Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Testování protilátek HIV

Daniel N. 2.9.2016

Dobrý den, před nedávnem jsem měl nechráněný orální sex s bývalou partnerkou, kterou jsem předtím 10 let neviděl. Je to zdravotní sestra v Tomayerově nemocnici v Praze a zároveň vdaná žena s dvěma zdravými dětmi, tedy asi ne úplně riziková skupina na HIV infekci. Po třech týdnech jsem si došel, pro jistotu, na venerologické vyšetření proti pohlavním chorobám a pan doktor mi dal podepsat "zákaz pohlavního styku do odvolání" a doporučil i test na HIV a Syfilis. Po 10 dnech jsem obdržel výsledky a vše OK (včetně HIV negativní). Pan doktor mi řekl, že v tuto chvíli již zákaz styku neplatí, ale že i tak doporučuje retest za 3 měsíce. Můj dotaz se tedy týká toho, na kolik je výsledek HIV negativní po 3 týdnech od rizika průkazný a spolehlivý (i s ohledem na nerizikovou skupinu sexuální partnerky - tedy žádná feťačka, prostitutka, atd)? Na retest stejně dojdu, ale lze stávající výsledek považovat již za "dobrou zprávu"? Nebo je to jen jakési "mlhavé "možné"? A ještě poddotaz - četl jsem, že vznik protilátek je závislý na kondici imunitního systému? Proto se chci zeptat, pokud mám imunitní systém v pořádku (s chřipkou na nemocenské jsem byl naposledy před 4 roky), vznikaly by protilátky rychleji, či pomaleji? Děkuji.

Odpovídá:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den Danieli, podstatná informace je ta, že jste měl pouze orální sex s touto ženou, nákazou virem HIV jsou vždy více ohroženy ženy od mužů, než muži od žen, jelikož ve spermatu je řekněme " větší nálož tohoto viru ", větší infekční dávka. Vir HIV se samozřejmě ale nachází v poševním sekretu, je však velmi citlivý na mýdlo, dezinfekci a na okolní vlivy, tedy např. vyschnutí. Pozitivní protilátky po nákaze se začínají objevovat po 3 týdnech, u všech nakažených se objeví do 3 měsíců po nákaze. Pokud má osoba v pořádku imunitní systém ( neužívá kortikoidy, netrpí žádnou chronickou chorobou...), protilátky se u ní vytvoří dříve, než u osoby, která některým takovým problémem trpí. Neumím Vám odpovědět, jaká je šance, že Vaše protilátky se ještě objeví pozitivní, ale vřele doporučuji ještě testování za 2 měsíce. Vzhledem k tomu, že se nejedná o rizikovou pacientku bych velké obavy neměla. S pozdravem, K. Jiříčková.

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
Testování HIV
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně testování...
HIV testovani
Dobrý den. Ráda by jsem se zeptala jak nejrychleji...
Testování HIV
Omlouvám se, že píši znovu. Zapomněla jsem se zeptat,...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Testování na HIV

Dobrý den, můj problém je v tom, že bych chtěla jít na testy HIV. Jenže už...

Testování na HIV v těhotenství

Dobrý den, jsem v 16. týdnu těhotenství a chci se zeptat na testy HIV v těhotenství....

Testování na pohl. nemoci

Dobrý den, můj dotaz je směřován na testování pohl. chorob. Trpím dlouhodobě...

Testování na pohlavní nemoci

Chci se zeptat kde se lze testovat na pohlavní choroby. Jsou-li i nějaké možné...

Testování na syfilis

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, byla jsem na testech na syfilis (VDRL...

Testování na žloutenku typu C


Testování na žloutenku typu C


Testování návykových látek


Testování pohlavně přenosných nemocí


Testování pro zaškolení

testovací dotaz 123

Testování syfilis

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, mám dotaz ohledně testů na syfilis: Prokáží...

Testování syfilis

bylo by krevní sérum pozitivní třeba i po deseti letech od potenciálního rizika...

Testování syfilis

Dobrý den, chci se zeptat na testování syfilis v době užívání antibiotik. Mám...

Testování zaškolení

Testování Gyncentrum

Testovanie na drogy

Dobry den, chcela by som sa spytat ako dlho ostava thc v tele. Naposledy som...

Testy

Zdravim. 5.12. Jsem mel rizikovy styk s divkou. 20.1. Jsem byl na testech v...

Testy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem si dělala test a 3x vyšel...

Testy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké pohlavně přenosné nemoci se testují vyšetřením...

Testy

Dobrý den, musí se testy na HIV, syfilis a podobně provádět nalačno a nebo se...

Testy

Dobrý večer.Zajímalo by mě jestli je možné u obvodního lékaře nechat si vzít...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na tvrdém patře


Pupinky (bradavicky) na stydkych pyscich


Tetanie a panické ataky


Výtok z bradavky, bolest břicha


Komplikace po císařském řezu


Artróza - Gonartróza


Intimní


Stav po operaci slepého střeva


Celiakie


Mravenčení


MUDr. Jiří Kučera

Praktický lékař pro dospělé

Naučte se samovyšetření prsu


Vytržený zub


Těhotenství a cytologie


MUDr. František Rousek

Chirurgická ambulance

Ječné zrno


Bulka v spodni celisni


Hemeroid?


Gyrablock


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×