Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Točení hlavy, slabost nohou

Záda, páteř Radomír 14.4.2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na můj zdravotní problém, jež se opakuje každý den. Ráno se probudím a cítím se dobře, po snídani se mi začne cca mezi 7-8 hod točit hlava, jsem malátný, jakoby opilý, začnu pociťovat silnou slabost v obou stehenních svalech, někdy "divné pocity v břiše. Toto mám celé dopoledne, odpoledne to slábne, večer většinou vymizí. Co se týká TK, v době potíží je normální (125-130/80-85), někdy mi (1-2x do měsíce) vystřelí mezi 15-16 hod až na 160/110. Byl jsem už u kardiologa - OK, ORL - OK, centrum pro poruchu rovnováhy - OK, gastro (nedomykavá kardie s posunem junkce v jícnu orálně), kolonoskopie (otec nádor na tlustém střevě) - OK, neurolog - OK, MR mozku + MRA Willisova okruhu OK, MR krční páteře (osteoch.valy na zadním obvodu C3-4 a C5-6 redukují venrální SAprostor, zůžená foramina C3-4 vlevo a C5-6 bilat.více vpravo uncovertebrální artrozou), MR LS páteře (v L5/S1 osteochondroza, dorzální posun těla L5, cirkulární prominence disku s drobnou desc.hernií, okrajový kontakt s kořenem S1 I.sin.), Oční OK, USG břicha OK, čekám na CT břicha, Hyperplazie prostaty (Alfuzosin) - PSA OK. Občas jsem trpěl na bolesti dolní části břicha, střídání průjem, trhaná stolice, kašovitá, blátová, před půl rokem jsem vynechal jsem pečivo, břicho lepší, stolice ustálená. Momentálně nejhorší jou ty slabosti v nohou a "motolice". Může to způsobovat oslabená či špatně fungující slezina, slinivka, játra? Poslední krevní testy byly v pořádku, jen zvýšený cholesterol.
Děkuji za Váš názor a radu

1. Doplňující dotaz dne 14.4: Dobrý den, doplňuji, tlak.holter, EKG holter a sono srdce absolvováno u kardiologa, bez nálezu, rehabilitace na krční a bederní páteř (závratě, tinnitus) jsem absolvoval již asi 4x, částečně ulevilo, ale postupně se vrací, bohužel mé zaměstnání je servisní technik pro anestezii a plicní ventilaci a tedy AUTO, což je velký problém. I neurolog mi nabízel antidepresiva, což dle mého laického názoru je fajn, že pak třeba dostanete infarkt, ale je vám to jedno :-) Snažím se hodně pohybovat, kolo, hory (tam se opravdu uleví a jsem bez komplikací), cvičit doma, ale pak se to vrací (tedy psychosomatika?) Teď jsem zkusil čínskou medicínu, kde prvotní "diagnóza" byla právě oslabené játra ve spojení se slezinou...uvidím. Někdy mám i pocit, jakoby bylo tělo neodbourávalo toxiny (proto jsem se ptal na játra a trávení obecně, nebo špatné vstřebávání živin ve střevě...ale nejsem lékař ! Teď když Vám píši, potíže se slabostí nohou ustoupily? Také mne napadlo, že jakmile se po ránu páteř zatíží (i špatným držením těla), mohlo by to v problematických místech zlobit, ale že až takhle...hluboce se skláním před přírodou a tělem jako takovým, j etotiž neskutečné jak funguje a co vydrží, smutnější však je, že se o ně špatně staráme. Moc děkuji za Váš názor, vážím si toho.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, pane Radomíre, děkujeme za Váš dotaz. Vaše potíže jsou opravdu takové nespecifické a chápu, že jste už podstoupil řadu vyšetření. Na té magnetické rezonanci v oblasti krční a bederní páteře nějaké změny máte. Nevím, jestli Váš neurolog ten výsledek magnetické rezonance viděl? Je otázka, jestli tyto potíže nemůžete mít opravdu od páteře. Někomu takové změny. které máte popsané na té magnetické rezonanci, problém působit nemusí, druhému už problémy dělají, je to individuální. Pokud se tak ještě nestalo, tak by výsledek magnetické rezonance měl vidět neurolog, který Vás vyšetřil. Pomoci by mohla vhodná rehabilitace a cvičení. Dále píšete, že krevní tlak máte v době potíží v pořádku. Přikláněla bych se udělat tlakového holtera. To je zařízení, které Vám bude měřit tlak celý den každou hodinu. Aby se mohl krevní tlak opravdu objektivně posoudit a jako příčina těchto potíží vyloučit. Nevím, jaké jste podstoupil vyšetření u kardiologa, ale určitě bych doporučila i EKG Holtera - opět by Vám to celých 24 hodin měřilo EKG. Aby se dala vyloučit nějaká arytmie. Přínosný by byl i ultrazvuk srdce, aby se posoudila srdeční funkce, ale to Vám, předpokládám, ten kardiolog zřejmě udělal?
Určitě je vhodné i vyšetřit glykemii, hladinu cukru v krvi.
Píšete, že jste trpěl na bolesti břicha, průjem, zlepšilo se to po vynechání pečiva. Můžete trpět nějakou formou celiakie. Zkuste se zcela vyvarovat lepku, jestli se nebudete cítit celkové lépe. Sice se mi Vaše potíže, jako projev celiakie nezdají pravděpodobné, ale může mít rozmanité projevy. A při latentní formě ani kolonoskopie žádné změny na střevní sliznici neprokáže. Lze odebrat krev na celiakální protilátky, jestli nejsou pozitivní.
K Vašemu dotazu - slinivka, slezina ani játra takové potíže nepůsobí. Navíc píšete, že jste na ultrazvuku břicha byl, tam slinivku, slezinu i játra popisují. A nevím, jaké Vám dělají krevní odběry, ale i z krve se funkce jater kontroluje. Takže o tyto orgány bych se nebála.
Ještě mě tak napadá, když máte zvýšený cholesterol, jestli nedoplnit vyšetření cévním doktorem, angiologem, aby vyloučil ischemickou chorobu dolních končetin - i když opět, Vaše příznaky se na to nezdají pravděpodobné.
Opravdu chápu, že jste vyšetřen, jak se říká, "od hlavy po paty". Zkusila bych tu rehabilitaci páteře, jestli by to nepomohlo.
Držím Vám palce a přeji, ať se to brzy vyřeší. Pěkný den.

