Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vestibulární neuronitida a reaktivace CMV

Imunita Kateřina 8.6.2021

Dobrý den , již 7 měsíců trpím závratěmi a nystagmem , diagnózu mam vestibulární neurotitidu po herpetické infekci. Ptřebovala bych prosím konzultovat výsledky imunologie (obdržela jsem je emailem bez konzultace) . Je možné imunitu podpořit a zabránit dalšímu šíření CMV infekce.
Děkuji moc

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den.
Vestibulární neuronitida je spojována především s infekcí herpes simplex (opar). Mezi herpetické viry řadíme také CMV (cytomegalovirus), EBV (virus Epstein-Barrové, původce infekční mononukleózy). Ve Vašem případě jsou jste prodělala všechna tato onemocnění, u oparu a CMV docházelo k reaktivacím. Ty však nelze do budoucna vyloučit ani v případě EBV. V tuto chvíli je aktivována latentní CMV infekce.
Máte zvýšené IgM i IgE protilátky. IgE protilátky bývají zvýšené u alergiků. Hladina cukru v krvi je mírně zvýšena, bylo by vhodné odběr opakovat, případně i doplnit glykemickou křivku (oGTT) k odlišení cukrovky. Zvýšený je cholesterol a triglyceridy - omezte konzumaci tučného (zejména živočišné tuky) a sladkostí, pravidelně se hýbejte.
Imunitu je možné podporovat nespecificky: dostatek spánku, pestrá, zdravá strava s dostatkem omega 3 mastných kyselin (ryby, ořechy, lněná a chia semínka, olivový, řepkový olej), vyhýbete se alkoholu a kouření, dbejte na dostatek vitaminů, pravidelný pohyb. Z doplňků stravy příznivě působí přípravky s betaglukany či echinaceou. Zda je vhodné ve Vašem případě zahajovat léčbu také preparáty na předpis (antivirotika, léky posilující imunitu) by měl rozhodnout specialista.
K dotazu/výsledkům se vyjádří ještě specialista z oboru imunologie.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, souhlasím s paní doktorkou, takže pouze doplňuji:
1.) máte vyšší hladinu glukosy v krvi, nevím, jestli jste při vyšetření byla nalačno. Je potřeba toto zopakovat a případně dovyšetřit, jestli nemáte poruchu glukosové tolerance nebo cukrovku. Pokud ano, jste zvýšeně náchylná ke všem infekcím a tudíž i k těm herpetickým, mezi které CMV patří. Takže dokud nebude cukr v krvi v normě, budou se Vám infekce vracet. Navíc máte bílkovinu v moči, takže močové vyšetření bude také potřeba zopakovat a případně provést dovyšetření ledvin. Dále máte zvýšené IgE, což bývá často u alergiků. Nevím, jestli toto bylo dál zkoumáno, obecně neléčení alergici bývají také náchylnější k různým infekcím. Ostatní laboratorní výsledky odpovídají mírně vystimulovanému imunitnímu systému při opakovaných virových infekcích, ale jinak se tam neděje nic hrozného
2.) pokud se vyloučí problémy uvedené výše a infekce herpesviry by se přesto dále vracela, existují v zásadě 2 varianty-buď se dává po delší dobu malá dávka antivirotika ( herpesinu), která je natolik malá, že nezatíží Vaše tělo, ale zároveň infekci zlikviduje hned v zárodku. Další možnost je podat lék na podporu buněčné imunity.

Nejdříve je tedy potřeba zaměřit se cukr v krvi, ledviny a případné alergie a všechno ostatní řešit až dál. S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

Reaktivace mononukleózy
Dobrý den, před 14 dny mi byla zjištěna infekční mononukleóza...
V lékařské zprávě má napsáno že má CMV infekce/ reaktivace
Dobrý den, mám dotaz prosím vás, moje maminka je stále...
CMV v těhotenství
Dobrý den, obracím se na Vás s velkou prosbou. Jsem...
CMV
Dobrý den, někdy v minulosti jsem prodělala CMV,...
CMV
Dobrý den, bylo mi zjištěno: CMV - IgM pozitivní, IgG...
CMV
Dobrý den, měla jsem klíště, za 14 dnů jsem tam měla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Veruca

Dobrý den, Před nějakým časem se mi u penisu objevila něco jako bradavice,...

Veruka

Dobry den, mam dotaz ohledne bradavice, kterou mam asi uz pul roku na sourku....

Veruka

Na palci pravé ruky se mi udělal výrůstek. Nevím co to je (viz. foto). Nebolí....

