Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tonsilitis

Vnitřní lékařství Natálie 9.3.2018

Dobrý den,
dne 2.února jsem šla na pohotovost (bydlím 2h od trvalého bydliště a ke své doktorce se dostanu 1xza 14 dnů) se zarudlým krkem, zvětšenými mandlemi včetně čepů a bolestmi v krku. Bylo mi řečeno že mám už pěkně rozjetou angínu a dali mi antibiotika Penicilin 1,2 po 8h na 10 dnů. Obtíže ustali po 2 dnech (do krku jsem se nedívala, ale nic mě nebolelo), dobrala jsem antibiotika a posléze jsem šla do práce (celých 10 dní jsem ležela). Zhruba 4 dny po dobrání antibiotik jsem začala mít hleny v krku a pocit knedlíku v krku. Podívala jsem se tedy do krku a měla jsem zvětšené mandle stejně jako před antibiotiky akorát již bez takových čepů, pouze bilý povlak v kryptech. Za týden jsem tedy jela ke své doktorce a ta mě poslala na odběr krve včetně EBV a následně ten den na ORL. Tam mi sdělil doktor, že na pohotovosti mi dali tařka dětskou dávku penicilinu, prohmatal mě a předepsal mi kortikoidy (viz lékařská zpráva). Druhý den jsem si zavolala pro výsledky krve a ty dopadli dobře. Začala jsem tedy brát kortikoidy, po 2 dnech zmizeli čepy, začala jsem je tedy po 5 dnech plných dávek snižovat. Po kortioidech jsem téměř za 4 dny přibrala 5 kg a změny nálad byly nesnesitelné. Od 6. dne začatku braní kortikoid jsem také dostala rýmu a kašel (nejspíš také reakce na kortikoidy). Začala jsem si k tomu stříkat i jox. Bohužel nic do dnešního dne nezabralo, mandle mám stále stejně velké a začínám z toho být zoufalá. Nemám žádné jiné obtíže, pocit knedlíku v krku mám menší (ted když mám kašel, tak trochu větší, ale to přikládám k nachlazení), žádná teplota a funguju klasicky. Jsem objednaná znovu na ORL na příští týden, ovšem jediné co vím je to, že znovu nechci brát kortikoidy a odstranění krčních mandlí též odmítám, nemohu si dovolit 14 dní být mimo práci a navíc jsem jako malá trpěla každý rok (po dobu 4 let) zápalem plic a obávám se, že by se to poté přesunulo tam. Na angíny jsem nikdy netrpěla, nemocná jsem zhruba po 7 letech, žádné obtíže nemám. Jediný co by ještě mohlo vadit je to, že jsem se v září lonského roku přestěhovala do ÚnL do bytu kde jsou 2 kočky, 9 potkanů a 2 králici (králíky mám již 10 let a něměla jsem nikdy problém) a zda by se nemohlo jednat o alergickou reakci. První fotografie je lékařská zpráva z ORL, další je krk před antibiotiky, další krk 4 dny po dobrání antibiotik, další je 2 dny před návštěvou ORL a další je aktuální. Děkuji za odpověď

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Natálie, díky za dotaz. Je pravda, že ta první dávka antibiotik byla skutečně nízká, zvážila bych tedy ještě jednou přeléčení plnou doporučenou dávkou antibiotik, třeba tak, jak doporučuje lékař z ORL ve zprávě. Kortikoidy již neužívejte, nemyslím si, že se jedná o formu alergie. Ještě je ke zvážení opět test na EBV, někdy se v krevních rozborech ukáže až se zpožděním oproti prvním příznakům, s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, zdá se, že byť volba antibiotika byla správná a délka léčení rovněž, je možné, že dávka pro Vás byla malá a tudíž bude třeba přeléčit ještě jednou. Uvidíte, jako dopadnou testy, Je rovněž možné, jak doporučuje paní doktorka přede mnou, znovu zkontrolovat EBV, zda se skutečně nejedná o mononukleózu. Kortikoidy pomohly od místního zánětu a otoku, nocméně neléčí příčinu a k jejich dalšímu užívání již není důvod. Takže nyní je možné, že v krku přetrvávají bakterie a budete ještě jednou léčena antibiotiky, nebo se jedná o virózu. Pokud jde o virové onemocnění, které mohlo probíhat souběžně s bakteriální infekcí, pak se nyní potřebujete doléčit. Snažte se být co nejvíce doma a v klidu, vyhýbejte se větším skupinám lidí, užívejte dost vitaminu C, cucejte znecitlivující desinfekční pastilky po dobu 1 týdne, pijte teplé nápoje(zázvor, citron) a hodně odpočívejte. Proti bolesti a horečce si můžete odpomoci léky paralenového typu. Na noc si dávejte Priessnitzův obklad na krk, přes den noste šátek či šálu. Také doporučuji vyndat si piercing z jazyka, který z hlediska tradiční čínské medicíny propichuje životně důležitou dráhu a ubírá Vám sílu nyní potřebnou k léčení. Zvažte, zda jej do budoucna nosit, protože kromě výše uvedeného poškozuje i zuby.
Co se týče možných alergií - nejspíše by se neprojevovaly čepy a povlakem na madlích, nicméně alergie někdy vede k tomu, že se častěji obejvují záněty horních cest dýchacích a tato onemocnění se hůře léčí. Kdybyste trpěla na častější vonaté rýmy, kašle, kýchání, červěné oči, lechtání v nose či krku, pak bych doporučila vyšetření na alergologii.
Pokud bude Váš krk i přes dostatečný odpočinek a doplňkovou léčbu vypadat jako na obrázku, zřejmě Vám lékař na ORL udělá kontrolní výtěr z krku, případně rovnou předepíše ve zprávě zmíněná antibiotika Dalacin.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Tonsilitida - doplnující odpověd
Dobrý večer, doplňuji fotografie k dotazu #341268 -...
Chronická tonsilitida
Dobrý den, prosím o názor k mému problému. Už asi...
Chronická tonsilitida
Dobry den, rada bych se zeptala jaka je sance, ze mam...
Tonsilitida
Dobrý den, před 5 dny jsem měl horečky okolo 39st....
Tonsilitida
Dobrý den,cca 3 měsíce zpět jsem měla angínu,na tu...
Tonsilitida
Dobrý den, od úterý mě bolelo v krku, a měla jsem trochu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tonsilitida

