Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tlak v místě, kde byl žlučník (jsem po operaci)

Trávení Silvia 4.4.2019

Dobrý deň, mám 25r. a som cca rok po operácii žlčníka. Najprv bolo všetko ok, potom prišlo obdobie hnačiek a bolestí. Pred mesiacom som absolvovala MR, pred 2 mesiacmi sono a gastroskopiu. Podľa výsledkov všetko ok okrem žalúdka - tam bola žlč a gastritída typu C. Kúpeľná liečba mi nepomohla. V súčasnej dobe už 3. deň pociťujem tlak v mieste, kde bol predtým žlčník a bolesti pod pravým rebr. oblúkom. Posledné tri dni som trpela migrénou a mala stresovejšie chvíle, a teda možno práve tie lieky na migrénu (triptany, algifen) mi dané bolesti vyvolali. Ten pocit, že cítim "žlčník" pretrváva stále, keď som v pokoji necítim takmer nič, ale akonáhle sa dám do pohybu, tak je to výrazné. Nie je to ani tak bolesť, ako len nejaký tlak. Akoby tam niečo prekážalo niečomu. Čo je to "to", čo ma bolí? Verím, že kameň v žlčovodoch to byť nemôže, keďže mám za sebou toľko vyšetrení a nález negatívny. Brucho je voľné, priehmatné. Stravujem sa normálne, stolica je v norme, nezvracala som. Mám čakať, kým sa to upraví samo alebo odporúčate zájsť za gastroenterológom, či na pohotovosť? Môže pretrvávajúca migréna s tým súvisieť? A je špecialista povinný zobrať ma aj bez objednania? Ďakujem za všetky odpovede, v prílohe prikladám foto, kde cítim ten tlak.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, mohlo by se jednat i o postcholecystektomický syndrom. Je to soubor příznaků vznikajících po operaci žlučníku (po jeho odstranění), aniž je přitom prokázána organická příčina (všechna provedená vyšetření neprokázala žádné onemocnění orgánů). Postcholecystektomický syndrom je funkční porucha. Tato porucha může být vyvolána či zhoršována i stresem - a např. záchvat migrény bych za stres považovala. Souvislost zde tedy může být. Algifen by potíže neměl zhoršovat.
Doporučuje se vysledovat, které potraviny Vám nedělají dobře a těch se vyvarovat. Je lepší jíst menší porce častěji, omezit příjem tuků (a raději nejíst smažené potraviny). V podpůrné léčbě lze vyzkoušet látky zvyšující tvorbu a vylučování žluči (např. volně prodejný Isochol, Febichol, Cholagol - ale to raději až po konzultaci s lékařem, který Vás vyšetří).
Pokud nemáte akutní potíže- tedy velké bolesti břicha, tvrdé břicho, zvracení, teploty, časté průjmy- doporučila bych vyšetření gastroenterologem, který Vás sleduje. Pokud máte potíže, měl by Vás lékař určitě vyšetřit i bez objednání (ale je lepší se informovat předem, aby alespoň počítal s tím, že přijdete).
Návštěvu pohotovosti bych doporučila při zhoršení potíží - tedy při velké bolesti břicha, pokud by břicho bylo na pohmat tvrdé a bolestivé, zvracela jste, měla jste teploty, časté průjmy či další potíže.
Dotaz předám k posouzení ještě i specialistovi - abyste měla jeho názor co nejdříve. Přeji brzké vyřešení potíží. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená slečno, mám stejný názor jako kolegyně, postcholecystektomický syndrom je pravděpodobný, souvislost se stresem (migrena je sama o sobě stres) je pravděpodobná. Pokud jste měla gastroskopicky prokázanou gastritidu a duodenogastrický reflux (žluči), tak jste jistě dostala i nějaké léky (Itoprid k podpoře peristaltiky? Helicid ke zklidnění žaludku, ke snížení produkce HCl - přechodně?), nicméně pravda, tlak v pravém podžebří toto nezpůsobuje. K Vašim otázkám: kámen ve žlučovodech se může utvořit i přesto, že už nemáte žlučník, žlučovody nějaké máte. Ale je fakt, nevytvoří se za týden, tedy pokud jste měla před 2 měsíci negat. sono a odběry, není pravděpodobné, že by tam kámen byl. Můžete mít horší tvorbu a vylučování žluči, mohl by Vám pomoci Ursosan (na recept, a to ne od praktika, ale pouze specialisty - gastroenterologa nebo internisty). Dietu zvolte žlučníkovou, tedy omeze hlavně tuky. Odpočívejte. Doporučuji zajít za gastroenterologem, nebo alespoň za praktikem, který by Vám zopakoval odběry, čímž by se vyloučila obstrukce (kamenem), ev. jiná záludnost (onem. jater...). Specialista není povinný Vás vzít ihned, ale pokud máte obtíže a už jste u něj byla, věřím, že nebude mít problém se o Vás postarat. Pokud by přecejen měl časový problém, navštivte praktika - ten Vás vzít musí. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvětšený žlučník
před týdnem jsem byl na vyšetření na CT kde zjistily...
Žlučník s kameny...
Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz ohledně žlučníku....
Bolesti v místě po operaci kotníku
Dobrý den, jsem již 6 let po operaci levého kotníku....
Zlucnik
Dobry den trapi mne uz delsi dobu zlucnik byl jsem...
Žlučník
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření žlučníku a...
Operace žlučníku?
Dobrý den,manžel byl na vyšetření břicha ultrazvukem,kvůli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tlak v levém podžebří

