Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tinnitus

Uši, nos, krk Daniel 14.7.2016

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o pomoc.

Ke konci minulého roku se mi v práci přihodila nehoda, při níž došlo k silnému, ohlušujícímu výbuchu poblíž mého pravého ucha. Po této nehodě jsem pár dní vůbec neslyšel a v pravém uchu mi jen silně hučelo, následně se mi sluch částečně vrátil. Nicméně jsem na to ucho stále špatně (slabě, jako bych měl ucho trvale zalehlé) slyšel, bolelo mne a trvale mi v něm slabě pískalo a při jakémkoli vyšším hluku (například jízda MHD) i zvláštně "zvonilo" a pokud jsem si po ušním boltci přejel rukou, téměř nic jsem necítil (tento pocit trvá v menší míře dosud). V nemocnici, kam jsem pár dní po nehodě přišel mi bylo sděleno, že se jedná o tinnitus po akutraumatu, sluch mám v pořádku (bubínek v pořádku, výsledky audiometrie i tympanometrie v pořádku) a "určitě se mi to spraví". Žádné další vyšetření mi provedeny nebyly, pouze mi bylo řečeno, že mám užívat Betaserc a přijít za měsíc na kontrolu. Co je to tinnitus a jestli se jedná o vážný stav či nikoli mi vysvětleno nebylo a tudíž jsem počítal s tím, že se to skutečně spraví. Během následujících týdnů (cca polovina prosince 2015) se můj stav skutečně lepšil, bolest se zmírnila, pískání taky, sluch se o něco zlepšil a i samotné zvonění/rezonování při hluku téměř vymizelo. Bohužel, za cca měsíc (cca polovina ledna 2016) se můj stav najednou rapidně zhoršil; sice se zlepšil samotný sluch, ale spolu s tím se zesílilo pískání i zvonění (rezonování při hluku - i menším hluku, pokud např. položím hrnek na stůl či silněji zavřu dveře) a co je nejhorší, ucho mi začalo velice nepříjemně a silně zkreslovat/rezonovat i při běžné řeči (pokud mluvím já i pokud na mne někdo mluví a je poblíž) a po delším pobytu v hlučnějším prostředí i silně bolet. V práci v hlučné open-space kanceláři jsem s touto vadou nemohl normálně fungovat. Na kontrole v nemocnici mi opět řekli, že mám dle audio. vyšetření "sluch v pořádku" (neslyším na to ucho pouze některé dost vysoké kmitočty, například pískání CRT televize, což se však na audiu. neukáže, takže dle výsledku audia slyším vše) a že se mám nadále léčit v soukromé ORL ambulanci. Mou popisované další problémy se sluchem je nezajímaly. Stejně tak je nezajímala má připomínka, jestli nemohou mé potíže souviset s chronickým streptokokem, jehož mám v krku a silnou angínou, kterou jsem zrovna v době, když se mi nehoda stala měl, případně s problémy s krční páteří, které se mi rapidně zhoršily v důsledku tlakového rázu po výbuchu. V ORL ambulanci mi lékař sdělil, že "se tinnitus nedá léčit" a že mé další problémy by mohl způsobovat otok a k Betasercu mi dal ještě Cavinton. Pro jistotu mne poslal ještě na mag. rezonanci ucha (aby se vyloučil případný nádor), která naštěstí dopadla ok. Bohužel, problémy nemizely, naopak, ucho mne v následujících týdnech začalo opět dost bolet a k bolesti se přidal ještě velice nepříjemný a silný tlak v uchu (za bubínkem). Nynější situace, po cca půl roce od nehody, je taková, že zkreslování ucha (které vždy popisuji, že je "jako, když hraje protržený reproduktor") při řeči nevymizelo, zvonění při hluku se sice zlepšilo, ale rovněž zcela nevymizelo a pískání se různě mění (někdy mi v uchu nepíská téměř vůbec či mi v něm pouze "syčí" či "praská", jindy je to nesnesitelné). Bolest (která se v poslední době mísí se svěděním a pálením, které jde občas až do nosu a krku) se v poslední době opět vrátila a tlak v uchu je v poslední době dost nesnesitelný. Na ucho slyším víceméně normálně, jen o něco slaběji (mám pocit, jako by sluch byl něčím tlumený, jako bych v uchu něco měl), ale hlavně mi vadí jakýkoli vyšší hluk, ucho mi zaléhá a většinou se i rozbolí a začne mi v něm pískat. Nevydržím v hlučnějším prostředí a např. hudbu nemohu poslouchat vůbec. Krom toho mám pocit, jakoby se v uchu něco "přelévalo" a ucho se například při chůzi (či např. pokud polykám při pití/jezení) střídavě zevnitř "zalepuje a rozlepuje", zaléhá a odléhá. Spolu s tím vždy v uchu uslyším zvláštní krátkodobý vysokofrenvenční zvuk, podobný pískání/praskání. Občas se mi, pokud si prsty zmáčknu nos a vyvolám tlak, jako bych chtěl frknout, podaří ucho takto na chvíli odlehnout, při čemž se občas krátkodobě zlepší i samotné rezonování, zkreslování a především sluch; tohle však raději často nedělám, jelikož je tohle odlehnutí většinou provázeno krátkodobou silnou bolestí a někdy se poté ucho rozbolí i na delší dobu (pár minut až hodin). Bohužel, lékaři mé problémy nadále ignorují nebo se je pokoušejí řešit různě, aniž by však znali přesnější diagnózu mého problému, aniž by udělali jakékoli další vyšetření a aniž by mne vyslechli. Jsem z toho již dost zoufalý. Kvůli bolesti, pocitu pálení a tlaku nemohu často spát a kvůli zkreslování/rezonování nevydržím v hlučnějším prostředí. V práci jsem musel skončit. Nejvíce mne však mrzí přístup lékařů, který jsem si za poslední měsíce musel prožít, včetně dost nehezkého přístupu typu "už k nám nechoďte, vám už se to nejspíš nezpraví a jen zdržujete ostatní pacienty"). Osobně nevěřím, že by mé problémy mohly způsobovat pouze poškozené buňky ve vnitřním uchu, jak se mi snaží tvrdit lékaři (i když přiznávají, ze je u mne poškozeno pouze okolo 5 % vláskových buněk); vím, co cítím a vím, jak vážné mé potíže jsou. Ano, pískání/syčení/praskání, případně zhoršený sluch určitě mohou tyto buňky způsobovat, ale kdyby mi mělo zůstat pouze to pískání/syčení, případně horší sluch, byl bych šťastný člověk.

