Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Únava, vyrážka

Vnitřní lékařství Dalibor 26.1.2021

Můj problém je, že se už dlouho cítím velmi unavený, v noci se budím zpocený a špatně spím, poměrně výrazně jsem za poslední půl rok zhubnul a objevila se mi vyrážka, respektive svědivá kopřivka, kterou mám už několik měsíců (myslel jsem původně, že snad máme doma blechy nebo štěnice, ale přivolaní hubitelé hmyzu nic nenašli a poslali mě na kožní). Na kožním jsem dostal mastičku a lék na kopřivku, nicméně rád bych vyloučil nějakou závažnější příčinu mého stavu. Můj obvodní lékař mi vypsal rozbor krve a moči, vzorky jsem odevzdal dnes. Ještě jsem zapomněl zmínit, mám lehké astma, ale neberu žádné léky, poslední dobou mě ale hodně bolí plíce, hůř se mi dýchá (mě jsem na podzim lehký zánět průdušek, trpím na to, od té doby je mi ale hůř.) Na plicích mě ale bolí nepříjemně. Krom toho mě před cca dvěma týdny začala bolet záda, ale nikoliv svalstvo, ale přímo páteř, asi v prostředku. Mám pocit, že přímo kost páteře je bolavá na dotek. Objednal jsem se už i na plicní a na neurologii, ale přijdu na řadu až za cca tři týdny. Zajímalo by mě, jaká vyšetření bych podle vašeho názoru měl podstoupit, abych nemusel mít strach z nějakého vážného onemocnění, jsem bázlivý typ a začalo mě hned napadat, jestli nemám třeba rakovinu plic, nebo kosti (kvůli tomu hubnutí, únavě a nočnímu pocení a bolesti), nebo něco podobného. Poznala by se rakovina už z krve a moči, nebo mám podle vašeho názoru jít ještě na nějaká vyšetření? Obvodní lékař mě ještě poslal na rentgen plic, měl bych jít zítra.

1. doplňující dotaz 27.1.2021:
Děkuji za odpověď. Co to znamená "Jisté změny by v krvi byly při karcinomu neurčené lokalizace"? Děkuji

2. Doplňující dotaz dne 29.1: Depresí netrpím, a nechápu, jak by deprese mohla způsobit, že se mi vysévají svědivé pupínky po celém těle. V noci nemohu spát, probouzím se propocený, ztratil jsem úplně chuť k jídlu a pod očima mám pytle, pochopitelně mi to o náladě moc nepřispívá,

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Dalibore, bylo by vhodné přiložit fotografie vyrážky k lepšímu posouzení a možných souvislostech. Mohla se u Vás objevit nová alergie, doporučuji vzhledem k vyrážce a dalším symptomům alergologické vyšetření. Bolest na plicích může souviset s problémy s páteří, kdy může jít o přetížení hrudní páteře. Důležité jsou výsledky odběru krve, krevní obraz, zánětlivé parametry. Nepomýšlejte hned na rakovinu, můžete být přetížený, stres, bolesti zad, do toho i alergie. Doporučila bych i provedení RTG krční a hrudní páteře, alergologické vyšetření a dle RTG páteře i neurologické vyšetření. Jisté změny by v krvi byly při karcinomu neurčené lokalizace. Rozmyslete, jestli na Vás nyní nepůsobí i nějaké stresy, nejste v napětí, k tomu by byla i únava a zhoršený spánek. Léčbu a hlavně diagnostiku by měl vést a řídit praktický lékař. Hezký den.

