Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Trvajici zazivaci obtize

Trávení Iva 18.12.2018

Dobrý den, moje 19 letá dcera má už 1,5 roku problémy se žaludkem a průjmy. Asi před dvěma lety jí začaly bolesti stejné jako při zánětu močového měchýře - bolel ji močový měchýř, často chodila čůrat a malé množství moči. Na gynekologii jí zjistili chlamydie (prý to můžou způsobovat). Na urologii nenašli nic co by se léčilo (ani chlamydie). Byla přeléčena antibiotiky - Doxy hexalem. Na problémy s močovým měchýřem jí to nepomohlo. Již během léčby začala mít průjmy a bylo jí špatně od žaludku. Poslední tabletu tělo už nedokázalo přijmout, vyzvracela ji. Pro upřesnění dcera již 10 let trpí bolestmi hlavy, často bere prášky tlumící bolesti - Saridon, Ibalgin, Brufen, Paralen. Ještě před podáním antibiotik jí Saridon již způsoboval problémy se žaludkem, proto ho již nechtěla brát, přestože na bolest hlavy byl nejúčinnější. Bylo jí po něm špatně. Jiné zdravotní problémy neměla, jedla všechno bez omezení. Po léčbě antibiotiky měla vodnatou stolici, bylo jí těžko od žaludku, velmi často ji pálila žáha, pálení přecházelo až v bolesti na hrudníku, bolest prostupovala až do zad, bublalo jí v břiše, měla bolesti břicha. Někdo nám poradil vysadit mléčné výrobky obsahující laktózu. Pomohlo to, zbavila se tak pálení žáhy. I ty hrozné průjmy ustoupily. Byla ji zjištěna špatná funkce štítné žlázy, lékař jí předepsal Euthyrox 50, který obsahoval laktosu, ale prý jí to vadit nebude, protože je to jen nosič. Brala ho asi 2 týdny, znovu se jí rozjely průjmy a těžko od žaludku. Alergie na potraviny má negativní. Laktóza se nezjišťovala. Léky vysadila. Bere jiný lék, který laktosu neobsahuje. Již dva měsíce nebere léky obsahující laktózu, nejí nic co by obsahovalo laktózu. Po jídle jí je špatně (ne po každém), nezáleží na tom co jí. Stejné jídlo jí jednou neudělá nic a podruhé jí je špatně. Má stále průjmy. Nedaří se nám to zase srovnat, jakoby to s laktózou ani nesouviselo. Na ultrazvuku břicha se nic nenašlo. Gastroenterolog mi tvrdí, že je to psychosomatického původu. Jsem přesvědčená, že psychosomatického původu to rozhodně není. Gastroskopii ani kolonoskopii za celý rok neudělal. Myslím si, že má zánět žaludku. Dá se zánět žaludku zjistit z krevního obrazu nebo z rozboru moči? V moči má jen zvýšené leukocyty v moc. sed. 36 - před rokem, v březnu 2018 - 53, bakterie v moc.sed. četné a hlen v sedimentu moče masivně. V krvi nic není. Už nevím co s ní mám dělat, jak jí můžu pomoci. Čím můžeme zklidnit žaludek a střeva? Poraďte mi prosím jak ji léčit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,v podstate jsou 2 moznosti.Muzete trvat na dalsim dosetreni zazivacich obtizi - coz by znamenalo opravdu provest gastrofibroskopii ci pripadne i koloskopii (vysetreni muze zindikovat samozrejme i primo prakticky lekar),pripadne CT bricha a male panve, pak me jeste napada vysetreni alergologicke (pokud jiz nebylo ucineno).Take by se dalo vyzkouset jako terapeuticky test podavat malou davku omeprazolu (dostanete male baleni i volne v lekarne, ustup obtizi by signalizoval prave problem v zaludku,napriklad gastritidu jak uvadite).Druhou moznosti je samozrejme duverovat gastroenterologovi a obtize vnimat jako psychosomaticke - urcite to mozne je,v ordinacich takovych pacientu vidame nekolik v podstate denne.Pak je samozrejme otazkou co s tim?A to je bohuzel casto orisek.Zakladem je rozumna zivotosprava,dostatek pohybu ale i relaxace,omezeni stresu.Z leku je mozne uzivat ruzna symptomatika (leky dle obtizi - na prujmy,bolesti bricha ci plynatost - nektere dostanete volne v lekarne jine musi predepsat lekar,opet muze i praktik.Lze vyzkouset i psychofarmaka jako je napriklad Prosulpin a dalsi.S pozdravem MUDr.Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, děkuji Vám za důvěru v naši poradnu. Gastroenterologové ve svých ordinacích sledují a léčí jednak pacienty s organickým onemocněním (nádory, idiopatické střevní záněty, polypy), jednak pacienty a funkčními poruchami, u kterých se vyšetřovacími metodami nikdy nic nenajde, a vězte, že tuto skupiu představuje obrovské množství lidí, odhaduji desítky procent pacientů. Existuje Římská klasifikace fuknčních poruch, vydávaná v zahraničí, t.č. ve 4. vydání, která sama o sobě ilustruje, jaký jsou funkční poruchy obrovský problém. Pacienti mají reálné potíže – průjmy nebo naopak zácpu, pálení žáhy, v podstatě cokoliv se zažíváním, na co bychom si vzpomněli, a to v různých kombinacích. Podle klinických známek pak mohou dostat diagnozy jako je dráždivý tračník, funkční dyspepsie a další. Přesné přiřazení diagnozy nebývá pro další postup rozhodující, neboť léčba je, jak Vám popsala kolegyně, symptomatická - tedy na průjem pacient dostává léky proti průjmu (Imodium, Loperon, Reasec, Calcium carbonicum nebo-li čeré uhlí), na křečovité bolesti břicha se osvědčil Meteospasmyl, na pálení žáhy léky ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (Helicid) příp. jedlá soda (koupíte mezi kypřidly těsta). Jak si sama jistě odvodíte, tyto léky problém nevyřeší, pouze mohou pacientovi od obtíží přechodně ulevit. Zvláště lékaři podporující komplexní přístup k pacientovi budou zdůrazňovat význam diety - najděte si na internetu FODMAP dieta - spočívá v omezení některých složek potravy, a to včetně lepku, laktozy, obtížně stravitelné vlákniny a nadýmavých potravin. Jedná se přitom o omezení, nikoliv kompletní vysazení - to by člověk pomalu nejedl. To platí i pro Vámi zmíněnou laktozu – není třeba zcela vymýtit ze stravy vše, co ji obsahuje, pouze se vyvarovat větší konzumace potravin na ni bohatých (např. pokud někoho nadýmá čočka, pak se Vám také bude zdát logické, že jedno až pět zrnek čočky mu nemůže nic dělat) – nejedná se o alergii na laktozu, ale o nedostatečnost ve schopnosti ji strávit... u diabetiků také nepotřebujeme, aby zcela vymýtili ze stravy cukr, ale pouze aby měli jeho množství pod kontrolou. Pokud se funkční poruchy považují za psychosomatické, je to značně zjednoušeno. Jako příčina se uvádí nevyrovnanost vlastního nervového systému trávicí trubice, narušení centrálního nervového systému, ze kterého také vedou nervy k trávicí trubici, odlišnosti v enzymové výbavě buněk trávicí trubice a další – každopádně dosud nebylo popsána žádná jediná chyba, kterou bychom mohli léčebně zacílit, hovoří se o kombinaci faktorů způsobujících nemoc. Důvod, proč funkční poruchy nazýváme často psychosomatickými je, že se v praxi osvědčila jednak léčba antidepresivy (hlavně tricyklickými), jednak protože za nejúčinnější a jedinou trvalo efektivní metodu léčby máme v praxi psychoterapii.

