Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Urogynekologická infekce v těhotenství

Gynekologie Jaroslava 26.5.2020

Dobrý den,
u gynekologa mi v kultivaci vyšel enterococcus feacalis. Jelikož jsem však zjistila rané těhotenství (4. den zpoždění menstruace a test mi ho potvrdil), tak mi byl předepsán Macmiror 500. V příbalovém létáku jsem zjistila, ale že se nemá užívat v prvním trimestru těhotenství. Doktor řekl, ať ho i přes to beru. Mám opravdu obavu co mám dělat? co je pro plod horší prosím neléčit enterococcus feacalis nebo brát Macmiror 500? Snažíme se už nějakou dobu o dítě a se konečně zadařilo nechci to takto pokazit. Na kontrolu jdu až za 10 dní. Děkuji moc za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Rehn

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MUDr.Vanda Řezníčková, všeobecné praktické lékařství

Dobrý den, v těhotenství by se každá urogynekologická infekce měla léčit, protože sama o sobě představuje riziko pro plod. U přípravku Macmiror není těhotenství kontraindikací k užívání, ale je pravda, že nejsou dostupná klinická data z podávání přípravku během těhotenství, ale studie na zvířatech neukázaly toxický účinek na embryo, proto sice výrobce přípravek z preventivních důvodů během těhotenství nedoporučuje, ale udává, že může být užívám, pokud tak lékař rozhodne. Proto bych se přikláněl k užití léku předepsaného Vaším gynekologem. Váš dotaz předávám našemu gynekologovi na konzultaci. S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Polášková

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: NL-Clinic Gest IVF;ProCrea Swiss IVF Center

Dobrý den Jaroslavo,

blíže jste nespecifikovala, ale předpokládám, že jste myslela výsledek kultivace pochvy (ne moče). Macmiror v rozšířeném příbalovém letáku pro lékaře není vyloženě kontraindikován - zakázán - pro těhotenství, přesně tam v kapitole těhotenství stojí toto: "Údaje o podávání nifuratelu/nystatinu těhotným ženám jsou omezené nebo nejsou k dispozici. Studie
na zvířatech prokázaly absenci toxických účinků nifuratelu na embryonální vývoj, rovněž nystatin nepředstavuje riziko (viz bod 5.3). Přesto během těhotenství má být přípravek používán pouze, pokud je to nezbytně nutné..."
Proto je možné tento lék podat - při Vašem nálezu a stavu bych se po dobu 10 dnů nebála a použila ho. Má více přínosu než rizik.

S pozdravem MUDr. Petra Polášková

Související dotazy

Těhotenství a infekce
Dobrý den, jsem ve 26tt a celé těhotenství trpím infekcemi,...
CMV infekce
Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem....
Infekce v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 23. týdnu těhotenství a opět se...
Infekce helicobacter pylori v těhotenství
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám občasné bolesti břicha...
Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Poševní infekce v těhotenství
Dobrý den, jsem v 19 tt a po poslední kontrole na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Urivac a letrox

Dobrý den, velmi často se mi opakují záněty močových cest. Proto mi doktor...

Urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním

dobry den již dva dny beru urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním...

Uro-Vaxom

Dobrý den, léčím se nějakou dobu na opakované záněty močového měchýře. Na jaře...

Uro-vaxom jako náhrada antibiotik?


Urobilinogen a bilirubin


Urobilinogen v moči

Dobrý den, mám na Vás dotaz: na testech Hepta Phan mám stále Urobilinogen 102/6...

Urobilinogen v moči

Dobrý večer, ráda bych se poradila ohledně vyšetření moči mé desetileté dcery....

Urogenitál

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám na začátku v močové trubici zarudlou pokožku,...

Urogenitální mykoplazma

Dobrý den, lékař mi po stěrech zjistil tuto nemoc, léčil mě i mého partnera...

Urogenitální papilokarcinom

Manžel - 57 roků, neužívá žádné léky - je po odstranění uroteliálního papilokarcinomu...

Urogynekologický zánět po pohlavním styku

Dobry den, s pritelem jsme spolu uz skoro rok a az do asi dva mesice zpet jsme...

Uroinfekce

Dobry den prajem, rada by som sa poradila s lekarom. Mam 28 rokov. Minulu...

Uroinfekce

Dobry den, Urolog mi po vysledkach z moci a vyteru z penisu nasel nejakou bakterii...

Uroinfekce

Dobrý den, užívám 5 dní cotrimoxazol AL forte na opakovaný silný zánět močových...

Uroinfekce

Dobrý den, na začátku července jsem podstoupil operaci slepého střeva. Hned...

Uroinfekce

Chtěla bych se zeptat, chodim často na záchod a při čurání jsem pociťovala takové...

Uroinfekce

Dobrý den, moje partnerka měla po dobu několika týdnů bílý až lehce žlutý výtok....

Uroinfekce

Dobrý den, je mi 28 let a s partnerem plánujeme početí dítěte. Partner má bohužel...

Uroinfekce

Dobrý den, moje potíže začali před necelým měsícem, kdy mi u lékaře byla diagnostikována...

Uroinfekce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, začalo to jako zánět močového měchýře...tak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kombinace Guajacuranu s alkoholem

Dobrý den, vážená poradno, přípravek, který mi doporučil náš pan doktor byla...

Tlak v nose krk

Dobrý den přeji. Již delší dobu mě trápí tlak v nose, ucpaný nos ale nic nevysmrkám,...

Neurol

Dobrý den, již dva týdny mám nohu v dlaze. Pichat si injekce fraxiparin...

Cervikokraniální syndrom

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Trápí mi bolesti krční páteře a hlavy a velké...

Loupání kůže na nohou

Dobrý den, minulý týden jsem si všimla, že se mi loupe kůže na prstech nohou....

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Tlak a píchání pod pravými žebry

Dobrý den, již přes dva týdny mě trápí trvalý tlak a píchání pod pravými...

Těhotenství?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace již 5den,bolavá zvětšená...

Začala jsem brát antikoncepci, poruchy menstruace

Dobrý den, začala jsem brát svou první antikoncepci (Logest), po prvním platu...

Koupání při konci menstruace

Dobrý den, můžu se koupat (v bazénu) bez tamponu když už mám jen špinění a...

Narušená psychika - točení hlavy, brnění končetin, svalová slabost


Tvrdnutí lýtek

Dobrý den, aktivně sportuji při sportu(kolo,kopaná,lyže, pěší turistika) nemám...



Tlak pod pravými žebry

Vážená paní doktorko, zhruba týden cítím pod pravými žebry tlak, silnější při...

Tromboza nohy a pracovní neschopnost

Dobrý den dnes jsem byla s manželem na pohotovosti. Už pět dní pociťuje bolest...

Tetování při nemocech srdce

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžu na tetování když mám jsem po 2 operacích...

Antibiotika, několik infekcí a únava

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na nějaké věci ohledně mých zdravotních potíží.Začalo...

Záblesky před očima -DODATEK

Dobrý den , zase já, jen bych se chtěl zeptat jestli při tý vadě sítnice se...

Předevčírem se mi kolem znaménka udělala fialová modřina

Dobrý den, předevčírem se mi kolem znaménka udělala fialová modřina. Dnes, když...

Patnáctiletá prohlídka

Jdu na patnáctiletou prohlídku a prý se tam bere krev kvůli drogám. Jak dlouho...

Reklama