Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Už několik měsíců mám bolesti svalů, kloubů, šlach

Psychika Jan 15.1.2019

Dobrý den,
mám poněkud delší příběh. Už několik měsíců mám bolesti svalů, kloubů, šlach (kostí? nevím), se kterými si už nevím rady. V loňském roce jsem měl více zdravotních problémů, takže začnu od začátku. V lednu jsem prodělal dle PL údajně „lehkou“ EB virózu. Při této viróze dlouhodobé bolesti v krku jako při angíně, silná únava, knedlík v krku. Všechny krevní testy v pořádku (až na tu EB virózu, a následně zvýšené jaterní testy). Poté cca čtyři měsíce problémy se zažíváním – bolesti břicha pravé i levé strany, žaludku, dlouhodobě kašovitá žlutá stolice, ale i bolesti v oblasti ledvin, močového měchýře a problémy s močením – časté a pocit neúplného vyprázdnění, během měsíce jsem zhubnul 8 kg. Cca v dubnu vystřelující bolest z třísla (levé slabiny) do levého varlete, ale také po postranním stehenním levém svalu přes koleno do holenní kosti. Zde cca uprostřed holenní kosti občas cítím jakoby dloubavou bolest, podobnou bolesti zubu při zánětu. Postupně jsem se dostal k vyšetřeni u gastroenterologa, urologa, ORL, infekční (kvůli podezření na mononukleosu), imunologie. Na rtg páteře nic významného nezjištěno, na levé kyčli zjištěna artróza 1. stupně – odeslán k ortopedovi, ten mne po 30 vteřinách odbyl s tím, že je to problém neurologický. Zbytek roku jsem v podstatě strávil čekáním na různá neurologická vyšetření – EEG, EMG – kvůli fascikulacím svalů od května, před Vánoci dokonce MRI hlavy a krku. Vše bez významného nálezu. Na EMG zjištěna pouze nějaká polyneuropatie. Z krevních testů v červnu zjištěna snížená funkce štítné žlázy – z důvodu autoimunitního onemocnění, přestože předchozí 3 testy byly v pořádku. Nyní beru Letrox 50, 5x1 tbl., 2x 1,5tbl. Tento týden čekám na výsledek kontrolního vyšetření krve, zda-li mi PL zvýší dávku Letroxu nebo dávku ponechá. Ještě beru B komplex, kyselinu Lipoovou, hořčík. V průběhu prosince jsem docházel na rehabilitační cvičení – kvůli páteři, stále cvičím, nicméně cviky pomáhají max. na zatuhlou krční páteř. Z původní bolesti levé kyčle se mi bolesti rozšířily i na pravou nohu, dále na kotníky, lýtka, nárty, prsty u nohou, ramena, paže, včera jsem například cca 15 minut nesl v levé ruce knihy (asi 2 kg) a poté jsem dostal silnou bolest do místa loketní jamky, že jsem měl problém ruku narovnat, toto se mi stalo už poněkolikáté! Bolest ustoupila cca po 3 hodinách. Bolesti nohou mám jak klidové, tak např. i při chůzi do schodů. Někdy jsou bolesti lepší, někdy horší. Ale po půlroce mohu říci, že se postupně spíše zhoršují. Zažívací problémy se vrátily do normálu. Bohužel už se trochu cítím jako hypochondr, a vlastně se už bojím na cokoliv stěžovat. Už jsem z toho trochu zoufalý a přemýšlím o psychiatrovi a antidepresivech , kam mě ostatně posílala moje původní PL už při prvních zažívacích problémech, že prý to bylo vše psychosomatické. Vím, že hodně ji nahrávalo to, že žádné krevní testy nic neprokázaly – včetně tehdejších testů na ŠŽ, ale myslím, že i např. revmatické onemocnění bylo negativní, atd. Je možné, že bolesti ustoupí s