Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trvajici unava po lecbe hepatitidy

Psychika Kamila 31.12.2017

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem. V březnu 2017 jsem ukončila léčbu hepatitidy C, která proběhla úspěšně a jsem opakovaně negativní. Byla to léčba dvojkombinační na půl roku. Peg.interferon (injekce 1x týdně) + rebetol (denně). Po celou dobu jsem víceméně byla ráda, že dojdu na wc a zpět do postele. Zhubla jsem asi 10kg, které jsem nabrala zpět mám nadváhu, cvičit v mém stavu nemužu. I přesto, že léčba byla úspěšná, cítím se velice špatně. Ještě těsně po ukončení léčby jsem měla elán a chuť že začnu znovu žít vyléčená a že brzy naberu síly až vše odezní. Bohužel je to spíš naopak. Od jara se stav zhoršuje. Stále jsem svůj stav přisuzovala léčbě a tomu, že vše chce čas. Jenže v říjnu jsem v práci měla stav kdy jsem se motala, kolabovala, měla jsem dušnost, brnění v rukou a nohou, bušení srdce, zvracela jsem, doma jsem pak měla horečku, šílené bolesti hlavy a nemohla jsem vstát, motala jsem se i na posteli. Volala jsem lékařce a ta mě druhý den udělala krevní odběr, který byl v pořádku a poslala mě na neurologii, jelikož jsem měla mírnou necitlivost levé tváře jakoby u čelisti horní i dolní a mírně i levé ruky. Neurolog mě prohlédl kladívkem a poslal na RTG krční páteře, kde zjistil že krční páteř mám jako "podle pravítka". Diagnoza je že vše je psychika - ataka a od té páteře. Doporučil rehabilitace a nabídl lexaurin který jsem odmítla, jelikož už tak cítím že mám tělo zanesené chemii z léčby a nechtěla jsem ho ještě více zatížit. Poté asi týden dva jsem v práci měla další kolabsový stav, kdy jsem už skončila v nemocnici na urgentu. Tam mi udělali EKG, odběr krve a dali kapačku. Vše prý ok, až na mírný pokles draslíku, který dr. přisuzoval tomu, že užívám lipozomální vitamín C. Draslík už je prý srovnaný, byla jsem opakovaně na odběru.
Můj stav se nicméně neměnil a já skončila na neschopence, na které jsem do dnes. I přesto, že odpočívám, stav se nemění, stále pocity na omdlení, nevolnost, malátnost, velká únava. Moje psychika se horší právě díky tomuto stavu, kdy nejsem schopna cokoli pořádného dělat. Vesměs jen ležet.
Docházím na psychologii, kde mi AD nedoporučuje prý zatím určitě ne. A dále na rehabilitace se zády kdy mám blokovaná záda páteř a hrudník mě prý bolí od toho.
Chápu, že od zad i psychiky muže být leccos. Ale denně bez vyjímky? 24 hodin stavy na omdlení, motání a bolest na hrudi, nevolnost, vleklá stálá únava? Může za to léčba? Většina lidí po této léčbě říká, že se do normálního života vrátili hned po ukončení.
Užívám vitamíny, dodržuji rehabilitace i klid. Ale žádná změna. Nejsem žádný plašan co by kvůli každému prdu honem někam utíkal a času lékaře si vážím. Ale tyto stavy jsou unavující a velmi deprimující.
Když jsem si něco četla o atakách, většinou dr. než uzavře nějakou diagnozu vyloučí všechny ostatní možné problémy. Nevím zda z EKG a odběru krve je možné uzavřít stav jako ataku a záda.
Pokud nějakou ataku vůbec mám pak jedině z toho v jakém zdravotním stavu momentálně jsem.
Léčba skončila už v březnu, nyní je konec roku a mě není lépe. Myslela jsem že mám štítnou žlázu /tu prý nemám dle pohmatu a ani z krve/ nebo že mám anémii, ale to prý také nemám podle krve vše ok i cholesterol všechno. Dřívě jsem měla nižší tlak, např na odběrech jsem omdlévala atd. tlak mám prý normální, ale tyto stavy mám stále.