Dobrý den, před 5 dny jsem měl horečky okolo 39st. bez bolesti v krku a jakýchkoli...

Tonsilitida

Dobrý den, od včerejšího večera mě při polykání hrozně bolí (neškrábe) v krku...

Tonsilitida

Boli leva strana krku

Tonsilitida

Dobrý den, před 10 dny mi byla řečena angína a tak jsem dostal ospen 1500 na...

Tonsilitida

Dobrý den, od úterý mě bolelo v krku, a měla jsem trochu stavy zimnice, bolest...

Tonsilitida

Dobrý den, V neděli mě hodně bolelo v krku a měla jsem zvýšenou teplotu. V...

Tonsilitida

Dobrý den, asi 3-4 mam afty v puse a tomu mě začlo bolet v krku, občas je to...

Tonsilitida - doplnující odpověd

Dobrý večer, doplňuji fotografie k dotazu #341268 - Tonsilitida. Bohužel vzhledem...

Tonsilitida vs. viroza

Dobrý den, chci se zeptat od minulé středy mě trápí sucho v krku,v nosu zadní...

Tonsilitida, léčba a alkohol

Dobrý den, dnes o půlnoci (pondělí 26.2.) dobírám po 7 dnech antibiotika Dalacin...

Tonsilla lingualis

Dobrý den,včera sem zjistil asi cca 5 vřídků,nebo hrbolků..na kořenu jazyka...

Tonus ve tváři

Dobrý den, ráda bych věděla, zda určité napětí ve tváři může souviset s bolestmi...

Tonzilectomie

Dobrý den, jsem 3. Týden po operaci krčních mandlí a v místech, kde jsem dříve...

Tonzilektomie

Dobrý den, za 14 dnů budu podstupovat odstranění krčních mandlí. A velice ráda...

Tonzilektomie

Dobrý den, prosím o radu ohledně plánované tonzilektomie u svého šestiletého...

Tonzilektomie

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé mandli v krku. Od Června se...

Tonzilektomie

Dobrý den, na podzim bych se měla objednat na oboustranné odstranění krčních...

Tonzilektomie

Dobrý den. Můj 13ti letý syn má jít na odstranění krčních mandlí. Nedělají...

Tonzilektomie a zahleněný krk

Dobrý den, asi v roce 2007 někdy v létě jsem se poprvé ráno probudil a cítil...

Tonzilektomie pouze z důvodu vxsokého aslo

Mám vysoké aslo (mám 1200, v říjnu 1400po angíně)- je to tou metodou, kdy je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Arachnoidní cysta

Dobrý den, mám jeden dotaz mám rozenou arachnoidní cystu 2X3 na mozku.Myslíte...

Výtok z penisu bielo žltej farby

Dobrý deň - pred týždňom som mal nechránený sex s kamarátkou. Po týždni od...

Čím je způsobeno zvětšení pysků po sexu?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím je způsobeno zvětšení malých stydkých...

Pocit na zvracení, motání hlavy, nechutenství, bolest nohou, slabost

Dobrý den, poslední dobou (cca měsíc) jsem začala trpět ranním pocitem na...

Bolest v pravém boku

Dobrý den, již přes měsíc mě trápí bolest v pravém boku (od žeber až po kosterní...

Boulicka na dasni

Dobry den,uz skoro rok mam boulicku asi na konci korene a zacatku nosu u dvojky...

Bolest varlete


Krk

Dobrý den, asi pře 10 lety mi odstranili krční mandle, a asi poslední dva roky...

Bolesti hlubokých břišních svalů

Dobrý den, už cca 3 a půl měsíce mám bolesti břicha (bodavá bolest). Intenzivně...

Vitamíny

Dobrý den, mam je jednu otázku lze užívat vitamín Magne B6 a k tomu B koplex...

Fialove rty

dobri den chtěla jsme se zepata ted par dnu ktere byly studene jsme nemochli...

Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Časté říhání , tlak v žaludku

Dobrý den , mám dotaz ohledně tlaku v žaludku který se objevuje ráno na lačno...

Hojení abscesu

Dobrý den, chtel bych se zeptat. Byl sem na operaci na vyriznuti perianalniho...

Trápí mě boule nad zadkem

Zdravím....potřebuju pomoct ....trápí mě boule nad zadkem...je plná hnisu...mám...

Chronický zánět moč. cest

Dobrý den, od srpna (tzn. 7 měsíců) mám zánět močových cest, nejprve jsem se...

Únava, zvýšená teplota

Dobrý den, od začátku ledna mám neustále zvýšenou teplotu 37,1 - 37,4 a jsem...

Fialový flek na ruce

Dobrý den, na předloktí se mi vždy udělá z ničeho nic takový větší fialový flek....

Boulička na stydkém pysku


Užíváni clostilbegytu

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat včera jsem od doktora dostala clostilbegyt...

Reklama