Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, pálení očí, průjmy, podkožní boule, alergie

Vnitřní lékařství Miloš 10.10.2020

Dobrý den, již více než 10 let mě trápí nespecifické zdravotní problémy, které se každým rokem stupňují a přibývají nové příznaky nebo spíše následky. Na začátku bylo zjištění infekce Chlamidie Trachomatis po nechráněném sexu a léčba Klacidem. Poté se už Chlamidie v testech neprokázaly, ale mě od té doby dál trápí šílená únava, pálení očí (včetně vystouplých červených žilek v obou očích a mírně nažloutlého bělma - navíc proti světlu vidím při zavřených očích drobné plovoucí objekty uvnitř oka, jejichž množství se každý rok zvětšuje), trvale ucpaný nos, dále mě se stále se stupňující intenzitou pálí ruce a nohy (je to pocit jako bych měl v krvi kyselinu), postupně se začal přidávat problém s bolestí svalů (hlavně zápěstí, předloktí, krční a zádové svaly, které mívám často namožené a nemohu hýbat hlavou) páteře v oblasti ledvin a kloubů na kolenou. Trápí mě také trvalá bolest v krku (na ORL mi bylo doporučeno vyjmutí mandlí, což mi obvodní lékař nedoporučil a zarazilo mě, že mi v krku nenašli žádnou bakterii) a pálení žaludku včetně řídké zapáchající stolice a občasných bolestí břicha (především v pravé dolní části břicha- na gastroskopii mi dělali kontrolu žaludku - kromě helicobactera nic nezjistili a ani ho nijak neléčili - testy na okultní krvácení byly negativní. Každé léto se při velkých vedrech stav krku zhoršuje - zarudne a začne pálit - domnívám se, že to je vlivem přízemního ozonu, který mi asi krk dráždí nebo alergie (alergologická vyšetření před 10ti lety byla negativní). Na to mi částečně pomáhá zirtec. Všimnul jsem si také několika podkožních boulí - nejprve v oblasti ledvin, které jsem konzultoval s lékařem i dermatologem asi 8 let zpátky, ale byl jsem ujištěn, že to budou tukové bulky...sono ledvin nic neprokázalo. Vloni jsem je ale nahmatal i jinde po těle - v podpaždí, na prsou, na břiše ...velikost se pomalu zvětšuje a některé mají 2cm, jiné několik mm. při dotyku mírně pálí. Mimo těchto příznaků mě ještě trápí problém se soustředením a mírná mozková mlha se slabým hučením v uších. Od dětství mám silné akné, které trvá doposud...
Další problém se přidal vloni na podzim - pálení při močení a zarudlá předkožka. Léčil jsem to urologickým čajem a volně prodejnými léky na zánět močového měchýře, ale po dobrání a vysazení se to vždy vrací. Předkožku mažu canestenem, což pomáhá, ale pokud jednou zapomenu, ihned se to vrátí. Na žaludu se udělají červené kulaté fleky a předkožka celá zarudne a pálí.
Mimoto partnerku před rokem léčili v těhotenství infuzemi s antibiotiky na urologický zánět s prokázanou bakterií Serratia marcescens, ke které nejspíš přišla někde v nemocnici během předporodních vyšetření. Mě podle vyjádření její gynekoložky není potřeba léčit, což se mi nezdá.
Před několika lety jsme s partnerkou byli v řecku a měli All inclusive stravu - takže vlastně středomořskou dietu a vypozoroval jsem, že se po 12 dnech můj stav výrazně zlepšil a pálení rukou nohou a únava zcela ustalo a cítil jsem se dobře jako už dlouho ne. Po návratu zpět se to ale zase začalo zhoršovat. Mám tedy také podezření na nějakou potravinovou alergii, kterou by mohly vyvolat antibiotika Klacid?
Prosím o radu co s mými problémy lze ještě dělat. Obvodní lékař už si neví rady a poslal mě ke cvokaři:( což jsem odmítnul, protože blázen rozhodně nejsem. Práci pomalu přestávám zvládat a usínám u klávesnice i za volantem cestou z práce a bojím se, že tímto stylem o práci brzo přijdu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, kombinace a délka trvání Vašich obtíží představuje tak trochu diagnostický a léčebný oříšek. Zkusíme si s tím nějak poradit.

Chlamydia trachomatis může postihovat i oči, častěji tedy v rozvojových zemích než v naších končinách, ale pokud máte takto popsané oční obtíže, jistě nebude chyba, když Vás s otázkou na trachom vyšetření oční lékař.

