Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Uzly štítné žlázy

Endokrinologie Věra 4.12.2019

Dobrý večer přeji.
Ráda bych se poradila ohledně uzlu na levém laloku štítné žlázy. Před pár měsíci jsem si všimla jakéhosi otoku vpředu na levé straně krku a občas jsem měla pocity tlaku, zvláštních bolestí a zduřených uzlin. Nejprve jsem se domnívala, že jsem často nastydlá, že jde o příznaky nějaké chronické formy zánětů v krku. Nakonec mě poslali lékaři na ultrazvuk, kde odhalili uzel na levém laloku štítné žlázy. Velikost 39 x 28 x 41 mm a v obou lalocích drobné cystičky. Přesto vyšetření krve ukázalo, že štítná žláza pracuje normálně. Endokrinolog ale neudělal vyšetření na charakter uzlu jehlou s odůvodněním, že preferuje totální odstranění štítné žlázy s následným umělým podáváním hormonů. Že tudíž je tento test zbytečný. Chirurgickou cestou ale jít nechci a zatím odmítám jakékoliv chirurgické řešení, pokud možno nechci ani odstranit pouze levý lalok. Podle mě je to až poslední krajní možnost. Dočetla jsem se, že lze uzly i léčit (podáváním hormonů, event. lokálním ozářením radioaktivním jódem). Ráda bych se zeptala, zda mám možnost odmítnout jakoukoliv operaci a vyžadovat důkladnější vyšetření a některou z možných způsobů léčby, pokud se ukáže výsledek punkce jehlou normální, tedy že jde o nezhoubný útvar. Předem moc děkuji za odpověď

Doplňující dotaz: Děkuji za odpověď, která mi osvětlila možná nebezpečí tak velkého uzlu - o tom mi doktor nic neřekl. Chci se jen ještě zeptat, zda existují nějaké jiné alternativní možnosti léčby, které by zabránily růstu uzlu, popř. (ideálně) které by způsobily jeho úbytek, zmenšení?? Možná naivní dotaz. Ale zatím necítím takové obtíže, o kterých píšete (zhoršené polykání, dýchání), jen mám pocit, jako bych měla namožené krční svaly a jako by mě stále trochu bolelo v krku (jako když začíná chřipka či angína), ale nevím, zda to s tím souvisí. Mám ještě velké problémy s artrozou a výrostky krční páteře a přetížený trapézový sval, bolavá ramena, strnulou šíji od práce u počítače, ...., takže to vše může dohromady vyvolávat nepříjemné pocity bez konkrétního určení příčiny. Víte - představa, že se mám vzdát fungujícího orgánu a být závislá na umělém přísunu hormonů doživotně, je přece jen dost děsivá. A nedej bože, aby se objevila nějaká krize a léky nebyly k dispozici.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Věro.
Právo odmítnout operaci máte, lékař by Vám měl nabídnout alternativu a vysvětlit rizika, která s sebou přináší. Váš dotaz předávám specialistovi v oboru endokrinologie k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Věro. Určitě Vás nikdo nemůže do ničeho nutit. Pokud nechcete chirurgické řešení, normálně bych to panu doktorovi řekla. Pokud by jsem to byla já lékařka, pak mým dalším krokem by bylo Vás poslat na FNAB - tedy biopsii. Pokud by výsledek vyšel benigně - nezhoubně pak Vás nemusíme do operace tolik nutit. Pokud by byl výsledek maligní - zhoubný, tak je operace jistě na místě. Nicméně takto velký uzel nemá na krku co dělat, takže operace je správný návrh od vašeho lékaře. U takto velkých uzlů se bojíme jeho dalšího růstu a v této lokalitě může tato "hmota" utlačovat průdušnici - tedy dušnost, obtíže s dýcháním, dále jícen - tedy zhoršené polykání, dále je zde spoustu nervových a cévních struktur, který tlakem cizího tělesa mohou pak špatně fungovat. A to bohužel nevíme jestli ten uzel poroste nebo ne. Musíte myslet na to, že operace v pokročilém věku je riskantnější, než nyní ve vašich 65letech. Takže můj názor je, pokud striktně odmítáte operaci, udělat alespoň punkci uzlu ať víme jeho povahu. Radiojód nedoporučuji, ten se dává z jiných indikací. S pozdravem Dr.Foglarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Věro. Bohužel jiná alternativa redukce objemu uzlu neexistuje. Může se dát malá dávka hormonů - může to mít MALÝ efekt. Ale viděla jsem i přes tuto "léčbu" růst uzlů. Chápu Vás, že se bojíte o ztrátu orgánu. Nicméně bez štítné žlázy žije velmi mnoho pacientů (především žen) a žijí plnohodnotný život bez jakýchkoliv omezení. Hormony které potom uměle dodáváme pacientům, jsou bez nežádoucích účinků a zcela zastoupí funkci štítné žlázy. Jsem přesvědčená, že hormony - tedy jako lék, budou vždy k dispozici. To se prostě vyrábět musí, není to tak sporné jako některé léky na krevní tlak atd..Operace se nebojte, naštěstí v dnešní době a u schopného operatéra jsou rizika minimální. Obtíže které popisujete mohou mít spoustu příčin které jdou vzájemně ruku v ruce..Hlavně asi kvůli té krční páteři. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Uzel štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na Sono štítné žlázy a výsledek...
Ultrazvuk štítné žlázy
Dobry den, dnes jsem byla na usg stitne zlazy. Zprava:...
Uzel štítné žlázy
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o přeložení zprávy...
Uzly štítné žlázy
Dobry den, v lednu mi byly nahodne objeveny uzliky...
Uzel štítné žlázy
Dobrý den, jsem po sono štítné žlázy s tímto nálezem.Pravý...
Nezhoubné uzly štítné žlázy
Dobrý den, Včera jsem podstoupila sonografií štítné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Uzly na štítné žláze

Dobrý den, prosím co je větší riziko pro organismus operace nebo léčba radiojodem?...

