Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vedlejší účinky hormonální léčby

Nela 12.4.2018

Dobrý den, po dvou biochemických těhotenství jsem přirozeně otěhotněla. Na první kontrole u lékaře již v 5.týdnu těhotenství již "něco" bylo vidět v děloze, nicméně lékař říkal, že mám velmi nízkou děložní sliznici (asi 7 mm-uvedl to i jako důvod dvou předchozích nevydařených těhotenství) a předepsal mi Utrogestan 0-0-2 a Estrofem 1mg 0-0-1. V sedmém týdnu jsem začala špinit takové větší kousky, jako když mi začíná menstruace, ale srdíčko bylo vidět a doktor zvýšil Estrofem na 1-0-1. Zároveň mu přišlo, že od minulé kontroly plod moc nevyrostl. Estrofem jsem takto brala do 10.týdne, pak snížila opět na 1 denně a ve 12 týdnu úplně vysadila. Nyní jsem ve 28.týdnu a od 16.týdne vím, že čekám chlapečka. Kamarádka, která nyní přirozeně otěhotněla (po dvou letech snažení) chtěla po svém lékaři již preventivně předepsat také nějaké hormony, protože má hrozný strach, aby se těhotenství udrželo, ten jí ale řekl, že může max. Utrogestan. Estrofem se údajně u přirozeného otěhotnění vůbec nedává a že může způsobit zvlášť u chlapců nějaké problémy...jsem z toho teď dost vyděšená, nevím moc, čeho by se dopad Estrofemu měl týkat, údajně vývoje pohlavních orgánů, proto se chci zeptat, zda to je opravdu možné a zda by už teď můj lékař něco poznal, že se děje jinak než má? Četla jsem, že některé ženy po IVF berou mnohonásobně vyšší dávky Estrofemu..myslíte, že moje dávka mohla nějak miminku uškodit?Jsem z toho teď hrozně vyděšená. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, pokud byly používány takové spíše nízké dávky hormonální léčby, tak se opravdu nemáte čeho obávat, vedlejší účinky mohou způsobit jen ty maximální a mnohonásobně vyšší dávky a i zde nebývají prakticky žádné následky, že lékař odmítl totéž napsat kamarádce, tak proto že to určitě nepovažoval za nutné, také taková léčby musí splňovat náležitosti odborné, tyto léky je většinou možné předepsat jen za určitých podmínek, jinak by se lékař dopouštěl pochybení atd., takže třeba jen něco "plácnul" o vedlejších účincích a nechtělo se mu třeba vysvětlovat všechny náležitosti které jsou k takové léčbě potřeba a vás to pak zbytečně vyděsí, s lékařem samozřejmě doporučuji všechny obavy vykomunikovat aby nedocházelo k takovým nedorozuměním a zbytečným obavám z nepochopení či nesprávné interpretace toho co od lékařů slyšíte, děkuji.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Zulbex- vedlejší účinky
Dobrý den, Mám dotaz ohledně refluxu žluči do žaludku....
Vedlejší účinky Oestrogelu
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně hormonální...
Dobrý den, můžou se vedlejší účinky antikoncepce projevit...
Vedlejší učinky
Dobrý den, za jak dlouho se po užívání antikoncepce...
Saw palmetto a vedlejší účinky
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vedlejší účinky...
Hormonální antikoncepce a antibiotika
Dobrý den, ovlivňuje prosím účinnost HAK (beru 14...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vedlejší účinky antibiotik

Dobrý den, užívám od minulého čtvrtka antibiotika Klacid 500. Lečím se se zánětem...

Vedlejší účinky antidepresiv


Vedlejší účinky antikoncepce


Vedlejší učinky asentry


Vedlejší účinky aurorixu


Vedlejší účinky Cipralex 10mg


Vedlejší učinky čaje:

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je normální, když při užívání Čaje Leros Detox...

Vedlejší účinky Detralexu

Dobrý den, na pohotovosti při podezření na trombózu mi byla zjištěna žilní...

