Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Tinnitus

Jana 19.3.2018 redakce uLékaře

Dobrý den, od června loňského roku jsem začla mít problémy s levým uchem, začaly mě vadit veškeré
zvuky (mluvení, rádio, televize, zpěv, houkání sanitky) atd., jako ozvěna. Dostala jsem Prednison, betaserc, násladně infúze a hyperbarická komora, hůře na něho slyším , nic nezabralo, diagnoza tinnitus. Přidalo se i syčení v uchu. Časem(asi po 5 měsících) začly pomalu ustupovat ozvěny, dokonce 8 dní úplně v klidu ( v lednu letošního roku)
i syčení v uchu přestalo, potom zase začlo syčení a asi před měsím ozvěny znovu, tak jak v červnu.
Betaserc užívám celou dobu, nyní 3x denně a znovu prednison. Je to velice něpříjemné, mám klid
jen večer. Může, prosím, poradit, jestli s tím jde něco dělat. Děkuji a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den paní Jano, děkujeme za dotaz. Je mi velmi líto Vašich potíží, je mi jasné, že stav je nepříjemný a obtěžující. Co se Tinnitu týče, Tinnitus rozdělujeme na subjektivní a objektivní. U subjektivního tinnitu neexistuje zevní měřitelný zdroj zvuku. Objektivní tinnitus je měřitelný, vzniká například křečí středoušních svalů, turbulencí krve ve zúžených tepnách a/nebo v cévnatých nádorech v oblasti hlavy a krku. Léčba tinnitu je tzv. léčbou “kauzální” – tj. léčba, která je zaměřena na příčinu tinnitu. Zde uvádíme výčet některých možných příčin tinnitu (jde o nejčastější příčiny, bohužel nelze vypsat seznam všech možných příčin tinnitu, jelikož takový neexistuje):
Příčiny subjektivního tinnitu :
Většina ušních chorob
Mazová zátka a cizí těleso v zevním zvukovodu, kostní výrůstek zvukovodu (exostóza), poškození bubínku.
Záněty středního ucha (mezotitidy) – zvláště chronické záněty s cholesteatomem (nezhoubný zánětlivý tumor), záněty vnitřního ucha (labyrintitidy).
Neprůchodnost sluchové trubice (tato trubice vede ze středního ucha do nosohltanu a vyrovnává tlak ve středním uchu; normální tlak ve středouší je nezbytný pro normální pohyb bubínku a sluchových kůstek).
Stařecká nedoslýchavost neboli presbyacusis (stárnutím se postupně zhoršuje sluch zvláště ve vysokých frekvencích).
Profesionální nedoslýchavost (poškození sluchu nadměrným hlukem a vibracemi na některých rizikových pracovištích).
Menièrova nemoc: choroba, jejímž podkladem je pravděpodobně porucha rovnováhy tekutin ve vnitřním uchu, zpravidla přetlak – hydrops labyrintu. Projevuje se záchvaty závratě s nevolností, tinnitem a později trvalou poruchou sluchu. Jsou-li podobné příznaky způsobeny jinou známou nemocí (například poruchami krční páteře, endokrinními potížemi), hovoříme o Menièrově syndromu.
Otoskleróza je onemocnění charakterizované přestavbou kostních částí středního ucha (fixace a nehybnost třmínku v oválném okénku) a někdy i vnitřního ucha a jejich poškozením. Projevuje se tinnitem a nedoslýchavostí. V počátečních fázích nemoci je možné chirurgické řešení.
Nádory, zejména tumor 8. hlavového nervu (tzv. statoakustiku, neboli Neurinom akustiku – Vestibulární schwannom), aj.
Úrazy – otřesy, zlomeniny lební spodiny a poranění mozku.
Akustické trauma
Akutní akustické a explozní trauma
