Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tři zprávy z EMG vyšetření (7/20,9/20,a 11/20)

Mozek a nervy Karolina 27.11.2020

EMG nález zpráva.
Dobrý den,do přílohy posílám tri zprávy z EMG vysetreni(7/20,9/20,a 11/20)
Poprosim o shodnoceni výsledku a možné diagnózy odborného lékaře/neurologa.
Potize s fascikulaci mam cca rok,potize lokalizovane do levé nohy od března tohoto roku(vibrace kolem kotnik-po svižné chůzi a nebo po delším sezeni a následném rozchozeni,bolest v koleni,kycli,jemne občasné fascikulace,pocit gumicky na noze,mrazeni ve svalu...)Mam pocit,ze cim více pohybu mam tím je mi lepe,problémy s chůzi nemám,balance,stoj na špičce a pate také ne.
Slovo denervace,regenerace,pozitivní ostré vlny a fibrilace jsou podle Googlu známkou nemoci motorickych neuronu(MND)
Dekuji za reakci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý večer, přiložené EMG po jejích provedení hodnotil specialista, neurolog. Co říká Google není vůbec směrodatné a ani pravdivé v tomto případě. Nevidím důvod k tomu, aby se tímto ještě zabýval neurolog v naší poradně. Z provedených vyšetření EMG, ve velice krátkém časovém sledu, je jednoznačné, že netrpíte žádným onemocněním motoneuronu, polyneuropatií, ani ALS. Zvýšená dráždivost svědčí spíše pro neurogenní tetanii. S pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Tomáš Bauer
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Bauer

Pracoviště: Neurologická ambulance Sokolov

Vážená paní Karolino (Lenko?),
chápu Vaše obavy z ALS/MND, ale skutečně nic nesvědčí proto, že byste jím trpěla. Fascikulace ve svalech, zvláště lýtkových, je běžný fenomen, který zažije během života většina populace, aniž by byla jakkoli nemocná. Jde o projev zvýšené nervové dráždivosti, který má jen málokdy původ v nějakém onemocnění, a je častý např. u neurotiků, při svalové únavě. Existuje dokonce jednotka nazývaná syndrom benigních fascikulací, při níž má pacient četné záškuby v různých svalech, aniž by to pro něj cokoli znamenalo...
Co se konkrétně ALS/MND týká, tak pro něj skutečně záškuby ve svalech typické také jsou, ale jde o sydrom doprovázající hlavní projev nemoci, kterým je postupně se zhoršující slabost a ubývání svalstva. Nic takového vy nemáte ani po roce trvání svalových záškubů.
A stran EMG: ponechám stranou fakt, že jste během 5 měsíců absolvovala dle mého zcela nesmyslně na 3 různých pracovištích identické vyšetření s v podstatě stejným nálezem. Ani jeden z kolegů nepodpořil úvahu o ALS a jedinou abnormitou byly ojedinělé ostré pozitivní vlny a fibrilace (tedy denervační nález) s lehkou reinervací v bércovém svalu vlevo, které v něm ale ostatní elektromyografisté nenalezli. To je sice není normální nález, ale nejde o nález specifický a již vůbec ne pro MND (pokud jste to tak pochopila z Googlu, tak jste to pochopila špatně); vyskytuje se obecně u jakéhokoli postižení periferních nervů a často např. u problémů s ploténkami tlačícími na nervové kořeny, jak to konekonců kolegyně, která toto EMG prováděla, uzavřela...
S pozdravem TB

Související dotazy

EMG vyšetření
Dobrý den, mám dotaz. Mám dlouhodobě bolesti zad. Neurolog...
EMG vyšetření
Dobrý den, Po operaci vyhřezlé ploténky jsem byla na...
Chtěl bych se objednat na konzultaci popřípadě vyšetření EMG
Dobrý den chtěl bych se objednat na konzultaci popřípadě...
Antikoncepce a její užívání
Dobrý den, mám takový problém beru už od svých 15ti...
Marihuana
Dobrý den, beru prednison 20 mg 3 krat denně na...
Vysvětlení nálezu na EMG
Dobrý den, dnes jsem byla na neurologii (EMG vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tři roky mě trápí urologické a gynekologické potíže

Dobrý den, přes tři roky mě trápí urologické a gynekologické potíže. Prodělala...

Tři roky mě trápí zahlenění v krku, kouřím 3 roky

Dobrý den, již tři roky mě trápí zahlenění v krku. Nemám vysloveně kašel, ale...

Tři týdny mám divný tlak v pravém koutku oka až po špičku nosu

Dobrý den, prosím Vás už tři týdny mám divný tlak v pravém koutku oka až...

