Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

ˇUzkost, deprese

Psychiatrie Leoš 1.6.2017

Dobrý den. Již od mládí trpím úzkostnými stavy. Mnohokrát jsem měl strach z infarktu, vše se ve mne sevřelo, ale nakonec se srdíčko rozbušilo do neuvěřitelných obrátek. Též trpím fenoménem bílého pláště a u lékaře mi naměří vždy zvýšený krevní tlak (carvean, ale pak brachykardie). Bral jsem s dlouhými přestávkami od mládí několik léků na deprese . V mládí meprobamát, později zoloft a nyní lenuxin 10mg. Před rokem a půl jsem musel opustit zaměstnání (klidné místo ve státní správě kvůli neudělení bezpečnostní prověrky). Zpočátku jsem fungoval dobře a bez léků a novou práci zvládal, těšil se na dovolenou a děti i vnučku . S manželkou již žijeme sami, děti se již postavili "na vlastní nohy". Teď si připadám úplně bez energie a v práci jsem dostal na starost přeprogramovat zcela hřbitovní agendu. Mám obavy, že tu práci nemohu zvládnout a přemýšlím o změně zaměstnání. Bez prášku na spaní nejsem schopen usnout a nejhorší jsou rána, když se probudím a mám jít do práce. Jako fyzický projev se u mne projevuje časté říhání. Když se pak zaberu do práce, tak to jde, ale stále mi napadají myšlenky proč to či ono dělám a na co se mám těšit. Doufám že lenuxin zabere užívám ho již cca měsíc, ale stále nic. P.S. jsem pacientem Mudr. Pavly Mervy Zemkové.

MUDr. Kristina Horová
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristina Horová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace Jach-ta

Dobrý den Leoši,
co se týče léku Lenuxin, účinek nastupuje postupně, takže po měsíci ještě nemusí být zcela rozvinutý, vyčkala bych minimálně 8 týdnů ke zhodnocení efektu. Kromě farmakologické léčby by ve Vašem případě byla jistě vhodná psychoterapie, domluvte se se svou psychiatričkou. Ona Vás zná jistě lépe a ví, v jakém poměru se u Vás jedná o úzkost, depresi, nebo i syndrom vyhoření, a tomu může přizpůsobit terapii
S přáním stálého zdraví K.H.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, nenašel jsem váš dotaz, jen popis situce. Chápu snad dobře, že vás zajímá názor na léčbu. Obávám se, že problémem je nejen úzkostná porucha, ale také dlouhé užívání léků s potenciálem závislosti - ať původně meprobamat (není to antidepresivum), nyní léky na spaní.... Obecně platí, že základní nejnižší dávky (jakou užíváte nyní) jsou dostatečně účinné jen zřídka, očekával bych efekt spíše středních dávek, event. kombinované léčby, i s ohledem na spánek. Nicméně léky na spaní "bezbolestně" změnit nepůjde. I k tomu by měla být cílena psychoterapie. MUDr. Zemková vám jistě poradí. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Související dotazy

Deprese
Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli...
Deprese
Dobrý den, jaká antidepresiva byste mi doporučil/a...
Deprese
Dobrý den, potřebuju poradit. Asi před 2 měsíci se...
Deprese
Dobrý den, v poslední době máme opravdu hodně rodinných...
Deprese
Dobry den, manzel byl mesic hospitalizovan v PN, nyni...
Deprese
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Již 2x v...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

"Oteklá" hráz

Dobrý den, před nedávnem jsem zjistila, že mi na hrázi jakoby vystoupla nějaká...

"Pálení" zadku po injekcích Gentamicin

Dobrý den, dne 15.12. jsem měla poslední injekci Gentamicin (byla na 7...

"Podloupnutý" nehet

Dobry den, zacal se mi podlupovat nehet. Nevim jak a ani nevim, jak to mohlo...

"přeskakování" srdce

Vážený pane doktore, žádám Vás o radu, proto Vám nastíním co mě trápí. V...

"puchýřky" na žaludu

Dobrý den. Objevily se mi na žaludu takové "puchýřky". Puchýřky jsem...