Zpátky k Vaší dceři – anamneza Vaší dcery tak, jak ji líčíte, je jako z učebnice o funkčních poruchách, byť je samozřejmě na místě být pokorní a myslet i na diagnozy jiné. Podle mne by bylo vhodné, aby se Vám a Vaší dceři Váš gastroenterolog pověnoval, myslím, že je problém, že na Vás neměl tolik času a že ho potřebujete opravdu dost. Diagnoza funkčních poruch by měla být stanovena poté, co byla vyloučena organická příčina obtíží. Na druhou stranu, pokud by Vaše dcera měla nějakou závažnou organickou chorobu (nádor, infekci, idiopatický zánět ztřev), pak by po roce a půl trvání choroby fyzicky značně neprospívala. Sama si s dcerou ujasněte, která vyšetření chcete doplnit - gastroskopii (s odběrem vzorků sliznice dvanáctníku k vyloučení celiakie, ev. popisem přítomnosti či nepřítomnosti refluxu a gastritidy) a kolonoskopii (asi opravdu hlavně pro klid duše, pokud nemáte pozitivní rodinnou anamnézu na střevní onemocnění). Gastritida se vyšetřuje gastroskopicky a opět – není to nemoc sama o sobě – pokud by byla histologicky prokázána, tak je za ní buď reflux, nebo infekce H. pylori, nebo stres, často je původ multifaktoriální, též hraje roli kouření, nakonec za gastritidou může být právě funkční porucha trávení… léčba gastritidy je pomocí zmíněných inhibitorů protonové pumpy, v případě pozitivity H. Pylori se přeléčuje antibiotiky, zanechání kouření a eliminace stresu jsou logické… Stejnou službu jako gastroenterolg Vám může udělat i praktický lékař (může pacienta poslat rovnou na endoskopická vyšetření, může léčit funkční poruchy trávení). Nakonec, pokud se opravdu jednoznačně neprokáže organická příčina, přijměte diagnozu funkčních poruch a vězte, že psychoterapie je opravdu uznávána jako jediná metoda s dlouhodobým efektem. Dokud je dcera ve škole, můžete využít snadno dostupné služby školní psychologické poradny, ev. porady s pedagogy (pokud by dcera byla ještě na SŠ). Po opuštění školy je přístup k psychologické péči obtížnější (mnoho psychologů nepracuje na pojišťovnu, kdo pracuje, nemá často moc čas…). Taktéž zvažte, jestli můžete jako rodič tímto způsobem zapůsobit také – třeba zvýšit podíl času, kdy jste s dítětem jen tak a nasloucháte tomu, co Vám říká, aniž byste k tomu měli rozptylující program… Jen okrajově k chlamydiím – jsou obecně otravou pro lékaře, neboť pacienti se jich pořád obávají a vyžadují jejich vyšetřování, přitom většinou chlamydie vycházejí negativní nebo se najdou, přeléčí a problém pacienta se stejně nevyřeší, viděla jsem osobně pouze ojediněle chlamydiový zápal plic. Leukocyty v moči v hodnotách kolem 50ti jsou u žen normální, stejně jako další nálezy přítomné v moči, které jste zmínila. Zarazil mne údaj o bolestech hlavy Vaší dcery, na které užívá už dlouhou dobu byť běžná analgetika – opět se může jednat o problém, se kterým by mohla pomoci psychoterapie, nicméně pokud dosud neproběhlo vyšetření u neurologa, tak ho žádejte. Pokud byste potřebovala objednat, můžete opět využít našich služeb, neobjednávám Vás rovnou především proto, že se nejedná o Vás, ale o Vaši dceru, která je plnoletá... Přeji Vám dostatek sil a ať najdete perspektivní cestu! AP