Vedlejší účinky Doxyhexal


Vedlejší účinky DoxyHexalu - nervová porucha?

Dobrý den, před čtyřmi dny mi byla zjistěna infekce do nohy (zřejmě Borelioza)...

Vedlejší účinky injekce při vrtání zubů

Dobrý den, Může injekce na znecitlivění zubů při vrtání způsobit průjem a...

Vedlejší účinky Lamotrixu v kombinaci s Apo paroxem

Dobrý den, paní doktorko. Antidepresivy typu Zoloft, Citalec apod..se léčím...

Vedlejší účinky léků

Dobry den, muj pritel bere od konce rijna antipsychotika. Nyni jeden olanzapin...

Vedlejší účinky léku

Dobrý den.Prosím o odpověď na můj dotaz.Užívám 3 roky lék Controloc 40 mg na...

Vedlejší účinky léku

Dobrý den , už přes tři týdny beru lék DEPREX .. Chtěla bych se zeptat jestli...

Vedlejší účinky léku Doxy Hexal

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na vedlejší účinky léku DoxyHEXAL. Před...

Vedlejší účinky léků na astma

Dobrý den, několik let užívám symbicort a mám velké problémy s hlasivkami. Je...

Vedlejší účinky léků na vysoký tlak

Dobrý den, mám vysoký tlak kolem 150/100, dostal jsem od obvodní lékařky Prestarium...

Vedlejší účinky léku po infartku

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat na problém který mám. Před měsícem jsem...

Vedlejší účinky léku Zaldiar

Prosím o informaci zdali u léku Zaldiar/který užívám při velkých bolestech páteře...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v prsu

Dobrý den. Asi tak dva tři měsíce mám v levém prsu bulku, kus dál od bradavky....

Svrab


Bolestivá bulka v podpaží


Krev ve stolici, bolest v boku


Akné

Dobrý den, před měsícem a půl se mi udělal "beďar", který byl klasicky červený...

Jak poznám krev v průjmovité stolici?

Dobrý den, omlouvám se za na první pohled hloupý dotaz, ale jedná se mi o to,...

Bulka v mezinoží

Dovrý den,asi pred 3 tejdnama se mi objevila bulka na tříslech skoro mezi nohama,j...

Boule nad patou a bolest nártu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mohu udělat, když se mi nad patou v zadní...

Brnění obou palců u nohy

Dbrý den, chtěla bych se zeptat, už asi dva měsíce mě brní bříška palců u nohou...

Problémy s trávením

Dobrý den, v únoru jsem podstoupila operaci žlučníku (akutní zánět) a laparoskopicky...

Svědivá vyrážka v oblasti podbřišku

Dobrý den, Před zhruba týdnem mě postihla vyrážka u genitálií. Měnil jsem...

Krvácení z čípku

Dobrý den, během 10 let jsem prodělala 2x konizaci čípku. Druhá konizace byla...

Ovulační krvácení

Dobrý den, chci se zeptat. Kdy je ovulacni krvácení? V den ovulace, před ovulaci,...

Ostrá bolest pod levým prsem , křupnuti při nádechu nebo výdechu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na příčinu ostré bolesti při nádechu a výdechu...

Slabá menstruace po vysazení antikoncepce

Dobrý den chtěla bych se zeptat antikoncepci jsem brala 11let po2mesicich po...

Antikoncepce

Dobrý den, dostala jsem menstruaci dřív o dva dny. A prášek poslední beru ve...

Bolest zubů po čištění kanálků

Dobrý den, cca 2 měsíce chodim na léčení zubu, včera mi cistila kanálky, pak...

Svědivá vyrážka na nohách

Dobrý den, při včerejší procházce se psem se mi z ničeho nic objevily na nártu...

Duphaston

Dobrý den, jsem v ranném stádiu těhotenství (na UTZ jde vidět zatím pouze...

Zavřít reklamu