Jedná se o nitrobuněčnou bakterii, i při negativních testech z krve může "spát" skrytá uvnitř buněk a v závislosti na celkovém stavu se někdy více nebo méně vyplavovat do krve, ale nemusí. Takže - možná ano, možná ne - mohou být někdy Vaše obtíže způsobeny ještě pořád touto bakterií. Nemá ale smysl podstupovat kvůli tomu jakoukoli "drsnou" dlouhodobou léčbu antibiotiky, to se neosvědčilo. Jedině znovu podle klasického schematu přeléčit jasné akutní projevy.

Bolesti v krku mohou přijít i při normálním nálezu na mandlích, příčiny mohou být i jiné než opakované časté záněty mandlí nebo trvalé infekční ložisko v mandlích, což by bylo indikací k tonsilektomii (doporučuji Vám zeptat se Vašeho lékaře, proč Vám tonsilektomii nedoporučuje, proč podle jeho pohledu není indikována, když ORL ji indikoval).

Alergologické vyšetření starší 10 let je pro nynější obtíže neprůkazné. Pokud máte obtíže, na které Vám pomáhají léky proti alergii jako Zyrtec apod., opět není chyba, když se vyšetření na alergologii a imunologii nyní zopakuje. S tím mohou souviset i popsané poruchy trávení a i podkožní boule - oboje také může být výrazem nějaké imunopatologie. Napadá mě intolerance lepku (únava, průjmy...), a u boulí je nutno vyšetřit, zda se nejedná o aktivované lymfatické uzliny, a kdyby ano, alespoň jednu z těch uzlin vyšetřit celou pod mikroskopem. Únavou a celkovými jinak nevysvětlitelnými obtížemi se mohou projevovat nemoci postihující imunitní systém včetně lymfatických uzlin, od různých infekcí až po některá nádorová onemocnění, kde obecně je také jednou z obtíží únava.

Častěji než aktivované uzliny představují hladké pružné podkožní boule spíše nahloučení tukové (aterom) nebo vazivové (fibrom) tkáně, úlevu pak přinese jejich odstranění, a to na chirurgii, kde by Vás ošetřili také v případě, že by blíže měla vyšetřovat uzlina. Tj. podkožní boule by vyšetřil chirurg a případně je odstranil a některé (?) odeslal na mikroskopické vyšetření.

Jinak Klacid ani jiná antibiotika nejsou spouštěčem takovýchto alergií. Může kvůli nim vzniknout střevní dysmikrobie, což se může pak projevit na celkovém stavu imunity, ale nelze říci, že by Klacid mohl za to, že máte popsané obtíže.

Ohledně akne - to znamená, že máte přetrvávající infekci v kůži obličeje, což Vám jistě nevylepšuje Váš celkový stav a stálo by za to, pokud máte hnisavé projevy, na základě stěru dát cílenou, dostatečně dlouho trvající léčbu = často lokální antibiotika dle zjištěné citlivosti na několik týdnů a samozřejmě péče o pleť - aby byla v čistotě, nepřesušená, nepřemaštěná. Asi Vás v této souvislosti vyšetřil i ORL?, zda nemáte v oblasti hlavy a krku ložiska infekce. S tím vlastně může souviset jeho návrh na odstranění mandlí.

Ohledně Helicobactera pylori v žaludku - obvykle je doporučeno podat standardní kombinovanou ATB léčbu, kterou může indikovat jak vyšetřující gastroenterolog, tak praktický lékař na základě nálezu z gastroskopie. Doporučuji Vám zeptat se svého praktického lékaře, co bylo důvodem, že se to tehdy nepřeléčilo, jak píšete.

Červení kulaté fleky na žaludu odhaduji, že by mohla být kandidová infekce (jako nejčastější příčina), ta se objevuje mimo jiného častěji při poruchách imunity a při cukrovce - tj. jestli jste neměl v posledních 2 měsících vyšetřenu hladinu cukru v krvi nalačno, nic se nestane, když se toto zkontroluje.

Serratia marcescens ne nemusí rutinně přeléčovat u sexuálního partnera, ale pokud máte obtíže celkové a v oblasti močových cest, lze odeslat Vaši moč na kultivaci a zkusit zjistit přítomnost bakterií v moči (což zase může dělat mimo jiného i únavu).