Související dotazy

Zažívací obtíže
Dobrý den, je mi 19 let a už 3 roky mne trápí zažívací...
Zažívací obtíže
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální,...
Trvající zažívací obtíže
Dobry den, chtela bych se zeptat,uz si nevim rady,uz...
Zvýšený bilirubin a zažívací obtíže
Dobrý den Chtěl bych znát váš názor..je mi 24 let,asi...
Vleklé zažívací obtíže
Dobry den, jsem na rodicovske dovolene a jiz nekolik...
Zažívací obtíže
Dobry den,, chtela jsem se zeptat, mam Stale zazivaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trvající rýma

Dobry den, Píši znovu dole posilam zprávu ze včera. Dnes se to zhoršilo natolik...

Trvající rýma u dítěte

Dobrý večer. Prosím o radu. Syn 5 a půl roku, má už asi 2 měsíce rýmu. Smrká...

Trvající subfebrilie

Dobrý den, před měsícem mi obvodní lékař z odběru krve zjistil zvýšené leukocyty,...

Trvající suchý kašel

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí dusivý kašel , proto jsem si došla na...

Trvající suchý kašel

Dobrý den, dceru 4,5 roku trápí již 6. týden suchý, dráždivý kašel, absolvovali...

Trvající teplota u dítěte, bolest zad v oblasti beder

Dcera, 10 let. Od začátku roku zvýšená teplota, někdy bolesti v zádech, dle...