Za sebou mám tedy: 1x EKG, RTG krční páteře, 3x krevní odběr (2x u praktické lékařky a 1x na urgentu)

Děkuji za pomoc a rady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,navstivil bych Vasi praktickou lekarku (obvykle Vas zna nejlepe) a poradil se s ni o dalsim postupu,jejim pohledu na vec.Predpokladam,ze laboratorni vysetreni bylo provedeno v dostatecnem rozsahu (uvadite vylouceni on.stitne zlazy,anemie,predpokladam vzhledem k anamneze i normalizaci jaternich testu,atd.).Dale je vhodne se spolecne rozhodnou zda provest kontrolni neurologicke ci kardiologicke vysetreni (moznost doplneni EEG,CT vysetreni,EKG ci TK Holteru,Echa a dalsich).Pripadne i dalsi kontrola na infekcnim (trvajici souvislost s probehlou lecbou hepatitidy se mi take zda spise nepravdepodobna,na druhou stranu jste byla vazne nemocna a to je proste veliky napor na psychiku).Pokud toto Vase lekarka nevidi jako prinosne anebo budou zavery vysetreni negativni,pak bych lecbu opravdu zameril na Vasi psychiku.Mluvite o atakach,pravdepodobne mate namysli zachvaty panicke uzkosti.Lecba je mnohdy dlouhodoba,ne u vsech pacientu postacuje psychoterapie a je potreba nasadit leky.S pozdravem MUDr.Tomandl.

Odpovídá lékař:

Mgr. Petr Klimeš

Specializace: Psychoterapie Pracoviště: Psychoterapie Mgr. Petr Klimeš, Praha

Dobrý den,
děkuji za projevenou důvěru. Samozřejmě není jednoduché odpovědět takto na dálku. Nicméně se pokusím zareagovat na problémy, které popisujete. Chápu, že Vás hodně znejišťuje, že již dlouho je Vám tak špatně, že nemůžete ani chodit do práce a navíc Vám ani nikdo nedokáže říci příčinu. Příliš v tomto asi nepomáhá ani fakt, že lékaři to svedou obecně na "psychiku". V tomto je dobré, že docházíte na psychologii - s nimi jste se o dalším postupu radila?
V takovém případě, kdy lékaři nic nenacházejí a příznaky ani přes to, že odpočíváte, neustupují, tak by bylo asi dobré začít někam docházet na pravidelnou terapii. Ta Vám může pomoci odhalit, v čem je skutečná příčina Vašich obtíží a pomoci Vám se s nimi vypořádat (tedy samozřejmě za předpokladu, že příčina není opravdu fyziologická, ale i tam můžete spolu s terapeutem dojít k tomu, že je potřeba třeba absolvovat nějaká další vyšetření). Možnost je buď hledat soukromého psychoterapeuta, ti mají většinou více prostoru pro okamžitou léčbu, ale zase si terapii musíte sama platit, nebo se snažit nalézt klinického psychologa, který má smlouvu s pojišťovnou. Tam je ale potřeba často čekat nějaký čas, než se uvolní místo.
Každopádně je myslím dobře, že odpočíváte. To je pro uzdravení (nejen fyzické) často to nejdůležitější.
Možná zvažte přeci jen dočasné nasazení antidepresiv. Ono to nemá jen negativní účinky, ale umožní Vám to se uklidnit - dostat se do stavu, kdy pak můžete dělat třeba malé ale určité pokroky. Takto jak sama říkáte jste často rozhozená jen z toho, že Vám pořád není dobře a celé se to pak stupňuje a zacykluje. Antidepresiva není třeba brát celý život. Obzvlášť pokud se propojí s psychoterapií, nemyslím si, že jejich použití je nějak škodlivé. Samozřejmě chápu, že se Vám nechce dostávat do těla další chemii, ale tady jde v zásadě o to, abyste mohla základně fungovat, protože to je výchozí bod, aby se Váš stav mohl dále zlepšovat. Samozřejmě je to pak i o Vaší další práci na sobě.
Přeji hodně zdaru při řešení Vašeho stavu.
S pozdravem
Petr Klimeš

Související dotazy

Leukémie a hepatitida
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak je to s výskytem...
Hepatitida C
Je možné určit podle podílu viru hepatitidy c, jak...
Hepatitida a vši
Dobry den,moje dcera ma tri roky,o vanocich jsme meli...
Hepatitida B-laboratorní testy
Dobry den, pozna se z laboratornich testu na hepatitidu...
Průkaz virových hepatitid
Dobrý den, dá se hepatitida B,C ,D spolehlivě prokázat...
Hepatitida c
Dobrý den mám hepatitidu tipů c chronickou neberu žádné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trvající průjmy

Dobry den,chtela jsem se zaptat. Uz vice jak 7 měsíců mam prujem a velke bolesti...

Trvající rýma

Dobrý den, můj problém je následující: Již asi dva roky mám neustále rýmu, v...

Trvající rýma

Dobry den, Píši znovu dole posilam zprávu ze včera. Dnes se to zhoršilo natolik...

Trvající rýma u dítěte

Dobrý večer. Prosím o radu. Syn 5 a půl roku, má už asi 2 měsíce rýmu. Smrká...

