Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Viroza

Vnitřní lékařství Jan 4.3.2019

Byl jsem u svého nového pr.lékaře s akutními potížemi -rýma, dušnost, dráždění na průduškách, kašel bez odkašlání. Před návštěvou jsem 4 dny ležel, bral vitaminC, Acylpyrin a Ibalgin 400 3až4x denně. Lékař mi udělal rychlý test krve z prstu v jakési mašince jako odstředivce (?). A výsledek byla hodnota 8. Na základě toho mi nepředepsal antibiotika. Předpokládám, že šlo o test CRP. Nyní, po dalších 4dnech jsem z nejhoršího venku, ale průdušky mě trápí dál, cítím se stále zle. Je možné, že Ibalgin ovlivnil výsledek testu z krve na zánět? Mám pocit, že na kladném (ale pomalém) postupu léčby má větší zásluhu můj Ibalgin, který stále beru, než předepsaný Euphyllin 3x1. Ještě jsem si koupil a beru ACC long. Z dřívějších podobných problémů mi vždy pomohla antibiotika, naposledy před dvěma roky.
Může být chyba v testu? Doplnění informací: Očekával jsem, že mi trochu upřesníte, kde a v jaké stupnici leží ta hodnota 8. A kde jsou hranice pro vyhodnocení virové/bakteriální?

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den pane jane, děkuji za dotaz. Souhlasím s Vámi, bylo to CRP, tedy C reaktivní protein akutní fáze, při hodnotě 8 se jedná o virovou infekci a s antibiotiky by se mělo velmi pravděpodobně ještě počkat, jelikož se tedy nejedná o bakteriální infekt, na který by antibiotika zabrala. Ibalgin výsledek tohoto testu mohl ovlivnit minimálně. Je možné, že se lékař pro antibiotika rozhodl např. proto, že máte další přidružené choroby ( diabetes, vysoký krevní tlak, chorobu srdíčka, umělou chlopen ), v těchto případech se raději preventivně může podat antibiotikum, aby se zabránilo např. zápalu plic. Závěrem tedy prosím vydržte, jedná se o virový infekt, který může přetrvávat i 14 dní, hodně pijte, odpočívejte. S pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jane, pokud byste se cítíl špatně, měl stále kašel, který neustupuje váce jak čtrnáct dní, kdybyste měl horečku, pak d́oporučuji novou kontrolu u lékaře včetně CRP, krevního obrazu a rentgenu plic. Pokud se ale stav zlepšuje, podobné problémy nemáte, pak je nejspíše kašel virový a nakonec se vyléčíte bez antibiotik. Kašel může v určité míře někdy přetrvávat i týdny. Hodnota CRP při kontrole byla osm, tedy nízká, což po čtyřech dnech po propuknutí nemoci svědčí pro virosu. Hodnoty nad padesát by svědčily pro bakterie. Ibalgin vliv na vyšetření nemá. Stav se ale může vyvíjet a není vyloučené dostat bakteriální infekci k probíhající virose. Kdyby se Vášstav nelepšil či jste měl pochybnost, navštivte tedy znovu praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Sona Boušková

Související dotazy

Viróza v těhotenství
Dobrý den, možná bude můj dotaz absurdní, ale raději...
Viróza
Zdravím, potřeboval bych se zeptat. Včera se mi před...
Viróza
Dobrý den. Asi před 10 dny se mi udělala malá bulka...
Viróza
Dobry den, uz vic jak 16 dni trpim na neco mezi chripkou,...
Viróza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svůj zdravotní...
Viróza
Dobry den, uz jsem tu psal co mam za problemy a dnes...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Viroza

Dobrý deň, v utorok a v stredu ma bolelo hrdlo, prechádzalo to až do uší....

Viróza

Dobrý den, pátý den se léčím doma s virózou. Pocitově mi neni dobře. Dráždivý...

Viróza

Dobrý den, Trapi me obrovsky tlak na hrudi a na leve lopatce. Kdyz jsem v klidu...

Viroza

Dobrý den! Moje sestra měla virozu, bolest v krku rýma, kašel, je skoro vyléčená,...

