Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Vyhřezlá/prasklá plotýnka - operace?

Tom . 8.5.2015 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore, rád bych se na Vás obrátil s radou jak dál a Vaším pohledem na věc. Je mi 33. Byl jsem na magnetické rezonanci, kde mi byl podle předpokladů zjištěn výhřez ploténky (8-9 mm) - údajně je "prasklá nebo utržená" (?). Chtěl bych dodat že týden před rezonancí se mi celkový stav dosti zlepšil, a snažil jsem se zapojit do běžného života (marodím už dva měsíce). Jeden den jsem se ale opravdu více namohl delší chůzí a rychlejšími přesuny a na druhý den se mi přitížilo - opět brnění/znecitlivění nohy (zadní strana stehna a pata), bolest nohy při delším stání, pomalé vstávání ze sedu atd - to bylo dva dny před rezonancí. Po výsledcích mi můj neurolog doporučil operaci, ještě předtím mám jít na týden do nemocnice na kapačky a pravděpodobně i obstřiky a EMG. Rehabilitace mi už skončily a podle mě mi pomáhaly a čekám na nějaké další. Na operaci se mi moc nechce, protože jsem cítil, že se ten stav zlepšoval - ikdyž nyní už je zase o něco horší. Každopádně necítím nějakou ukrutnou bolest, kterou lidé popisují v diskusích, ovšem s pohyblivostí jsem omezen. Chtěl bych Vás poprosit o Váš názor, jestli je operace opravdu nutná, nebo jestli nemám zkusit ještě např. McKenzieho metodu. Chtěl bych operaci až jako poslední možnost, ale pokud je ploténka utržená mám jinou možnost? Pokud ne, proč tedy zkoušet ještě kapačky, obstřiky atd.? Je možné si oddalováním operace a zkoušením "uzdravit se cvičením" nějak ublížit? Níže přikládám opsaný nález z Magnetické rezonance. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Os sacrum actum, jinak je osa LS páteře zachována, posuny obratlů nezjištěny, jejich konfigurace je přimeřená. Signál kostěných struktur v normě. Primární šíře páteřního kanálu je obvyklá. Spondylotické změny mírné, podstatnější spondylogenní deformace epidurálních prostor ani foramin nezjištěna. Ligg. flava v normě. Ploténka L5/S1 je nižší, sníženho signálu, prominuje cca 8-9 mm mediolaterárně vlevo a odtlačuje především kořen S1 sin. Herniované hmoty jsou poněkud prosáklé, mohou být zčásti fragmentované. Ostatní lumbální disky přimeřené šíře a normálního signálu, do páteřního kanálu se přesvědčivě nevyklenují. V Th/L přechodu zachyceny degenerované disky a širší centrální míšní kanálek, doplněny řezy na Th úseku. Osa Th páteřenámky degenerace vykazují disky Th7-Th10, ploténka Th9/10 prominuje cca 5 mm laterárně vpravo a mírně odtlačuje míchu zprava. Mírně vyklenutý je disk Th8/9 laterárně vpravo. Centální míšní kanálek je v úrovni Th7-Th9 rozšířený v úseku délky cca 6cm, dosahuje šíře 3,5 mm. Signál míchy je obvyklý. Utváření i signál paravertebrálních struktur v normě, Sl klouy klidné. Závěr: mediolaterární hernie degenerovaného disku L5/S1 vlevo, vs. s fragmentací Známky degenerace plotének Th7-Th10 s laterální hernii disku Th9/10 vpravo mírně odtlačující míchu. Nevelká hydrosyringimyelie v rozsahu Th7-Th9

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Vážený pane Tome. Rozhodování o podstoupení chirurgického zákroku na páteři je obtížné a musí vzít v úvahu celou řadu aspektů, samotný nález na rezonanci je jen jedním z nich. Důležité je, jaký byl vstupně neurologický nález a jaký byl jeho vývoj během rehabilitace (významné trvající omezení hybnosti?) - udáváte spíše zlepšení, což je dobré znamení. Situací, kdy je zákrok opravu bezpodmínečně nutný je málo, a Vámi popsaný stav to není. Útlak nervových struktur výhřezem se může časem zmírnit jednak ústupem zánětlivých změn (otok...), jednak vlivem rehabilitace (zlepšení funkce páteře, postavení obratlů) a jednak imunitními mechanismy - vyhřezlá hmota meziobratlové ploténky se zčásti "vstřebá". Problém je samozřejmě třeba řešit především s ošetřujícím lékařem, který zná příslušné detaily, je ale myslím možno zkusit ještě konzervativní postup, tedy RHB. Užitečný pro rozhodování bude i nález na EMG.

Související dotazy

Diskopatie
Dobrý den, prosím vysvětlete mi výsledky z CT L5/S1...
Vyhřezlá plotýnka
Dobrý den, můj otec přišel z CT. Prosím můžete mi přiblížit...
Bechtěrevova nemoc
Dobrý den,je mi 24 a loni jsem začla trpět bolestmi...
Vyhřezlá plotýnka
Dobrý den, v lednu letošního roku mi byla na CT zjištěna...
Fibrilace síní, fyzická aktivita
Dobrý den, je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou...
Bolesti zad
Dobry den. Mam uz pres 5 let problémy se zadama. Trpim...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyhřezlá plotýnka

dobrý den chtěla bych znát váš názor v listopadu po stěhování mě začali bolet...