případným navýšením Letroxu? V což já tedy doufám. Pokud mám autoimunní onemocnění ŠŽ, nemohu mít i jiné autoimunní onemocnění? Nebylo by vhodné opakovat některá vyšetření, popř. jaká jiná vyšetření by mohla být vhodná? Moc děkuji za opověď. Doplnění informací: Na imunologickém vyšetření jsem byl v loňském roce na jaře tuším v květnu. Nemám u sebe výsledky, ale myslím, že mi tam dělali i nějaké revmatologické vyšetření. Z tohoto vyšetření nebylo nic zjištěno. Ale v té době jsem měl "pouze" bolesti v levé noze, kde mi vystřelovala bolest z vnější strany stehna přes koleno do holeně (asi z poloviny stehna do poloviny holeně - spíše do předního holenního svalu, nemám pocit, že by se jednalo o kosti). Moje tehdejší praktická lékařka mi nohu prohlédla, různě kroutila a řekla mi, že to nic není a nikam mne neposlala. Od té doby je ale bolest progresivní. Jde mi o to, jestli má smysl toto revmatologické vyšetření opakovat? I v případě hypothyreosy jsem měl několik vyšetření v pořádku - myslím dokonce tři krevní rozbory během 4 měsíců (leden-duben 2018) byly vy pořádku, teprve v červenci už má nová PL zjistila nedostatečnou funkci štítné žlázy. Bohužel potom, co mne lékaři začali posílat k psychiatrovi, tak se vlastně bojím jakémukoliv lékaři říct co mne trápí, abych zase nevypadal jako simulant. Také si myslím, že EB viróza za mé obtíže nemůže. Ale zmiňuji to pro případ jestli tento virus nemohl být nějakým "spouštěčem" mým obtíží. O antidepresivech přemýšlím pouze proto, že by mohla mít analgetický účinek. Jsem "zoufalý", nikoliv však před zhroucením, normálně funguju, chodím do práce, a chci aby to tak pokračovalo. Ještě jednou moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, s ohledem na řadu příznaků a taky množství vyšetření, které byly doposud provedeny, všechny s negativním nálezem, by jsem nyní skutečně dala prostor psychiatrovi. Pohovor s lékařem, nasazená vhodná léčba, mohou zásadně změnit Váš život, ulevit od potíží. Efekt léčby farmakologické, ideálně v kombinaci s psychoterapií, se projeví za několik měsíců. Pokud by efekt neměla, pak by jsem zvážila doplnění případně dalších, či zopakování některých již provedených vyšetření. Co se týče bolestí dolních končetin. Na EMG byla popsáná polyneuropathie, to mně připadá jako podstatná informace, kterou měl neurolog nějakým způsobem interpretovat. Jaký je její původ, svádí jí na sníženou funkci štítné žlázy, anebo je její příčina jinde? Bolest dolních končetin může být právě polyneuropatického původu, zde je typické, že běžná analgetika nepřinesou úlevu od bolestí a je potřeba volit jiná ko-analgetika, například Gabapentin v dostatečné dávce. Ano, po normalizaci funkce štítné žlázy dostatečnou substituční dávkou by měla bolest ustoupit, ale zcela jednoznační to není. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den,
asi vidím, že bych si měl nyní sednout za stůl, a začít studovat sáhodlouhý spis, vašich somatických potíží a vyšetření.
No nicméně se dá řici, některá patologie je fyziologická. Nebo jinak řešeno že některé nemoci mají všichni skoro, např UB virózu nebo lehkou thyreopatii. Zase na druhou stravu psychiatrie není sběrný koš, že když se všechno vyloučí tak pacient skončí na smetišti zvaným psychiatrie, ale určitě byste měl psychiatra navštívit a kromě antidepresiv spíše mluvit o vašich potížích a problémech.
