Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenství a roztroušená skleróza

Mozek a nervy Pavla 1.11.2009

Dobrý den,
je mi 29 let, jsem diabetička a mám čtyřleté dítě. Po jeho narození mi během 14 dní začala brnět pravá ruka. Na neorologii došli k závěru, že je to dáno hormonálními změnami. Chodila jsem na vitamínové injekce a ony zabraly. Rok nato jsem přestala vidět na pravé oko. Na základě lumbální punkce mi byla zjištěna roztroušená skleróza. Je to už tři roky a od té doby mně žádná větší ataka nepotkala. Jen jsem unavenější a v prstech nemám takový cit, oddělit od sebe dva listy papíru je někdy problém. Jinak se cítím dobře. S manželem jsme začli plánovat druhé miminko. Chci se Vás zeptat, jak velké riziko to pro mne znamená a co se může stát po porodu? V současné době užívám 75 mg Azaprine a 600 mg APO-GAB 300. Moje gynekoložka mi říkala, že mám tyto prášky vysadit půl roku před otěhotněním, neurolog že prý stačí tři měsíce přd otěhotněním. Kdo z nich má pravdu? Předpokládám, že prášky nemůžu ani vysadit najednou, ale postupně. V současné době mi byla dávka Azaprine snížena na 50 mg. Jak dlouho mám brát toto množství než snížím na 25 mg a pak vysadím úplně? Je možné užívat i nějaký lék během těhotenství (s ohledem na moji cukrovku)? Děkuji za odpovězení mého rozsáhlého dotazu.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, všechny otázky patří vašemu ošetřujícímu lékaři, dítě je dobré plánovat, když je alespon 6 měsíců remise nemoci (ale někde takový názor neuznávají, protože se málokdy povede realizovat). Pokud vám řekli lékaři rozdílná data ohledně doby vysazení léků, je potřeba respektovat názor spíše ošetřujícího neurologa, který vede vaše léčení (v některých materiálech o RS se doporučuje vysadit i jen měsíc před plánováním těhotenství). Postupnost vysazování léků také konzultujte se svým neurologem, který zná váš zdravotní stav a může jej průběžně kontrolovat. Během těhotenství jsou naprosto bezpečné kortikoidy do dávky cca 16mg (lékař musí zvážit možnost jejich užívání u vás vzhledem ke zvýšení rizika zhoršení cukrovky, ale existují i jiné léky...), které by mohly pomoci udržet stav imunity, která se většinou během těhotenství u autoimunitních nemocí významně uklidní. Ke vzplanutí dochází většinou po porodu, kdy hrozí ataky. Ve spolupráci s neurologem na základě otevřené komunikace by se ale mohlo povést vše zvládnout, nebojte se ptát, hodně info načerpáte na netu, nejen zde: http://www.aktivnizivot.cz/vas-web-zive/aktuality/i-zeny-s-roztrousenou-sklerozou-mohou-mit-dite-a453886/?search_vyraz%5B0%5D=%7Cn%7Ctehotenstvi&search_zvyrazni=true. POKUD BYSTE STÁLA O JEDNORÁZOVOU KONZULTACI ohledně plánování těhotenství, JISTĚ BY VÁM VYHOVĚLI V NEJVĚTŠÍM CENTRU PRO LÉČBU RS v Przae v Kateřinské ulici, kontakt zde: http://www.neuro.lf1.cuni.cz/index.php?page=centrum_ms#objednavky.
Hezký den.

Související dotazy

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
Dobrý den, zhruba před 10 dny mi začalo brnět pravé...
Roztroušená skleróza
dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem lékař...
Roztroušená skleroza
Dobry den, mam od roku 2010 RS ale z finančnich duvodu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství a přenos infekční mononukleozy

Dobrý den,jsem v 10.tydnu těhotenství. Za 14 dní pořádáme oslavu našeho syna,...

Tehotenstvi a psychika

Dobry den,před 3-mi lety jsem se zacala lecit s panickou poruchou,přes rok jsem...

Těhotenství a rakovina

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné, aby dívka v 16-17 letech otěhotněla,...

Těhotenství a rána

Je možné, že jsem těhotná. 4 dny po případné oplodňující souloži jsem měla úraz...

Těhotenství a rentgen

Dobrý den, před třemi týdny mě dostihla urputná bolest zubu. Lékař diagnostikoval...

Těhotenství a Rh faktor

Dobrý den, v červnu minulého roku jsem prodělala revizy dělohy po biogem. těhotenství,...

