Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombóza

Chirurgie Kamila 4.9.2015

Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem týkající se trombózy. V prosinci 2014 jsem byla na operaci křečových žil klasickou metodou obou končetin. Narkóza byla nejprve částečná do páteře, nezabrala, proto byla narkóza i celková. Levá noha byla operována celá, pravá noha pouze lýtko. Operace trvala 2,5 hodiny, vše proběhlo v pořádku. Komplikace začaly po operaci, cca za měsíc jsem měla pravou nohu o 2 cm silnější, to se do dnešní doby nezměnilo. Trombóza dle ultrazvuku nebyla prokázána. Pravé lýtko mě stále v jednom místě bolelo, noha stále silnější. Trombóza byla prokázána v půlce července. Nyní beru Xarelto na 3 měsíce. Zbývá mi dobrat ještě jeden měsíc. Noha je stále stejná, silnější, nic se nezměnilo, ani bolest. Pane doktore, jak je možné, že se trombóza objevila až po 7 měsících od operace? Celou dobu jsem nosila kompresní punčochy, sundala jsem je asi na 14 dní a hned trombóza. Je také zvláštní, že v jedné nemocnici mi na ultrazvuku nikdy na nic nepřišli a když jsem šla jinam, tam přišli na trombózu. Myslela jsem si, že ultrazvuk je všude stejný a mělo by se na to přijít dříve. Ptám se Vás proto, protože mi nikdo nedal potřebné informace a jsem z této, pro mě nové nemoci, docela vyplašená. Jeden lékař mi řekl, že mám mít nohu nahoře a nehýbat se. Druhý lékař řekl, že naopak je vhodný pohyb, chůze, kolo, plavání. Nosím dále kompresní punčochy, ale abych pravdu řekla, bojím se je po léčbě Xareltem sundat, aby se trombóza neobjevila znovu. Od začátku nemoci chodím do práce - sedavé zaměstnání, noha nahoře. Prosím Vás o radu, co dělat po dobrání Xarelta, na koho se obrátit se silnější nohou? Protože to není následek trombózy a v nemocnici mi řekli, že pokud to tak mám po operaci, už s tím nejde nic dělat. Ale s tím se nechci smířit, protože chci najít příčinu. Navíc tímto stylem bych ani případnou další trombózu nepoznala, protože mám nohu silnější stále. V lymfologické poradně jsem byla, ale tam mi lékař řekl, že se nejedná o otok.
Noha mi jakoby "dřevění", po lécích se to nelepší. Mohu sportovat, chodit, běhat, jízda na kole?
Prosím Vás, o co by se mohlo jednat a kam se s tím mám objednat po trombóze (pokud bude kontrolní ultrazvuk v pořádku). Ráda bych předešla dalším komplikacím a už vůbec nechci, aby se mi trombóza vracela. Nikdy jsem podobné problémy neměla. Na operaci jsem paradoxně šla, abych předešla trombóze. Je mi 44 let, léčím se na astma (Ecobec). Bohužel mi v nemocnici nikdo nepodat potřebné informace o této nemoci, vše jsem nucena hledat na internetu, což uznávám, také není nejlepší řešení. Jak se mám chovat, aby se nemoc nevracela, jaká opatření provádět? Předem děkuji za Váš čas. Kamila

Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

Dobrý den,
měla byste si nechat vyšetřit , zda netrpíte nějakou poruchou srážlivosti, to za prvé, může se stát, že byste třeba musela brát léky ovlivňující srážlivost krve dlouhodobě , resp.pořád.
Na kontrolní ultrazvuk běžte za lékařem, který Vám trombosu našel.
Tím, že jste na 14 dní punčochy sundala, jste si jistě trombosu nezpůsobila. Co se týká otoku, a dalšího vyšetření a postupu, zkuste vyhledat angiologickou ambulanci, Pokud bude kontrola na ultrazvuku v pořádku, sportovat můžete. Pohyb je vhodný jako prevence, při trombose většího rozsahu je pak potřeba klid, alespoň zpočátku.
zdravím,kroupa

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza
Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tromboza

Dobrý den, před cca 10 dny jsem si zlomila kotník. Vím, že abych předešla případné...

Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně trombózy. V prosinci 2014...

Trombóza

Ráda bych jěště věděla, jestli je potřeba se nadále ředit, nebo to už není potřeba....

Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Mám trombózu v pravém lýtku. Beru...

Tromboza

Dobrý den, po gastrickém bypasu se diagnostikovala tromboza a plicní embolie....

Tromboza

Dobry den, chtela bych se zeptat jak moc je vysoké riziko trombozy s HA. Je...

Tromboza

dobry den už 5 dni mě pobolíva levá noha ze začatku jen od kolene dolu ted už...

Tromboza

Dobrý den.Po prodělané tromboze užívám warfarin, když jsem odcházela z nemocnice...

Tromboza

Dobrý den, 22. 7. mi byla diagnostikována tromboza. Ucpané mám 2 hluboké žíly...

Tromboza

dobrý den,před týdnem a půl mě hospitalizovali s podezřením na trombozu. Začalo...

Trombóza

Dobrý den,jmenuji se Alena a je mi 28let.V listopadu 2008 jsem prodělala po...

TROMBOZA

Hezký den, měla bych dotaz týkající se trombozy. Před deseti lety jsem prodělala...

Tromboza

Dobrý večer. Chci se zeptat ohledně mého problému s nohou. Už asi měsíc mě trápí...

Tromboza

Dobry den, je mi 30 let a mam leidenskou mutaci heterozygot a beru preventivne...

Tromboza

Po déletrvající noční křeči v celé noze (od stehna až po nárt) jsem navštívila...

Tromboza

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V pátek jsem protahovala lýtka cca asi půl...

Tromboza

Již jsem dotaz posílala, ale zatím jsem nedostala odpověď, tak nevím zda to...

Trombóza

Dobrý den, před 2 týdny mi byla diagnostikována trombóza nitrolebního cévního...

Tromboza

Dobrý den, nedávno jsem prodělala flebotrombozu. Nyní užívám Varfarin. U lékaře...

Tromboza

Dobrý den. Chci se zeptat na "míru" rizika nitrožilní trombózy při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest žaludku v noci


Ložisko v plicích u maminky


Bílý povlak pod předkožkou

dobrý den,pod předkožkou se mi začal dělat bílý povlak který zapáchá a i to...

Osteotomie

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou, byla mi nabídnuta možnost...

Změny na děložním čípku


Mnohočetné potíže

Dobrý den. Dotaz , mám více problému než se zdá na můj věk. ani nevím kde přímo...

Šlápnutí na hřebík


Bulka na varleti pri erekci

Dobrý den přítelkyne mi nahmatala na levem spodnim varleti malinkou bulku ne...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Bolestivá uzlina v podpaží


Bolesti páteře v oblasti pánve

Dobrý den , mohli byste mi přeložit do češtiny závěr rtg vyšetření LS + Pánev: dextrolioza...

Syndrom kaudy

Dobrý den,jsem 2měsíce po operaci vyhřezlé ploténky v bércové oblasti(syndrom...

Tmavě zelená stolice u kojence

Dobrý den,mám dotaz ohledně stolice mé měsíční dcery. Nemohli jsme kojit a proto...

Bolest v podbříšku

Dobrý den, od soboty mě bolely záda v oblasti kříže, ve středu bolest přestala,...

Úder do spánku

Dobry den, asi před 2 dny mi kamarád omylem bouchl do spánku a od te doby mi...

Špatně srostlá kost

Zdravím, na začátku sprna (3,5 týdne zpět) jsem na dovolené spadl z kola a odnesl...

Nadměrná tvorba slin

Dobré dopoledne. Moc Vás prosím, poraďte mi, jakým vyšetřením mohu zjistit...

Trávicí obtíže


Bulky v oblasti ohryzku

Dobry den dnes rano jsem si vsimla ze ohryzek neni takovy jako driv ze moc pohyblyvy...

Užívání Medrolu na reaktivní artritidu

Dobrý den, užívám Medrol 16 mg, 3/4 roku na reaktivní artritidu. V současné...

Reklama
Zavřít