Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Únava po slabé mononukleóze

Infekce Tomáš . 2.5.2013

Dobrý den,promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul celý můj proces nemoci:Paní doktorka mi dělala testy na inf. mononukleózu. Řekla mi,že jsou tři druhy inf. mononukleóz. Dvě mám negativní a jednu pozitivní. Začlo to v podstatě angínou,ale mohla to být už i ta mononukleóza. Nevím... První náznak na angínu začal pravděpodobně ve škole. Měl jsem zrovna praxi a už od rána mě bolela hlava,měl jsem velkou rýmu a pociťoval jsem únavu. Když jsem přijel domů ze školy,už to bylo jasný že mi něco je. Měl jsem horečku 38,5 °C. Druhý den ráno mě už hlava nebolela,ale začlo mě bolet v krku a horečka mi klesla na 37,2 °C. Paní doktorka mi řekla,že se mi ukazuje angína. Brala mi výtěr z krku a krev. Doporučila mi Antibiotika Penicilin. Po týdnu jsem šel opět na kontrolu. Horečku jsem neměl už vůbec,vlastně jsem ji měl pouze dva dny. Řekla mi i výsledky z krve a z výtěru z krku. Měl jsem spálovou angínu a zvýšený bilirubín. Ten jsem měl 39. Po dobrání antibiotik jsem šel k doktorce.Cítil jsem se fit. Ta mi řekla,že jsem už zdravý a spálový bacil jsem měl negativní,tak mě pustila do školy. Do školy jsem šel s menší rýmou. To by nevadilo. Ale druhý den,mě vzbudila silná křečovitá bolest do břicha a silné bolesti v krku. Jel jsem opět k doktorce a ta mi řekla,že to vypadá na mononukleózu. Že ji přišlo divné,že by antibiotika nezabrali na bolest v krku a ten zvýšený bilirubín by mohl být příčinou mono. Brali mi opět krev na jaterní testy a mononukleózu. Druhý den jsem se dozvěděl výsledky. Mononukleóza pozitivní. Jaterní testy : ACT 1,2 bilirubín 21-klesl. Byla mi udělena přísná dieta do dalšího odběru krve,bez fyzické zátěže. A léky : Essenciale forte N a Prednison 20,čaj ostropestřec mariánský. Do nemocnice jsem nejel,prý by mě tam s takovýma výsledkama nechtěli. Na mononukleózu se přišlo prý v pravou chvíli,úplně ze začátku,když se začla rozvíjet. Že není zas tak vážná a dá se zastavit její šíření. Vlastně se na ní přišlo den po tom,co mě začlo bolet v krku,tudíž hned z kraje. Po týdnu mi brali krev opěz znovu-výsledky uplne stejné jako naposled :Bilirubín 21,ACT 1,2. Tudíž mírně zvýšené. Další týden mi brali krev opět znovu-druhý týden po tom,co mi bylo zděleno,že mám mono a už jsem mohl jít do školy. Byla tam jiná doktorka,která mi sdělila že už bych mohl dietu výrazně pozvolnit. Tudíž jsem nesměl pouze smažené.Sladkosti s mírou. Další týden-třetí týden od sdělení že mám mono. Mi doktorka řekla,že Mám jaterní testy naprosto v pořádku jen tak dál,ale prý mi vyskočil bilirubín,neřekla hodnoty. Taky jsem jí řekl,že se cítím stále unavený,ale únava není tak silná. Jak kdy,někdý víc,někdy míň. Ta únava je taková zvláštní,né že by se mi chtělo úplně spát,ale mám takové unavené a žilkovitě červené oči. Takový zesláblí jsem.Tento pátek jdu opět na kontrolu na jaterní testy atd... V pátek to bude přesně měsíc co mi bylo sděleno že mám mononukleózu. Nemůžu posoudit,jestli únava mizí nebo ne. Jak kdy no,ale řekl bych že se to o trošku zlepšilo,byl jsem unavený víc. Někdy na mě únava přijde chvilkově,třeba na 15 min Před 4 dnima,když bylo venku hezky jsem se cítil skoro fit,únava hrozně krátká a malá,ale od včera se ta únava zase trošku zhroršila,je to střídavé,den se cítím lépe,další den zase hůř,jak kdy,ale únava zas tak silná není..Někdy trvá i hodinu,někdy i celé odpoledne. Takže nemůžu posoudit jestli se mi to zlepšuje,nechci to zakřiknout,ale nejspíš ano,zlepšilo se,ale furt ta únava ve mě je( každý den,ještě se mi nestalo abych se necítil celý den neunavený,bez té divné únavy). Doktorka mi dala ještě na předpis Supradyn CoQ10 energy,abych řekl pravdu moc mi to proti únavě nepomáhá. Ostropestřec mariánský piju denně 3x a jaterní čaj 1x + supradyn a Essentiale vycházi ještě na 20 dní. Přečetl jsem o tom x článků o té hrozné nemoci. Prý ta ůnava je běžná po mono. Akorát jak u koho trvá její průbeh. Někdo je unavený 2 týdny,někdo měsíc,dva a nejvíce mě děsí až půl roku,dokonce i pár let. Vím,že nejlepší lék je dieata a klid. Ale Klid dodržuji,nikde neběhám nesportuji,fyzicky se nenamáhám.Přísnou dietu už držet nemusím,jen nemohu smažené a hodně mastné.Essentiale forte N beru jen jednu tabletu denně,ostropestřec piji 3x denně + 1x jaterní čaj tudíž přesně litr tekuniny na podporu jater.Supradyn jednou denně. Cvičit nemohu do 30.5.2013 a pak se prý uvidí. Chtěl bych od vás poradit,jestli existuje nějaký (lék,strava nebo cokoliv,co by mi pomohlo a urychlilo proces zotavení?). Vím,že časem se zpraví vše,ale jsem netrpělivý člověk a sportovec. Ale už se začínám obávat,je to skoro měsíc a únava se mě furt drží jako klíště,která na mě přichází odpoledne kolem 4-5 hodiny. Občas si říkám,že na mononukleózu,která není zas tak vážná se přišlo v pravou chvíli,játra mám v pořádku,tak proč furt ta únava? V podstatě se píše,že únava trvá většinou měsíc po mononukleóze,cvičit nesmím do konce května. Tak mi dochází,že 100 % bez mono. bych měl být na konci května a pak ještě měsíc unavený,jak u koho. Ale nevím,jestli jsem to dobře pochopil. Ale už si s tím začínám lámat hlavu,zdá se mi to divné,protože mi zjistili slabou mono. na kterou si přišlo včas a už skoro měsíc užívám léky x litrů čajů z otropestřece,plno vitamínů a játra mám v pořádku a ůnava se mě pořád drží,možná to je zvýšeným bilirubínem,opravdu nevím. Píšu Vám z důvodů,že mi jedna doktroka napsala :pokud se tvoje jaterní testy vrátí k normě a budeš i nadále unavený je na místě podrobné celkové vyšetření včetně kompletní laboratoře.Doporučuji i nadále fyzické šetření a volnější jaterní dietu. Proto si někdy říkám,jestli ta únava je opravdu normální po mono. když mám játerní testy v pořádku. Chtěl bych vědět,jestli mám s léčbou jaká mi byla udělena pokračovat dále a nechat to času,nebo to více řešit. Opravdu nevím jestli je to už normální ta únava,když jater. testy jsou v pořadku děkuji mnohokrát za pochopení a vaší radu.

