Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Užívání antidepresiv během těhotenství

Jaroslava 2.10.2018

Dobrý den, je mi 28let, otěhotněla jsem s maneželem trochu neplanovaně, jsem v 7. týdnu.
Beru Cipralex 20mg/ml perorální kapky. V současnosti 7 kapek denně, snižuji po konzultaci s lékařem z původních 10 kapek. Vím, že je pro dítě nejlepší nebrat vůbec nic, a tak lék pomalu snižujeme.
Chci se zeptat, jak může tento lék ovlivnit zdraví plodu během gravidity a následného vývoje dítěte?
Omlouvám se, ale od psychiatra se člověk toho v detailech moc nedozví (o následcích léku, jeho vlivu a vůbec apod.)
Jak může být plod ovlivněn snižováním Cipralexu?( rádi bychom se dostali na nulu ještě před kojením, aby se dalo provozovat)?
Také je nejlepší dostat se na nulu v posledním trimestru (dle příbalové dokumentace, užívání léku v posledním trimestru,může mít vliv na dítě po jeho narození a může se objevit plačtivost, spavost, podrážděnost, nervozita, zvracení, respirační problémy, nestabilní tělesná teplota atd.)
Za jak dlouho tyto problemy odezní?
A je pravda, že oproti tabletám Cipralex existuje větší pravděpodobnost, že kapky zcela či jejich poměrnou část zadrží placenta, aby se natolik nedostala k plodu?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den Jaroslavo, děkuji za Váš dotaz. Váš dotaz je opravdu velmi specifický a ještě jej předám našim specialistům. Dle mého názoru je pro vývoj plodu nejrizikovější první trimestr. Pravdou je, že ale mnoho žen se o těhotenství dozví i až koncem tohoto trimestru, kdy rizikové chování nijak neovlivňovaly. Co se týká citalopramu, tak se domnívám, že jde o jednu z bezpečnějších molekul antidepresiv. Samozřejmě by bylo lepší, když byste antidepresiva neužívala, na druhou stranu si musíte uvědomit, jestli jejich vysazení negativně neovlivní vaši psychiku.
S pozdravem Dr. Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, tak popořadě. V detailech se toho skutečně dozvíte málo, protože můžeme vycházet jen z dobře udělaných studií, a ty jsou s těhotnými nepovolené. Zároveň nelze proto odlišit odlišit vliv Cipralexu samotného - musela by se udělat studie s těhotnými bezdůvodně vystavenými Cipralexu, resp. postupně každému léku. To nejde. Míchají se tedy u údajů vždy vlivy toho, že užívá Cipralex, navíc vliv nemoci - viz info o projevech u dětí v příbalovém letáku. Tyto projevy odezní jen, pokud bude i matka bez těchto projevů. Nejprostudovanější z nepřímých dat je sertralin, kdy víme, že nejméně potíží mají potomci u matky bez nemoci a bez léku. Hůře jsou na tom matky s lékem ale bez projevu nemoci. Ještě hůře matky, které neberou lék a mají projev deprese/úzkosti a nejhůře, když mají potíže a ještě marně berou lék. Tedy pokud by vysazení znamenalo zhoršení stavu, je to horší varianta, než brát lék a nemít potíže. S ohledem na prostupnost placentou jsou kapky nebo tablety úplně jedno. Snížení Cipralexu nyní plod pravděpodobně vůbec neovlivní, nemá náležité receptory ještě vůbec vyvinuté. Zdraví Luboš Janů

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Antidepresiva
Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou....
Antidepresiva
dobry den ,děkuji za odpověd ,užívám cipralex a předtím...
Tinnitus a antidepresiva
Dobrý den. Kvůli tinnitu beru antidepresiva cipralex...
Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...
Antidepresiva
Dobrý den, jsem ve druhém ročníku, a zapsala jsem si...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání antibiotik, antikoncepce a kvasinková infekce

Dobrý den, je mi 17 let. Beru již delší dobu antikoncepci Dienille a nyní mi...

Užívání antidepresiv

Vážená paní doktorko, 1 rok užívám lék Trittico AC75, cítím se velmi dobře....

Užívání antidepresiv

Dobrý den, půl roku užívám antidepresiva Setaloft 50mg z duvodu úzkostné a depresivní...

