Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Toxoplazmóza

Infekce Hana 18.9.2021

Dobrý den, v 5 týdnu těhotenství jsem snědla syrové hovězí maso, zapomněla jsem v tu chvíli na riziko trypanosomy. Mám teď velké obavy, aby byl plod v pořádku. Můj doktor mi říkal, že bych potratila, kdyby v tom mase byla. Je možné, že jsem se již dříve s trypanosomou setkala, protože jsme měli od mala doma kočky, které chodily i ven a setkávala jsem se i se psy. Nicméně bych chtěla mít jistotu, jestli jsem to prodělala dříve, nebo to v to mase nebylo. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli jdou udělat krevní testy, ze kterých by to šlo určit.
Předem moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, trypanozomy jsou parazité - prvoci, kteří patří do třídy bičíkovců a způsobují spavou nemoc. Vy jste měla na mysli asi toxoplazmózu. Na Váš dotaz, zda jdou udělat krevní testy - ano, serologickým vyšetřením se zjistí hladina protilátek. Jednak, zda probíhá akutní fáze onemocnění nebo zda jsou již jen protilátky po prodělaném onemocnění. Vyšetření bych Vám doporučovala určitě absolvovat, neboť onemocnění může probíhat bez příznaků a jste v prvním trimestru, kdy, bohužel, je riziko potratu. Pokud jste toxoplazmózu prodělala ještě před těhotenstvím, pak by k přenosu na plod nedošlo. Požádejte o odběr krve na protilátky proti toxoplazmóze svého praktického lékaře. Doporučovala bych nejíst syrové maso, řádně si omývat ovoce a zeleninu
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Toxoplazmóza
Toxoplasmoza a těhotenství Dobrý den, jsem ve 14 tt....
Těhotenství a toxoplazmoza
Dobrý den, jsem v 17 tt a poslední dobou mám strach...
Toxoplazmoza
Dobrý den, prosím o radu. Objevily se mi uzliny v tříslech...
Toxoplazmoza
Hezký den, při porcování domácího králíka jsem se pořezala...
Toxoplazmóza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké je riziko nákazy...
Toxoplazmoza v těhotenství
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je možný...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Toxoplazmóza

Dobrý den, jsem ve 30 týdnu těhotenství. V prvním trimestru jsem absolvovala...

Toxoplazmóza

Dobrý den, děkuji mockrát za rychlou odpověď. Odběr krve byl prováděn kolem...

Toxoplazmóza

Dobrý den, dnes bohužel se stalo to,že jsem byla se svou 2letou holčičkou...

Toxoplazmoza

Dobrý den. Od 12 let mám zjištěnou toxoplazmozu. Chodila jsem na prohlídky každý...

Toxoplazmóza

Dobrý den, Je mi 23 let a pracuji jako programátor. V poslední době asi...

Toxoplazmoza

Dobrý den, chci se zeptat, zda odběr a vyšetření choriových klků ve 13. týdnu...

Toxoplazmóza

dobrý den, jak se léčí toxoplazmóza v těhotenství?

Toxoplazmoza

Dobrý den, jsem v 21 tt a svého gynekologa jsem prošla již řadou krevních...

Toxoplazmoza

Dobrý den, mému ani ne tříletému synovi byla před půl rokem diagnostikována...

Toxoplazmoza

Dobry den. Som v 11 tyzdni tehotenstva a obavam sa, ze pred 2 dnami mohlo u...

Toxoplazmoza

Hezký den, při porcování domácího králíka jsem se pořezala do prstu. Jsem v...

Toxoplazmoza

Dobrý den, mám 2letého syna a před několika dny při hře na zahradě měl v rukách...

Toxoplazmoza

Dobry den!Ktere leky jsou vhodne k lecbe toxoplazmoze?Na netu se uvadi pyrimethamin...

Toxoplazmoza

Pred 13 rokmi mi bola zistená toxoplazmoza KFR na toxoplazmozu- 1:8 ,IMUNO-1iG:13,3...

Toxoplazmoza

Dobrý den, prosím o radu. Objevily se mi uzliny v tříslech a na krku, i bolestivé,menší...

Toxoplazmóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké je riziko nákazy toxoplazmózou při konzumaci...

Toxoplazmóza

Toxoplasmoza a těhotenství Dobrý den, jsem ve 14 tt. Četla jsem, že je možnost...

Toxoplazmoza

Dobrý deň, som v 11.T tehotenstva, pri krvných testoch mi zistili toxoplazmozu,...

Toxoplazmoza

Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotensví.Můj gynekolog mi nechal udělat testy...

Toxoplazmoza

Pani Leskovska, tzn., ze kdyz v prosinci bylo toxo IGG 27,9(IGM 0,398),v kvetnu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti L ruky, zápěstí, palce

Dobrý den, již delší dobu mám problém s levou rukou.Občas mě bolí zápěstí,někdy...

Měla jsem nechráněný pohlavní styk (vč. anální)

Dobrý den, Měla jsem nechráněný pohlavní styk (vč. anální) a po zhruba měsíci,...

Vyrážka po antibiotikách na žaludu

Dobrý den, mám poněkud choulostivý dotaz. Nedávno jsem dobral ATB - Ospamox...

Tmavé hleny

Dobrý den, už včera jsem se zde ptal. Mám problém s hleny. Nejvíce mě to trápí...

Přetrvávající tvorba hlenů po rýmě

Dobrý den, dcera (4r.) měla silnou nepřestávající rýmu, Mudr. jí zjistila v...

Tmavé modré fleky na nohou u prstů

Dobrý den, Dnes jsem si Všimla rano co jsem se probudila, tmave modre fleky...

Opakované angíny

Dobrý den chci se zeptat mam anginy 5 krát do roka, vyter s krku ukazal pouze...

Brnění u srdce

Dobrý den, prosím o radu. V posledních dnech zaznamenávám v oblasti srdce jakoby...

Žlutý jazyk


Xorimax a HAK

Dobry den, ovlivnuje Xorimax 500mg ucinost antikoncepce Katya? Antibiotika jsem...

Bílý hrudkovitý výtok a svědění

Dobrý den, je mi 21 a asi 4 roky bojuji s mykozou. Několikrát léčena čípky,...

Kvasinky na trupu

Dobrý den. Trápí mě hnědé, zvětšující se fleky na zádech, mezi prsy a na hrudníku,...

Poraněná krční páteř - Dimexol

Dobrý den. Podařilo se mi velmi silně uhodit do hlavy o železo. Při rentgenu...

Otok prstu po úrazu


Modic I

Dobrý den, mám problém s bolestmi zad, od ledna je řeším s lékaři, v květnu...

Zátěž po operaci šedého zákalu a astigmatismu

Jsem 2 mesice po operaci astigmatismu a sedeho zakalu,ZA 14 dní-14 března-...

Chronický zánět štítné žlázy

Dobrý den, chci se zeptat. Mám podle UZ zjištěný chronický zánět štítné žlázy....

Zápal plic


Nateklý čípek v krku


Axonální polyneuropatie

Dobrý den .Mám dotaz zjistili my senzomotorickou prevazne axonalni polyneuropatii...

Reklama