Odpovídá:

MUDr. Jana Moravcová


Ke každému jaternímu onemocnění, kterým je také mononukleóza, únava patří. Záleží na každém jedinci a na stavu jeho imunity, jak dlouho se bude s únavou a obtížemi vypořádávat. Léčen jste správně a musíte vyčkat, až se zase budete cítit fit. Někomu vymizá obtíže za pár týdnů, někdo může mít obtíže i několik měsíců či let.

Související dotazy

Únava po slabé mononukleóze
Dobrý den,promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul...
Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Slabé krvácení, mám zavedené hormonální tělísko Mirena
Dobrý den, už 3 roky mám zavedené hormonální tělísko...
Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava po mononukleóze - jak na ni?

Dobrý den, tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno,...

Únava po mononukleóze - jak na ni?

Dobrý den, tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno,...

Únava po mononukleóze - jak na ni?

Dobrý den, tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno,...

Únava po MR

Dobrý den,dne 25.5 mám jít na vyšetření magnetickou rezonancí do Hradce Králové,...

Únava po nachlazení

Dobrý den. Chci se zeptat. Prodělal jsem klasické nachlazení (rýma + teplota)....

Únava po operaci

Dobrý den, před rokem jsem měla operaci krční páteře (výhřez mezi 5/6 obratlem)...

Únava po operaci

Dobry den ,jsem 3 měsice po transseptalni punkci srdce a od te doby jsem unavena.před...

Únava po porodu

Dobrý den, jsem 7 týdnů po porodu císařským řezem, v posledních 14 dnech jsem...

Únava po prodělaných angínách a mononukleóze

Dobrý den píši ohledně své dcery je ji 19 let měla 3 angíny v jednom roce, gynekologické...

Únava po ránu a večer, nevolnost při jídle, nechutenství

Dobrý den! Potřeboval bych poradit. Mám výše napsané problémy, zejména mě trápi...

Únava po slabé mononukleóze

Dobrý den,promiňte,že vám znovu píšu. Abych shrnul celý můj proces nemoci:Paní...

Únava před radiojodem

Dobrý den, byla jsem na operaci štítné žlázy. Bohužel mi zjistili zhoubný nádor....

Únava při biologické léčbě RS

Dobrý den. Jsem nemocná s RS od ledna 2016. Mám biologickou léčbu, denně tablety....

Únava při SLE

Dobrý den, trpím již téměř 13 let nemocí SLE. Beru po celou dobu kortikoidy,...

Únava ruky při používání PC

Zdravím, Mám poměrně nepříjemný problém. Zabývám se trochu profesionálnějším...

Únava téměř 2 roky po mononukleóze

Dobrý den, před téměř dvěmi lety jsem pravděpodobně prodělal mononukleózu (píši...

Únava u dítěte

Dobrý den, prosím Vás o radu, můj tříletý syn je poslední dobou "nějaký divný"....

Únava v těhotenství a po jeho ukončení

Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o radu. Trápí mě únava/neodstatek energie....

Unava z antihistaminik

Dobry den,od malicka trpim alergiemi,drive se to neresilo,alergologie snad nebyla....

Únava z gabapentinu

dobrý den paní doktorko kopíruju předchozí odpověd + další otázku. Paní doktorka,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antikoncepci lze "ušít na míru" každé ženě


Gynekologický nádor – poznejte je všechny


Tvrdnutí pooperační jizvy


MUDr. Zdeněk Popelka

Ordinace specialisty - interna, nefrologie

Dlouhodobý problém s kvasinkami


Perianální trombóza


Léky v těhotenství


Projevy jak zánětu šlach tak syndromu karpálního tunelu


Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí


Náhlé sevření hrdla


4D celkové vyšetření zdravotního stavu


Změna pigmentu kůže


Bolesti břicha


Znaménko na zádech


Kompresní punčochy pomohou i zahřejí!


Bolest hlavy


Bolest v krku


Kyselina mravenčí


Ovlivnění hormonální antikoncepce


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×