Viróza

Dobry den mam takovy dotaz uz delsi dobu pocituji unavu bolesti kloubu a hlavy...rymu...

Viroza

Dobrý den, syn 13let, je nachlazeny a má rýmu. Na rtu se mu udělal nějaký bolak....

Viroza

Dobrý den.Už od neděle mě bolí hlava, mám rýmu spíše ucpaný nos, občasný kašel(...

Viróza

Dobry den, uz vic jak 16 dni trpim na neco mezi chripkou, nachlazenim a mononukleozou...

Viróza

Teplota,nevolnost,průjem,bolesti svalů a kloubů.Bolesti hlavy,zimnice.Motání...

Viroza

dobrý den, prosím o radu..před třemy týdny jsem dostala teploty 38,5 a měla...

Viróza

Dobrý den, již jsem se sem obracela s otázkou virózy bylo mi velice podrobně...

Viróza

Dobrý den, už pár dní trpím strachem ze je to něco horšího. Ve čtvrtek na mě...

Viróza

Dobry den, uz jsem tu psal co mam za problemy a dnes jsem si nechal udelat...

Viroza - II.

Dobrý den, děkuji za odpověď. Nazvala jsem můj problém virozou, jinak bych to...

Viroza ?

Dobry den,pětiletá dcera dostala virózu. Měla první dva dny vysoké horečky přes...

Viroza ??

Dobrý den, Uz třetí den mam bolesti zad zacalo to spíš vrchní čast zad a pak...

Viróza (nachlazení) před operací

Dobrý den, prosím moc o odpověď na mou otázku. Příští týden mám nastoupit na...

Viróza 2 x ročně

Dobrý den, rád bych se zeptal.. Už asi patnáct let mívám, jednou dvakrát ročně,...

Viróza a antibiotika

Dobrý den, 6.9.2019 mě začalo bolet v krku, bolest hlavy a zvýšená teplota...

Viróza a bolest kloubu

Dobrý den , jeden den horečka bolest svalů a kloubů jako při chřipce , druhý...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Testosteron

Dobrý den, ze zvědavosti jsem si na krevních testech nechal změřit hladiny...

Kožní absces, aterom

Dobrý den, chci se zeptat, již druhým dnem mě trápí bulka asi 3 cm dlouhá, velmi...

Černá čárka pod nehtem

Dobrý den, není to moc dávno (bohužel přesně nevím), co se mi v nehtu objevil...

Pigmentový nevus

Dobrý den, prosím můžete mi "přeložit do češtiny" výsledek z histologie? "Smíšený...

Produkce testosteronu

Na konci června jsem ukončil po dvou měsících užívání Testosteronu enantát a...

Bolesti na hrudníku po úrazu v autě

Dobrý den, prosím Vás, před rokem jsem měla autonehodu, kdy jsem měla poraněý...

Bolest hlavy


Pupínek na penisu


Bulka u čelisti

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala bulka nad spodní čelistí (na pravé...

Vyrážka

Dobrý den, Na zádech mám už nějakou dobu tyto fleky (přikládám fotografii)....

Bolest podbříšku a pálení při močení


Porucha metabolizmu lipoproteinů NS

Vážení, při běžném laboratorního vyšetření mi v Centrum laboratorní medicíny,...

Vřídky na vnějších genitáliích

Na vnějších genitáliích( v ochlupení) se mi udělali malé vřídky a někdy z nich...

Testosteron

Dobry den.Chcel by som sa spytat. Dnes som bol u endokrinologicky na odber krvy...

Roušky v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s nošením roušek v těhotenství ? Může...

Na levém varleti se mi udělala malá bulka

Dobrý den před 3 týdny se mi na levém varleti udělala malá bulka je mi 17 let...

Obava ze syfilisu

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně zdravotních problémů.V půlce srpna...

Modrani končetin, slabost, mdloby

Dobrý den, je mi 21 let a přibližně poslední měsíc mě trápí časté pocity zimy,...

Testosteron

Dobrý den, měl jsem psychické problémy, tudíž mi psychiatr předepsal léky Fewarin,...

Užívání Euthyroxu

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání Euthyroxu. Užívám ho asi třičtvrtě...

Reklama