Těhotenství a rizika na pracovišti

Dobrý den pane doktore, v neděli kdy měla dorazit MS jsem si dělala těhotenský...

Těhotenství a riziko potratu

Dobrý den jsem v 5+6 týdnu těhotenství,pracuji jako chemička a 1 den asi 4 hodiny...

Těhotenství a riziko přenosu perazitů ze štěněte

Dobrý den,prosím o zodpovězení mého dotazu. Nyní jsem v 26.t.t. a pořídili jsme...

Těhotenství a rotoped

Dobrý den, vážená paní doktorko, měla bych jen malý dotaz. Je bezpečné v těhotenství...

Těhotenství a RTG

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je pravděpodobnost poškození plodu, pokud...

Těhotenství a rtg

Dobré ráno, chtěla bych Vás poprosit o radu...Včera jsem byla na rtg hlavy...

Těhotenství a RTG u zubaře

Dobrý den, Byla jsem u zubaře a musel mi dělat rtg zubu,mela jsem vestu a něco...

Těhotenství a ředidlo

Dobrý den, mohu se zeptat, jestli muze ohrozit vyvoj plodu pokud jsem byla v...

Těhotenství a skener v práci

Dobrý den, kamarádka pracuje jako pokladní v prodejně, na pokladně je umístěn...

Těhotenství a skolioza

Dobrý den, mám takový problém. Jsem těhotná a mám skoliozu páteře. Jsem v prvním...

Těhotenství a snížená fce štítné žlázy.

Dobrý den Asi rok a půl se léčím se sníženou fcí štítné žlázy. Na poslední...

Těhotenství a solárium

Dobrý den, za 4 týdny se vdávám, a do šatů chci být hezky opálená. Antikoncepci...

Těhotenství a splodiny

Dobrý den, prosím o radu, jsem 31 tt a nadýchala jsem se zplodin při zatápění...

Těhotenství a srůsty v břiše

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, před pár lety mi byl vyoperován prasklý apendix,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reakce po tetanovcw

Dobrý den, minulý týden jsem byla na tetanovce po 10 letech (tedy v 25 letech)....

Triticco

Dobrý den,prosim vas za jak dlouho vznikne zavislost na triticu? Uživam 1 tabletu...

Bolest břicha

Dobry den.potrebovala bych poradit.v roce 2015 jsem porodila prvni dcerku cisarskym...

Zvětšené krční uzliny

Dobrý den, již rok a půl mám problém ze zvětšenýma krčníma uzlinami.Na hematologii...

Zvětšené uzliny


Lokální anestezie

Dostal jsem lokální anestezii. Mohu si na to dát pivo?

Neustálé nucení na močení


Mírná bolest kolem ledvin po požití alkoholu

Dobrý den včera jsem užil nadměrné množství alkoholu a dnes mám mírnou bolest...

Frenuloplastika

Dobrý den. 1. 6. jsem prodělal frenuloplastiku. Stehy už jsou pryč, ale zůstal...

Užívání železa v těhotenství

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně užívání přípravku Maltofer v těhotenství....

Lupání v hlavě- aneurysma ?

Dobrý den, mám někdy v hlavě víc vzadu na boku pocit lupnutí nebo prasknutí,...

Neomezené vycházky

Mé ženě vloni o vánocích diagnostikovali RS, dostala neschopenku a o d té doby...

Nevysvětlitelné chronické bolesti končetin

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou konzultace mého zdravotního...

Bolestivá bulka v podpaží


Červené flíčky na hrudi při masturbaci, výrůstky okolo žaludu

Dobrý den chtěl bych se zeptat při masturbaci se mi na hrudi objeví takové červené...

Bolest ramene po pádu

Dobrý den, po pádu na lyžích (chytla jsem tzv. "špicara" a přeletěla jsem po...

Zánět prsu

Dobry den, mam mesicni dceru, plne kojenou. Z niceho nic se u me vyskytla vysoka...

Hypoechogenní ložisko 10x6x8 mm na vyšetření štítné žl.

Dobrý den, chci poprosit o vysvětlení záznamu o vyšetření štítné žl. ze 6.3.2017...

Pilulka po sexu proti otěhotněni´

Dobrý den, byla jsem na dovolené s přiltelem ve Španělsku. Měli jsme sex,...

Listerióza

Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat. Mám těh. cukrovku a někdy mám...

Reklama
Zavřít