Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tinnitus

Uši, nos, krk Jiří 22.1.2018

Vážený pane doktore/doktorko
Jsem v kritické situaci a proto Vám píši. Poprosil bych o názor odborníka – specialisty (ORL). Má situace je vážná. Od 4.11. trpím tinnitem –způsobeným akustickým traumatem. Je bilatelární. V pravém uchu mi zní, jak když o sebe drnčí skleničky a v pravém uchu vysokofrekvenční pískot. Situace byla natolik vážná, že jsem v prosinci skončil hospitalizován na oddělení psychiatrie s pokusem o sebevraždu. Hned 6. 11. jsem byl na místním ORL vyšetření, kde mi můj ušní lékař sdělil, že se s tím nedá nic dělat a že se s tím budu muset naučit žít, předepsal mi 2 x 16 mg Betahistinu a přidal, že se v únoru těší do důchodu. Od 21.11. mé bolesti byly natolik vážné, že jsem 14 dní nemohl usnout a jen jsem omdléval vyčerpáním na 2 – 4 hodiny a když jsem se vzbudil, tak to v mé hlavě znělo, jako když se všichni cvrčci na poli zblázní. Jako člověka trpícího depresemi mne už toto dovedlo na pokraj mých sil a stál jsem si v okenní římse – nešlo to vydržet. Poslední, co mne ještě napadlo bylo kontaktovat mého obvodního lékaře a ten mne okamžitě poslal se suicidálníma myšlenkama do fakultní nemocnice Hradec Králové, kde si mne nechali. Nyní jsem ve 3 měsíci s tinnitem a dostalo se mi léčby v Hyperbarické komoře. Bohužel, k mému neštěstí jsme měli na cestě z rehabilitace po druhém sezení autonehodu, kdy do nás zezadu nabourala v asi cca 30 km rychlosti dodávka a my nabourali auto před námi. Nehoda se stala minulý týden 16. 1. v úterý. Rád bych ještě dodal, že v tu dobu jsem měl na uších ochranná sluchátka Peltor – 27 dB SNR. A že trpím spolu s tinnitem, hypersensitivitou na zvuky.

Nyní k mým dvěma otázkám (druhá otázka je mnohem podstatnější):
1.) Je možné, že mohlo v uších při nehodě dojít k dalšímu traumatu ve středním, či vnitřním uchu (posunuté/zlomené kůstky kladívko, třmínek, kovadlinka, hydrops labyrintu, další acutrauma?) – poznámka: byl jsem dnes ještě rychle na ORL, dělali mi audiometrii a sluch mám prý v pořádku a tím pádem střední ucho též. Jak je to s vnitřním uchem nevím.
2.) Po KAŽDÉM ukončeném sezení v Hyperbarické komoře v Hostinném se mi můj tinnitus ZATÍM dočasně zhorší. Tzn. v levém uchu (které bylo vždy lepší – “jen mírné řinčení skleniček“) mi začne hlasitě pískat, místo zvonění, druhé ucho začne měnit frekvenci zvonění, nebo se kompletně utiší. Následující den mi pak po dalším ukončeném sezení začnou pro změnu pískat hlasitěji obě uši! Během víkendu se vše vrátilo do původního stavu. Nyní v pondělí opět to samé – levé ucho zvoní (ikdyž po 8 hodinách k večeru již s nižší intenzitou), pravé ucho skoro žádné zvonění není slyšet. Zítra je úterý, tak pokud by se měl předchozí scénář opakovat, tak mi bude opět hlasitě zvonit v obou uších. Nemůže za tyto epizody nějáký hydrops, nebo jiná porucha vnějšího/vnitřního ucha popř. akustického nervu?? Nebo je toto dobrá známka, že moje uši reágují na terapii. Obávám se jen permanentního zhoršení tinnitu.

V komoře jsme 2 hod. s přetlakem 1.5 baru. Je nás v ní celkem 6. prvních cca 15 min. se všichni baví, pak se spustí větrák, který udržuje stálou teplotu a po nasezení masek všichni dýcháme ve stylue „Dartha Vadera“ – napadl mne i můj hyperacusis, jako možná příčina.

Měl jsem několikrát dělanou audiometrii, tympanometrii a akustický test třmínku – vše v pořádku i s rentgenem plic a srdce.

Prosím, poraďte. Já vím, že nikdo není jasnovidec a že nic není 100%. Snad ale existuje nějáká pravděpodobnost, rada, naděje, doporučení, jestli vydržet a s terapií a pokračovat aspoň do těch 10 – 15 sezení apod. Moc děkuji. Nálezy přikládám v příloze.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, Váš dotaz vzhledem k problematice předám specialistovi - ORL lékaři. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

MUDr. Karolína Dostálová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolína Dostálová

Specializace: Ušní, nosní, krční Pracoviště: ORL ambulance PP Hospitals, Nemocnice Brandýs nad Labem

Dobrý den. obávám se, že máte plnou péči. Vzhledem k normální audiometrii nemůže být žádné závažné poškození ani vnitřního ani středního ucha. Bohužel tinitus a zejména jeho příčiny je oblast zcela neobjasněná a veškerá léčba vychází jen ze zkušeností. Za celou svou praxi jsem nezažila, že by hyperbarická komora zhoršila sluch či tinitus.
S pozdravem K.D.

