Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava je nespecifický symptom řady stavů

Vnitřní lékařství Jiřina 16.9.2019

Dobrý den,asi třikrát jsem se na vás obrátila a vždy mi vaše rada a doporučení pomohlo.Ve čtvrtek jsem objednaná na endokrinologii a tak uvidím,jestli budu více vědět a hlavně se najde důvod mé unavy.V dubnu jsem onemocněla silnými průjmy,žádné léky,dieta a ani léky od praktické lékařky nezabíraly.Před dvěma lety jsem zkolabovala,odvezla záchranka.Nic se nezjistilo,na drobné uzlíky štítné žlázy jsem denně užívala denně euthyrox 75,což bylo dle názoru vaší lékařky hodně a změnila jsem lékařku endokrinoložku,ta souhlasila léky jsme snižovaly a beru již jen jod.Po té atace před dvěma lety jsem brala Venlofaxin(olwexyi)do dubna- kdy začaly průjmy a bylo mi dobře.Praktická lékařka mě odeslala na kolonoskopii,která byla v pořádku.Ze zoufalství jsem naráz všechny léky rosumop,Olwexyi i betaloc naráz vysadila a průjmy doslova do druhého dne odezněly.Ted průjmy nemám,beru betaloc50-tepy bez něj vyšší a rosumop.Olwexyii jsem přestala brát naráz,unavu přičítám tomu,ale zdá se mi to již dlouhá doba ,nevím jestli unava a to někdy je opravdu velká je následkem vysazení a nebo jiného zdr,problému.Je mi 73let a neurol si vezmu opravdu jen když se cítím hodně zle,vím,že je návykový.Děkuji a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Jiřino, sice je možné, že by venlafaxin u někoho vyvolával průjem, ale pokud jste ho užívala dlouhodobě a najednou se objevily průjmy, je příčinná souvislost nepravděpodobná. Betaloc ani Rosumop průjmy nezpůsobují. Vysazení Betalocu "jen tak" není moc rozumné, je dobře, že jste ho spolu s lékařem nasadili zpět, na druhou stranu 50mg není vysoká dávka a tedy se nic nestalo. Ohledně vysazení venlafaxinu - je dost dobře možné, že únava je v důsledku vysazení antidepresiva, zvláště pokud vidíte časovou souvislost (někdy se depresivní syndorm může projevovat únavou). Nicméně jsou i jiné možné příčiny únavy, jako třeba nedostatečná hladina hormonů štítné žlázy - zmiňujete, že jste užívala Euthyrox a postupně byl vysazen, bylo by vhodné zkontrolovat funkci štítné žlázy laboratorními testy. Jsou i jiné diagnozy projevuvjící se únavou, bylo by vhodné, abyste se svěřila svému praktickému lékaři a ten Vás vyšetří - poslechne, natočí EKG, provede základní laboratorní tesy krve a moči (k vyloučení arytmie, anemie, jaterního poškození, nedostatečné funkce štítné žlázy atd.) - únava je dost nespecifický symptom mnoha onemocnění, až pokud by se nic nenašlo, je možné uvažovat např. o tom, jak spíte (zda kvalitně), jak se stravujete (zda máte dost vitamínů atd.), znovu nasadit antidepresiva. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava
Dobrý den, už několik let mě trápí velká únava, stavy...
Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Snížená funkce štítné žlázy a únava
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné, aby...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava a zimomřivost

Dobrý deň! Dcera 25 ročná, študuje vysokú školu, posledné tri roky pociťuje...

Únava a změna stolice

Dobry den, uz temer rok mam problemy se zvysenou unavou a vyprazdnovanim. Oboji...

Únava a zvetsene uzliny

Dobry den,mam dotaz.Mam zvetsene uzliny v trislech,ale nevim jak dlouho,neboli.Citim...

Únava a zvětšené uzliny po mononukleóze

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala mononukleozu s těžším průběhem (antibiotika...

Únava a zvýšená teplota

Dobrý den, již druhý týden mám zvýšenou teplotu:37-37,5. Jsem stále unavená,malátná,pořád...