Akustické trauma je akustický úraz, který vzniká vlivem krátkého hlukového impulsu (100 – 140 dB). Tedy vlivem krátkých zvuků vysoké intenzity (výstřely, třesky apod.), u nichž se pro krátkost nástupu intenzivního zvuku nemohou uplatnit středoušní reflexy ani obranné mechanismy vnitřního ucha, může náhlou změnou tlaku dojít k mechanickému poškození smyslové buňky ve vnitřním uchu a některé části středního ucha (poškození bubínku a středoušních kůstek). Nemocní pociťují zalehnutí a šelest, návrat sluchu v pásmu řeči bývá dobrý, trvalá částečná ztráta zůstává obvykle nad 4 kHz. Opakováním úrazu se míra úpravy zmenšuje a rozsah poškození prohlubuje. Dochází k akutnímu poškození sluchu, které zpravidla zanechává trvalou změnu sluchu, provázenou někdy šelesty. Méně typicky vzniká akutní trauma opakovanými zvukovými rázy.Explozní trauma je úraz z náhlého tlakového rozdílu, má ráz mechanický a vedle poruchy sluchu bývá často porucha rovnováhy s narůstající intenzitou se přidružuje poranění dýchacích cest a plicního parenchymu aj. Pokles sluchu se dotýká širokého frekvenčního pásma. Velikost poškození struktur středního ucha, a tím i převodní složka nedoslýchavosti mohou dominovat. K roztržení bubínku při působení zvukové vlny (která je rovněž tlaková) nastává v nárazovém impulzu 180 dB.
Chronické akustické trauma (nedoslýchavost z dlouhodobého přetížení hlukem)
Častěji, než krátkými hlukovými impulsy, se setkáváme se silnými, opakovanými a dlouhodobými hluky, které vyčerpávají energetické zásoby a látkovou výměnu ucha a působí poruchu činnosti a zánik smyslových buněk. Působením těchto hluků dochází k dlouhodobé sluchové únavě, její akumulaci a přetížení sluchu. Nejdříve bývají poškozeny zevní smyslové buňky, sloužící ke vnímání jemných zvuků a jejich kvalitativnímu zhroucení. Poškození se proto neprojevuje jako porucha sluchu v běžném smyslu slova, tj. neovlivňuje možnost dorozumění. Teprve při postižení vnitřních vláskových buněk dochází ke změnám slyšení hovorové řeči na pozadí mírného hluku nebo šumu. Poruchu z počátku odhalí jen audiometrické vyšetření, kdy je zjišťován pokles ostrosti sluchu při frekvenci 4 kHz, typický pro poškození sluchu hlukem. Subjektivně vznikají u postižených pocity tlaku v hlavě a uších, celková únava neodpovídá námaze, pocit zahlušení, často hučení v uších, vzácně neurčité závraťovité stavy. Tyto příznaky časem ustupují a vzniká návyk na hluk.
Srdečněcévní choroby
Ateroskleróza je onemocnění tepen („kornatění“), při němž se v jejich stěnách ukládají tukové látky (ve formě tzv. ateromu) a druhotně i vápník. Tepna je takto poškozována, ztrácí pružnost a dochází k jejímu postupnému zužování až uzávěru (obliteraci) s následným nedokrvením (ischemií) přislušné části organismu. Nejnápadnější jsou tyto změny na věnčitých tepnách srdce (ischemická choroba srdeční), na tepnách dolních končetin a na mozkových tepnách („sklerózu“ jako poruchu paměti ve vyšším věku často způsobuje právě ateroskleróza). Mimoto mohou být postiženy i další tepny. Ateroskleróza je nejčastější příčinou srdečního infarktu, cévních mozkových příhod (iktů – tzv. „mrtvicí“, včetně nedoslýcavosti a tinnitu). Příčinou aterosklerózy jsou tzv. „rizikové faktory“, které zahrnují vysokou hladinu krevních tuků (zejména cholesterolu), vysoký krevní tlak (hypertenzi), kouření, obezitu, cukrovku, stres, nedostatek pohybu aj.
vysoký krevní tlak (hypertenze) aj.
Nemoci látkové výměny (metabolické poruchy)
zvýšená hladina krevních tuků (hyperlipidémie, včetně zvýšené hladiny cholesterolu)
cukrovka (diabetes mellitus)
snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza)
zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza)
nedostatek vitaminů, zinku aj.
Neurologické poruchy
choroby krční páteře (vertebrogenní onemocnění)
poruchy prokrvení mozku (zúžení až uzávěr cév, krvácení)
úrazy hlavy a krku
whiplash (poranění v důsledku prudkého nárazu, v důsledku autonehod či sportovních úrazů)
roztroušená skleróza (sclerosis multiplex)
stavy po zánětu mozkových blan (meningitidě), po zánětech nervové tkáně
nádory – zvláště v oblasti mostomozečkového koutu aj.
Dlouhodobé užívání léků: aspirin, nesteroidní antirevmatika, aminoglykosidy, chinin, těžké kovy aj.
Zubní poruchy
postižení čelistního kloubu (degenerativní onemocnění – artróza, pozánětlivé a poúrazové stavy aj.)
poruchy skusu a postavení zubů
chorobně prodloužený styloidní výběžek (jde o trn spánkové kosti, na který se upínají některé krční svaly a vazy)
Psychiatrická onemocnění
Somatoformní (psychosomatické – „psychogenní“) choroby jsou duševní (psychické) poruchy projevující se tělesnými (somatickými) příznaky bez poruchy některého orgánu (bez organické příčiny). Jejich vznik může navazovat na působení stresové události.
porucha adaptace na stres
deprese
úzkostné stavy (anxieta)
kouření cigaret, užívání „lehkých“ i „těžkých“ drog aj.
lymská borelióza – mnoho pacientů s touto infekční nemocí vyvolané bakteriemi trpí mimo jiné i tinnitem – dle statistiky serveru borelioza.cz až 40% z nich
parazité, bakterie, virová onemocnění – přestože dosud nebyl prokázán přímý vliv těchto faktorů, mnoho pacientů uvádí tinnitus jako doprovodný jev např. při nakažení chlamydiemi apod.
systémová choroba přestavby kostí (Pagetova nemoc)
kombinace uvedených poruch včetně objektivních příčin tinnitu aj.
Příčiny objektivního (pulzatorického) tinnitu
Normální cévní variace v oblasti krční páteře a hlavy
aberantní arteria carotis interna
vysoký stav jugulárního bulbu
dehiscentní jugulární bulbus
perzistence arteria stapedia
Převážně nezhoubné nádory krční páteře a hlavy
paragangliom (chemodektom)
nádor z mozkových obalů (meningeom)
cévní nádory spánkové kosti
vzácně zhoubné (maligní) nádory a vzdálená dceřiná ložiska zhoubných nádorů – metastázy aj.
Získáné cévní poruchy
ateroskleróza (viz výše)
cévní anomálie: durální a extrakraniální arteriovenózní malformace
fibromuskulární dysplazie
zánět cévní stěny: artritida
tepenná výduť (aneurysma arteria carotis interna)
cévní komprese sluchového nervu v mostomozečkovém koutu aj.
Mechanické abnormality
otevřená sluchová trubice (Eustachova tuba)
křeče svalů měkkého patra
křeče svalů ve středním uchu.
Je to opravdu velmi široká paleta možných příčin, dojděte prosím za Vaším praktikem, at vyloučí alespoň ty základní skupiny možných příčin a podle toho nastaví adekvátní léčbu. S přáním brzkého zlepšení stavu, K. Jiříčková.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Tinnitus
Dobrý den.Mám tinnitus v pravém uchu, podle mě po ráně...
Tinnitus
dobrý den, před měsícem jsem začal registrovat jednostranný...
Tinnitus
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zdali kombinace...
Tinnitus
Dobrý den, pokud Tinnítus vznikne nadměrným užíváním...
Tinnitus
Dobrý den, 3 měsíce mě trápí tinnitus. Vyšetření na...
Tinnitus
Dobrý den, Mám tinnitus v prvém uchu způsobený výbuchem,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tinitus

