Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vážný stav

Vnitřní lékařství Eliška 14.6.2019

Dobrý den,

přikládám kopii zdravotní dokumentace mého otce. Dostali jsme toto v pondělí. Od té doby přišli výsledky z FN v Ostravě, kdy bylo sděleno, že musí jít na operaci, kdy mu bude operována srdeční chlopeň. Chtěla bych vědět, podle zdravotní dokumentace, zda postup byl od začátku správný. Ať se to týká léčby sepse, nebo oboustraného zápalu plic. Na první vyšetření srdce byl poslán tuším v úterý, kdy mu bylo děláno sono přes jícen a tam byla zjištěna tato vada. Ve středu mu byla opětovně odsána tekutina, něco přes 1 l. s tím, že na druhé straně se tekutina tvoří a bude muset opět na plicní oddělení pro další odsání. Momentálně se situace vyvinula tak, že včerejšího dne byl opětovně převezen na JIP s potížemi s dýcháním, kdy na interním oddělení mu nebyly schopni pomoci. Celá situace je pro nás už velmi vyčerpávající i pro mého otce. Přemýšlíme o převozu do jiné nemocnice, jelikož nemám pocit, že ve Slezské nemocnici v Opavě by nám byli schopni pomoci. Operace srdeční chlopně by stejně probíhala na jiném pracovišti. Veškeré dokumenty přikládám do přílohy, ale jsou akt. k pondělí, od té doby opět došlo ke zhoršení stavu.
Velice děkuji za brzkou odpověď. Mám pocit, že v našem případě již rozhodují hodiny, vzhledem k vývoji situace.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, přiložená dokumentace je naprosto v pořádku, péči lékařů nelze cokoliv vytknout, špatný stav je nejspíše způsoben selháváním zbývající ledviny, což způsobuje chudokrevnost, oslabení imunity a následně pak vážné záněty plic, což je bohužel smrtící kombinace, nelze ani také zcela jistě vyloučit nějaké skryté onkologické onemocnění, třeba střeva či žaludku, i když bylo provedeno spoustu vyšetření, někdy nelze stihnout vyšetřit a vyloučit úplně všechno... ale to je jen moje úvaha... vzhledem k celkovému špatnému stavu neustále hrozí smrtící komplikace, tedy hlavně ty plicní záněty, takže v takto oslabeném těle se infekce rychle znova šíří a léčba antibiotiky přestává účinkovat, takže situace je vážná, ovšem nikoliv špatnou péčí lékařů, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, je mi líto nepříznivé prognózy poměrně mladého pacienta a chápu Vaši snahu něco vymyslet. Samozřejmě, že by bylo možné v celém případu spekulovat, zda někdo nemohl něco udělat lépe a/nebo dříve. Například zda se o srdeční chlopenní vadě nemohlo vědět už třeba před rokem - mohl být odoperován, pak by případný zápal plic snášel lépe - zde bych třeba viděla rezervy, srdeční vada v tomto případě asi nevznikla za poslední dva měsíce (nevím, opět spekulace). Nyní pán přišel s pokročilým selháním ledvin, špatně korigovanou hypertenzí, obojí spolu souvisí, sice ho původně jen bolela záda a byl léčen na neurologii (v dubnu), nicméně to mu na kondici nepřidalo, pak asi 3 týdny na to přišel pro známky sepse, prokázal se zápal plic, kdyby byl pán jinak zdravý, tak by pravděpodobně zápal plic překonal během týdne a asi by ani nemusel být hospitalizován, dost pravděpodobně by ho ani nerozvinul ("nechytil"). Aktuálně vidím jako zásadní problém fakt, že pán v květnu prodělal cévní mozkové příhody - má nově akutní a subakutní ložiska ischemie s prokrvácením, která na prvním CT nebyla přítomná, kliniku tomu odpovídající (porucha hybnosti ruky a nohy, porucha mluvení). Zároveň má dýchací potíže, protože levá komora srdeční má špatný výdej kvůli nedostatečnosti aortální chlopně (zaplavují se plíce, srdce nezvládá krev odčerpat do velkého oběhu), dost možná už ne kvůli zápalu plic, to mohl být jen spouštěč. Náhrada srdeční chlopně dle mého soudu není aktuální - jedinou možností by byla operace na otevřeném srdci, a to vzhledem k nedávné mozkové příhodě nelze resp. šla by pouze z vitální indikace. Myslím, že do toho nikdo nepůjde, také s ohledem na celkový stav pacienta, který asi není příliš dobrý (nevím, pána nevidím). Konzervativní postup (neoperovat) se mi jeví jako nadějnější možnost. Pokud mohu poradit, neorganizujte překlad do jiné nemocnice. Sice nejsem z Vašeho kraje a nemám tam ani osobní známosti a zkušenosti, ale jedná se o velkou vybavenou nemocnici, žádnou "díru". Překládala bych pouze tehdy, kdy bych měla v nějaké jiné stejně nebo ještě lépe vybavené nemocnici známého, který by se mi za kvalitu péče zaručil, ale jiný důvod mne nenapadá. V pánově případě si myslím, že skutečně není co víc dělat, než podávat terapii srdečního selhání, bronchodilatancia, korigovat tlak - to je elementární péče, na které není nic těžkého. Podle přiložené dokumentace se mi zdá, že léčba probíhala standardně, nevidím žádné chyby v postupu léčby. Jako rodina můžete podpořit zájmem o spoluúčast na péči - výživě, hygieně, rehabilitaci, pokud je pán schopen - právě to může pomoci a v tomto bývají někdy v nemocnicích rezervy. A pak se modlit, pokud je někdo v rodině věřící. Prognoza je spíše nepříznivá (pacienta nevidím, klinický stav hraje hlavní roli, nicméně podle popisu je pacientův stav špatný), ale občas nás pacienti v pozitivním slova smyslu překvapí. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vážený pane doktore, jez...

