Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava a úzkost po neuroborrelióze

Infekce Marie 10.1.2021

Dobrý den,
ráda bych vznesla dotaz asi spíše na infekčního pana doktora/doktorku.
V létě jsem prodělala neuroboreliozu se zánětem mozkových blan. Podstoupila jsem 3 týdenní infuzní léčbu kapáky a klid na lůžku další měsíc - dva. Dle slov paní doktorky jsme přišli včas. Léčba zabrala, pocítila jsem úlevu. Paní doktorka mě v listopadu zkontrolovala, krev již nebrala, prý to nemá význam na bolest trapézu mi bylo řečeno, že je to ochabnutí nebo opravdu ležením.
Tímto to bylo uzavřeno. Začátkem ledna začaly stresové úzkosti silné, asi ze stresového vypětí loňského roku z toho pravděpodobně lehounce zvýšená teplota 37,1 ne vždy přes den, třeba jen večer. Také průjmy + únava a bolest trapézů, bylo mi řečeno, že je to opravdu stresem + únavou z prodělané choroby.

Ale ráda bych opravdu názor specialisty, že se opravdu nemusím bát, že by to byl návrat neuroboreliózy, nebo návrat zánětu mozkových blan. Nepomáhá číst diskuze, kde lidi píší, že se jim nemoc vrací, nebo potíže přetrvávají (už to raději nedělám). Zda je to opravdu jen stresového původu a ochabnutí svalstva i 4 měsíce po dobrání léčby.

Moc Vám děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Marie,

než Váš dotaz předám k posouzení infektologovi, pokusím se vyjádřit alespoň obecně. Pokud jde o kontrolní odběry po provedené borrelióze, opravdu nemají ve většině případů smysl - zvýšení akutních protilátek zde nějakou dobu přetrvává, přičemž se nemusí jednat o novou infekci.
Prodělaná neuroborrelióza nicméně opravdu může být provázena jakýmsi postborreliovým syndromem, který může být charakterizován únavou, úzkostmi, depresemi atd. Netvrdím však, že je to přímo Váš případ. O "návratu" neuroborreliózy a zánětu mozkových blan bych neuvažoval.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. Neuroborelióza je závažné onemocnění, které má svou akutní a rekonvalescenční fázi. Akutní fáze se léčí, jak jste již napsala, 3 týdny infuzemi s antibiotiky a přísným klidem na lůžku. Rekonvalescenční fáze trvá až 6 měsíců, a doporučuje se, aby pacienti dbali o svou tělesnou i duševní pohodu, aby byli co nejvíce v klidu, vyhýbali se stresu, odpočívali, málo četli nebo se dívali na televizi. Tyto činnosti totiž zaměstnávají mozek, který se po infekci musí zotavit a to nějakou dobu trvá. Sama píšete, že Vaše úzkosti jsou stresového původu. Dokážete vysledovat původ tohoto stresu? Bolesti trapézových svalů jsou při stresu typickými průvodci, člověk, který je v trvalém napětí, často pociťuje ztuhlé šíjové svalstvo nebo svaly ramenních pletenců. Čili abych odpověděla na Váš dotaz: neuroborelióza byla léčena a vyléčena, o Vaši psychickou pohodu se může zkusit postarat psycholog nebo zkuste celostní medicínu. Přeji hezký den a ať je Vám lépe.

Související dotazy

Úzkost
Dobrý den, je mi 24 let, onehdy jsem byl v těchto...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Úzkost po Klacidu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva...
Úzkost a deprese
Dobrý den je mi 16 poslední dva dny sem mela pálení...
Úzkost
Dobry den Pane Doktore/ pani doktorko, prosim o radu.Merim...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava a psychický nátlak

Dobrý den Chtěla bych se Vás zeptat o radu. Jde o to že teď poslední dobou...

Únava a psychický nátlak

Dobrý den Chtěla bych se Vás zeptat o radu. Jde o to že teď poslední dobou...

Únava a recidivující febrilie po mononukleóze a borrelióze

Dobrý den prodělala jsem Mononukleozu s boleriozou již před 6 měsíci,od té doby...

Únava a slabost

Vážená paní doktorko/doktore, před dvěma měsíci jsem začala být výrazně unavená...

