Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombosa

Cévy Lenka 28.3.2019

Dobrý den, před dvěma lety jsem v těhotenství (10tt) prodělala hlubokou žilní trombózu pravé nohy a malé pánve. Píchala jsem si poté celé těhotenství fraxiparin. Dcera se narodila v pořádku. Krevní rozbor ukázal zvýšené hodnoty faktoru 8, které ale postupem času klesaly. 3 měsíce po porodu byly skoro standardní. Od té doby nejsem hematologem sledována. Každopádně mám dva dotazy.
1) Na levé části břicha od hrudníku prakticky až po stydkou kost se mi objevila vystouplá žíla - vypadá jako křečová. Od ledna jsem začala se silovým tréningem ve fitnes centru a postupem času jsem se dostala na vyšší váhy. Je možné, že tento varix je způsobem fyzickou zátěží? Popřípadě, že souvisí s prodělanou trombozou? A lze ho nějakým způsobem odstranit? Přeci jen je to velice nevzhledné a jak moc je to pro mě rizikové?
2) Máme 3 děti - až u třetího dítěte se objevil problém se srážlivostí krve, do té doby jsem byla zdravý jedinec. Rádi bychom ale pořídili ještě jedno miminko. Myslíte, že je to moc velký hazard? Pravděpodobně bych si opět musela píchat fraxiparin. Jedna naše známá lékařka mě ale straší, že se v průběhu trombozy mohlo v těle něco poškodit, co by mě mohlo ohrozit na životě, právě v těhotenství. Ráda bych to konzultovala s hematologem, jaký na to má názor. Je mi 36 let, 3 těhotenství, 3 porody vaginálně bez komplikací.
Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. 1. Pravděpodobnost vystoupení žíly po fyzické námaze je vysoká. S prodělanou trombosou nesouvisí, vyjímka by bylo, kdy v pánvi zůstal chronický uzávěr. Na břiše se cévy běžně neodstraňují, nevidím ovšem obrázek, jak to vypadá, proto nemohu spolehlivě odpovědět. Pokud je céva povrchová, tak riziko trombosy je minimální, ale opět odpověď neberte jako stoprocentní, nevidím vaši cévu. 2. Na hematologii jste sledována, doporučuji konzultovat u vašeho lékaře, který vás celou dobu zná. Osobně bych vám další těhotenství nedoporučovala, neboť pokud již jednou problém byl, je 50% šance, že se bude opakovat, navíc s přibývajícím věkem to bývá komplikovanější. Snažila jsem se vám odpovědět na všechny vaše podotázky, mějte se pěkně, případně při další dotazu odešlete v příloze obrázek a zprávu z hematologie. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

ad 1) s odstraněním žíly na břiše nemám zkušenost, zkuste poptat nějakou specializovanou kliniku na žíly. Půjde pouze o kosmetickou úpravu, protože riziko embolie z této žíly není. (povrchová žíla). Navíc bez klinického vyšetření je velmi obtížené/nemožné něco rozhodovat. Pokud vás váš trénink uspokojuje, pak kvůli této žíle nepřestávejte (ale opět jde o pouhou radu bez klinického vyšetření...).

ad 2) píšete, že jste měla jen vyšší faktor VIII (který se v těhotenství a při akutní tromboze vždy zvyšuje), pak byl po 3 měsících po porodu normalizovaný. Více nepíšete, tak předpokládám, že všechny ostatní výsledky trombofilního stavu máte v pořádku. Těhotenství po tromboze není kontraindikované, jen budete prostě velmi často sledována na hematologii a preventivně budete užívat nízkomolekulární heparin (Clexane, Fraxiparin...). Pokud miminko chcete, tak směle do toho :-) Máme několik pacientek (víc než 10), které po tromboze měly další zdravé miminko (i po tromboze v těhotenství). Doporučuji pak návštěvu hematologa ve velmi brzkém stadiu těhotenství (já většinou chci pacientky vidět do 6.týdne - tedy do 2 týdnů od pozitivního těhotenského testu). Riziko trombozy je po tromboze vždy vyšší, ale když budete v těhotenství hlídaná a preventivně užívat heparin, tak by to riziko mělo být nízké. Zkuste se na názor zeptat i Vašeho gynekologa a hematologa.

