Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trávicí obtíže

Trávení Kristýna 26.10.2018

Dobrý den,
Jedná se o mého přítele. Před 2 lety na jaře prodělal boreliózu. Doktoři říkali, že mu to zjistili brzy a po kapackach bude vše v pořádku. Přítel se opravdu uzdravil. V současné době mu nastaly jiné zdravotní potíže. Trpí nechutenstvím, bolesti žaludku, průjmy.. Po návštěvě praktického lékaře dostal ranisan a Endiaron. Doktorka mu zároveň řekla, že se mu mohou vracet příznaky boreliozy, v tom případě se to prý nijak zvlášť léčit nedá. Proběhl odběr stolice a vše negativni. Byl i u neurolozky, která konstatovala, že to může být i psychického rázu a dokonce doporučila antidepresiva (to mi přišlo docela divné). Po uzivani léků měl cca měsíc klid a obtíže se nyni vrátily. Myslíte si, že to má co dělat s boreliózou a jiná léčba nepomůže? Dr ho ani neposlala na jiná vysetreni.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Kristýno,
děkujeme za Váš dotaz. Přiznám se ,že odpovídat je trochu složité. Ono se od počítače dobře radí, nicméně víme pouze kousky informací, čímž můžeme doporučovat i věci, které bychom při komplexní znalosti pacienta nedoporučili. Tím chci říci, že se nedá vždy jednoznačně napsat, zda kolega udělal či neudělal něčeho moc nebo málo.. Ale každopádně - popisujete nevolnosti, bolest žaludku, průjem.. To mi úplně primárně moc na souvislost s boreliózou nesedí, navíc pokud byla včas zaléčena, brala bych ji primárně jako úspěšně léčenou. O recidivách a nespecifických obtížích se mluví často, ale ve své podstatě nikdo přesně neví, zda přesně ten či onen příznak k borrelióze patří. Není pravdou, že se podruhé léčit nedá, dá, ale s nejistým úspěchem. O zahraniční několikaměsíční antibiotické terapii ani mluvit nechci, s tou jako lékařka nesouhlasím. Nicméně u Vás bych se zkusila ještě zaměřit právě na popisované zažívání, tedy řešit s gastroenterologem - může se jednat o žaludeční infekci či reflux, střevní zánět, intoleranci potravin či jiné střevní patologie, které lze pomocí specialisty dovyšetřit a řádně zaléčit. Na obranu neurologa musím souhlasit, že jsou formy střevních onemocnění (například dráždivý tračník), kdy antidepresiva jsou jedním z možných řešení..Doufam, že se u přítele podaří brzy najít příčinu a uleví se mu. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Kristýno, není možné bez vyšetření říci, co je ta správná odpověď. Bylo by jistě na místě nechat přítele vyšetřit ohledně stavu protilátek, případně se pak poradit na infekčním oddělení. Pokud by obtíže byly připsány na vrub borreliózy, pak léčbu povede infekční oddělení. Také bývají dobré výsledky použítím akupunktury a homeopatie, kontakty na lékaře, kteří se tomu věnují, můžete nalézt na intrnetu. Musím říci, že je sice pravda, že s následky borreliózy se setkáváme, ale obyvkle nevypadávají jako trávicí potíže. Osobně bych se přimlouvala za pořádně vyšetření na gastroenterologii, žádanku Vá napíše přítelův praktický lékař. Pokud léčba Ranisanem zabrala a pak se obtíže objevily znovu, je možné, že Vás přítel má obtíže se žaludkem (zánět, vředy) nebo jícnem (například reflux, při kterém se trávenina z žaludku dostávává do jícnu a dělá zánět). Lék nemusel zabrat na dlouho proto, že byl nevhodně zvolený, nebo že v žaludku Vašeho přítele je bakterie Helicobacter pylori a potřeboval by dvoje antibiotika. To se zjistí vyšetřením na gastroskopii. Další vyšetření u průjmů a bolestí břicha jsou pořádné odběry krve na přítomnost zánětu, funkce vnitřních orgánů jako játra, slinivka, ledviny, štítná žláza, pak vyloučení cukrovky, celiakie, alergie na mléko, měla by být vyšetřená stolice na infekční původ potíží a na parazity. Přítel by měl mít provedený ultrazvuk břicha. Na gastroenterologii v poradně by se přítel pak domluvil, zda by se měla udělat kolonoskopie k vyloučení zánětů střeva. Léčba, dieta a další by se řídily dle výsledků. Až teprve poté, co by se vyloučila všechna tělesná onemocnění, se dá říci, že se jedná o dráždivý tračník a pak se předepisují léky na psychiku a psychoterapie. Zatím doporučuji následující dietu a opatření: nepít alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejíst příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhnout se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechat pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Nekouřit. Jíst malé porce častěji. Nepracovat v předklonu a nezvedat těžká břemena. Na noc si hodně podkládat záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejíst dvě hodiny před ulehnutím. Z léků lze užívat Helicid 20 mg na lačno ráno do doby vyšetření na gastroenterologii a proti průjmům Smectu dle návodu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Trávicí obtíže.
Dobrý den, mám již delší dobu trávicí obtíže - bolí...
Trávicí obtíže
Dobrý den, mám trávicí obtíže. Asi před 2 lety mi byl...
Trávicí obtíže
Dobrý den, Je to už dlouho co mám problémy s jídlem...
Trávící obtíže
Dobrý den, cca před třemi měsíci mi začaly tyto obtíže...
Trávicí potíže
Dobrý den mám problém s trávicí soustavou už několikrát...
Trávicí obtíže
Dobrý den, přibližně poslední rok trpím občasnými průjmy,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trávicí obtíže

Dobrý den, mám trávicí obtíže. Asi před 2 lety mi byl diagnostikován duadenogastricky...