Vážený pane doktore, jezdím se svou maminkou na oční kliniku do Zlína , kde...

Vážený pane doktore, moje...

Vážený pane doktore, moje dva a půl letá neteř trpí na žlučníkové záchvaty nejasného...

Vážený pane doktore, obra...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem a předem děkuji...

Vážený pane doktore, obra...

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s mým problémem. Užívám antikoncepci...

Vážený pane doktore, tent...

Vážený pane doktore, tento dotaz se týká mé manželky. Po prodělaném nachlazení...

Vážený pane doktore(paní ...

Vážený pane doktore(paní doktorko), prosím Vás, je nutné jít na odstranění uzlíků...

Váží si své panenské blány

Ahoj něco jsem hledala na vašich stránkách a objevila jsem příspěvek, kde se...

Vážná deformace SIK?

Dobrý den, je mi 23, již delší dobu mě trápí bolesti SIK, dříve jsem jednostranně...

Vážné problémy s levým kolenem

Dobrý den pane Navrátile.Jsem 3 roky po plastice křížového vazu.Dva roky koleno...

Vážnost onemocnění

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak vážné je mé onemocnění štítné žlázy, popř....

Vbočené kotníky

Dobrý den, syn 8 let má vbočené kotníky, viz foto. Když mu byly méně než 3...

Vbočené malíčky na noze

Dobrý den, jsem 5 týdnů po abdominální hysterectomii z důvodu velkého myomu....

Vbočené malíčky na noze

Dobrý den, mám obtočené malíčky u nohou a tím se mi tam tvoří kuří oka. Chci...

Vbočené palce

Hezký den, mám komplikace s vbočenými palci (viz. foto) s tím, že mám Artrozu...

Vbočený palec

Dobrý den, asi před pěti lety mě při fotbale nakopl kamarád do pravé nohy...

Vbočený palec

Minulý rok jsem byla na operaci vbočeného palce, ale mírné bolesti (v některé...

Vbočený palec

Dobrý den, jelikož mám taktéž problém s bederní páteří, po zdárné rehabilitaci...

Vbočený palec

Dobrý den. Poslední dobou mě hodně bolí kloub palce levé nohy. Palec je trochu...

Vbočený palec

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, když mám vbočený palec u...

Vbočený palec

Dobrý den. Můj problém je vbočený palec, zatím jen na pravé noze. Dá se problém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy s vyprazdňováním

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem lze řešit problémy s vyprazdňováním....

Tlak ve varleti

Dobrý den, Již třetím dnem zaznamenávám lehkou bolest/tlak v levém varleti....

Episkleritida

Dobrý den, prosím o radu. Začátkem září se mi udělal poprvé zánět oční bělimy...

Menstruace, koupání bez tampónu

Dobrý den, jsem na dovolené a dostala jsem menstuaci. Tampony jsem nikdy nepoužívala,...

Vyrážka ze sluníčka

Dobrý den. Letos se mi začala dělat drobná vyrážka (krupička) na těle při delším...

Bolest pod pravým žebrem a pod levým žebrem současně

Dobrý den, prosím o pomoc a radu. Asi rok bolest pod pravým žebrem a teď to...

Leydenská mutace


Ranní průjmy


Jak rychle mají antibiotika působit?


Nitrolební hypertenze

Dobrý den, měl bych dotaz. Je mi 21 let. Pokud člověk onemocní multiformním...

Krvavý výtok

Dobrý den, Beru HA už rok a půl, minulý měsíc jsem měla krvavý výtok paní doktorka...

Tetanie

dobrý den chci se zeptat ještě je magnosolv vhodný na tetanii je v nim vše potřebné...

Léčba vysokého tlaku

Dobry den,existuje prosim Vas nejaky lek na vysoky tlak bez betablokatoru?Dekuji.

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Léčba vysokého tlaku

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a v návaznosti na mé předešlé dotazy ohledně...

Alergie na bodnutí včel a vos

Dobrý den, Jsem alergický na bodnutí včely či vosy, respektive vždy mi to kolem...

Bolest na žebrech

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na bolest žeber. Při normální činnosti...

Nitrolební hypertenze

Dobrý den,už více jak pul roku jsem trpěla bolestmi hlavy,očí a zvracením. Před...

Kašel u miminka

Dobrý den, můj 7 měsíční syn chytil kašel a rýmu od staršího sourozence. Teplotu...

Reflux, nevolnost, motání hlavy

Dobrý den, prosila bych o názor na mou situaci, protože si už s tím nevím...

Reklama
Zavřít