Na tuk v játrech nejčastěji upozorní při pravidelné prohlídce praktický lékař. Jeho pohled v podcastu prezentuje MUDr. Igor Romanko působící na Klinice gastroentologie a proktologie skupiny ResTrial v Praze. K druhému hostu, odborníku na nemoci jater, doc. MUDr. Janu Šperlovi, CSc., z Kliniky hepatogastroenterologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze se dostávají už ti, kterým játra v důsledku ztukovatění laicky řečeno tvrdnou.
Játra je možné nejen „propít“, ale i „projíst“
Mnoho lidí si myslí, že jaterní obtíže se týkají pouze alkoholiků, ale není tomu tak. „Všichni vědí, že játra se dají ‚propít‘, ale málokdo si uvědomuje, že se dají i ‚projíst‘. Tuk se v játrech ukládá při nezřízeném pití (alkoholu, pozn. redakce) podobným způsobem jako při přejídání, tedy energetickém nadbytku a nedostatku pohybu,“ říká doc. Šperl. „Je určitá kritická koncentrace tuku, kdy jaterní buňky začnou praskat a v játrech dojde k rozvoji zánětu, který je dlouhodobě poškozuje natolik, že se začnou měnit v játra cirhotická – a jak se říká mezi lidmi, játra tvrdnou –, přestanou fungovat a v mnoha případech není jiné řešení než transplantace jater,“ pokračuje.
Ztukovatění se často objevuje u lidí s tzv. metabolickým syndromem, případně u těch, kteří se potýkají s některou z nemocí, které jsou jeho integrální součástí: obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokou koncentrací krevního cukru nebo poruchou metabolismu tuků.
Jen každý desátý se ztukovatěním dokáže zhubnout desetinu své hmotnosti
V praxi to vypadá tak, že se nejprve stanoví diagnóza ztukovatění a jeho pokročilost, poté se lékař zaměří na stanovení jeho příčin a doporučí opatření na jejich ovlivnění.
Na ztukovatění podle MUDr. Romanka platí navýšení pohybové aktivity (alespoň 150 minut střední intenzity týdně, případně 75 minut vysoké intenzity), změna stravovacích návyků (méně tuku živočišného původu a větší zastoupení omega-3 mastných kyselin ve stravě), maximální omezení konzumace alkoholu, případně kouření. „Všechna tato doporučení vedou k redukci hmotnosti” vysvětluje jejich účel MUDr. Romanko. Tuk v játrech se totiž spaluje stejně jako na jiných místech organismu. Doc. Šperl připomíná, že princip léčby je vlastně jednoduchý, ale jeho provedení mnohem obtížnější, protože musí dojít k redukci alespoň 10 % původní hmotnosti. Podaří se to jen každému desátému, který se se ztukovatěním léčí.
Pokud je pacient ve zvýšeném riziku zvazivovatění jaterní tkáně (fibrózy), které je patrné při stanovení tzv. FIB-4 skóre, měl by se již dostat do péče specialisty. Tehdy se totiž bez adekvátní léčby dostává na trajektorii jaterního selhání.
Hubnutí je svým způsobem utrpení, ale nelze se bez něj obejít
Záludností jaterního ztukovatění je, že probíhá roky, nebo dokonce desítky let bez jakýkoliv příznaků. Pacienti se podle doc. Šperla často neuvědomují, že jsou nemocní, chutná jim jíst, nic jim nechybí. Lékaře tak může postihovat bezmoc, když sledují, jak pacientova nemoc postupuje. Dobrou zprávou je, že onemocnění lze poměrně dlouho zvrátit, a čím dříve dotyčný začne hubnout, tím lépe. Po onemocnění nemusíte zůstat ani ve zvýšeném riziku rozvoje nádoru jater.
Oba hosté našeho podcastu mají mezi svými pacienty ty, kteří vzali rozum do hrsti a podařilo se jim postup onemocnění zastavit. Bez osobního nasazení to ale v případě jaterního ztukovatění nejde. „Nikdo to za vás nevytrpí. Hubnutí je určitým způsobem utrpení. Sedět u televize a nejíst u toho není příjemné, když jste na to byli zvyklí, ale musíte to vydržet,” vybízí všechny posluchače s jaterním ztukovatěním doc. Šperl.
Pusťte si podcast a zjistěte, jak probíhá léčba jaterního ztukovatění i jak lékaři motivují své pacienti s touto diagnózou ke změně životního stylu. Buďte o krok napřed před touto stále sílící civilizační hrozbou.
(pok)