Trvající subfebrilie

Dobrý den, před měsícem mi obvodní lékař z odběru krve zjistil zvýšené leukocyty,...

Trvající suchý kašel

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí dusivý kašel , proto jsem si došla na...

Trvající suchý kašel

Dobrý den, dceru 4,5 roku trápí již 6. týden suchý, dráždivý kašel, absolvovali...

Trvající teplota u dítěte, bolest zad v oblasti beder

Dcera, 10 let. Od začátku roku zvýšená teplota, někdy bolesti v zádech, dle...

Trvajici tres rukou

Dobrý den,ve věku 13 let jsem si u dcery všimla třes v rukou. Lékař měl podezření...

Trvající únava a nervové obtíže


Trvající zalehnutí po ráně do ucha

Zdravím včera jsem dostala nechtěnou ránu přes ucho. První se dostavila bolest,...

Trvající zažívací obtíže

Dobry den, chtela bych se zeptat,uz si nevim rady,uz od prosince mam problem...

Trvající zdravotní problémy, únava, škrábání v krku

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně problémů se 4 týdny trvajícími zdravotními...

Trvající změna charakteru stolice

Dobrý den, rád bych Vás požádal o názor k mému problému. V září mne začaly...

Trvající zvýšená teplota

22.1.2018 jsem byla na 4 dny v Barceloně a po návratu mě skolilo tradiční týdenní...

Trvajuca únava, čepy, stafylokok, salmonela...

Dobry deň, prosím o radu - cca pred 3 mesiacmi som sa prechladil a vzhľadom...

Trvalá bolest hlavy

Dobrý den, moje kamarádka trpí na bolesti hlavy, která je prakticky skoro každý...

Trvalá bolest hlavy

Dobrý den, už asi 3 roky mě trápí bolesti hlavy. Lehával jsem s měkkym polštářem...

Trvalá bolest kolena

Dobrý den, je mi 43 let a vždy jsem sportoval pouze rekreačně, do 30 let dost...

Trvalá bolest kolene po urazu

Dobrý den, v létě roku 2015 jsem spadl na schodech a sedl si na koleno a ještě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražení kolene s otokem

Dobrý den, dnes, 1. června, jsem upadla na schodech a narazila jsem si koleno. Na...

Odstranění pihy v obličeji

Dobrý den, asi před 3/4 rokem mi napsal kožní lékař "žádanku" na odstranění...

Roup dětský

Dobrý den. Je mi 13 let a mám roupy. Mám doma werox. Když jsem se začala "léčit"...

Naražení hrudníku

Dobrý den. Tento pátek jsem si nejspíš narazila v opilosti hrudník. Bolí mě...

Mandle absces

Dobrý den po dolecene angíne, lék Ospen mám nový problém, ne jaký jsem si myslel...

Svědění kolem konečníku

Dobry den chtel bych se zeptat....svedi mne to v konecniku a mam tam jakoby...

Steroidy a alkohol

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s alkoholem při požívání anabolických...

Ultrazvuk štítné žlázy

Dobrý den, dnes byla na sonu štitné žlázy,moje obvodní lékařka je v lázních,...

Zápach z úst

Dobrý den,jsem zoufalá,prosím poraďte. Měla jsem zánět jícnu,teď je to v pořádku, Ale...

Narážení do věcí

Dobrý den, již velmi dlouhou dobu se mi stává, že narážím do věcí, zejména...

Kakání pouze do kalhot nebo plen

Dobrý den,můj skoro 3letý syn kakal do plen každý den. Nyní je přes den bez...

Karcinom štítné žlázy - dědičnost


BOLEST PO OBSTŘIKU

Dobrý den,jsem 10 dnů po obstřiku karpálů a pořád je ruka velmi boletivá a prsy...

Velikost penisu

Dobry den chtel jsem se zeptat jak je mozne ze mam v 15ti letech maly penis?Vetsina...

Naražené žebro

Dobry den,mel jsem neschody s bratrem a trosku jsme se poprali,od ty doby me...

Odstranění štítné žlázy

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou aktivitu Štítné žlazý a...

Miom na děloze

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.moji mamince našel pan doktor miom.Miom je prej...

Naražené žebro

Dobrý den měl jsem problém na motorce a narazil jsi jedno žebro, na snímku...

Operace ŠŽ

DOBRÝ DEN,PANÍ DOKTORKO.PŘED 15 LETY JSEM PODSTOUPILA OPERACI,ODSTRANĚNÍ PRAVÉHO...

Naražené zápěstí?

Dobrý den, včera 2.2. 2012 jsem při tréninku karate dopadl na ruku. Stalo se...