Budu vděčný za jakoukoli radu či kontakt na někoho, kdo by mi mohl s mými problémy pomoci.

MUDr. Nikola Klímová
Odpovídá lékař:

MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé, Poliklinika Budějovická, Praha 4

Dobrý den,
léčba tinnitu je opravdu velmi svízelná, bohužel.
Nicméně kromě klasické farmakoterapie (ústy či infuzemi) se nabízí např. rehabilitace krční páteře či léčba v hyperbarické komoře, muzikoterapie a jiné. Nicméně nejsem ORL specialista, předávám tedy ještě dotaz odborníkovi.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Tinnitus je ono pískání v uchu: vaše problémy jsou opravdu následkem výbuchu: sluch samotný je velmi složitý vjem, na kterém se podílí mnoho faktorů. Zaléhání a odléhnutí po provzdušnění je následek poruchy ventilace středouší Eustachovou tubou a souhry středoušních svalů, které řídí napětí kůstek a tím ovlivnují přenos a kvalitu zvuku do vnitřního ucha.Provzdušňování provádějte často a pravidelně, rozhodně neuškodí. Léčba je velmi obtížná a ne vždy úspěšná. Zkuste se ještě dostat na léčbu do hyperbarické komory, ale tato léčba nemá vždy úspěch. Další bolesti by již mohly být následkem přetížení krční páteře- bolesti mohou imitovat i bolest při angíně: Bohužel problém se stupnuje i tím, pokud na něj stále myslíte. Není to snadná situace a léčebně není snadno ovlivnitelná

Související dotazy

Tinnitus
Dobrý den.Mám tinnitus v pravém uchu, podle mě po ráně...
Tinnitus
Dobrý den, pokud Tinnítus vznikne nadměrným užíváním...
Tinnitus
dobrý den, před měsícem jsem začal registrovat jednostranný...
Tinnitus
Dobrý den, Mám tinnitus v prvém uchu způsobený výbuchem,...
Tinnitus
Dobry den, už asi rok mě trápí bolest zad (krční pater)....
Tinnitus
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zdali kombinace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tinnitus

Dobrý den, v rodině máme roztroušenou sklerózu. Mám za sebou několik let velkého...

Tinnitus

Dobrý den.Mám tinnitus v pravém uchu, podle mě po ráně při testování na trhacím...

Tinnitus

Zdravím, je možné, aby došlo k akutraumatu od prasknutého balonku v blízkosti...