Trvajici tres rukou

Dobrý den,ve věku 13 let jsem si u dcery všimla třes v rukou. Lékař měl podezření...

Trvající únava a nervové obtíže


Trvajici unava po lecbe hepatitidy

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. V březnu 2017 jsem ukončila léčbu...

Trvající zalehnutí po ráně do ucha

Zdravím včera jsem dostala nechtěnou ránu přes ucho. První se dostavila bolest,...

Trvající zažívací obtíže

Dobry den, chtela bych se zeptat,uz si nevim rady,uz od prosince mam problem...

Trvající zdravotní problémy, únava, škrábání v krku

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně problémů se 4 týdny trvajícími zdravotními...

Trvající změna charakteru stolice

Dobrý den, rád bych Vás požádal o názor k mému problému. V září mne začaly...

Trvající zvýšená teplota

22.1.2018 jsem byla na 4 dny v Barceloně a po návratu mě skolilo tradiční týdenní...

Trvajuca únava, čepy, stafylokok, salmonela...

Dobry deň, prosím o radu - cca pred 3 mesiacmi som sa prechladil a vzhľadom...

Trvalá bolest hlavy

Dobrý den, moje kamarádka trpí na bolesti hlavy, která je prakticky skoro každý...

Trvalá bolest hlavy

Dobrý den, už asi 3 roky mě trápí bolesti hlavy. Lehával jsem s měkkym polštářem...

Trvalá bolest kolena

Dobrý den, je mi 43 let a vždy jsem sportoval pouze rekreačně, do 30 let dost...

Trvalá bolest kolene po urazu

Dobrý den, v létě roku 2015 jsem spadl na schodech a sedl si na koleno a ještě...

Trvalá bolest kolenního vazu

Je mi 34 let a dříve jsem jezdil hodně na kole, ale postupně až skoro téměř...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Červené pupínky penisu


Potíže s trávením po požití alkoholu

Dobrý den, je mi 22 let a před půl rokem se u mě z ničeho nic začaly objevovat...

Bolest pod uchem

Dobrý den, bolí mě pod uchem, mám mírně nateklé místo pod uchem, přesně v místě...

Zánět zvukovodu - úporná bolest

Dobrý den, již týden mně bolí ucho. První tři dny pouze na dotyk a poslední...

Bolení zad ve spodní časti

Dobrý den, mám problém z bolestí zad ve spodní částí ,pálení do stran ,tupá...

Vysvetlenie diagnózy

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo znamená lekársky záver : - polyartralgie a polyt....

Operace kyčle TEP

Je mi 63 let, chystám se na operaci kyčle TEP a chtěl bych si zajistit 2 dávky...

Distorsio genus

Dobrý den, pane doktore, je mi 40let,došlo u mne při sportu k podvrtnutí a natažení...

Infekce mycoplasma pneumonie

Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala bývať unavená, vyčerpaná...

Bolesti v krku, vřídek u mandlí po orálním styku

Dobrý den, už delší dobu (cca 2 roky) mám problémy s krkem. Bolí mě v krku,...

Tupá bolest za okem a půlky hlavy

Dobrý den, paní doktorko/pane doktore, mého přítele již několik let trápí silná...

Krev v moči

Dobře den, chci se zeptat co by mohla znamenat krev v moči u muže. Partner byl...

Atheromky

Dobrý den, mám nějaké záhadné pupínky na zadku, mam jich asi tak 5, nejdou vymáčknout,...

Léky

Dobrý den, beru miril 5mg půl ráno půl večer a lokren 20mg půl ráno. Lze je...

Bolest břicha


Zvětšené lymfatické uzliny

Dobri den jiz 7let mam neustale zduzele limfatycke uzliny asi pred rokem se...

Rozdíl mezi masturbací a onanií

Dobrý den, prosím, jaký je rozdíl mezi sexuálními praktikami masturbace a onanie....

Čepy na mandlích

Dobrý den. Před rokem a půl jsem prodělala mononukleózu s poměrně rychlou...

Prognóza nádoru žaludku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vážnost a prognózu rakoviny žaludku. Mojí...

Metastáze

Dobrý den,v roce 2012 byl tatínkovi odstraněn polyp a do měsíce nato část tlustého...