zdravím
Dr Sekot
Psychiatr.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jane, napadají mne tato hesla: polyneuropatie dle EMG, fyzioterapie, psychiatr. Rozvedu to: jak píše kolegyně, pokud Vám na EMG popsali polyneuropatii, je potřeba, aby se k tomu nějak vyjádřili, interpretovali, případně navrhli léčbu (léky typu Gabapentin, Lyrica...). Původ by mohl být autoimunitní, metabolický, poinfekční - ale těžko soudit, to musí neurolog. Revmatologické vyšetření by bylo také vhodné, byť typické obtíže nelííčíte (nebo se k tomu vyjádřili na imunologii? oboty imunologie a revmatologie se v základní diagnostice dost překrývají). Máte pravdu, když přemýšlíte o antidepresivech a psychiatrii nebo spíše psychoterapii, skutečně může vést cesta nakonec tudy. EB virosa za Vaše obtíže asi nemůže, určitě ne ty vleklé. Hypothyreosa Vaše obtíže také nevysvětluje. Ano, pacienti s jednou autoimunitní chorobou mají vyšší riziko jiné autoimunitní choroby než pacienti s žádnou takovou chorobou, ale tento údaj nás nikam konkrétně neposunuje. Jak jsem psala, základní revmatologie je na místě (nikoliv praktickým lékařem, je nutno navštívit specialistu)... S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jane, zde to funguje tak, že odpoví 1x praktický lékař a ten se rozhodne, zda dotaz přepošle ještě specialistovi nebo ne, pokud ano, přijde ještě druhá odpověď. Další odpovědi nejsou obvyklé a nelze si je nárokovat, ale "někdy se to prostě nějak zařídí".
Nepíšete o té polyneuropatii! Určitě najděte nález z EMG a trvejte na jeho interpretaci. Nerada bych Vás stresovala, ale jsou různé neuropatie (záněty nervů), byť nepopisujete typické obtíže, tak nález na EMG nesmí zůstat bez povšimnutí. EMG Vám zcela jistě dělal neurolog, tedy se můžete vydat přímo na to pracoviště a zeptat se, co to je, event. zmínit rovnou tam, že Vaše obtíže se zhoršily.
Revmatologické vyšetření není jen revmatoidní faktor. Ale pravda, že imunolog většinou zahrne široké spektrum pokrývající vyšetření i revmatologických chorob. Upřímně, obtíže líčíte spíše nepříznačně pro revmat. chorobu. Nicméně pokud by se stupňovaly a/nebo měnily ve prospěch bolestí kloubů a svalů, bylo by na místě Vás s odstupem času přešetřit. Pokud by neurologie a revmatologie vyšla negativní, klonila bych se k obratu směrem k psychoterapii, úpravě živ. stylu, malá dávka antidepresiv by neuškodila... s pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Noční bolesti kloubů a svalů
Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam...
Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Torvacard a bolest svalů
Dobrý den, při posledním vyšetření mi byl zjištěn...
Bolest svalů a kloubů
Tři měsíce mám bolesti rukou a nohou, občas hlavy a...
Bolesti klobů, svalů a šlach
Dobrý den, měsíc a půl mám bolesti někdy kloubů, svalů...
Bolesti kloubů po infekci
Prosím, před rokem jsem prodělala těžkou "LEGIONELU"...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Už neberu antikoncepci

