Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Trhlina řitního otvoru

Proktologie Anna 10.7.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, už +- 4 měsíce mám problém s bolestí při vyprazdňování. Nejdříve to bylo jen trochu, takze jsem to neřešila. Ale ted tak poslední měsíc je to vážně šílené, na záchodě se kroutím jak had a modlím se aby to už bylo venku. Potom bolest žádná, jen při onom "aktu". Používám Faktu mast, ale ta mi pomáhá jen tehdy, když nemám tuhou stolici nebo několik dní nejdu na záchod. Jakmile mám stolici tužší, prasklina se objeví znovu. K doktorovi se bojím jít, takže googlím co s tím a dočetla jsem se o dilataci. Asi to nebude uplně příjěmné, ale prý mě to zbaví potíží nadobro. Myslíte, že je to dobrý nápad? Já už si totiž vážně nevím rady a nechci žít s tím, že nemůžu normálně na velkou. Děkuji

Odpovídá:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Anno, ve vašem případě se nejspíše jedná o fissuru ani (řitní trhlina-tj.natržení okraje řitního otvoru). Příčinou bývá nejčastěji poranění řitní sliznice tuhou stolicí při zácpě. Nejprve je možné pokusit se léčit trhlinu konzervativně, tedy sedacími koupelemi ( např. dubová kůra) a aplikací lokálních léčiv v podobě mastí a čípků (např. Faktu). Pokud se stav nezlepší, je nutné chirurgické řešení. Chirurgická léčba je zaměřená na zhojení trhliny ve stěně konečníku a na ovlivnění napětí análních svěračů. Provádí se buď dilatace (rozšíření) konečníku (divulze) v místní či krátké celkové narkóze. Dilatace umožní prokrvení natržených okrajů fissury a zlepšení hojení. Dále se provádí vyříznutí fissury ( excize). Je méně účinná, jelikož neovlivňuje napětí svěrače. Ve vašem případě by byla vhodná divulze konečníku. Na váš dotaz bude ještě reagovat proktolog v konzultační poradně. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá:

MUDr. Petr Majtan

Specializace: Chirurgie, koloproktologie, gastroskopie a kolonoskopie, laparoskopie Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

Dobrý den,
řitní trhlina má tendenci k přechodu do chronicity a samoléčbou se bohužel většinou nevyléčí. Opravdu bude potřeba vyšetření v celkové anestesii při kterém zároveň dojde k ošetření fisury. Důležité je též pokračovat v následných autodilatacích doma, aby se fisura zhojila. Jak přesně Vám poradí proktolog.

Související dotazy

Vyrážka řitního otvoru
Dobrý den objevila se mi vyrážka okolo řitního otvoru...
Hrudky kolem řitního otvoru
Dobry den chtel bych se zeptat uz delsi dobu mam kolem...
Svědění řitního otvoru a páení při močení
Dobry den, mam dotaz. Pred 2 mesici mi zacaly problemy...
Bolesti okolo řitního otvoru
Dobrý den. Už nějaký den (cca.4 dny) mě bolí pravá...
Výrůstky u řitního otvoru
Dobrý den, již 4 tyden mám u vřitního otvoru malý...
Do řitního otvoru byla zavedena sexuální pomůcka
Dobrý den, navštívil jsem podnik s nabídkou erotických...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trhla se mi uzdicka

Dobry den, utrhla se mi uzdicka a samovolně se mi to zahojilo. Avšak kuze je...

Trhlina análního otvoru

Dobrý den. Už asi půl roku mě trápí problém s trhlinou řitního otvoru. Vždy...

Trhlina děložního hrdla

dobrý den,po porodu mi na děl.čípku zbyly 2 trhliny. lékař řekl,že jsou zhojeny....

Trhlina konečníka

Dobrý deň, po dlhšom čase som sa odhodlala ísť na vyšetrenie konečníka. Chirurg...

Trhlina konečníku

Dobry den, uz asi 6 tyzdnov mam problem s nehojacou sa trhlinou na konecniku:...

Trhlina na menisku

dobry den prosim vas jsem fotbalista a chtel bych vysvetlit pojem ST.p.parciální...