MUDr. Jaroslava Kovářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště:

Milý pane Dalibore,
já se osobně domnívám, že máte depresi a zároveň s vyšetřovacím programem, který probíhá cestou praktického lékaře byste se měl především nechat odeslat na psychiatrii. Domnívám se, že antidepresiva a psychoterapie by Vaše problémy mohly vyřešit.
Jinak je-li výrazné hubnutí, pak do základního vyšetřovacího programu patří ultrazvuk břicha, gastroskopie a kolonoskopie a na závěr CT břicha - cestou gastroenterologa.
Když jsou tato vyšetření v pořádku včetně krevního obrazu, základní biochemie (ledvinové a jaterní testy, cukr v krvi, minerály, hormony štítné žlázy, onkomarkery...), tak až poté se odesílá na psychiatrii. Pokud se tam ale necháte odeslat už teď, ušetříte si možná další týdny a měsíce různých obtíží a dalšího hubnutí.
V dnešní době vzhledem k epidemiologické situaci si nechte odebrat i test na Covid-19.
dr.J.Kovářová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Dalibore, děkujeme Vám za dotaz. Chápu, že Vám to dělá starost. Pokusím se na Vaše potíže nahlédnout trochu ze široka a rozebrat i odpovědi kolegyň, abyste nahlédl, jakým směrem se ubírají úvahy lékaře při posuzování informací, které jsme o Vás dostali. Na to, abychom se podívali dopodrobna na možné příčiny Vašeho nynějšího stavu, máme v toto dotazu informace kusé, protože jsou podané Vašimi slovy a nejsou podložené například novou lékařskou zprávou. Třeba to, že jste výrazně zhubl může podle někoho být dvě kila, podle někoho dvacet, těžko se to bez toho čísla posoudí. Byl jste na odběrech, ale výsledky nemáme atd. Tak bereme v potaz to, co jste napsal nyní a k tomu se podíváme, zda nemáme nějaké testy z předchozích dotazů, to pomáhá k orientaci. Podle Vašich příznaků a popisu je možné stav posoudit tak, že jste měl na podzim infekci horních dýchacích (v minulých dotazech jste psal, že šlo o covid), poté se Vám hůř dýchá. To bývá jednak častější u lidí, co prodělali covid, navíc na to, jak sám píšete, trpíte, k tomu mále lehké astma. U astmatiků se projevy také dosti táhnou. To, že Vás plíce bolí a máte horší dýchání jistě vyžaduje vyšetření u praktického lékaře - rentgen, odběry, poslech, podle výsledku pak odeslání na plicní. To se ukáže, až bude mít Váš ošetřující lékař výsledky testů. Navíc na plicní jste objednán. Za tři týdny to nejspíše bude dostačující, nicméně konečné slovo bude mít Váš praktický lékař. Dále bolesti zad, přímo páteře - bolesti nad kostmi, bolest na dotek bývá daná zhmožděním, otlaky po sezení, práci apod., nevhodnou polohou, přetížením dané oblasti. Většinou nejde o nic vážného. Opět je v kompetenci praktického lékaře Vás vyšetřit, místo prohmatat a podle nálezu postupovat dále. Myslím, že by Vám mohla pomoci rehabilitace. Únava a pocení - bude třeba udělat základní laboratorní testy, což už udělal praktický lékař. Může jít o poruchu štítné žlázy, zánět v těle, postcovidový syndrom, kde hodně lidí výraznou přetrvávající únavu popisuje jako výrazný příznak. V laboratoři by u podezření na nádorové nemoci byly odchylky například v hodnotách krevního obrazu, CRP, nebo sedimentaci, nebo podle orgánů, ale nemyslím si, že je u Vás potřeba na toto pomýšlet. K tomu Váš lékař udělal potřebná vyšetření. Navíc, v předchozích zprávách nacházím vyšetření z ledna, kde jste již měl bolest v oblasti hrudi a byl jste důkladně vyšetřen. Vyloučily se příčiny od srdce (měl jste i vyšetření kardiologické), na rentgenu plic a srdce i v oblasti hrudní páteře nebylo nic zlého nalezeno, dále v laboratorních vyšetřeních nebyly známky ani zánětu a ani poškození orgánů, ani se neobjevily známky svědčící pro nádorové onemocnění. Sám jste to v lednu popsal jako panickou ataku. Takže bych se domnívala, že o nádor nyní nepůjde a ani o jinou nebezpečnou nemoc. Vyrážku nebo pupínky už máte delší dobu, byl jste vyšetřen na kožním, bylo to posouzeno jako možná alergická reakce, ne důsledek covidu. Dostal jste mast a léky na alergii. Nemyslím, že jde nyní o projev nějaké nemoci, ale můžete navštívit alergologa, který Vás podobněji vyšetří. Obával jste se lichen planus, na což to podle naší kožní lékařky nevypadalo a při vyšetření lékařem, jak to chápu, také ne. Ohledně plic jste se ptal, zda nemůže jít třeba o silikózu, což jsme zodpovídali. Ze souboru všech výše uvedených údajů usuzuji, že u Vás půjde o souběh více problémů. Myslím, že máte dlouhodobé potíže pramenící z obav o zdraví, které se Vám prohloubí s příznaky, které by Vás za normálních okolností neznepokojily. Protože se obáváte, vnímáte vše velmi citlivě. Vyrážka, kterou jste popsal, není námi chápána jako projev depresí, a ani to tak paní doktorka Kolářová nemyslela. Jen podle povahy Vašeho dotazu a podle toho, že se tážete opakovaně a hodně Vás tíží různé potíže, pro které jste opakovaně vyšetřovaný, se jeví pravděpodobné, že psychické naladění u Vás leccos zhoršuje. Co je příčina a co důsledek se nedá z poradny v online prostředí říci. Mám za to, že jako u každého se nedá odloučit fyzické od psychického. Když je někdo citlivější povaha (Vy jste to popsal jako že jste bázlivý), tak tělesné potíže pro jiného vcelku malé vnímá velmi výrazně. A tím, jak se člověk octne v zajetí tohoto začarovaného kruhu, se psychickými obavami stupňují a zhoršují potíže těla. Doporučila bych Vám tedy nyní dokončit vyšetření, která jste započal u praktického lékaře, dovyšetřit podle plánu plíce na plicním a bolesti zad na neurologii. Podle výsledků se pak zařídíte. Závěrům svých lékařů věřte. K tomu bych jako vhodnou viděla rehabilitaci a psychoterapii, která může pomoci potíže lépe snášet. Doufám, že se povede vyšetřením najít odpovědi a uklidnění a budete se brzy cítit lépe. Držíme Vám palce. S pozdravem Dr. Boušková