Jako nejefektivnější by se mi při Vašich obtížích jevilo provést diagnostickou hospitalizaci, kdy se pacient na několik dní hospitalizuje na interním oddělení, kde ho celkově a komplexně vyšetří. Lze zkusit domluvit s Vaším praktickým lékařem, který má, na rozdíl od naší poradny, k dispozici komplexní a objektivní informace k Vašemu dosavadnímu stavu, co se kdy dosud vyšetřilo a jak to dopadlo. Pozn. není snadné zejména v současné COVIDové době se na takovou hospitalizaci dostat, ale za zmínku to stojí.
Předám Váš dotaz ještě specializovanějšímu lékaři. Snad Vám alespoň trochu pomůžeme.
Přeji hezký den a zdravím.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den pane Miloši,

paní doktorka Žáková již napsala podrobnou a vyčerpávající odpověď, tedy nevím, zda Vám ještě mohu více jako specialista poradit. Otázkou je jaká veškerá vyšetření jste již absolvoval, a i jaká je komunikace s Vaším stávajícím praktickým lékařem - píšete, že si s Vámi již neví rady a poslal Vás k psychiatrovi, s čímž nesouhlasíte a Vaše zdravotní potíže se zhoršují...Jak však píšete řadu vyšetření jste absolvoval před několika lety, některé potíže jste léčil spíše samoléčbou. Bylo by vhodné jednotlivé potíže ve spolupráci s odborníky došetřit a vyloučit jejich somatickou = tělesnou příčinu dostupnými prostředky, než bychom zvažovali jejich psychogenní původ.
Stran potíží s očima - je vhodné komplexní vyšetření u očního lékaře, jistě mu řekněte i o přeléčené infekci chlamydiemi.
Pálení, boletsi svalů i trvalá únava mohou mít řadu příčin - i vzhledem k Vaším dalším obtížím (bolesti břicha, potíže s trávením a další) bych pomýšlela na nějakou autoimunní chorobu - napadalo by mě například i Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, tyto mívají i mimostřevní příznaky, ke kterým patří i postižení očí, únava, bolesti svalů a další.
Stran došetření bych tedy na prvním místě volila vyšetření krevního obrazu, koagulace a biochemických testů včetně hormonů štítné žlázy. Dále ultrazvuk břicha, a ultrazvuk podkožních bulek. V případě podezřelého vzhledu bulek by bylo vhodné odstranění alespon jedné - k zjištění jejího původu.
Stran gastroskopie - v případě nálezu H.Pylori, je vhodné jeho přeléčení kombinovanou ATB terapií (typicky se dává Augmentin a Klacid) a poté kontrolní vyšetření.Pokud Vám léčba nebyla nasazena, domluvte se s praktickým lékařem, proč ne, případně gastroenterologem, proč k tomu nedošlo.
Průjmy a zapáchající stolice i v případě negativního testu na okultní krvácení vyžadují další došetření - vhodné je vyšetření stolice na přítomnost bakterií, kvasinek. Dále ultrazvukové vyšetření břicha, jak jsem již psala více a provedení kolonoskopie. Případný průkaz idiopatického zánětu střev (jako je Crohnova choroba) je možné pouze kolonoskopicky. Celiakie lze prokázat i z krve, ale zhodnotit stav střev je v každém případě vhodné.
Nevím, jaké byly důvody ORL proč odstranit mandle a proč Váš praktik doporučil neodstranění, takže se k tomu nemohu vyjádřit.
Stran potíží s penisem by bylo vhodné navštívit urologa a rovněž zjistit příčinu kultivačním vyšetřením a cíleně léčit. Akné je vhodné léčit ve spolupráci s dermatologem, řadě pacientů pomůže i celková léčba například retinoidy.
Abych to shrnula, Vaš potíže mohou mít společnou příčinu - například přítomnost autoimunního onemocnění a nebo se jedná o několik nesouvisejících potíží, nicméně takto na dálku, bez toho aniž bych Vás viděla a doplnila další vyšetření mohu jen hádat. Bude vhodné domluvit se s Vaším praktickým lékařem, že pokud Vám nemůže nabídnout další vyšetření, objednal by Vás ke komplexnějšímu vyšetření k internistovi a k dalším specialistům.
Držím Vám palce, aby se Vaše potíže, co nejdříve vyřešily, MH

Související dotazy

Podkožní boule
Dobrý den, zhruba před 2 dny se mi na podbřišku udělala...
Pálení očí
Dobrý den.Děkuji za odpověd,protože se mi ještě k pálení...
Boule na bicepsu
Dobrý den včera jsem zjistil, že mám na pravém bicepsu...
Pálení očí
Dobrý den, trápí mě pálení očí z důvodu vysychání oční...
Pálení očí
Dobrý den, je mi 16 let a mám takový problém. Vždy,...
Boule na stehně
Dobrý den, už je to druhý den co sem zjistil že mě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, nízká tělesná teplota

Dobrý den, již rok se cítím velmi špatně. Únava, bolesti hlavy (téměř denně),...