Tinitus mi znepříjemňuje život od 35 let. V dole mám odpracováno 27 let. První...

Tinitus

Dobrý den, před nedávnem moje maminka začal trpět nesnesitelným zvoněním v...

Tinitus

Dobry den, Chtel jsem se zeptat, pred 2 měsíci mi začalo slabě pískat v levém...

Tinitus

Dobrý den, tinitus mě trápí od 34. let. Nepomohl Betaserc 16, Bioaktivní biloba....

Tinitus

Dobrý den, tinitus mě trápí od 34. let. Nepomohl Betaserc 16, Bioaktivní biloba....

Tinitus

Dobrý den.Jmenuji se Ivana,je mi 61 let.Od 14 let po zánětech středního ucha...

Tinitus

Dobrý den.Již cca 6 let mi píská v uších.Nejdříve v levém a později i v pravém...

Tinitus v obou uších

Mám již delší dobu problémy s krční páteří-hlavně od levého ramene směrem k...

Tinitus způsobený krční páteří

Dobrý den, již půl roku trpím tinitem v levém uchu. Po různých vyšetřeních je...

Tinitus, zalehlé bolestivé uši

Již 10 let mám tinitus v pravém uchu, ale zdaleka více mi vadí, že mám obě uši...

Tinnitus

Dobrý den, měl bych prosím dotaz týkající se šelestu v uších. Před necelými...

Tinnitus

Dobrý den, Chci se dotázat na pískání v uších. Před asi 2ma dny mi začalo...

Tinnitus

Před třemi týdny jsem měl poměrně nahlas sluchátka, ve kterých jsem poslouchal...

Tinnitus

Dobrý den, okolo Vánoc jsem sem dávala dotaz ohledně pískání v levém uchu, doufala...

Tinnitus

dobrý den trpím tnitusem kdy po prodělámém stresu mě nikdo z lékařů nevěřil...

Tinnitus

Dobrý den, již přes rok mi silně píska v levém uchu. Hned v počátcích jsem navštívila...

Tinnitus

Dobry den,trpim pres rok tinnitem.Pri magn.rezonanci mam v zaveru zpravy napsano-prukaz...

Tinnitus

Dobrý den, je mi 44 let a již přes 2 roky mám problém s hučením a pískáním...

Tinnitus

Dobrý den. Před rokem jsem po postupné osmileté ztrátě ztratila sluch úplně....

Tinnitus

Dobrý den, Mám tinnitus v prvém uchu způsobený výbuchem, můj ušní lékař mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v ústech


Hučení v uchu

Dobry den,da se vylecit huceni v uchu?

Výtok z penisu bielo žltej farby

Dobrý deň - pred týždňom som mal nechránený sex s kamarátkou. Po týždni od...

Lék Victoza

dobrý večer, mám cukrovku, p.doktorka mi k Metforminu předepsala injekce Victoza...

Dýchání usty

Dobrý den, mám problém se kterým se na Vás obracím a prosím o pomoc. Asi...

Bolest na hrudníku při kašli

Dobrý den vážená paní/ vážený pane, chtěla bych se Vás zeptat zda může přetrvávat...

Horkost na tvářích

Dobrý den, potřebuji radu. Už po několikáté se mi objevují horkosti na tvářích,...

Abscesy v tříslech


IVT a KET

Dobry den, mam dotaz ohledne IVF a KET. Absolvovala kompletni cyklus IVF s 8...

Suchý dráždivý kašel

Dobrý den, již měsíc mě trápí suchý a dráždivý kašel.V prvním týdnu jsem měla...

Když mám ztopořený penis tak mi nejde přetáhnout předkožka


Přeskakování v oblasti zubů

Dobrý den, mám již asi rok problém s takovým nepříjemným přeskakováním v...

Masturbace bez sperma

Dobry den, je mi 15 let (zanedlouho 16 let)... kdyz masturbuji tak mi nestrika...

Praskliny na předkožce - kožní, nebo pohlavní nemoc?


Znaménko

Dobrý den, během měsíce mi na zádech vyrostlo znaménko. Posílám foto pro posouzení,...

Nedostatek kyslíku

Dobrý den, zajímalo by mě, jaké nebezpečí představuje pro mozek porouchaná...

Zánět v oku - použít stará antibiotika či nové obyčejné kapky


Výtok z pochvy


Bolest chlupů

Zdravim, asi pred 3 tyzdnami sa zacali u mna prejavovat bolesti ci skor precitlivenie...

Hyperandrogenemie

Dobrý den,byla jsem u lékaře a po odběru krve mi do 3 týdnů přišly výsledky....

Inzerce
×