Související dotazy

Únava, mravenčení
dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova...
Únava, slabost, psychické potíže
Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu. Už...
Únava po infektu
Dobry den, pred 2 lety jsem prodelal dlouhodobe horecky...
Únava
Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat ohledně mého strýce,...
Snížená funkce štítné žlázy a únava
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné, aby...
Cvičení a svalové křeče, únava
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně svých zdravotních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Únava, úzkost, nevolnost

Dobrý den. Před více jak dvěma týdny jsem se probudila, motala se mi hlava tak,...

Únava, uzliny na krku

Dobry den, treti den po vyndani klistete jsem mela prudkou bolest hlavy,...

Únava, velké břicho, přibírání, otoky

Dobrý den, je mi 28 let, procházím poslední dva roky výrazným stresovým obdobím...

Únava, vertigo, anemie

Dobrý den, jiz jsem vám psala včera. Mam zvýšenou teplotu 37.2 (digitální i...

Únava, vyčerpání

Dobrý den, poslední dobou mě trápí problém s výkyvy energie a únavy. Hlavně...

Únava, vyčerpání

Dobrý den, od 13 let mám velmi silnou tetanii. Nyní je mi 28. Ve zkratce......

Únava, vyčerpání

Dobrý den. Jsem žena, je mi 23 let a studuji druhý ročník vysoké školy. Již...

Únava, vyčerpání, bolesti kloubů

Prosím poraďte o co by mohlo jít. PRŮBĚH NEMOCI 23.10. 2018 přechozená...

Únava, vyčerpání, nepřibírání

Dobrý večer, potřebuji poradit jsem neustále unavená a vyčerpaná, jím normálně...