Související dotazy

Tinnitus
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zdali kombinace...
Tinnitus
Dobrý den.Mám tinnitus v pravém uchu, podle mě po ráně...
Tinnitus
Dobrý den, pokud Tinnítus vznikne nadměrným užíváním...
Tinnitus
dobrý den, před měsícem jsem začal registrovat jednostranný...
Tinnitus
Dobrý den, Mám tinnitus v prvém uchu způsobený výbuchem,...
Tinnitus
Dobrý den, začala jsem nedávno užívat Zorem 5mg na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tinnitus

Dobrý den, je mi 44 let a od června 2008 mám problémy s pískáním a hučením...

Tinnitus

Dobrý deň, už druhý týždeň mám pocit zaľahnutého ľavého ucha,tepanie v ňom.Začalo...

Tinnitus

Dobrý dej, Je mi 15 let.Už asi třičtvrtě roku trpím tinnitusem na obě uši.Ze...

Tinnitus

Dobrý den, prosím o informaci, trpím tinitem v levém uchu, po poslední atace...

Tinnitus

dobrý den p.doktore, byla bych ráda ,kdyby jste mi poradil ohledně tinnitusu,mám...

Tinnitus

Dobrý den, začala jsem nedávno užívat Zorem 5mg na vysoký tlak a nyní se mi...

Tinnitus

Dobrý den je mi 14 let a už nějakou dobu mi píská v uších ale slyším to jen...

Tinnitus

Dobrý den je mi 14 let a už nějakou dobu mi píská v uších ale slyším to jen...

Tinnitus

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Už třetí den mám pocit že mi píská v hlavě,...

Tinnitus

Dobrý den je mi 14 let a už nějakou dobu mi píská v uších ale slyším to jen...

Tinnitus

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zdali kombinace Brintellix (vortioxetinum)...

Tinnitus

Dobrý den, už asi 3 měsíce trpím tinnitem. Není to souvislé hučení ale spíše...

Tinnitus

Dobrý den, odmalička trpím na rýmy, léčila jsem se na ORL i s ušima, píchání,...

Tinnitus

Dobrý den, již půl roku mám objektivní tinnitus. Hučení v uchu několikrát denně,...

Tinnitus

Dobrý den pred casom som Vám písal túto správu : Dobrý den Pred mesiacom...

Tinnitus

Dobrý den, mám asi dva roky tinnitus po akustickém tramu, ale v takové formě,...

Tinnitus

Problém s uchem. Dobrý den, obracím se na Vás tady poprvé, protože už nevím...

Tinnitus

Dobrý den ráda bych se na vás obrátila s problémem tinitus. Objevil se mi před...

Tinnitus

Dobrý den.Obracím se na vás s problémem týkající se ušních problémů.Mám delší...

Tinnitus

Dobrý den, v rodině máme roztroušenou sklerózu. Mám za sebou několik let velkého...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání v krku a bolest ucha

Dobrý den, asi 14 dní mě trápí pobolívání lev. ucha a nepříjemného píchání na...

Balanitida

Dobrý den, už delší dobu mám bílé pupínky na žaludu a spiše puchyrky, ktere...

Uzliny

dobry den uz jsem vam psala a mam jeste jeden dotaz!kdyz v krku mam streptokoko...

Bolest břicha po operaci

Dobrý den. Jsem již 10 den po operaci terminálního ilea. Břicho mě nebolí jen...

Zpoždění menstruace o 14 dní

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat uz 14 dní, mám opožděnou menses. Byla jsem...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Léky

Vycisteni krve od leku. Dobry den, dva roky jsem brala neurologicky lel isicom-denne...

Zánět palce u nohy

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Na palci u nohy se mi asi před 10-ti lety...

Alkohol u priateľa

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu s mojím problémom. Mám priateľa asi...

Dotaz na lék

dobrý den, syn se vrátil z Tuniska, kde prodělal kolabs (je diabetik), v nemocnici...

Neschopnost si odříhnout

Dobrý den, mam dotaz, nemohu si říhnout je to nepříjemné, mám to asi půl...

Mravenčení dolních končetin

Dobrý den, už nějaký čas mám problém s pálením ( mravenčením, znecitlivěním...

Vysoké CRP


Boule vzadu na krku

Dobrý den paní doktorko tak před týdnem jsem si všimla že na hraně vlasové kstice...

Poruchy zraku

Dobrý večer, Mám dotaz ohledně zrakových problémů. Již půl roku mám prodlevu...

Sladká chuť v ústech

Dobry den, asi pred mesicem jsem byla u zubaře, klasické vrtání a amalgamova...

Jak dlouho lze brát HA regulon bez pauzy, aniž by to bylo nebezpečné?

Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho lze brát HA regulon bez pauzy, aniž by...

Píchání v krku

dobrý den 2 dny mě píchá na levé straně v krku, ze začátku jako kdyby natáhlý...

Kombinace léků

Dobry vecer. Muze se bez ujmy na zdravi uzivat zaroven paralen 500 a gujacuran? V...

Poruchy zraku

Dobrý den mám takový dotaz stává se ni občas ze v levém oku vidím tečku ..vždy...

Reklama
Zavřít