Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trombosa

Srdce a cévy Martin 13.6.2018

Dobrý den, chtěl bych touto cestou poprosit o radu.
Je mi 28 let, trombofilik - mutace laiden, normální postavy, bývalý kuřák, rekreační sporty. 01/2018 mne začalo bolet levé lýtko a to tak, že jsem nemohl chodit ( byl jsem den v posilovně a cvičil nohy). Byl jsem 2 x na sonografii, během 14 dní, kdy mi však vyloučili trombózu, lýtko bylo oteklé a stále silně bolelo. Dostal jsem jen doporučení pro mastičku. Tak jsem lýtko mazal a po dalších 14 dnech bolestí lýtko přestalo bolet do 03/2018, kdy mne opět začalo po sportu lýtko bolet a zase silně oteklo. Vyšetřením na sonografii zjištěna akutní hluboká žilní trombóza. Nasazen warfarin a začátkem fraxiparine na zesílení účinku warfarinu.
V současné době bez známek rekanalizace. Vyšetření krve v pořádku bez nálezu po možné plic. embolii. Nekouřím 3 měsíce, dodržuji dietu pro vit. K., snížil jsem nadváhu do normálu BMI, po 3 měs na cévním doporučen větší pohyb, takže jezdím na kole, chodím plavat, bruslím, nechodím však běhat jen delší procházky. ( vše rozumně bez velké zátěže). Nohu sprchuji studenou teplou vodou, nosím kompresivní punčochu, každý den 1dcl bílého vína dle babských rad. Na cévním mi doktorka sdělila, že se noha ještě může rekanalizovat ale moc procent tomu nedává, jelikož jsem trombofilik. Chci se zeptat co mohu ještě dále dělat, lýtko vč. kotníku mi po větší zátěži nebo delší chůzi oteče, kdy mám nohu silnější o 2 cm než druhou a v klidu mám lýtko stejné. Obvodní lékař mi dal pouze warfarin a žádný jiný další lék např. aby noha neotékala zatím nedal. Mám strach, že když nemám stále nohu rekanalizovanou, že jsem stále ohrožen tím, že se trombus utrhne a způsobí embolii. INR mám mezi 2-3. Pokud se větev nerekanalizuje můžu časem přijít o nohu např., že bude ucpaná větev nějak hnisat atd., do konce živoat nosit punčochu a brát lék na ředění ? Co proto mohu ještě udělat ? Je možná operace ? Klidně i někde v zahraničí aby mi ucpanou žílu odstranili ? Moc Vám děkuji za Vaší odpověď a trpělivost. Hezký den s pozdravem Martin

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Na váš dotaz by se dalo odpovídat dlouho a určitě je předmětem diskuse, protože je možné zvolit různé postupy. Určitě na prvním místě stojí léčba Warfarinem, bez toho se neobejdete, udržování INR v mezích 2-3 je správné. Chůze je správný postup, běžný sport též. Co se týká uzávěru, tak pokud je trvalý, tak se nemusíte bát embolie, neboť trombus se časem přemění ve vazivo a uvolnit se nemůže, ale tím, že se přemění se též již nemůže rozpustit. Další postup pak spočívá na diskusi, co je pro vás výhodnější. Operační řešení by-passem? odstranění pomocí resekce části cévy? ponechání stavu tak jak je natrvalo? Celý stav musíte probrat s cévním chirurgem a po domluvě zvolíte pro vás nejlepší postup. Nemusíte se bát, že o nohu do budoucna přijdete, neboť cévní řečiště pokud nemůže téci jedním směrem, tak si postupně vytvoří jiné cévy, tzv. kolaterály. Přeji rychlé vyřešení vašeho zdravotního stavu. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Trombosa
Dobrý den,měla bych na vás dotaz-před třemi týdny jsem...
Trombosa
Dobrý den,jsem po hluboké žilní trombóze po sádrové...
Trombosa
Dobry den moje dcera34 ma trombozu v prave noze predepsan...
Embolie a Trombosa po ASK
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal byl jsem na ASK...
Trombosa a embolie po ASK
Dobrý den, rád bych se prosím zeptal, byl jsem na ASK...
Trombosa DK
Dobrý den, můj 91 lety tatínek má trombózu dolních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombofilní mutace

Dobrý den při odběrech byla zjištěna mutace f 2 a f5 co to konkrétně znamená...

Trombofilní mutace - antikoncepce

Dobrý den, byla mi zjištěna Leidenská mutace (heterozygot) a mutace C677T (homozygot)....

Trombofilní mutace - genetické výsledky

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, zda jsou mé genetické výsledky...

