Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Tonzilektomie

Miroslava C. 9.6.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, prosím o radu ohledně plánované tonzilektomie u svého šestiletého syna. V říjnu 2015 prodělal spálu, kdy mu bylo předepsáno Penbene. Od té doby se zopakovala nákaza streptokokem 5krát. První tři nákazy provázely vysoké teploty, ale poslední dvě byly již prakticky bez příznaků (jen mírná bolest v krku v prvních dnech). Postupně bral 2krát Ospen, 1krát Xorimax, 1krát Sumammed a 1 krát Ospen na přeléčení. Rozbor krve z imunologického vyšetření v květnu ukázal vysokou hladinu ASLO (2 500), ale toto vyšetření bylo provedeno právě v době propukající poslední nákazy tzn. ještě nebyla zahájena léčba ATB, Ospen byl nasazen až dva dny poté...U chlapce nebyly při poslední nákaze žádné příznaky kromě mírné bolesti v krku zpočátku viz výše. Pak už nebyl proveden žádný další rozbor ani výtěr na kontrolu po dobrání ATB. Ráda bych ještě tu hodnotu ASLA porovnala, jestli je tonzilektomie opravdu nutná. Myslíte, že už není naděje, že tato hodnota klesne a mandle tedy nebudou muset ven? Žádné další potíže současně nemá a jinak žádné jiné onemocnění se během posledního roku neobjevilo. Mockrát děkuji za odpověď!

Odpovídá:

MUDr. David Folprecht


tento zákrok bych doporučil jen tam kde jsou mandle těžce zdevastované a rozbité s hlubokými dírami, kde se stále drží infekce, případně již pokud došlo k abscesu který se často může vracet...nic jiného bych neřešil, hodnota ASLO je známkou tvorby protilátek na které není nic špatného...při infekci stoupá a pak zase klesá, pokud nedojde k další angíně samozřejmě...pokud k tomu nejsou nějaké vážné důvody, odebrání mandlí bych 6 letému dítěti nedělal, určitě z toho ještě může "vyrůst" a jeho imunita se jistě časem zesílí...velmi také záleží jak se bude šetřit antibiotiky...jejich opakovaným podáváním se přirozená imunita oslabuje a navíc se pak v krku drží velmi odolné bakterie, ty které to všechno snesly a vesele žijí dál...takže s ATB opravdu opatrně a jen v nutných případech...rozhodně ne na každou teplotku a škrábání v krku...řídit se výtěry je ošidné, v každém krku žije spousta bacilů, ale rozhodující je jak krk vypadá na pohled, jestli jsou teploty, vysoké CRP...tedy dát si dohromady více indicií...vždycky je lepší zvládnout většinu infekcí horních cest bez antibiotik a posílit si tím vlastní imunitu než se pouštět do začarovaného kruhu jejich opakovaného podávání...k odstranění mandlí je vždycky času dost, i v tom krajním případě kdy vznikne absces, je možné operovat akutně "za horka", ale je třeba s tím počítat a v akutním stavu ihned dojet přímo na ORL.

Související dotazy

Tonzilektomie
Dobrý den, za 14 dnů budu podstupovat odstranění krčních...
Tonzilektomie a zahleněný krk
Dobrý den, asi v roce 2007 někdy v létě jsem se poprvé...
Tonzilektomie pouze z důvodu vxsokého aslo
Mám vysoké aslo (mám 1200, v říjnu 1400po angíně)-...
Pendepon a Minisiston
Dobrý den, kvůli chronické tonzilitidě mě čeká tonzilektomie...
Stav po paratonzilárním abscesu, tonzilektomii
Dobrý den. Mám otázku, která se týká zdravotního stavu...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tonsilektomie

Dobrý den,rád bych se zeptal,jakým způsobem se provádí odstranění krčních mandlí...

Tonsilektomie

Vážení, vloni v říjnu jsem prodělala peritoneální absces, byla jsem týden v...

Tonsilektomie a astma

Dobry den,pani doktorko,muj dotaz se tyka odstraneni krcnich mandli.Jsem alergik...

Tonsilektomie a bolest hlavy

Dobrý den pane doktore. Velice často se mi na krčních mandlích vytvářejí čepy...

Tonsilektomie plasmou

Dobrý den. Měla bych na Vás dotaz. Je mi 30 let a již 2 roky trpím opakovanými...