Uzly na štitne žlaze

Dobrý den,k endokrinologovi jsem objednana až za dva měsice,tak to zkoušim ziskat...

Uzly na štítné žláze

Dobrý večer Paní doktorko.Psala jsem Vám už jednou ohledně mého problému.Byla...

Uzly na štítné žláze

Dobrý den Martin je my 41 let 6 měsíců jse lecim autoimunitni stitnou zlazou...

Uzly na štítné žláze

Dobrý den, prosím o radu, byla jsem na UZ št.žlázy a můj nález zní:ŠŽ má přiměřenou...

Uzly na štítné žláze

Je my 41 jsem muž lecim jse hypofunci chronická tedy snížena funkce ,lecim jse...

Uzly na štítné žláze

ze zprávy endokrinologa: obj.: palpačně na krku vpravo hmatný uzel, uzliny v...

Uzly na štítné žláze - co dál?

Dobrý den Mám za sebou ultrazvuk štítné žlázy (s výsledkem: Oba laloky hladce...

Uzly štítné žlázy

Dobrý den, po složitém životním období, kdy jsem byla ve stresu a i měla špatnou...

Uzly štítné žlázy

Dobry den, v lednu mi byly nahodne objeveny uzliky ve stitne zlaze. Podstoupila...

Uzly štítné žlázy

Dobrý den, byla jsem na endokrinologii, kam chodím 2 roky. Po vysazení antikoncepce...

Uzly v plicích

Měla jsem zápal plic lehčí v roce 2013 a nyní ho mám znovu,antibiotika mi nepomáhají,chodila...

Uzly ve štítné žláze

Dobrý den, prosím o radu, má dr, mě posílá co nejdřív k operaci,mám uzly ve...

Uzly ve štítné žláze

Dobry den chtel bych se zeptat na zaver sono vysetreni viz zaver leva uzlina...

Uzly ve štítné žláze

Dobrý den přeji, Prosím Vás o VYSVĚTLENÍ K nálezu na sona krku. Paní doktorka...

Uzly ve štítnici

Dobrý den, prosím o vyhodniocení tohoto nálezu na sonu dnes: štítnice je větší,...

Úzskost ,bolesti hlavy,bušení srdce

Dobrý den vecer jsme resil nejaky finacni veci... Ráno jsem si dal dvojitou...

UZV v těhotenství

Dobrý den jsem v 7+5tt tehotenství a lekář my řek že jse mi zvěčil gestační...

Už 10 let se mi opakují záněty duhovky

Dobrý den , už 10 let se mi opakují záněty duhovky. Léčen jsem pouze kapkami...

Už 3 dny mám zvětšenou uzlinu na pravé straně krku a bolestivou pravou poloviny krku+aft v puse

Dobrý den, je mi 15 let a už 3 dny mě trápí zvětšená uzlina na pravé straně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Idiopatická plicní embólie

Dobrý den, před 3 roky jsem prodělala plicní embolii, jejíž příčina se nepodařila...

Rozdíl aulin a nimesil

Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi AULINEM a NIMESILEM a co...

Bradavice

Dobrý den. Včera jsem byla na vypálení bradavic se synem tekutým dusíkem na...

Absces

Dobrý den jsem 3 týdny po chirurgickém zákroku Abces řiti jak dlouho může trvat...

Dotaz na leukocyty

Dobrý den,prosím o odpověď.Dle výsledku z laboratoře mám leukocyty 3,8. Prosím,...

Krvácení po kyretáži

Dobrý den pane doktore. Mám na Vás dotaz ohledně dalšího postupu léčby mého...

Bulka na šourku

Dobrý den je mi 17 a asi před měsícem jsem si nahmatal bulku o velikosti asi...

Help syndrom

Dobrý den, před 2 léty, u porodu císařským řezem se u mne vyskytl help syndrom....

Cysta na prostate

Dobry den prajem chcela by som sa s vami poradit moj partner (29r.) mu pred...

Bolest na hrudi vpravo

Dobrý den. Prosím o Váš názor / radu. Jsem muž 33 let. Začalo mě bolet na hrudníku...

Porucha termoregulace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně hřejících nohou. Je mi 26let, od 13ti...

Černé tečky ve stolici


Znecitlivěné patro

Prosím Vás pane doktore,jsem týden po operaci nosní přepážky a mám stále znecitlivěné...

Chondroza disků

Dobrý den pane doktore,na rtg páteře mi byla zjištěna tato diagnoza-počínající...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Ředění krve a Alkohol


Tlak a bolest v pravém boku

Dobrý den. Již delší dobu mám tupou bolest v pravém boku. V noci bez obtíží...

Bolesti varlete

Dobrý den, Mám bolest pravého varlete ale pouze dolní části...přijde mi že...

Zvýšené AFP, FV a ASLO

Dobrý den, mam pořád afp markry 24, sedimentace kolem 40 , aslo 400. Nevim...

Možnost osteonekrózy po léčbě Bonvivou


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.