Tinnitus

Dobry den, od zacatku listopadu me trapi tinnitus. Nejvice na leve strane,...

Tinnitus

Dobrý den, je mi 23 let a již 6 let mám tinnitus v obou uších stejný, mírné...

Tinnitus

Dobrý den, jsem nyní na dovolené. Mám tinitus v uších, před odjezdem jsem...

Tinnitus

Dobrý den, poslední dobou (zhruba měsíc) mě trápí pískání v uších - téměř každý...

Tinnitus

Dobrý den,prosím o radu,je mi 30 let,lékaři na ORL mi diagnostikovali tinnitus...

Tinnitus

Dobrý den, již dlouhou dobu(v řádu let) mi praská v uchu a mám pocit přizalehlého...

Tinnitus

Dobrý den. Mám k Vám dotaz.Mám problém týkající se uší.Mám 11 let ušní šelest.Byl...

Tinnitus

Dobrý den, již cca 12 let trpím tzv. tinitem. Nelepší se to, spíš naopak....

Tinnitus

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Mám uz cca 2roky v pravém uchu po tělesné námaze...

Tinnitus

Dobrý den, pískání či zvonění v uších mi začalo před několika měsíci v souvislosti...

Tinnitus

Dobry den, manžela dlouhodobě píská v uších, bolí ruce v místech kudy vedou...

Tinnitus

Dobrý den, stále silněji mi píská v uších. Je to dlouho trvající problém a je...

Tinnitus

Dobrý den, 3 měsíce mě trápí tinnitus. Vyšetření na ORL mám za sebou, ale nic...

Tinnitus

dobrý den od po prdělaném stresu mi hučí v uších asi 4 měsíce chodím na akupunkturu...

Tinnitus

Dobry den, zhruba před 6ti tydny mi zacalo hucet v ušich, bylo to hrozny a...

Tinnitus

Dobrý den, chtěl bych zkonzultovat problémy s uchem syna (16 let). Lékařská...

Tinnitus

Dobrý den Dnes sem byl u lékaře, protože mi píská v uších už 10 let. Před tím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Infekce - Yersinie

Dobrý den.mam bolesti kloubů(lokty,zápěstí,kolena,kotníky,kyčel)Byly mi zjištěné...

Citalec 20 mg v těhotenství


Vypadávání vlasů v nízkém věku

Dobrý den, mám takový menší problém. Jsem velmi atraktivní sportovně založený...

Nepravidelná menstruace

Dobry den mam nepravidelnou menstruaci pani doktorka mi dneska pichla injekci...

Výtok z pochvy

Dobrý den, asi půl roku jsem trpěla opakovaně na svědivost vaginy a mám mnohem...

Zelená hustá rýma

Dobrý den, v mateřské škole se denně potýkáme s rodiči, kteří nám do školky...

Bílí pupínek v krku

Dobrý den, je to již docela dlouho co se mi v krku dělá bílí pupínek ve velikosti...

Zúžená předkožka, zkrácená uzdička, problémy s erekcí

Dobrý den, mám více problémů a absolutně nevím, jak bych je měl začít řešit....

Bolest nad kostrčí

Dobrý den už dva měsíce mám bolesti nad kosrčí .Bolí mě to když stojím ,při...

Unhappy trias

Dobrý den, na začátku února jsem utrpěla úraz kolene na lyžích. Něco v něm ruplo,...

Žluto-oranžové nehty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jde o houbovou infekci či nikoliv. Nehty...

Tetování a užívání ATB

Dobrý den, prosím pěkně, mám jít dnes na tetování a v neděli jsem byla na pohotovosti...

Dlouhodobě ucpaný nos


Otok kolene po operaci

Dobry den,jsem 17 den po artroskopii ruptuta LCA genus 1.dx.a MM parva. Lytko...

Bolest žaludku a neustálý pocit hladu

Dobrý den:) Chtěla jsem se zeptat.... Už asi půl roku mě nepravidelně bolí...

Cukr v moči

Chtěla bych se zeptat - nejsem diabetik, na preventivní prohlídce jsem byla...

Kašel a bolest pravého boku

Dobrý den, už vice jak týden mam kašel. Dostala jsem od lekarky Erdomed. Ted...

Tenis. loket

Dobrý den rad bych se zeptal zda se dá tenisový loket nahlásit jako následek...

Cukání po žebry

Dobrý den, již delší dobu mám cukání svalů pod žebry na pravé straně, nebolí...

Bolest paty v těhotenství

Dobrý den, již delší dobu mě bolí pravá pata, vždy po delším sezení po našlápnutí...

Reklama