Trombofilní mutace PAI1 a antikoncepce

Dobrý den, byla mi diagnostikována trombofilní mutace homozygotní forma PAI1...

Tromboflebitida

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při zákroku - "vypuštění trombů"....

Tromboflebitida

Dobrý den, Již od poloviny srpna se léčím s tromboflebitidou povrchových žil....

Tromboflebitida

Dobrý den,jsem po císařském řezu a už před otěhotněním jsem měla na levé noze...

Tromboflebitida a komplikace

Dobrý den, po sklerotizaci jsem dostala zanet zil (tromboflebitida) -parc. tromboza...

Tromboflebitida a trombóza dorsální žíly na penisu

Dobrý den před měsícem mi urolog řekl že mám tromboflebotidu dorsalni žíly....

Tromboflebitida LHK

Dobrý den. Dne 27.5.2015 mně byla provedena transradiální SKG (lekoptin 2,5mg...

Trombosa

Dobrý den,měla bych na vás dotaz-před třemi týdny jsem byla propuštěna z nemocnice,kde...

Trombosa

Dobrý den,jsem po hluboké žilní trombóze po sádrové fixaci a HA.Půl roku jsem...

Trombosa

Dobry den moje dcera34 ma trombozu v prave noze predepsan walfarin a injekce...

Trombosa a embolie po ASK


Trombosa DK

Dobrý den, můj 91 lety tatínek má trombózu dolních končetin, nohy má do fialova...

Trombosis VF a VTP 1. dx (I80.9)

Dobrý den, 11.2. jsem utrpěla zlomeninu holenní kosti, dostala jsem sádru,...

Trombosovaný hemorhoid

Dobrý den, v pátek jsem byla u lékaře a řekl mi, že mám trombosovaný hemorhoid...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, udělal se mi trombosovaný hemorhoid, který mi na chirurgii rozřízli...

Trombosovany hemorhoid a antikoncepce

Dobrý den, již jsem zde pokládala dotaz ohledně trombosovaného hemorhoidu a...

Trombosovaný hemoroid

Dobrý den, je možné trombosovaný hemorhoid vylečit sám bez lekařského zásahu?...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem, bolest oka, bolest v krku, alergie

Dobrý den. Chtěla bych poradit se svými problémy. Všechno to začalo asi před...

Střevní potíže

Dobry den, mam zhruba 3 mesice krece ve strevech. Byla jsem stim u praktickeho...

HA Velmari

Dobrý den, dnes jsme byla poprvé na gynekologii, doktorka mi předepsala HA...

Červené tváře

Přeji pěkný Den. Mám dotaz, ohledně červených a horkých tváří. Tento problém...

Premenopauza

Dobrý den. Je mi 46 let, menstruace je každý měsíc, nebo i dvakrát za měsíc,...

Kvasinková infekce penisu a další obtíže

Dobrý den. Mám poslední dobou takový problém, mám již půl roku přemnožené kvasinky...

Gynekologické krvácení

Dobrý den, je mi 18 let a mám problém s mírným ale nahnědlým výtokem, takové...

Špinění a hned po týdnu menstruace

Mám dotaz. Před 14 dny jsem začala slabě špinit. Teď týden klid a teď jsem začala...

Névus

Dobrý den. Během jednoho dne se mne podlilo červené znaminko. Je potřeba to...

Vracející se absces kostrče

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat ohledně problémů s abscesem. Před...

Použití aloe vera

Dobrý den, pořídila jsem si aloe vera. Je to skutečně velice živá a čilá rostlina,...

Palení hlavy

Dobrý den poslední dobou mě po noční směně pali v hlavě před usínáním .Lečím...

Bolesti v semenníku, podbrušku, slabinách a v krížovej oblasti

Dobrý deň, veĺmi by som Vás prosila o Váš odborný názor na moj problém....jedná...

Operace Achillovy šlachy

Dobrý den, jsem po operaci achilovky. 13.6 bych měl jít na kontrolu a pravděpodobně...

Krční mandle - hnis

Dobrý den dnes když sem si čistil zuby dívám se du úst a vidím na levé zřejmě...

Je možný přenos z otce na plod?

Dobrý den, manžel má boreliozu. V současné době se také pokoušíme o dítě....

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Bolest břicha při kašli

Dobrý den, už přes dva týdny mám silný kašel. Poslední 4 dny mě při kašlání...

Bouchnutí do hlavy

Dobrý den, včera večer jsem se mírně praštila do hlavy o zeď do zátylku, jak...

M.bechterev a Staphylococcus aureus