Veruka

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se jedna o bradavici (viz foto)-to vedle...

Verukózní névus

Dobry den, spalil jsem si krk a zcernala mi piha, je mozne, ze je jen spalena...

Veřejné toalety

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké pohlavní nemoci se dají chytnout z veřejné...

Veřejné toalety a hygiena

Dobrý den, já budu mít asi mírně zajímavou otázku, nicméně myslím v celku důležitou...

Veřejné WC

Dobrý den, často chodím na malou a mám i střevní potíže. Proto když potřebuji...

Vessel due

Dobrý den,. chci se zeptat jakým jiným lékem volnĕ prodejným mohu nahradit Vessel...

Vessel Due F

Dobrý den ,mám 41 let diabetes ,a brala jsem Vessel due f 2x1 .Nyní mi po 5...

Vestibulární papilomatóza

Dobrý den, prodělala jsem kvasinkovou infekci, které jsem se nemohla zbavit...

Vestibulární syndrom

Dobrý den,je mi 40r,byl mi před cca 2měsíci diagnostikován vestibulární syndrom,všechna...

Veš dětská

Dobrý den, se vší jsem se u dcery setkala již po třetí. Tentokrát hned druhý...

Vetchozrakost ve 25 letech

Dobrý den, je možné, abych měl již v 25 letech vetchozrakost ? Mám předepsané...

Větrání a nákaza koronavirem

Dobrý den bydlim v Praze v panelovem dome , muzu vetrat je mozne ze kdyz vedle...

Větry


Větry

Dobrý den, poslední 2 měsíce mám docela často větry a někdy průjemy. Před 3...

Větry

Dobrý den Mám 16ti měsíční holčičku,která se mi budí v noci po 20ti minutách,přitahuje...

Vetsi pupinek na pysku

Dobry den, Asi pred 4 lety mi doktor nasel condylomata a herpes, dlouho jsem...

Větší a tmavší stydký pysk

Proč mám jeden pysk větší a takový tmavší než druhý? Nijak mě nic nesvědí ani...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mokvající strupy které si škrábu

Dobrý den, od mala mám atopický ekzém. Pár týdnu se mi v hlavě začali dělat...

Chlamydie a sex s kondomem

Dobry den, asi pred dvemi tydny mi byla zjistena chlamydie. Spolecne s pritelem...

Vystrelujici bolest za uchem

Dobry den, treti den mam bolesti za uchem ale jen v jedne casti hlavy, ta bolesti...

Krvácení z děložního čípku

Dobrý den,díky krvácení sliznice děložního čípku jsem během tří let podstoupila...

Vynechávání tepu, přeskakování srdce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na mé problémy ohl vynechávání tepu, přeskakování...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den chtěla bych se zeptat trošku se i stydim u konečníku jsem si nahmatla...

Bílý výtok z penisu

Dobrý den, už třetí den si všímám bílého výtoku z penisu který se objevuje i...

Bolest hlavy


Krvácení z děložního čípku

Dobrý den, Před týdnem jsem byla na gynekologii a zjistili mi, že masivně krvácím...

Hemeroid?

Obcas me trapilo svedeni v konecniku, posledni mesic se svedeni objevuje casteji...

Šupiny na penisu

Mám na penisu šupiny když si přejedu prstem tak tam cítím šupiny .doufám že...

Bolest pod hrudní kostí


Motání hlavy, stavy na omdlení


Vrzání v kloubu

Dobrý den dělám street workout ( cvičení s vlastní vahou ) mám 185cm 70kg 16...

Otékání nártů a kotníků

Dobrý den, je mi 22 let a cca dva měsíce trpím na otoky nártů a kotníků, v lýtkách...

Z penisu mi vytéka čirá a někdy bílá až nažloutlá tekutina

Dobrý den, je mi 24 let, před třemi měsíci jsem zpozoroval znečištěné spodní...

Vyrážka kolem genitálií a v tříslech

Dobrý den, již delší dobu mám v oblasti kolem genitálií a směrem k tříslům zabarvenou...

AVRT tachykardie a syndrom preexcitace

Dobrý den. Od roku 2018 docházím jednou ročně na kardiologii, kde mi původně...

Problém s krvetvorbou

Při preventivních prohlídkách mi byl zjištěn za poslední 3 roky pokles bílých...

Řítní trhlina

Dobry den chci se zeptat jsem po operaci řitní trhliny byla jsem. Už 3 ale teď...

Reklama