Trhlina na postraním vazu lev.kolena

Dobrý den,mám zprávu z MR a doktorky z nemocnice,kde píší závěrem Susp.partiální...

Trhlina na předkožce

Dobrý den,zhruba před 2 týdny jsem masturboval což není nic neobvyklého ovšem...

Trhlina na ritnim otvoru

Dobry den, vcera jsem mela docela tuhou stolici a na papire se objevila krev...

Trhlina nad ritnim otvorem

Dobrý den, zhruba poslední dva roky pociťuji opakovaně časté svědění nad řitním...

Trhlina u konečníku

Dobrý den paní doktorko. Je mi 16. let a posledních 6. týdnů možná i déle...

Trhlina u konečníku

Dobrý den, našla jsem si trhlinu u řitního svěrače, můžete mi prosím poradit...

Trhlina v konečníku

Dobrý den. Dlouho už mě trápí problémy, které mám při stolici. Při každé vykonávané...

Trhlina v konečníku

Dobrý večer, mohu se zeptat jaký je rozdíl v příznacích a projevech mezi hemoroidama...

Trhlina v konečníku

Dobrý den, je mi 20 let a občas se mi při hodně tvrdé stolici stávalo, že mě...

Trhlina v močové trubici a močová inkontinence po úrazu

Dobrý den. Mám problém s prasklinou v močové trubici. Způsobil jsem si tento...

Trhlina v zadním rohu menisku

Z MRI mi zjistili trhlinu v zadním rohu vnitřního menisku levého kolene, která...

Trhlina z kvasinkové infekce

Dobrý den, již asi 1,5 roku mě trápí trhlina, která se mi pravidelně vytvoří...

Trhlinka

Dobrý den, při sexu se mi natrhla uzdička. Při přetažení předkožky to trochu...

Trhlinka

Dobrý den, je mi 17 a dnes jsem měl poprví sex, po pár pozicích mi slečna chvíli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání léku Meloxicam Mylan

Hezký den přeji. Poprosila bych o vysvětlení. Mám dlouhodobé bolesti krční...

Možnost otěhotnění, přerušení užívání antikoncepce


Malý puchýřek u vaginy

Dobrý den, mám dotaz, u vaginy se mi udělal takový malý puchyrek (viz foto,...

Gilbertův syndrom a ranní nevolnosti

Dobrý den, dceři byl diagnostikován Gilbertův syndrom. V krvi zvýšená hladina...

Mammologie nález

Dobrý denm absolvovala jsem dnes vyšetření na mammologii a lékařka mě velice...

Fissura v zadním rohu mediálního menisku

Dobrý den, před dvěmi měsíce mě srazil lyžař na sjezdovce, nedávno jsem začala...

Hučení v uších


Bodnutí u srdce při nádechu

Dobrý den, mám problém že když se nadechnu tak mě bodne u srdce, bojím se že...

Doživotní užívání warfarinu


Tachykardie


Nespavost

Dobrý den, jsem na odvykací kůře na lék Zolpinox a můj doktor mi předepsal Circadin....

Zvýšený počet Leu

Dobrý den. Jsem dlouhodobý dárce krve. Poslední dva roky se však potýkám neustále...

Obava z rakoviny dělohy


Velké otoky nohou, zarudlá kůže, bolest

Dobrý den, mám takový komplikovanější dotaz. Mojí mamince je 52 let, léčí se...

Bodnutí sršněm

Dobry den, Vcera v noci me pichl srsen dvakrar do malicku. Malicek mi otekl.....

Rentgen kyčle

Dobrý den, již půlroku mě pobolívá kyčel, ne tolik jako na začátku, ale stále...

Vysoke Anti TPO a strevni potize

Dobry den pani doktorko, chtel bych se zeptat...cca pred mesicem jsem dostal...

Syndrom neklidných nohou

Dobrý den pane doktore, byla jsem s babičkou (77 let) u neuroložky, která po...

Penicilin a kyselé potraviny


Vyrážka v obličeji

Dobrý den, asi před 2 měsíci se mi objevila vyrážka v obličeji. Na tvářích je...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×