(na pravidelné kontroly na hematologii po tromboze se chodit nemusí, nemusíte být sledována, musíte být dobře vyšetřená po tromboze, několik měsíců užívat léky na ředění krve a pak pouze sledování v těhotenství, jinak na hematologii nemusíte)

Hezký den
MUDr. Kaššovicová

Související dotazy

Trombosa
Dobry den moje dcera34 ma trombozu v prave noze predepsan...
Trombosa
Dobrý den. Byla mi zjištěna trombóze v levé noze v...
Trombosa
Dobrý den,jsem po hluboké žilní trombóze po sádrové...
Trombosa
Dobrý den, po úrazu lýtkoveho svalů mi při vyšetření...
Trombosa
Dobrý den,měla bych na vás dotaz-před třemi týdny jsem...
Embolie a Trombosa po ASK
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal byl jsem na ASK...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombofilní mutace - antikoncepce

Dobrý den, byla mi zjištěna Leidenská mutace (heterozygot) a mutace C677T (homozygot)....

Trombofilní mutace - genetické výsledky

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, zda jsou mé genetické výsledky...

Trombofilní mutace PAI1 a antikoncepce

Dobrý den, byla mi diagnostikována trombofilní mutace homozygotní forma PAI1...

Tromboflebitida

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při zákroku - "vypuštění trombů"....

Tromboflebitida

Dobrý den, Již od poloviny srpna se léčím s tromboflebitidou povrchových žil....

Tromboflebitida

Dobrý den,jsem po císařském řezu a už před otěhotněním jsem měla na levé noze...

Tromboflebitida a komplikace

Dobrý den, po sklerotizaci jsem dostala zanet zil (tromboflebitida) -parc. tromboza...

Tromboflebitida a trombóza dorsální žíly na penisu

Dobrý den před měsícem mi urolog řekl že mám tromboflebotidu dorsalni žíly....

Tromboflebitida LHK

Dobrý den. Dne 27.5.2015 mně byla provedena transradiální SKG (lekoptin 2,5mg...

Trombosa

Dobrý den, po úrazu lýtkoveho svalů mi při vyšetření zjistili v místě úrazu...

Trombosa

Dobrý den, chtěl bych touto cestou poprosit o radu. Je mi 28 let, trombofilik...

Trombosa

Dobrý den,měla bych na vás dotaz-před třemi týdny jsem byla propuštěna z nemocnice,kde...

Trombosa

Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala trombózu subclavie a axilární žíly....

Trombosa

Dobrý den,jsem po hluboké žilní trombóze po sádrové fixaci a HA.Půl roku jsem...

Trombosa

Dobrý den, prodělal jsem před dvěma lety hlubokou žilní trombózu. Půl roku...

Trombosa

Dobry den moje dcera34 ma trombozu v prave noze predepsan walfarin a injekce...

Trombosa

Dobrý den. Byla mi zjištěna trombóze v levé noze v lýtku. Jsem v 35tt těhotenství....

Trombosa a embolie po ASK


Trombosa DK

Dobrý den, můj 91 lety tatínek má trombózu dolních končetin, nohy má do fialova...

Trombosis VF a VTP 1. dx (I80.9)

Dobrý den, 11.2. jsem utrpěla zlomeninu holenní kosti, dostala jsem sádru,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedobráni antikoncepce

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci a teď jsem brala dvě platicka po sobě...

Nechráněný pohlavní styk

Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk...

Nedobrání HAK a pohlavní styk

Dobrý den,beru antikoncepci YAZ. V pátek 12.5. jsem měla užít bílou neaktivní...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda-li můžu pomocí antikoncepce oddálit menstruaci...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá otěhotnět když mám po prvé antikoncepci...

Antikoncepce

Vážený pane doktore, užívám antikoncepci Jangee už delší dobu (2 roky). Poslední...

Antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat. Beru antikoncepci a vynechávám vždy týden pro měsíčky....

Antikoncepce

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na něco ohledně antikoncepce.Tento měsíc...

Antikoncepce

Dobrý den, můj dotaz se týká účinnosti antikoncepce. Dnes 27.9. jsem zjistila,...

Antikoncepce

Už mám menstruaci 13.dní a beru antikoncepci Sunya. Co s tím mám udělat? Vyměnit...

Antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci Sunya už 5 rokem a beru vždy 2 platíčka (42 tabletek)...

Antikoncepce

Dobry den, cca pred pul rokem jsem si u gynekologa nechala napsat antikoncepci...

V zubu se stále tvořil zánět


Antikoncepce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jak je velka sance otehotnet, kdyz jsem zacala...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, mám na krku maličké jakoby "kuličky" pod kůží, nevíte o co se jedná?...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mužů být těhotná. Beru pravidelně bez...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud jsem chtěla posunout menstruační cyklus...

Antikoncepce

Dobrý den,brala jsem několik let antikoncepci Yadine,rozešla jsem se s přítelem,tak...

Antikoncepce

Dobrý den, měla bYch dotaz. Užívám už 5 let lindinete. Před týdnem se mi stalo...

Recidivující pásový opar


Reklama
Zavřít