Únava, nízký tlak, malátnost

Dobrý den, již přibližně měsíc mne trápí únava, malátnost, nízký tlak. Vždy...

Únava, obezita

Dobry den mam problem stale som unavena,ospala,mam obezitu 1.stupna,moze byt...

Únava, obtíže se spánkem, obtíže s dýcháním

Dobrý den, chtěl bych se poradit s odborníkem, už jsem nedávno řešil nějaké...

Únava, odkládání věcí a spavost

Dobrý den, před časem jsem si přes úřad práce našla novou práci, kterou vykonávám...

Únava, opakované infekty

Dobrý den, už si nevím rady se svým relativně mladým tělem (32let), proto moc...

Únava, ospalost

Dobrý den pane doktore, mám nižší tlak 110/70, jsem často unavená ospalá, zadýchávám...

Únava, ospalost, slabost

Dobrý den, jsem žena 36 let, PID léčím se na bipolární poruchu. Před 3,5 lety...

Únava, ospalost... důvody ??

Dobrý den, už si nevím rady mám dlouhodobe problémy s dýcháním, pocit nedostatku...

Unava, otoky, dušnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj stav - poslední dobou bývám hodně unavená...

Únava, pálení v nose a krku


Únava, pocení

Dobrý den, prosím o radu (budu psát laicky, dalo by se říci primitivně, tak...

Únava, pocení, zvýšená teplota

Dobrý den, je mi 31 let, poslední rok jsem se začala dost potit, jak přes den...

Únava, pocit zimy

Dobrý den, již delší dobu mne trápí pocit zimy. V bytě máme okolo 23°C a...

Únava, pociti na zvracení

Dobrý den, mám 19 let jsem neustále unavená. Ze školy příjdu domů a hned jdu...

Únava, podrážděnost, nevýkonnost

Dobrý den, je mi 22 let, dlouhodobě mě trápí příznaky jako únava,malátnost,nesoustředěnost,zhoršená...

Únava, podrážděnost, výpadky paměti

Dobrý den, protože už nevím co dělat, rozhodla jsem se poprosit o radu i touto...

Únava, polymorfní obtíže

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, že se mi před 3 týdny udělala bulka na krku,...

Únava, porucha paměti

Dobrý den. Před týdnem jsem začal myt problemy se soustředěnim a to ve velké...

Únava, porucha rovnovahy

Muž, 75 let, léčený na cukrovku a vysoký krevní tlak. Pravidelné kontroly u...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Sucha pokozka na penise

Potreboval by som vasu pomoc. mam zacervenanu pokozku pred penisom, mam to uz...

Otok a hematom po AS kolene

Dobrý den, jsem 8. den po AS p. kolene, operační diagnóza: Dysplasio palellae...

Ovoce na ATB

Dobrý den,dnes jsem byla na pohotovosti a dal mi pan doktor atb Amoksiklav.Chtěla...

Zvýšený faktor D-Dimer

Dobrý den, tento týden jsem byla na vyšetření v trombotickém centrum s rodinnou...

Disulone

Dobrý den. Má 6-letá dcera má Duhringovu Hermatitidu a nyní jsme začali s užíváním...

Vysvětlení hodnot protilátek VZV

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní plánuji druhé těhotenství a nebyla jistota,...

Návaly horka, červenání, tlak do očí a pálení zčervenání

Dobrý den paní doktorko, nevím si rady. Několikrát denně má stavy:návaly horka...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Strava po extrakci zubů.

Dobrý den, ve čtvrtek 21.5. 2020 sem byla na extrakci horní i dolní osmičky...

Zácpa

Dobrý den již asi týden mám zácpu včera jsem byla ale málo ale nechci chodit...

Alkohol a Ibalgin


Psychosomatika

Dobrý den, už cca tři měsíce pozoruji nepravidelnou slabost levé nohy, občas...

Bradavičky v pochvě

Dobrý den Našla jsem si v oblasti pochvy malé bradavičky. Byla jsem u gynekologa,...

Bolest rukou

Dobrý den,vubec nevím kde začít.Mám již několik měsícu stupňujici se bolesti...

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.


Boule u kotníku

Dobry den.pred 3 lety jsem pri volejbale spatne doslapla.Na pohotovosti mi udelali...

Lepkava tekutina z penisu

Dobrý den je mi 19 let a před sexem,při předehře s partnerkou mi vyteká z penisu...

Špinění


Neurogenni tetanie

Dobrý den,chtela bych se zetpat na par otazek,byla mi zjistena neurogenni tetanie...

Reklama