těhotenství a léčba štítné žlázy

Dobry den,lecim se na snizenou funkci štítné žlázy,beru Letrox 100.Momentalne...

Těhotenství a Leidenská mutace

Dobrý den. Již pár let mám zjištěnou Leidenskou mutaci,heterozygot. Nyní jsem...

Těhotenství a lék

Dobrý den,jsem na počátku těhotenství a užívám Miflonit 400.Na příbalovém letáku...

Těhotenství a léky

Dobrý den, jsem 38 týdnů těhotná a včera jsem si narazila kotník a nárt. Bohužel...

Těhotenství a léky

Dobrý den, jsem 38 týdnů těhotná a včera jsem si narazila kotník a nárt. Bohužel...

Těhotenství a léky

Dobry den chtěli bychom s manželem miminko,ale já mám bohužel úzkostnou poruchu...

Těhotenství a léky

Dobrý den, mám dotaz jak velká rizika jsou u těhotenství.Druhým rokem beru na...

Těhotenství a léky

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem Vás požádat o radu ohledně mého těhotenství....

Těhotenství a léky

uLékaře.cz Hledejte lékaře, nemoci, symptomy Poradit se s lékařem Objednat...

Těhotenství a léky

Dobrý den, zajímalo by mě jestli mohou užívat Candistop-na gynek. záněty těhotné?

Těhotenství a léky

Dobrý den, zajímalo by mě jestli mohu užívat tabletky Lactobacilus acidophilus...

Těhotenství a léky

Dobrý den, jsem v 7 týdnu těhotenství, začala jsem trochu kravácet a tak mi...

Těhotenství a léky

Dobrý den, prosím Vás,chtěla bych se zeptat... Jsem v 11 tt a užívám Letrox...

Těhotenství a Letrox

Dobrý den. Pět měsíců se snažíme o další mimiko a zatím bezúspěšně. 2 minulé...

Těhotenství a listerie

$Dobrý den pane doktore,jsem v 6 tydnu těhotenství a jedla jsem smetanový sýr...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mokvavé rány na nohách

Dobrý den, babičce 65 let se udělaly na nohách velmi bolestivé a mokvající...

Kapka lásky?

Dobrý den, chci se zeptat, ze kdyz se muj pritel vzruší a já vrzmu jeho penis...

Stafylokok v uchu

Dobrý den, již asi 3 měsíce mám pravděpodobně zánět zevního zkukovodu. Projevuje...

Zvýšené hodnoty kreatininu

Uctivě zdravím, prosím, byl jsem před týdnem na jaterních testech, a krom zvýšených...

Zanet prstu ruky

Dobry den, par dni zpet me zacal pobolivat prostrednicek a zacal trochu otykat...

Bolesti krční a hrudní páteře

Dobrý den krční a hrudní páteř Prosím o vysvětlení nálezu a možnosti řešení....

Nutridrink při podvýživě, hradí se

Je mi 23 let. Měřím 194 cm a vážím 62 kg. Chtěl bych se zeptat, doporučuje se...

Bolest pravého spánku

Dobrý den pane doktore, je mi 30let a momentálně jsem ve velkém stresu, asi...

Můj dotaz bude trochu komplexnější

: Dobrý den, můj dotaz bude trochu komplexnější, ostatně i proto píši sem,...

Jasně červená krev na toaletním papíře

Dobrý den, před časem jsem nalezl na toaletním papíře jasně červenou krev....

Zanet v moc.ustroji bez paleni,bez stipani,bez horecky apod.?

Dobrý den.Chci vam moc poděkovat za vaší vcerejsi odpověď.Mam na vas jeste jeden...

Podvrtnutí nohy, bolesti až k nártům

26.3.jsem si způsobila podvrtnuti nohy. Berle jsem nemohla moc používat z důvodů...

Trvající bolest a otok naraženého kolene


Požití 2 Paralenů, 1 Ibalginu, 2 Euthyroxů 50ug a 1 Enapu 5mg

Dobrý den, když 15 dívka o výšce 175 cm a 70 kg snědla před 2 dny večer 2 paraleny...

Antidepresiva co moc netlumí

Hezký den, potřebuji poradit, nacházím se ve stavu kdy mám že všeho strach,...

Panická ataka, je léčba správná?

Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla odeslala k psychiatrovi,...

Pískání v uších po vystavení se hluku

Dobry prosim vas vcera jsme mely slavnost prinela hrat kapela a byl sem blizko...

Hypertrofická jizva po obřízce

Dobrý den, v předchozím dotazu jsem se ptal, co by šlo dělat s hypertrofickou...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Pocit cizího tělesa v krku

Dobrý den,mám takoví roblém....Asi měsíc mám pocit cizího tělesa v krku ale...

Reklama
Zavřít