Odpovídá lékař:

Mgr. Tereza Rogalewiczová

Specializace: Fyzioterapie, Nutriční poradenství Pracoviště: Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře

Dobrý den, pane Radomíre,
odpověď paní doktorky je více než vyčerpávající. V okamžiku, kdy jsou vyloučeny tělesné příčiny potíží, je dobré zvážit roli psychiky. Jednak je zajímavé, že potíže při změně zaběhlého stereotypu zcela mizí a za druhé většina dalších možných příčin už byla vyloučena. Doporučuji ještě zvážit konzultaci u psychoterapeuta, např. v rámci nějakého psychosomatického pracoviště. Jistě není dobré ze všeho vinit právě psychiku, ale na druhou stranu nelze její vliv opomíjet. Řada dějů běží na úrovni našeho podvědomí a nechala bych odborníka posoudit, jak velký vliv by na Váš zdravotní stav právě procesy v něm mohly mít. Z pohledu fyzioterapeuta toho moc poradit bohužel nemohu. Z MRI nic moc konkrétního pro Vaše potíže neplyne a na terapie docházíte. Přeji Vám pevné nervy, tento kolotoč vyšetřování je jistě náročný. I z toho důvodu by provedení psychoterapeutem v tomto složitějším obdobím bylo jistě přínosné.

Související dotazy

Slabost a točení hlavy
dobry den, vzdy jako mladsi jsem mela nizky tlak, ale...
Točení hlavy
Dobrý den, trápí mě už asi dva měsíce točení hlavy...
Točení hlavy, celková slabost
Před 14 dny jsem nemohla vstát ráno z postele pro velké...
Točení hlavy,slabost při sportu
Dobrý den Při nějaké námaze třeba když mám tělocvik...
Nauzea, točení hlavy, deprese
Dobrý den, asi půl roku mám každý den pocit na zvracení,...
Točení hlavy, nevolnost
dobrý den chtěl sem se zeptat poslední 4 dny se mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Točení hlavy, nesoustředěnost

Dobry den,mam dotaz. Zda nativni CT mozku zobrazi pripadny nador na mozku? Mam...

Točení hlavy, nevolnost

dobrý den chtěl sem se zeptat poslední 4 dny se mi motá hlava i vidění je nějaké...

Točení hlavy, nevolnost

Dobrý den. Skoro každý den se mi točí hlava a přidáva se nevolnost. Nevite...

Točení hlavy, nevolnost, třes.

Dobrý den. Mám takový problém, asi tři týdny mám stavy, že se mi udělá nevolno,...