Únava a slabost

Dobrý den,cca. 1 měsíc každý den tak po 10 hod. začínám být unavená tak, že...

Únava a slabost

Dobrý den. Mám tu velkou záhadu. 3 měsíce už bojuju s nějakou nemocí, začlo...

Únava a slabost po odstranění krčních mandlí

Dobrý den pane doktore, je mi 38 let a jsem 7. den po tonsilektomii. Více než...

Únava a slabost po porodu

Dobrý den,měla bych takový dotaz.Jsem cca 5 měs.po druhém porodu císařským řezem.(Děti...

Únava a svalová slabost

Dobrý den, Je mi 21 let a již delší dobou trpím občas pocity únavy. Ráno po...

Únava a špatné vidění

Dobrý den, prosím o radu, poslední týden cítím nadměrnou únavu a k tomu rozostřeně...

Únava a vyčerpání

Dobrý den, můj manžel se již cca 3 týdny potýká s totální vycerpanosti, bolesti...

Únava a vyčerpání

Dobrý den, už více než týden trpím velkou únavou. Ihned po příchodu z práce...

Únava a vyčerpání

Dobrý den, jsem již delší dobu vyčerpaná, mám 15ti měsíční dceru, která váží...

Únava a vyčerpání

Dobrý den, posledních pár měsíců mne pichá na levé straně hrudi(u srdce). Toto...

UNAVA a vyčerpanost

Dobrý večer, děkují Vám za brzkou odpověd na můj dotaz ze dne 23.2.2012 pod.zn.UNAVA,...

Únava a vypadávání řas

Dobrý den, potřebovala bych radu. Mám problém s únavou, která je den co den...

Únava a výsledky z krve

Dobry den, chcel by som poprosit o radu, zhruba pred rokom mi znama z labaku...

Únava a výtok

Dobrý deň, mam menší dotaz.Mám problém s nadmernou únavou, hlavne po ránu ale...

Únava a zalehlé dutiny

Dobrý den, posledních pár měsíců trpím extrémní únavou a ucpanými dutinami....

Únava a závratě

dobrý den mám takový problém cítím se takový slabý a pořád se mi točí hlava...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení a bolest svalů celého těla

Dobrý den,prosím o radu.Práci servírky dělám už několik let ale pálení a bolesti...

Vyrážka penisu


Krupička na čele,krku a delkoltu

Dobrý den, nevím,zda se jedná o alergii nebo o kožním problému. Už delší dobu...

Červené flaky na penise, suchá pokožka

Zdravim, mam 20 a uz v podstate od detstva som maval problem s lupajucou sa...

Tik v oku

Dobrý den, cca 3 měsíce mě trápí cukání nebo tik pravého oka. Většinou toto...

Bolesti, pálení a neiklid nohou

Dobrý den, Momentálně se potykam s problémy. Na vyšetření jsem zatím nebyla....

Bolest pod klíční kostí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat bodavá bolest pod klíční...

Dospělý syn se dusí ve spánku

Dobrý den, máme dospělého syna, kterému se občas v noci stává, že mu zaskočí...

Natržená uzdička


Křupání páteře


Sono krku

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření Sono krku. Po vyšetření sem čekala...

Oholené pubické ochlupení

Zajímá mě názor na holení přirození (úplné i částečné) u mužů i žen s ohledem...

Natekla pochva

Dobry den, dnes rano jsme meli s pritelem sex po delsi dobe. Po sexu jsem se...

Nežádoucí účinky léčby antidepresivem Zoloft


Cipralex a nežádoucí účinky

Vážená paní doktorko, již asi čtvrtý týden užívám AD Cipralex, prozatím jsem...

Rýhy na jazyku

Dobrý den, již několik měsíců pozoruji, že se mi tvoří bílý povlak na jazyku...Někdy...

Svědění po odstranění klíštěte


Operace šedého zakalu a alkohol

Dobrý den, mám tchána alkoholika a je po operaci šedeho zakalu na obou očích....

Krvácení po preventivní gynekologické prohlídce

Dobrý den, za poslední dobu jsem neměla žádné zdravotní problémy, ale při preventivní...

Stav po operaci páteře, invalidní důchod

Mám za sebou operaci páteře vihrezle ploténky dostal jsem implantát a pater...

Reklama