Užívání antidepresiv

Dobrý den od loňského května trpím chorobným strachem z rakoviny. Pořád se pozoruju,...

Užívání antidepresiv

Dobry den 11 let uzivam antidepresiva s ucinou latkou venlafaxin napred efectin...

Užívání antidepresiv

Dobrý den, rád bych Vám položil pár otázek: 1) Proč antidepresiva zabírají...

Užívání antidepresiv

Je mi 55 let,užívám pravidelně LEtrox a hormony,trpím již více jak 10 let chronickými...

Užívání antidepresiv

Dobrý den, čerstvě užívám antidepresiva Citalec 20mg. Zatím jen půl tablety...

Užívání antidepresiv a warfarinu

Dobrý den pane doktore, cca 2 měsíce užívám lék Esoprex 10mg na úzkostné stavy....

Užívání antidepresiv Asentra a triticco prolong

Dobrý den, před časem jsem měl psychycký problém -přišel jsem o zaměstnání i...

Užívání antidepresivních léčiv

Dobrý den, od května minulého roku užívám Olwexyi 75mg 1tbl ráno, Frontin 1mg...

Užívání antihistaminik a homeopatik

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud užívám pravidelně lék Ketotyfen a k...

Užívání antikonce místo 3 týdnů 4

Dobrý den, je možné užít výjimečně antikoncepci místo 3 týdnů 4? Tzn místo 21...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, uz je to asi rok a pul, co jsem prestala brat antikoncepci (zbylo...

Užívání antikoncepce

Dobrý den užívám antikoncepci dobrala jsem 21tou pilulku v 19:30 a po te jsem...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu zkrátit sedmidenní pauzu, tzn....

Užívání antikoncepce

Dobrý den, jelikož jsem neměla u sebe vodu, tak jsem užila prášek antikoncepce...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, začínám brát antikoncepci MISTRA a chtěla jsem začít od prvního...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, beru HA cleosensa a druhé a třetí plato jsem si spojila bez 7denní...

Užívání antikoncepce

Dobrý den, beru od září antikoncepci. Jelikož jsem si chtěla oddálit menstruaci,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy

Dobry den, asi pred 2 tydny jsem mel nejaky virus a mel jsem obrovsky prujem...

Pálení při močení

Dobrý den mám dotaz ohledně pálení při močení.. Předtím jsem často trpěla na...

Nehojící se podebraný palec

Dobrý den, již 3 měsíce mám problémy se zahnisaným palcem na noze. Hnisání se...

Boulička na stydkém pysku


Výrůstky na penisu

Dobrý den, na penisu pod předkožkou se mi začaly vytvářet malé bílé výrůstky,...

Zlomenina malíčku ?

Dobrý den , předevčírem jsem narazila s železnými kolečky do malíčku o železné...

Špatné trávení mléčných výrobků

začal jsem na sobě pozorovat, že mám problém s trávením mléčných výrobku. Trpím...

Vyrážka penisu


Svrab


Pásový opar, znamená to něco ??

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zřejmě pásový opar (kožní lékařka...

Paměť na obličeje

Dobrý den, již dlouhou dobu mám problémy s rozpoznáváním tváří, někdy mě to...

Zánět čelistního kloubu?


Revmatoidní artritída, jak udržet váhu při léčbě kortikoidy

Dobrý den paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena...

Mravenčení těla

Dobrý den, asi 2 měsíce mě mravenční pravá část těla, krom nohy, prý se jedná...

Vysvětlení nálezu RTG páteře a kyčlí

Dobrý den, mohu se prosím zeptat. na vysvětlení RTG páteře mírná difuzní spondyloza....

Žluto-bílý povlak na penisu


Plané neštovice?

Dobrý den,prosím o radu zda může jít o neštovice?Syn chodí do druhé třídy a...

Asi tyden pocituji v konecniku rezavy pocit

Dobry den asi tyden pocituji v konecniku rezavy pocit nemam sedave zamestnani...

Nebolavý tvrdý vřed v ústech, který vznikl po kousnutí do těchto míst

Dobrý den. Asi před dvěma dny jsem se omylem kousla do vnitřní strany rtu. Dnes...

Bolest břicha nádor většinou nezpůsobuje

Dobrý den,můj muž má tři týdny pocit mírného tlaku nad horní části pupku více...

Zavřít reklamu