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať za moju mamu. Volá sa Jozefína , má 82 rokov...

Tlak v levém podžebří

Dobrý den, chci se zeptat už asi týden pociťují takový zvláštní pocit nemohu...

Tlak v levém prsu

Dobrý večer paní doktorko, už si připadám jako blázen. Užívám dva roky AD Olwexya...

Tlak v levém uchu

Zdravím mám dotaz jezdil jsme z otevřeným oknem a ted mám problem mám jakoby...

Tlak v levem varleti

Dobrý den , cítím takový lehký tlak který mi pusobí na leve varle . Byl jsem...

Tlak v lícní kosti

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Na začátku ledna jsem byla u své zubařky...

Tlak v lýtkách

Dobrý den, Už před nějákým časem cca půl roku zpátky jsem měla tlak, sem tam...

Tlak v lýtku

Dobrý den, dnes již pátý den mám pocit mírného tlaku uprostřed lýtka a občasného...

Tlak v lýtku, třes rukou

Dobrý den, asi před 5 měsíci mi pichlo v lytku, 2 týdny jsem tu nohu musel při...

Tlak v mandli

Prosím o radu, už asi půl roku mě "něco" tlačí v horní části pravé mandle kterou...

Tlak v močovém měchýři

Dobrý den. Mám neustále nepříjemné pocity v oblasti močového měchýře, tlak a...

Tlak v močovém měchýři

Dobry den, cca pred 2 mesici, po nechranenem styku se objevilo simrani, stipani...

Tlak v nadbřišku

Dobrý den, již přes rok mě trápí tlak v nadbřišku, časté říhání a pocit nevolnosti,...

Tlak v nadbřišku

Dobrý večer, již 2 měsíce mám následující problém - v oblasti nadbřišku cítím...

Tlak v nadbřišku

Dobrý večer. Již asi 3 týdny mne trápí nepříjemný až bolestivý tlak v nadbřišku...

Tlak v nadbřišku, regurgitace

Dobrý den, už přes rok mám pocit knedlíku v krku, zřídkakdy kyselo v ústech,...

Tlak v nose

Dobrý den, celoživotně mám problémy s citlivostí nosu, respektive nosní...

Tlak v nose

Dobrý den, již asi 5 dní mě trápí podivný tlak v nose. Popsala bych to jako...

Tlak v nose krk

Dobrý den přeji. Již delší dobu mě trápí tlak v nose, ucpaný nos ale nic nevysmrkám,...

Tlak v nose, spáncích

Dobry den, chtěla jsem se zeptat na svůj zdráv.problem.Pred 4 měsíci se mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mononukleóza


Bolest kolene v klidu


Ciplox

Dobrý den, dnes jsem dostala antibiotika Ciplox 500 na zánět močových cest....

Nevolnost, bolest páteře, píchání v olasti hrudníku

5 týdnů jsem držel dietu a v posledním týdnu se mi udělalo nevolno. Týden na...

Výtok

Dobrý den, před 4 dny se mi objevil nažloutlý zapáchající výtok, hned jsem...

Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Bolest pod pravým žebrem při nadechnutí

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně potíží s téměř pichlavou...

Kalcifikace v rameni


Fleky před očima

Dobrý den, před necelíma 2 měsíci když jsem se učil na závěrečné zkoušky mě...

Prořízlý steh,dehiscence-roztržení rány

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, byl jsem na odstranění menšího nádoru na zádech,...

Flek na koleni

Dobry den, pres noc se mi na pravem koleni udelal maly flicek viz foto. Vypada...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Tlak v krku a říhání

Dobrý den, ráda bych se poradila tady, než navštívím svou praktickou lékařku....

Před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky

Přibližně před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky. Špička lokte mírně...

Epilepsie a očkování proti covid-19


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


Pseudocysta pankreatu a těhotenství

Dobrý den, v 1 roce mi byla zjištěna pseudocysta pankreatu, kterou mám doteď....

Žlutá stolice nevadí


Otok je veliký, hodně tvrdý, ale nebolí.

Dobrý den, Jsem po operaci, vyndani cysty pod čelistí. Vše proběhlo v pořádku,...

Těhotenství ?


Reklama