Trávicí obtíže

Dobrý den, již přes dva roky mě trápí problémy se zažíváním - pálení žáhy, tlak...

Trávicí obtíže

Dobrý den, poslední dobou ( čtrnáct dní) řeším problémy se zažíváním a hořkým...

Trávicí obtíže

Dobrý deň prajem, trápi ma nafúknuté, resp. zväčšené brucho...začala som...

Trávicí obtíže

Minuly rok jsem mel vlekle prujmy nejmene 7 mesicu. Nic strasneho ale i tak....

Trávicí obtíže

Dobrý den, Je to už dlouho co mám problémy s jídlem aj. Je mi po většinou...

Trávicí obtíže

Dobrý den! Mám střevní obtíže-nafoukne se mi břicho, až mi začne hnisat pupek,...

Trávící obtíže

Dobrý den, Je mi 21 let a 2 týdny mě trápí tyto obtíže. Trpím více nadýmáním...

Trávicí obtíže

Dobrý den,chtěla,by jsem se zeptat na maminku ona má problémi ze žaludkem tak...

Trávicí obtíže

Dobrý večer. Už je to asi týždeň čo ma trápia tráviace problémy. Ide hlavne...

Trávicí obtíže

Dobrý den,cca tři měsíce mám problémy s trávením jakéhokoliv jídla a stává se...

Trávicí obtíže

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem. Už od ledna trpím pocity...

Trávicí obtíže

Dobrý den, už jsem zde psal, že asi před týdnem mi začaly trávicí potíže - žlutohnědá...

Trávicí obtíže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda by moje potíže mohli souviset s alergií...

Trávicí obtíže

Dobrý den, přibližně poslední rok trpím občasnými průjmy, případně je má stolice...

Trávicí obtíže

Dobrý den, už přes rok mě trápí bolesti břicha a průjem. Bolesti a tlak je...

Trávicí obtíže

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem dostala silný křeče pote jsem se vyzvracela...

Trávicí obtíže

Dobrý den, předem velice děkuji za odpověď. Chtěl bych se zeptat, je mi 30 let,...

Trávící obtíže

Dobrý den, cca před třemi měsíci mi začaly tyto obtíže - začíná to nauzeou...

Trávící obtíže

Dobrý den, asi rok a půl trpím plynatostí a nějaký čas i zácpou, dříve jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest třísla


Chřipka bez teploty?

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné mít chřipku bez teploty. Celková únava,...

Bolest na hrudi, u klíční kosti, kolem lopatky, rozmazané vidění na jedno oko, bolest hlavy a kloubů

Dobrý den, již delší dobu mě bolí na hrudní kosti - nebyla jsem z toho nijak...

Recidivující rhonosinusitidy, "ucpaný nos"

Dobrý den, obracím se na vás s takovým problémem. Celkove bych chtel na zacatku...

Snížení sexuální aktivity po léčbě crohnovy choroby (Imuran, Pentasa)

Dobrý den, manžel /40 let/ má Cronovu chorobu a bere léky Imuran a Pentasu. Můj...

Modra tečka na penise

Občas si holim ochlupeni kolem penisu do protisměru růstu chlupů. Parkrat se...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den,prosím o radu..v posledním měsíci jsem asi vlivem klimatizace v kanceláři...

Suchá kůže na penisu

Dobrý den, již asi 3 měsíce trpím loupáním kůže na penisu a žaludu. Začalo...

Vyrážka

Dobrý den, mám takový dotaz. Před nedávnem jsem si asi rozškrábal stroupek a...

Bolest v podbřišku vystřelující do konečníku


Zápal plic - doplňková léčba a rekonvalescence

Dobrý den paní doktorko, mám zápal plic (bakteriální) s nálezem v levém středním...

Dieta

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor kolem krevních testů. Je mi 36 a již...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Bulka na bradavce

Dobrý den, před dvěma dny se mi udělala celkem velká bulka na bradavce vypadající...

IVF a viroza

Dobrý den,17.5. Jsem absolvovala v rámci IVF KET 1 embryjka -5ti denní blastocysty....

Zvětšená uzlina na krku dítěte

Dobrý den paní doktorko, včera při čištění zubů jsem si všimla, že dcera...

Mykóza penisu

Dobrý den Z pohledu ženy bych se chtěla zeptat, jestli je možné rozpoznat mykózu...

Bolestivé praskliny na prstech a patách

Dobrý den, již několik let se mi pravidelně s příchodem zimního období začnou...

Vynechání menstruace 2x po sobě

Dobrý den . Chtěla jsem se zeptat ... Je mi 14 let a už druhým měsícem jsem...

Klacid a nevhodné potraviny