Tonsilektomie spíše ano či ne?

Je mě 43let, léčená jsem s hypertenzi a mám geneticky potvrzené sklony k tromboze.V...

Tonsilitida

Dobrý den, V neděli mě hodně bolelo v krku a měla jsem zvýšenou teplotu. V...

Tonsilitida

Dobrý den, před 10 dny mi byla řečena angína a tak jsem dostal ospen 1500 na...

Tonsilitida

Dobrý den, od včerejšího večera mě při polykání hrozně bolí (neškrábe) v krku...

Tonus ve tváři

Dobrý den, ráda bych věděla, zda určité napětí ve tváři může souviset s bolestmi...

Tonzilektomie

Dobrý den, za 14 dnů budu podstupovat odstranění krčních mandlí. A velice ráda...

Tonzilektomie a zahleněný krk

Dobrý den, asi v roce 2007 někdy v létě jsem se poprvé ráno probudil a cítil...

Tonzilektomie pouze z důvodu vxsokého aslo

Mám vysoké aslo (mám 1200, v říjnu 1400po angíně)- je to tou metodou, kdy je...

Tooth

Mám už od malička žluté zuby, z toho že mi táta dával citron do čaje a brala...

Tooth mouse,elmex gel

Dobry den, mam dotaz ohledne uzivani tooth mouse,kolikrat tydne by se mel aplikovat...

Topamax 25mg a antikoncepce Sunya

Dobrý den, neurolog mi předepsal antiepileptikum Topamax 25mg. Chtěla bych...

Topanocky

Dobry den. Rada by som sa spytala,mam 21 mesacneho syna a neviem ci takto malym...

Topepsil

Dobrý den, měsíc už neberu antikoncepci(Dienorette) a dostala jsem prasky...

Topické kortikosteroidy do nosu i na kůži zároveň?

Dobrý den, užívám dlouhodobě topické kortikosteroidy (nosní sprej Nasofan, Fluticasoni...

Topimark

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda užíváním léku Topimark nehrozí riziko vzniku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slabost, malátnost, unava, motání hlavy


Zamítnutí lázeňské péče

Vážený pane doktore, OZP mi zamítla lázeňskou péči z důvodu nesplnění podmínky...

Migrena

Od 16 let trpím migrenou, je mi 65 let a bolesti jsou časté- neurologicky jsem...

Zápach z úst od žaludku?

Dobrý den, Mám takový problém, kterého si všímá hlavně můj přítel. Říká, že...

MUDr. Jiří Los

Odborný lékař urologie

MUDr. Marie Orlická

Praktická zubní lékařka

Únik moči

Dobrý den. Mám již 3 roky pro mne velký problém. Bude mi 55 let a jsem druhým...

Praskání v učích při polykání, zalehlé uši

Dobrý den, Potřebuji prosím poradit jestli mám jít na návštěvu ORL. Při...

Bolest břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda náhlá bolest břicha popd žebry může být...

Bolesti hlavy, špatný zrak, mravenčení ruky, křeče v lýtkách

Dobry den. Pracuji u jednotky Policie, byl jsem i v zahranici na vyjezdech...

Lehká dysplazie čípku

Dobry den, chtela jsem se zeptat, chodim na pravidelne prohlidky ke gynekologovi...

Antidepresiva a poruchy menstruace

Dobrý den, prosím, dnes mi Váš pan doktor doporučil antidepresiva, jako...

Krční páteř, brnění ruky

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala. Před 14 dny mi začala z oblasti přechodu...

Je Guajacuran návykový?


Popis rtg

Poprosila bych, coby obyčejný - lékařské terminologie neznalý člověk, o vysvětlení...

Chronický průjem u 2 letého dítěte

Dobry den, mam 2 letou dceru, a ta trpi posledni 2 mesice castymi prujmy. Plenku...

Jak zabránit dehydrataci při průjmu

S průjmem se zaručeně střetl každý z nás. Trvá pár hodin a je důležité včas...

Lokální anestezie

Dostal jsem lokální anestezii. Mohu si na to dát pivo?

Opožděná menstruace

Dobrý den, od 18 let jsem brala antikoncepci a teď jsem se jí rozhodla vysadit,...

Koupelová sůl – droga, která má k relaxaci daleko

V poslední době se v médiích objevují zprávy o výskytu "kanibalů" okusujících...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×