Únava a zvýšené teploty

Dobrý den, chci se zeptat.Jsem už delší dobu unavená,především k večeru a večer...

Únava a žízeň

Dobrý den. Týden se potýkám se zvláštními stavy. Kdykoliv vyjdu ven a pár minut...

Únava během dne

Dobrý den, už delší dobu mě provází nadměrná únava během dne. Je mi 20 let -...

Únava dítěte

Dobry den.Syn se vratil ze skolky v prirode.I kdyz se venku blizily teploty...

Únava hlasivek

Dobrý den, měla bych k Vám následující dotaz: začala jsem pracovat v povolání,...

Únava mírné motání hlavy

Dobrý Den všimla jsem si,že poslední dobou již delší dobu.Pozoruji na sobě šílenou...

Únava nejasné příčiny

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnou příčinu mých problémů a jak postupovat...

Únava nejen po jídle

Dobrý den, mám problém s velmi častou únavou nejen po jídle.2 roky jsem se léčila...

Únava nohou, časté kazy? Překyselení organizmu?

Dobrý den. Často se mi kazí zuby a v poslední době mě často bolí nohy (od lýtka...

Únava očí

Dobrý den, studuji IT, takže kvůli škole jsem denně hodně dlouho u počítače....

Únava oka

Dobrý den. Mám nové brýle a na levém oku mám - 3,5 D, na pravém - 3 D a k němu...

Únava po alkoholu

Dobrý den, už nějakou dobu se potýkám s tím že po požití většího množství alkoholu...

Únava po angíně

Hezký den, asi před měsícem jsem prodělal angínu, na kterou jsem 10 dnů bral...

Únava po antibioticích

Dobrý den, včera jsem dobrala baleni antibiotik Amoksyklav. Brala jsem je 14...

Únava po autohavárii

je mě 62 roku a jsem 10 let po těžke autohavarii v posledni době se citim čim...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod POŽ

TÉMA Alternativní medicína Podezření na špatnou činnost jater nahlásit nevhodnou...

Varixy

dobrý den měl sem operaci křečových žil na levé noze v listopadu 2016 a do ted...

Zlomenina kotníku

Dobrý den. 31.1.2015 jsem si zlomila vnitřní kotník. Dostala jsem na 3 týdny...

Necitlivost palce nohy


Rekurentní píštěl

Dobrý den,rada bych se zeptala.Jsem po šesté operaci pištele a porad se me vrací...

Přeočkování proti tetanu


Zneužití prášků Xyzal a Symbicort

Dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat, ale předem bych chtěl napsat, že se neptám...

Voda na plicích

Dobrý den, moje maminka(ročník 62) je dnešním dnem už 3 týdny hospitalizovaná...

Syfilis ?

Dobrý deň pred ôsmymi mesiacmi som mala nechránený pohlavny Styk s dvoma mužmi,...

Píchání u srdce

Je mi 22 asi předevčírem mě začalo píchat u srdce pichaní přetrvává do dodnes....

Velikost penisu

Dobrý den. Je mi 13 let a chci se optat jestli je moje velikost penisu 10,5cm...

Vyrážka na penisu

Udělal se mě na penisu června flícek a nevím co to je.A jak to léčit.

Svědivá vyrážka


Je mi teprve 15 a mám obavy z mé erekce

Dobrý den, je mi teprve 15 a mám obavy z mé erekce. Před dvěma lety mě erekce...

Pocit knedlíku v krku


Problémy s usínáním

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že již delší dobu mám obtíže s usínáním....

Mravenčení v hlavě

Dobrý den, je to asi měsíc co se mi poprvé objevilo mravenčení v hlavě. Nejdríve...

Bělavá kůže na předkožce penisu, bělavá kůže na přední straně žaludu

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás kvůli jistému problému. Na vnitřní straně...

Uzlík na hlasivkách

Dobrý den, mám tento problém: nEDÁVNO MI DIAGNOSTIKOVALI UZLY NA ŠTÍTNÉ ŽLÁZE,...

Velmi vysoká hodnota trombocytů

Dobrý den, prosím vás o radu. Ve 12.týdnu těhotenství mi byl udělán krevní test....

Reklama
Zavřít