Vyhřezlá plotýnka

Dobrý den,mám 2 vyhřezlé plotýnky. L4/5 4mm a L5/S1 3mm. Bylo řečeno vyvarovat...

Vyhřezlá plotýnka L5/S1

Pane doktore můžete mi,prosím přeložit popis MR- L5_S1 snížení signálu plotýnky...

Vyhřezlá plotýnka s útlakem nervu

Pane doktore již jste mi dvakrát odpovídal,bohužel obstřik pod CT mi napsali...

Vyhřezlá plotýnka u dívky, 15 let

Dobrý den p.doktore, chtěla jsem požádat o radu jak postupovat dále, dcera má...

Vyhřezlá plotýnka, bipolární porucha

Dobrý den, již šest let se potýkám s bolestmi zad, občas vystřelují do nohy,...

Vyhřezlá plotýnka,hypermobilita

Již 3 roky mám vyhřezlou plotýnky v bederní páteři,asi 4mm.Pokouším se dle rady...

Vyhřezlá plotýnka(se skříplým nervem v pr.noze)

Dobrý den.Píšu znovu.Bohužel,do Kolína už volat nebudu,tam už mi řekli,že mi...

Vyhřezlá poloténka a bolest

Dobrý den! Asi ve 20 letech (před 10 lety) mi byla diagnostikována vyhřezlá...

Vyhřezlá tkáň, rána v ústech, po operaci

Pane doktore, jsem po extrakci 4x osmiček v celkové anestezii. Operace byla...

Vyhřezlé bederní plotýnky

Dobrý den pane doktore, dovoluji si Vás požádat o vyjádření a radu k mému zdravotnímu...

Vyhřezlé ploténky

Dobrý den, je mi 32 let, mám sedavé zaměstnání a trpím na dlouholeté bolesti...

Vyhřezlé ploténky

V r. 2009 zlomenina křížové kosti (původní dg.na chirurgii naražená kostrč,...

Vyhřezlé ploténky

Dobrý den, mému otci (51) byly diagnostikovány vyhřezlé ploténky v oblasti lumbální...

Vyhřezlé ploténky

Dobrý den, již delší dobu mě bolí záda v bederní oblasti, cca 6 roků. Čtyři...

Vyhřezlé ploténky

Ráda bych znala Váš názor a rady. Je mi 16 let. Od malinka jsem se věnovala...

Vyhřezlé ploténky

Vážený pane doktore, moje maminka (67let), má již dva měsíce velké bolesti nohy....

Vyhřezlé ploténky

Vážená paní doktorko, moje maminka (67let), má již dva měsíce velké bolesti...

Vyhřezlé ploténky

Dobrý den, závěr MR: Dorzomediální protruze L3/4 s přesahem 2mm při reziduální...

Vyhřezlé ploténky

dobrý den, můžete mi laicky vysvětlit přiložený nález z magnetické rezonance....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Velikost penisu

zdravím, mám o proti svým vrstevníkům o hodně větší penis.Při erekci 17,5 cm...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


MUDr. Jiří Hlaváček

Ordinace lékaře specialisty - kardiologie

10 denní obtíže

Dobrý den, mám takový problém. Již 10 dní každé ráno mám 2x až 3x průjem. Během...

Co prozradí jaterní testy?

Prokázat hepatitidu je možné několika způsoby. Jedním z možných signálů, že...

Hnisající ložiska

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - už si poslední dobou nevím rady. Asi před...

Proč nemužu otěhotnět

Je mi 30 let a s otehotnenim sem nikdy zadny problem nemela ,mam dve zdrave...

Stav po operaci kostrční píštěle

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem podstoupila operaci kostrční píštěle (byla...

Bílý hrudkovitý výtok

Dobrý den, asi před měsícem jsem vysadila antikoncepci, která mi nevyhovovala...

MUDr. Milena Cabalková

Ordinace praktického lékře pro dospělé

MUDr. Danuše Hlásenská

PL pro děti a dorost, homeopatie

Krevní skupina

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné,aby mělo dítě jinou krevní skupinu než...

Uzliny v třísle

Dobrý den, zhruba před týdnem jsem měla zvýšenou aktivitu při níž jsem si natáhla...

Gynekomastie z prohormonu

Dobry den, uzival jsem 7 tydnu adrenosterone (prohormon) v davce 800mg (nemel...

Pseudocysta

Dobrý den, bohužel na svůj dotaz nedokáži najít adekvátní odpověď v literatuře,...

MUDr. Marie Švrčková

Odborná kožní lékařka

Kouty,řidnutí vlasů

Dobrý den paní doktorko chtěl bych se zeptat zda existuje nějáká obrana proti...

Vysvetlenie diagnózy

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo znamená lekársky záver : - polyartralgie a polyt....

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×