Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vykašlávání krve při terapii Pradaxou

Vnitřní lékařství Václav 19.3.2019

Žádám o posouzení vedlejších účinků léku Paradaxa.Lék užívám od listopadu 2016,neboť u původně nasazeného léku Walfarin nebylo možno dosáhnout stabilizace potřebného ředění krve.Z počátku bylo užívání léku Paradaxa bezproblémové.V posledním cca roce a půl se začaly projevovat negativní vedlejší účinky léku.
Jedná se zejména o:
-Krvácení z místa vstupu injekce nebo cévky do žíly
-Krví z barvený výtok z místa vstupu cévky do žíly
-Vykašlávání krve nebo krví zbarveného hlenu
-Závažná alergická reakce projevující se dýchacími obtížemi
-Potíže s dechem nebo dušnost
-krvácení z nosu

Největším problémem stále zůstává celková slabost,neůstupný kašel s vykašláváním krve.Mám podezření,že je to způsobeno Paradaxou.Po náhradě Paradaxy injekcemi Flexiparin po cca 5dnech
vykašlávání krve ustalo.Zároveň žádám o kontrolu medikace a navržení náhrady za Paradaxu 110.
Děkuji za vyřízení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pane Václave uvedené léky na ředění krve užíváte z důvodu srdeční arytmie, respektive jako prevenci před cévní mozkovou příhodou. Popisované krvácivé projevy chápu spíše jako možnou potenciaci již přítomných problémů, chorob - tak například prodělal jste nedávno zápal plic, máte poměrně těžké srdeční selhávání (překrvování plic) a tím pádem při současném užívání léků na ředění krve teoreticky může docházet k občasnému vykašlávání i krve. Samozřejmě je na místě uvažovat i o jiných příčinách (v tomto případě by to ale znamenalo provést například RTG, CT plic, či bronchoskopii - zde Vaši lékaři musí zvážit přínos těchto vyšetření). Mě spíše napadá, zda by nebylo vhodné dávku léku Pradaxa redukovat na 75mg 2xd (a to z důvodu Vašeho věku, zhoršené funkce ledvin - viz výsledky krve v přílohách a právě popisovaným krvácivím obtížím). Viděl bych to jako nejlepší řešení. Další možností by bylo jistě terapii změnit - dostupnou náhradou jsou aktuálně preparáty Xarelto či Lixiana (zde se ale obávám, že situace nezmění, léky jsou velmi podobné). Další variantou je aplikace nízkomolekulárního heparinu - například uváděného Fraxiparinu (zde je ale problém u dlouhodobé léčby v nepříjemném způsobu a též možnostech komplikací při aplikaci injekcí, ekonomické důvody, problematická úhrada od pojišťoven, atd.). Jako poslední varianta jest downsize na pouze léčbu antiagregační (ta Vás ale bohužel zdaleka tak nechrání před popisovanou CMP, apod.). Dotaz ještě předán k zodpovězení na internu. Vyčkejte tedy prosím i této odpovědi. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Václave,
jste komplikovaný polymorbidní pacient, na Vaší léčbě by se měl podílet kardiolog, diabetolog a nefrolog, vzájemně by měli vědět, co Vám který jiný specialista píše za léky, v ideálním případě by se spolu domlouvali na co nejvhodnější léčbě. K posouzení příčiny Vaší dušnosti je potřeba Vás vidět a/nebo mít k dispozici rentgen hrudníku. Je pravděpodobné, že příčinou Vaší dušnosti, kašle a celkové slabosti je nedostatečně kompenzované chronické srdeční selhávání (málo pravděpodobný je např. nádor plic atd., bylo by vidět na rentgenu). Pokud tomu tak je, pak je potřeba upravit Vaši léčbu, a to nikoliv přidáním dalších léků na srdeční selhání (máte vše, co byste měl