Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívání léků při onemocnění ledvin

Vnitřní lékařství Irena 19.3.2019

Dobrý den, můj dotaz se týká mojí maminky. Dne 25.3. má podstoupit resekci dx ledviny - viz. lékařské zprávy. Bere tyto léky: emanera-1 tbl. prestarium-1 tbl., bisiprolol ratiopharm-1/2 tbl., godasal 100-1 tbl., atorvastatin aktivis, glepark-2x denně 1/2tbl. a calcichew. Léky na tlak a ředění krve prý výrazně zatěžují ledviny a mohou je i poškodit. Ptám se tedy na Váš názor, popřípadě zda existuje nějaká šetrnější varianta těchto léků.
Děkuji moc za Vaši práci i za odpověď Irena

Doplňení informací:
Asi jsem neformulovala otázku přesně. Vůbec mne nenapadlo, že by mamka léky vysazovala, ale vzhledem k tomu, že má nádor na ledvině a cysty na obou ledvinách, zajímalo mne, zda je nějaká alternativa např. lék na ředění krve, který je třeba i s vyšším doplatkem, ale nebyl by tak zatěžující pro ledviny. Nedokážu posoudit, který z léků, jež bere, jsou pro ni "nejvíce rizikové" a šlo by je nahradit vhodnějším lékem. Ale možná je to moje naivní představa

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den paní Ireno, léky, které užívá vaše maminka jsou bezpečné, široce užívané v ČR a v jejím případě správně indikované. Každý lék má samozřejmě riziko nežádoucích účinků, ale riziko neužívání těchto léků mnohonásobně převyšuje toto riziko. Pokud nebude užívat dané léky, vystavuje se vysokému riziku poškození zdraví. Nemusíte se ničeho obávat, vaše maminka je správně léčená a doporučila bych vám v žádném případě léky nevysazovat bez konzultace s ošetřujícím lékařem vaší maminky. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
léky, které paní bere, jsou naprosto v pořádku - konkrétně Emanera, Prestarium, Bisoprolol, Godasal, Atorvastatin jsou léky, kvůli kterými si vůbec nemusíte dělat hlavu, v přiložených dokumentech se nepíše nic o tom, že by maminka měla selhávání ledvin. Vězte, že mnoha lidem stačí jedna ledvina - myslím funkčně. Taktéž přítomnost cyst na ledvině nemusí mít vůbec žádný vliv na funkci, je to poměrně běžný nález. Vaše maminka má relativně štěstí, myslím, že se bude uvažovat pouze o částečném odstranění ledviny, že možná bude možné zbytek ledviny zachovat. Velké štěstí je, že se zdá, že nejsou metastázy. S operačním řešením bych neotálela. O tom, zda je riziko selhávání ledvin po operaci, si proomluvte s urologem, který se k tomuto také bude jistě vyjadřovat. Kdyby byl předpoklad, že ledviny budou po operaci selhávat, je možné i vyšetření metodou nukleární medicíny, podle kterého se dá vyšetřit, z kolika procent se podílí funkčně na celkové funkci ledvin ledvina pravá a kolika levá, nicméně se to běžně nedělá, je to drahé, dostupnost je omezená, ale hlavně nás to asi tolik nezajímá, protože prostě tumor musí rychle pryč, o tom žádná.
Ohledně antikoagulace: je velice důležité, aby paní antikoagulaci užívala, otázkou je kdy. Odpovědí je: přinejmenším v období po operaci, kdy se nakupí tři důvody: 1. operace, 2. malignita, 3. vysoké trombocyty. Osobně bych se přimlouvala k antikoagulaci už i teď, ale nemám na to patent, je to můj dojem, záleží samozřejmě také na pohyblivosti maminky... malignita a trombo přes 600, to je poměrně velké riziko, např. kdyby paní zembolizovala, tak by se musela operace ledviny odložit o několik týdnů, mezitím by nádor zmetastazoval, situace se může zamotat.... Teď jde o to čím: Antikoagulace nízkomolekulárním heparinem by byla ideální, nic jiného bych neuvažovala, nic šetrnějšího není. V případě poklesu ledvinných funkcí je možné dávkování upravit podle laboratorních vyšetření (glomerulární filtrace, anti Xa aktivita) "na míru". Nemějte obavy, nízkomolekulární hepariny mají poměrně široké terapeutické rozmezí - jinými slovy, pokud se pacient trochu předávkuje, je malá pravděpodobnost, že se něco stane. Rizika neužívání antikoagulace mnohonásobně převyšují rizika spojená s vhodně nastavenou antikoagulací.
Podle přiložené zprávy čtu, že paní bere ještě Prednison, to asi na autoimunitní hepatitidu, že? To je v pořádku. Možná by však nebylo od věci užívat třeba omeprazol v prevenci žaludečních vředů (snižuje tvorbu žaludeční kyseliny), přecejen paní užívá ještě Godasal - obojí může dráždit žaludek, v kombinaci se stresem v souvislosti s operací... užívejte obojí s jídlem.
Ohledně antikoagulace by bylo velmi vhodné, abyste kontaktovala svého hematologa. Je možné, že i on by se přimlouval, pokud by se dověděl o nově zjištěném tumoru, k nasazení antikoagulace.
Jediné, co se metabolizuje striktně přes ledviny a v případě renální insuficicence by mohlo potřebovat úpravu dávkování, je Glepark, necvím, jaké máte dávkování přesně, ale zdá se mi, že ho užíváte v dávce minimální... Dopředu ho nevysazujte, pravděpodobně žádná renální insuficience nebude a tyto úvahy nebudou potřeba.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Hubnutí při užívání léků
Dobry den, chci se zeptat jestli je mozne zhubnout...
Onemocneni ledvin
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je nejake onemocenění/či...
Bolest ledviny při užívání prášků na vysoký tlak
Dobrý den, nedávno mi byly předepsány prášky na vysoký...
Chronické onemocnění ledvin
Dobrý den, pane doktore, před měsícem jsem se začala...
Chronické onemocnění ledvin
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat mám...
Onemocnění ledvin
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o váš názor...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užívání léků po komplikované zlomenině kotníku