"Rizikový" partner

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Zjistila jsem, že partner byl před...

"vrásky" na penisu

Dobrý den, už zhruba rok a půl mám problém s vráskami na žaludu. Myslím, že...

"Vyrážka" na předkožce

Dobrý den, asi před týdnem se mi objevila malá "vyrážka" na předkožce...

"Zkrácené žíly?"

Dobrý den, před asi 2 měsíci mě z ničeho nic chytla záda, bolest konkrétně v...

% tuku a vody v těle

Prosím chtěla bych vědět kolik má tělo obsahova % tuku a vody v těle. Měřím...

+3 -2 oci 5tileteho syny

Dobry den, muj syn neprospiva podle mne jak by mel. Nevejde se vyskove ani...

<< Newím si rady >>

Zdravím Vás ! Problém se týká mé přítelkyni. cca asi 2 roky trpí závažnosti...

=|

Dobry den,chtela jsem se zeptat,ja uz od malicka trpim pri skrceni kolenou krupnuti...

> Dobrý den chtěla bych s...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Před 5 měsíci jsem předčasně ve 34 tt porodila...

|Clostilbegyt a ovulace

Dobrý den, měla bych pár dotazů. Už víc jak rok cca 13měsíců se snažíme s manželem...

|Sexuální nechuť

Dobrý den, s přítelem se známe už 16 let, teď spolu už skoro rok i bydlíme....

0,5dioptrie

Dobrý den.Mojí dceři je 10let,občas si stěžovala,že vidí špatně na dálku a na...

1 cm velký, několik měsíců trvající červený uzlík

Dobrý den, mám prosbu, a sice, že mám asi 10 měsíců na horní části pravé ruky...

1 den menstruace

Dobrý den, v červenci jsem v 5. měsíci samovolně potratila. Následně, jak mi...

1 díra pod žaludem

Chtěl bych vědět jestli to není něco vazneho

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule na prstu

Dobrý den, nedávno jsem zpozoroval, že se mi na prstu u pravé ruky udělala...

Panna a zevedení menstruačního tamponu

Ahoj, informovali jste mě, že panny mohou používat tampóny. Chtěla jsem si zkusit...

Vlašské ořechy - plíseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se přesně rozpozná plíseň na vlašských...

Závislost na OLYNTHU klidný spánek

Dobrý den jemi 17 let a asi sem propad závislosti na olynthu začlo to rýmou...

Hleny v krku

Dobrý den! Mám dotaz ohledně hlenů v krku. Je to velice nepříjemné, pocit hlenů...

Extrakce osmičky

Dobrý den,je to již 6 týdnů od komplikované extrakci horní osmičky,po té suché...

Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Závislá na Olynth

Zdravím, moje přítelkyně (18) je asi závislá na Olynthu a nechce si to přiznat....

Extrakce osmičky

Dobrý den, před měsícem mi lékařka provedla extrakci osmičky, která už dříve...

Polymorfní obtíže, panická ataka

Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy. Přišlo to z nenadání...

Obtíže s páteří, panické ataky

Dobrý den,chtěla bych se poradit co dál..Jsem naprosto zmatená a nevím kam se...

Krk cerveny a zluty

Dobry den , chtel bych se zeptat jestli muj krk je normalni mam ho jak vidite...

Poškození varlat

Dobrý den, je mi 29 let, sexuálně aktivní jsem asi 11 let. Mám stálou partnerku...

Infekce po trhání osmičky


Pálení rukou

Dobrý den paní Kateřina tady měla dotaz na pálení rukou.Můj syn to má od 4let....

Sinus pilonidalis

Dobrý den, již více než 5 let žiju s nálezem sinus pilonidalis a mam opravdu...

Jak hluboko je panenská blána?


Pervitin testy v moči a krvi

Dobrý den, jsem objednán na laboratorní testy krve a moči do vojenské nemocnice,...

Svědění pochvy, pálení při močení

Dobrý den, před 4 dny jsem měla pohlavní styk jak chráněni tak i nechráněný....

Bolesti třísel a varlat


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.