dobrý den chci se v dubnu mi začaly měsíčky 5.4 do 11.4 od tý doby nic. myslela...

Už nějakou dobu mě bolí v místech levé lopatky.

Dobrý den, už nějakou dobu mě bolí v místech levé lopatky. začne to takovým...

Už nějakou dobu mě pobolívá na levé straně hrudníku a uprostřed, točení v hlavě přes den i v noci

Dobrý den, už nějakou dobu mě pobolívá na levé straně hrudníku a uprostřed,...

Už nějakou dobu mě trápí vnitřní hemoroidy/nalezené bulky

Dobrý den, už nějakou dobu mě trápí vnitřní hemoroidy/nalezené bulky. Před dvěma...

Už nějakou dobu se mi pod nehty dělají takové černé tečky a čárky

Dobrý den, už nějakou dobu se mi pod nehty dělají takové černé tečky a čárky....

Už nějaký čas mne občas poboliva klitoris

Dobrý den, už nějaký čas mne občas poboliva klitoris (resp. žaludovite zakončení)...

Už nějaký čas se mi na rukou tvoří petechie

Dobrý den je mi 20.už nějaký čas se mi na rukou tvoří petechie.vždy zmizí a...

Už několik let mám na penise tyto bílé fleky, tečky.

Dobrý den. Už několik let, když jsem ještě neměl pohlavní styk, mám na penise...

Už několik let mám na penisu na předkožce tyhle pupínky

Dobrý den, už několik let mám na penisu na předkožce tyhle pupínky, nic nedělají,...

Už několik let mám na pravém chodidle bradavici.

Dobrý den, prosím o radu. Už několik let mám na pravém chodidle bradavici. Nyní...

Už několik měsíců mám hlavně ráno pocit na zvracení.

Dobrý den, už několik měsíců mám hlavně ráno pocit na zvracení. Žaludek mě nebolí,...

Už několik týdnu chodím po “boku” nohy

Dobrý den, V roce 2010 jsem měla na levé noze těžkou distorzi a výron nártu...

Už nevěřím..

Dobrý den, obrátila jsem se na vás protože už si nevím rady.Nevěřím už chlapům.Mám...

Už nevímčím to mám mazat

Dobrý den , již asi 2 roky mám problém na konečcích prstů (ukazováček, prostředníček...

Už od dětství mám velmi suchou pokožku hlavy

Dobrý den, už od dětství mám velmi suchou pokožku hlavy. Když jsem byl malý,...

Už od mala chodím velmi často na záchod

Dobrý den, chtěl bych vědět váš názor. Už od mala chodím velmi často na záchod...

Už od mala mě bolí, když se dotýkám žaludu.

Dobrý den, už od mala mě boli, když se dotýkám žaludu (např. při mytí), ale...

Už odmalička mě trápí bolesti kolen

Dobrý den, už odmalička mě trápí bolesti kolen. Je mi 15 let a jako malá jsem...

Už pár dní mě pobolívá hlava u pravého spánku

Dobrý den , chci se optat už pár dní mě pobolívá hlava u pravého spánku občas...

Už pár let mě čas od času bolí na pravé straně v oblasti nepravých žeber cca 1-2x týdně

Dobrý den, už pár let mě čas od času bolí na pravé straně v oblasti nepravých...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rekonvalescence po odstranění ledviny pro nádor

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci po odstranění ledviny. V...

Pupínky na penisu


Cukání svalů uvnitř břicha


Krční páteř - bolesti ramene a ruky

Pane doktore, bolí mne levá ruka a rameno a pod lopatkou, prosím, chtěl bych...

Dlouhodobě ucpaný nos


Bolesti krční páteře, hlavy tlak v hlavě motání, únava

Dobrý den, mám takovy problem, me problemy trvaji asi 4 mesice, ale ted se...

Folikulární neoplázie

Dobrý den, při pobytu v nemocnici mi byl náhodně objeven uzlík štítné žlázy...

CT či MR urotraktu

Dobry den, byla jsem urologem poslana na ct urotraktu mohu se zeptat radeji...

Zánět zubu

Dobry den vcera rano sem byla u zubniho lekare dostala sem zanet spodni druhe...

Mastné lupy, strupy na hlavě

Dobrý den . Je mi 19 let a už asi 2 měsíce mě trápí takové mestné lupy a strupy...

Zlomenina prstu

Dobry den chci se zeptat mela jsem zlomeny prst po mesici mi sundaly drevenou...

RS

Dobrý den.Ráda bych se zeptala. Jak působí biologická léčba u rs na plodnost...

Bolest žaludku


Ultrazvuk ledvin

Dobrý den, dcerka prodělala slabý zánět mezi ledvina a mjoč. měchýřem, měla...

Výtok a svědění pochvy


Petechie

Dobrý den, asi před měsícem, možná delší dobou se mi na obou patách vytvořily...

Slabost v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 39tt a posledni dobou mivam zavrate, pocity unavy a slabosti....

Odstranění žlučníku

Dobrý den, pane doktore. Před šesti dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník....

Průjem a bolest břicha

Dobry den dneska jsem vstala a hrozně me bolí břicho a chytaji me prujmy nevite...

Pálivá, palčivá bolest v lýtku

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně palčivé bolesti v lýtku. Bolest je spíše...

Reklama
Zavřít