Tři týdny mě pobolívá na pravé straně kořene penisu

Dobrý den. Již zhruba tři týdny mě pobolívá na pravé straně kořene penisu. Není...

Tři týdny svědivá vyrážka

nevím co mam dělat jsem zoufala už skoro tři tydny mě svědí tělo a čevene pupinky...

Tři týdny trvající bolesti hlavy

Dobrý den, je mi 18 let a můj problém začal před třemi týdny. Přišla jsem ze...

Tři týdny trvající chřipka, přetrvávající kašel

Pane doktore, jak je to mežné že praktik nedokázal za 3 týdny vyléčit chřipku. Užívali...

Tři týdny trvající nechutenství

Dobry den, posledni cca 3 tydny me trapi velke zazivaci potize, velke nechutenstvi,...

Tři týdny zvýšená teplota, bolest hlavy, stav po přisátí klíštěte

Dobrý den, už třetí týden mám zvýšenou teplotu, 37-37,3. Krevní testy CRP nejsou...

Tři vyhřezlé ploténky - regenerace, úplné vyléčení

Dobrý den, je mi 32 let. Magnetickou rezonancí mi byly zjištěny tři vyhřezlé...

Třídenní bolest zad

Dobrý den,chci se u vas poradit s mojim problemem.3 dny mam bolesti kříže a...

Třífázová antikoncepce Pramino

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chtěla jsem si oddálit menstruaci a tak, když...

Tříkomorový hydrocefalus, císařský řez?

Dobrý den, jsem v 6 měsíci těhotenství, u mě vše v pořádku, miminko po genetickém...

Tříletému synovi se na chodidle udělal pupínek

Dobrý den, tříletému synovi se na chodidle udělal pupínek viz přiložené foto,...

Tříměsíční zvětšení lymfatických uzlin

Dobrý den, už třetím měsícem mám zvětšené lymfatické uzliny v oblasti hlavy...

Tříselná bolest

Dobrý den, již několik let dostávám opakovaně náhlou bolest do oblasti pravého...

Tříselná bolest

Dobrý den, již několik let dostávám opakovaně náhlou bolest do oblasti pravého...

Tříselná Hernia

Dobrý den jsem měsíc a týden po operaci tříselné kýly.Chtěl bych se zeptat kdy...

Tříselná hernia

Dobrý den, potřeboval bych prosím radu. V roce 2007 jsem byl na operaci tříselné...

Tříselná kýla

dobrý den,už 12 dnů mě trápí bodavá bolest z pravého podbřišku až do pravého...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy

Dobrý den, je mi 19 let netrpím nadvahou mam 48kg pri svych 165 cm...ale pri...

Průjmovitá stolice a antikoncepce

Dobrý den, od včerejška mám prujem, dneska už i vodnaty i horečky, takže mám...

Menstruace po vyvolávací injekci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku, když jsem byla na vyvolávací...

Kreatinin v krvi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na radu. Můj manžel byl dlouhodobě velmi unavený,...

Nadměrná tvorba slin

Dobré dopoledne. Moc Vás prosím, poraďte mi, jakým vyšetřením mohu zjistit...

Bradavice

Dobrý den, začali se mi dělat na nohou tyto bílé pupínky. Bolí, že ani nemůžu...

RTG páteře

Dobrý den pane doktore.Mohl by jste mi prosím vysvětlit můj nález? Výrazný...

Zarudlý žalud

Dobrý den, již po dobu 2 měsíců mě trápí zarudlý žalud v oblasti kolem ústí...



Léčba plísně v uchu

Dobrý den, Před 3 měsíci jsem prodělal angínu, měla poměrně lehkou formu...

Rozbor krve u praktické lékařky

Dobrý den, je mně 62 roků, 176/78 a na pravidelné preventivní prohlídce u své...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Kampylobakterie

Dobrý den. Byla jsem s průjmem u lékaře a z výtěru byla potvrzena kampylobakterie....

Pocit vibrací "na srdci"

Dobry den, Mám už asi měsíc podivný pocit na hrudi (u srdce) - popsal bych...

Cipralex a tloustnuti

Dobry den, chci se zeptat zda je pravda, ze se po cipralexu muze pribirat na...

Vysoký tlak a panické ataky

Dobrý den....jsem už unavená s těchto stavů...jako laik si myslím,že se u mě...

Sinusitis

Dobry den, v patek jsem zacala brat klacid na zanet dutin, dnes rano se mi objevily...

Riziko poškození plodu při dietní chybě


Pálení v močových cestách po ejakulaci

Dobrý den Už rok a půl mám problém s močovými cestami. Podle vyšetření mám...

Preejakulát

Dobrý den je mi 20 let a při masturbaci mi z penisu vytéká jakási slizká voda...

Reklama