mít), ale úpravou dávkování, a to s ohledem na Váš krevní tlak, frekvenci srdce, hladiny ledvinných parametrů a iontů v krvi. Nicméně vězte, že EF LK 25% znamená, že Vaše srdce už pracuje velice špatně, proto je pravděpodobné, že jistým stupněm dušnosti trpět budete. Závažná alergická reakce projevující se dýchacími obtížemi je označení vyhrazené pro záchvatovité reakce nastupující bězprostředně po požití léku/látky, bývají doprovázany celkovou alterací stavu, obvykle i kožními projevy, podobně jako někdo má alergické reakce třeba na včelí bodnutí, domnívám se, že nic takového u Vás nenastává, alergie na Pradaxu nejsou běžné. Co opravdu souvisí s užíváním Pradaxy je vykašlávání krve. To by nemělo být, nicméně sama Pradaxa za to nemůže, jedná se o kombinaci vlivů, podílí se na tom i právě srdeční selhávání, ale i selhávání ledvin, kterými se vylučuje 80% Pradaxy. Osobně se domnívám, že byste mohl být kandidátem na dlouhodobé užívání Fraxiparinu, a to i s vědomím, že se jedná o lék méně pohodlný a nákladnější. Antikoagulace je u Vás jednoznačně indikována z důvodu vysokého CHAD2VASc skore (skore určuje pravděpodobnost rizika cévní mozkové příhody u pacientů s arytmií typu fibrilace/flutter síní, bez této léčby byste měl riziko asi 10%, že Vás během 12 měsíců postihne cévní mozková příhoda), jasnou kontraindikaci nevidím. Někdo by mohl být názoru, že je možné zkusit např. Xarelto nebo Eliquis, osobně mám ale zkušenost, že se stejně skončí u Fraxiparine. Jak navrhuje kolega, možným a možná nejlepším řešením by mohlo být podávání Pradaxy v redukované dávce, nejlépe za současného měření hladin léku v krvi. V takovém případě by bylo potřeba sledovat i renální parametry, pokud by se Vaše ledviny zhoršovaly, bylo by nutné dávky Pradaxy nadále redukovat. Antiagregační léčba (Anopyrin, Trombex atd.) je z hlediska ovlivnění rizika cévní mozkové příčiny na nic, zůstal byste v cca 10% procentním ročním riziku, tedy vysazení antikoagulační léčby nedoporučuji. Prosím, obraťte se na svého kardiologa s žádostí o úpravu Vaší léčby, ev. navštivte nefrologa, Ti bývají velice pečliví a jistě by Vám pověděli i něco k dietě. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Vykašlávání krve po úrazu
Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně vykašlávání...
Vykašlávání krve
Dobry den, pisi jiz po treti, omlouvam se tedy ze otravuji....
Vykašlávání krve
Dobrý den, Občas zahlédnu ve vykašlaném hlenu po...
Vykašlávání krve
Dobrý den,má přítelkyně už čtvrtý den jenom po ránu...
Nachlazení, vykašlávání krve
Dobrý den chci se zeptat je mi 24 let už čtvrtý den...
Vykašlávání krve po zápalu plic
Dobrý den, prosím o radu. Mám dva po sobě jdoucí prodělané...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vykašlávání krve

Dobry den, pisi jiz po treti, omlouvam se tedy ze otravuji. Na me predchozi...

Vykašlávání krve

Přibližně před rokem a půl jsem vykašlávala krev přibližně 2 měsíce nikomu sem...

Vykašlávání krve

Dobrý den, minulý týden se mně stal problém. Po fotbalovém tréninku jsem pocítil...

Vykašlávání krve

Dobrý den. Chci se zeptat na název nemoci, kdy se vykašlává krev a nechá tělo...

Vykašlávání krve

Dobrý večer..Mám na Vás otázku ohledně přítele..je to teda kuřák a občas ho...

Vykašlávání krve

Dobrý den, Občas zahlédnu ve vykašlaném hlenu po ránu krev. Je to opravdu...