Únava, vyčerpanost

Chtěl bych se zeptat, už asi přes měsíc jsem pořád psychicky a fyzicky vyčerpaný.Ale...

Únava, vysoký tlak

Zdravím, mám doma tlakoměr od mamky, je zdravotní sestra. Měříme se ním všichni....

Únava, vyšetření na borélie

Dobrý den, Rád bych získal názor nezávislého lékaře. Zhruba před dvěma měsíci...

Únava, zarudlé oči

Dobrý den, mám prosbu přítel je poslední dobou unavený, má zarudlé oči a...

Únava, závratě, šumění v uších

Dobrý den, Mám za sebou 3 mesicni období stresu a depresí. Podepsalo se to...

Únava, zhoršené vidění.

Dobrý den, asi před měsícem a půl na mě přišla veliká únava, která trvala asi...

Únava, zhoršení vidění, zrnění před očima

Dobrý den, několik posledních týdnů se mi občas stává, že na mě z ničeho nic...

Únava, zhoršení zraku

Dobrý den, asi před 2 měsícema na mě přišla veliká únava, chtělo se mi jen ležet...

Únava, zimomřivost

Dobrý den, prosim o Váš nazor na moje zdravotni problemy. Už nevím kam se mám...

Únava, zmatenost, porucha zraku

Dobrý den,Celé to začalo v létě kdy mě byla zjištěna bolerioza.Po několika antibiotik...

Únava, ztráta zájmu, nevýkonnost

Dobrý den, je mi jasné, že jakákoliv rada či diagnostika přes internet je obtížná,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výstupek na žaludu

Dobrý den. Všiml jsem si, že na žaludu mám zespodu takový malý výstupek (cca...

Obavy z ALS a RS

Dobrý den, ještě jednou děkuji za odpovědi a prosím ještě bych chtěl doplnit...

Sjorgenov syndróm

Dobrý deň, mám primárny SjS, zatiaľ len suché oči, lekárka zvažuje okrem umelých...

Alkohol a Klacid

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v pátek 21.4. jsem začal brát antibiotika Klacid...

Výstupek na čele

Dobry den. Volam sa emma a mám 17 rokov. Na čele mám taký mierny výstupok. Bola...

Kancerofobie

Dobrý den, píši ještě k doplnění k tomuto předchozímu dotazu: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285....

Vyrážka na penisu

Trochu som pozeral aj tunpo webe a vyhodnotil som to ako neskodne vyrazky, ale...

Bělení prstů v chladu


Střep v jídle

Dobrý den, paní doktorko, dělala jsem k obědu zapečené brambory s uzeným masem...

Kousnutí komárem a otok nohy

Dobrý deň. Pred 3 dňami ma poštípal komár. Reakciou bol výrazný opuch nohy....

Mazové žlázky pochvy

Dobrý den, mám takový problém že mám hodně malých hodně malích pupínků po celé...

Infekce zlatým stafylokokem

Dobrý den, zlatého stafylokoka jsem chytla před čtyřmi lety od manžela. Vředy...

Kapka lásky?

Dobrý den, chci se zeptat, ze kdyz se muj pritel vzruší a já vrzmu jeho penis...

Suché lůžko je jednou z nejčastějších komplikací spojených s extrakcí zubů moudrosti

Dobrý den je to třetí den po extrakci osmicky vpravo dole.do teďka to bylo všechno...

Močová infekce


Necitlivost nohy

Dobry den Mam problem s necitlivosti prave nohy. Uz podruhe asi za 3roky mi...

Opakujici se bolest v krku

Dobrý den, minulý týden jsem byla na ORL , protože mě bolelo v krku a horečky...

Bolest a štípání vagíny

Dobrý den, mou přítelkyni (16) už pár dní trápí jeden problém, bolí ji vagína...

Bolest nártu a hlezna

Dobrý den, už 9 dnů mě bolí vnější strana nártu hlavně při pohybu a před 5 dny...

Boule na Pravé strane

Dobrý den mám problém mám na Pravé strane vedle pupiku bouli nevím co to muže...

Reklama