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu po roce a půl po operované zlomenině kotníku...

Užívání léků po požití vlákniny


Užívání léku Polinail v těhotenství

Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat lék Polinail...

Užívání léku prednison

Mám diagnostikovanou PBC, předepsané léky prednison, ursosan, verospiron a analergin....

Užívání léků pro arytmie

Dobrý den, dostala jsem tyto léky: Prestance 5/5, Rivodaron 200,Betaloc 200,verospiron,...

Užívání léku předepsané lékařem a souběžně užívat doplňky stravy.

Dobrý den, mám zvýšený cholesterol - 6,7, lékař mi předepsal lék na snížení...

Užívání léků při kojení

Dobrý den,již jsem Vám jednou psala, bohužel je pro mě komplikované dorazit...

Užívání léku při kojení.

Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem od lékaře dostala k užívání vaginální kuličky...

Užívání léku při kojení.

Dobrý večer, můj gynekolog mě předepsal k užívání vaginální kuličky Globulus...

Užívání léků při nepravidelné menstruaci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Byl mě napsán estrofem 1 balení 1.0.0 půlku...

Užívání léků s alkoholem

Dobrý den, užívám na poškození nervu aescin-teva 3xdenně - 1 tabletu a neuromultivit...

Užívání léků současně s lékem Helicid

Dobrý den, rádá bych se zeptala na můj problém. Užívám lék Helicid (předběžná...

Užívání léku Thyrozol

Dobrý den.Prosila bych o upřesnění,jak se správně užívá lék THYROZOL na hyperfunkci...

Uživani leku urisan

Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat na dlouhodobe užívání léku Urisan....je...

Užíváni léku v 1. trimestru

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne uzivani leku v 1. trimestru....

Užívání léků v menopauze

Dobrý den. Prosím Vás o radu,začala jsem užívat lék Ladybon a má obvodní lékařka...

Užívání léků v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 34tt a opět mě přepadla menší viróza (rýma a kašel). U první...

Užívání léků v těhotenství

od února užívám po zánětu dutin analergin a nosní kapky Tinkair,teď jsem otěhotněla,přestala...

Užívání léku v těhotenství

Dobrý den Pane Doktore , jsem v 7 týdnu těhotenství vim to teprve týden . Chci...

Užívání léků v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás, může se v těhotenství Spiromax duoresp na astma? Je mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Husí kůže na jedné polovině těla, trnutí v ústech, slabost

Dobrý den, již několik let se mi jednou za dva až tři měsíce zhruba na tři až...

Bioléčba

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouhá je doba čekání na schválení léků...

Boule pod pravým žebrem

Dobrý večer je mi 17 let a přibližně před měsícem jsem si nahmatala malou tvrdou...

Natažený sval

Dobrý den,mám neustále natažený levý zadní stehenní sval..úpon na sedací kost...

Zlomená pánev

Dobrý den, pred mesicem sem mela nehodu,mam zlomeninu panve - zlomenina 4 ramenek...

Bolest žeber a hrudní kosti


Svědění kůže penisu


LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku


Bolest břicha

Dobrý den, mám dotaz, cítím, že mám v břiše bouli z mého horního pohledu od...

Zvětšená krční mandle

Dobrý den , Dcera má na jedné straně krku zvětšenou mandli/uzlinu ?! Dcera...

Extrasystoly

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li blokace zeber a problémy s hrudní páteří...

CHLOROVANÁ VODA

Dobrý den, po každém sprchování se mi po těle udělají červené fleky které svědí...

Krev ve slinách

Dobrý den, již několik let, prakticky každý den hlavně hned ráno po probuzení,...

Mám problém s vyprázdňováním (kakáním)

Dobrý den, mám asi docela ojedinělý problém... Je mi 15 let (chci být anonymní)...

Únava, svalová slabost

Dobrý den! Přibližně na přelomu listopadu/prosince jsem začala pociťovat nepříjemnou...

Primoinfekce HIV - příznaky

Dobrý den, 8.12. jsem měl nechráněný styk. Po týdnu jsem zjistil, že jsem byl...

ASK P RAMENE

Dobrý den.Vážený pane doktore chtěla bych se Vás zeptat po mag. rezonanci ramene...

Otok končetiny po sundání sádry

Dobrý den, Poprosím o radu, jsem už týden po sundání sádry a otok je větší...

Vyrážka na penisu

Dobrý deň Mám 17 rokov a chcel by som sa spýtať na jeden problém, ktorý mám...

Očkovani cervarix

je mi třicetosm let. už dvakrat jsem byla na plastice čipku a stale mam špatnou...

Reklama
Zavřít