Vykašlávání krve

Dobrý den,má přítelkyně už čtvrtý den jenom po ránu vykašle hlen krve,krev je...

Vykašlávání krve

Dobrý večer, přejdu hned k věci, dnes jsem byl u praktického lékaře, s tím že...

Vykašlávání krve po úrazu

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně vykašlávání krve po úrazu....

Vykašlávání krve po zápalu plic

Dobrý den, prosím o radu. Mám dva po sobě jdoucí prodělané zápaly plic - jeden...

Vykašlávání krve, motání hlavy

prosim vas poradte mi nevim co mi je vykaslavam krev mota se mi hlava mam brnavku...

Vykašlávání krve, zvracení a hnědý výtok

Dobrý den, mám dotaz. Přítelkyně má od pondělí rýmu a kašel, bolí jí hlava....

Vykašlávání krve,krev v hlenu

Dobrý den , prosím vás před týdnem minulý pátek večer mě malinko začaly bolet...

Vykašlávání po tonzilektomii

Dobrý den, jsem druhým týdnem po tonsilektomii nosních i krčních mandlí v...

Vykašlávání průhledného hlenu

Dobry den, uz asi 2 roky me trapi caste vykaslavani bezbarvych hlenu a zvlastni...

Vykašlávání tuhého a dlouhého hlenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dlouhodobý problém s vykašláváním hlenu....

Vykašliavanie hlienov

Dobrý deň, môj problém začal v decembri predchádzajúceho roka. Začalo sa to...

Vykašliavanie hlienu s tmavou krvou

Dobrý deň, problém s vykasliavanim krvavého spúta hnedej farby mi pretrváva...

Výklad diagnosy

Prosila bych o přesný výklad této diagnozy a operačního zákroku. Susp.laesio...

Výklad lékařské zprávy

DOBTY DEN CHTĚL BYCH POŽÁDAT O VYSVĚTLENÍ LEKAŘSKE ZPRÁVY Napřímená krční...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění v oblasti ochlupení

Dobrý den pane doktore, přibližně před měsícem jsem léčila infekci v moči, na...

Ateromatoza


Cysta endometroidniho vzhledu s papilarni prominenci

Dobrý den, Rada bych se zeptala viz zaslané foto co znamená cysta endometroidniho...

Hlen ve stolici u kojence


Lehce zvýšená teplota


Zalehlé ucho


Opakující se kolapsy

Dobrý večer, v listopadu 2015 jsem poprvé zkolabovala při hospitalizaci v nemocnici...

Boule na krku

Dobrý den asi před dvouma dny se mi udělala boule na krku v oblasti na levé...

Bolest v krku ráno

Dobrý den. Prosím každé ráno me bolí v krku. Po 20 minut co polknu přestane....

Svědění celého těla

Dobrý den,už dlouhou dobu mě trápí svědění celého těla.Nemám žádnou vyrážku...

Parestezie na horních a dolních končetinách

dobry den, mam potize se zvlastnim pocitem na kuzi: popsal bych ho jako svedeni,...

Skvrny mezi hýžděmi

Dobrý den, předem se omlouvám za tento příspěvek, ale mám takový choulostivý...

Délka penisu v adolescenci

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli má délka penisu je správná je mi 15 let...

Bodavá bolest pravého oka


Bolest břicha a průjem po užívání antibiotik

Dobrý den, budu ráda jestli mi poradíte. Brala jsem antibiotika Amoksiklav kvůli...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, před 3 dny se mi udělala červená skvrna na penisu(foto)... Rizikový...

Opoždění menstruace

Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 8. Května, 13. Května jsem pouze špinila...

Odvykání kouření

Zdravím, zhruba 2-3 týdny zpátky jsem začal žvýkat tabák siberie, protože chci...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Vyšetření HPV virů


Reklama
Zavřít