Točení hlavy, pískání v uchu při covidu

Dobrý den. Rad bych s vámi ještě dodatečně pokonzultoval můj stav. Od minulého...

Točení hlavy, pocit na omdlení

Dobrý den, chtěla bych se na Vás obrátit s problémem, který mě trápí již delší...

Točení hlavy, přeskakování srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí tzv. přeskakování srdce. Byl jsem u lékaře,...

Točení hlavy, rozestřené vidění, kinetóza

Dobrý den, prosím o pomoc. Když jsem byla u obvodní lékařky dostala jsem nejdříve...

Točení hlavy, rýma po zapálení kamen

Dobrý den, už asi 3 měsíce (od přestěhování) se mi skoro pokaždé když přijdu...

Točení hlavy, slabost

Dobrý den, před třemi lety se mi v období obrovského stresu (státnice, nepříjemnost...

Točení hlavy, slabost svalů

Dobrý den, již 4. měsíc jsem v pracovní neschopnosti a doteď mi nikdo neřekl,...

Točení hlavy, tlak v temeni, těžké dýchání.

Dobrý den, prosím o radu. Předem se omlouvám pokud dotaz patří do psychiatrie....

Točení hlavy, únava

Dobrý den, je mi 31 let, na konci srpna jsem byla hospitalizována na neurologii...

Točení hlavy, unáva ...

Dobrý den, můj dotaz byl již zodpovězen ale vůbec to nezabralo. Takže zopakuji....

Točení hlavy, vyšší glykémie

Dobrý den, rád bych se zeptal na zdravotní stav mého otce. Rok narození 1966,...

Točení hlavy, zábratě, omdlévání, krvácení z nosu

Zdravím, potřebovala bych poradit, kam zajít, když za poslední měsíc jsem 3x...

Točení hlavy, závratě

Dobrý den, již asi zhruba rok mám problémy s pocitem točení hlavy a závratí....

Točení hlavy, zvracení

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na problém, který mě trápí asi 5 let. Od...

Točení hlavy, zvracení

V noci mě probudilo velké točení hlavy a při pohybu zvracení. Během dvou hodin...

Točení hlavy, zvýšený tlak

Dobrý den, začala se mi točit hlava, cítím se jako opilá - tento pocit jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest obou holenních kostí

Dobrý den, již cca 14 mě bolí obě dolní končetiny. Začalo to procházkou po městě...

Světlá stolice


Velikost penisu u dítěte

Dobrý den, mám pětiletého syna a jeho penis je s porovnáním s vrstevníky výrazně...

Možný přenos HIV

Dobrý den, už jsem zde řešila problém ohledně nákazy hiv. Vím, že mám jít...

Bolest a otok ruky

Dobrý den.Ted jsem chodila asi měsíc na rehabilitace a elektroléčbu ruky.Pani...

Očkování a tetování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat byla jsem očkována proti tenanusu a černému...

Chiariho síťka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, při posledním vyšetření na echokardiografu...

Pubicke ochlupeni kojence

Dobry den, pane doktore, Objevila jsemu sveho 5ti mesicniho syna ochlupeni...

Bolí mě body na rukou a nohou

Dobry den, Poslednich par dnu mam problem s tim, ze me na rukou a nohou boli...

Možný přenos HIV při análním styku bez ejakulace

Dobry den, měl jsem nechráněný anální sex (s použitím lubrikantu) s mužem,...

Pálení a svědění okolo rtů

Dobrý de, můj přítel má problém s tím, že ho pálí a svědí rty. Já osobně to...

Krvácení mimo cyklus

Dobrý den, již 3měsíce krvácim mimo cyklus,vždy menstruace,poté 3 dny klid...

HPV virus vs.testy na ureaplasma a mycoplasma

Dobrý den prosím vás mám dotaz. Před půl rokem jsem se léčil s ureaplasma a...

Možný přenos HIV škrábnutím

Dobrý den dnes jsem pomáhal opilému panovi co mi málem spadnul pod kola ale...

Als


Možný přenos pohlavní choroby- jak postupovat

Dobrý den, před týdnem jsem měl pouze chráněný pohlavní styk s kondomem se ženou...

Flek na kůži vypadající jako popálenina

Dobrý den asi 14 dní až 3 týdny zpět se mi udělal flíček na předloktí vypadal...

Bezduvodne vynechání menstruace

Dobrý den, je mi 34 let a vždy jsem měla velmi pravidelnou mentruaci, poslední...

Možný přenos vztekliny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možný přenos vztekliny od kočky. Byl...

Herpes, vyrážka kolem očí


Reklama