Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyrážka a bacilonosičství streptokoka

Infekce Karolína 24.1.2020

Dobrý den, mám problém s vyrážkou. Už nějakou dobu se mi dělají na těle izolované svědivé fleky (ne tedy souvislá vyrážka) – skvrna, pak v jejím středu pupínek (někdy i naopak, malý pupínek, pak kolem něj skvrna), časem se sám odhojí. Mám to na různých místech včetně hlavy (spodní hrana čelisti, tváře), tedy na rukách, nohách i trupu. Před Vánoci se mi fleků udělalo víc a byly hodně oteklé, tak jsem šla k lékaři (k dispozici byl jen chirurg), dostala jsem na 10 dní Amoksiklav. Stav se zlepšil, ale pupínky zmizely pár dní po skončení léčby zcela jen asi na dva dny - a po Novém roce opět začaly vyskakovat, a teď moje ruka vypadá, jak je vidět na fotce (i když jsou pupence u sebe, nevznikly naráz a jsou v různých fázích hojení).

Praktický lékař konstatoval, že skvrny vypadají jako alergické a doporučil mi nejíst citrusy (mám od puberty alergii na ovoce s peckou a jádřincem - opuchá mi pusa), nepoužívat aviváž, vynechat ze stravy ořechy.

Kožní lékařka mi udělala odběry, dnes konstatovala mírně zvýšené CRP a nemalou přítomnost streptokoka. Řekla mi, že tyto skvrny mohou mít na svědomí streptokoky, dala mi penicilin a řekla, že cílem léčby bude jen odstranit fleky, nikoli mě zbavit streptokoka, že někteří lidé jsou prostě přenašeči.

Ex post jsem si také uvědomila, že už před cca šesti lety (když byly dceři cca dva roky) jsem začala mít problémy v chřipkové sezóně: kolikrát jsem měla troje čtvery ATB za zimu, protože to začalo kašlem, ten se postupně zhoršoval až do stadia, že jsem ani nemohla spát, tak jsem šla k praktikovi, doktor udělal CRP, bylo mírně zvýšené (to mám dlouhodobě), dal mi ATB, na dva týdny byl klid, a pak další kolečko. Nevybavuju si, zda můj praktik dělal kultivaci a s jakým výsledkem. (Resp. vím, že jednou zkoušel černý kašel, byl negativní.) Různé pobolívání v krku a chrchle mívám průběžně, ale je to bez teplot, tak to obvykle rozeženu Mucosolvanem a třemi dny na Nurofenu Stopgrip.

Potřebovala bych si vyjasnit několik věcí:
- Je opravdu možné, že tyto pupence má na svědomí streptokok? Pokud to není příliš pravděpodobné, jaká by mohla být jiná příčina? Jaká vyšetření by mi pomohla ji odhalit?
- Mohou s mými potížemi souviset i ty moje dlouhodobé obtíže?
- Je pravda, že pokud by se jednalo o streptokoka, byla bych po potlačení akutních příznaků ponechána jako „přenašeč“? (Umím si představit, že to je bakterie, kterou je možné vymýtit jen zabitím hostitele… ale radši bych, kdyby to šlo jinak :) ) Co člověk musí podstoupit, pokud by se chtěl streptokoka zcela zbavit?
- Jaká má člověk omezení, když je přenašeč streptokoka? Jak moc je infekční? (Intimní život s manželem? Políbení dítěte? Zpřísnění hygieny?)

Dodávám, že pokud jde o stres, jsem poslední roky hojně zásobena (v práci i osobním životě). Užívám dlouhodobě (roky) čtyři léky, ale v době zhoršení příznaků nedošlo k žádné změně medikace.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Karolíno.
Pokud Vám na kožním řekli, že se jedná o streptokokovou infekci, která byla navíc prokázána ( nepíšete jakým způsobem a nevím co znamená ,,nemalá přítomnost,, , tak bych jim věřila a podstoupila přeléčení. Co se týká problému bacilonosičství, tak bych doporučovala po přeléčení antibiotiky s odstupem cca 2 týdnů provést stěry z různých částí těla ( cestou praktického lékaře) a buď se nosičství potvrdí či vyloučí. V případě, že bude potvrzeno, tak bych doporučila jeho eradikaci. Bacilonosičství vede nejčastěji cestou kapénkové nákazy k šíření infekce, u vás může vyvolávat chronické záněty a anebo maskovat virové infekce. Dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, držte se doporučení vašeho kožního lékaře, který exém viděl v reálu, má k dispozici výsledky vašich krevních testů a ví, jaké konkrétní léky dlouhodobě užíváte (bohužel neuvádíte). Alespoň zčásti se pokusím zodpovědět Váš dotaz: Dle přiložené fotky by se mohlo jednat o Impetigo (zvlášť na fotce poblíž zápěstí), které je streptokokového či stafylokokového původu. Nepíšete, zda se Vám vytvoří z pupínku puchýřek, kt. pak praskne, u Impetiga to tak bývá... Přeléčení ATB by mělo být určitě dostačující, ale možné jsou i reinfekce. Bohužel nevím ,co znamená "nemalá přítomnost Streptokoka"- předpokládám, že možná se jedná o zvýšené hodnoty ASLO. Jinak je možné udělat i stěr z puchýřku, poslat na kultivaci....Může se ovšem jednat také o alergii, toto se těžko rozlišuje, pokud budete teď již znova přeléčena ATB a pupínky se vrátí, opravdu spíše uvažovat nad alergickou příčinou a navštívit alergologa, nebo vzhledem k opakujícím se chronickým obtížím i imunologa, popř. domluvit se alespoň s Vaším praktickým lékařem na podrobnějších testech (z krve, výtěry apod.)
Tzv. nosičství Streptokoka znamená většinou asymptomatickou kolonizaci jak nosohltanu, tak třeba i kůže, je to častý důsledek i již prodělané infekce. Nosiči nepředstavují z hlediska nákazy velké riziko, koncentrace mikrobů na kůži nebo nosohltanu je mnohem nižší, než při akutní symptomatické infekci, tudíž nejsou třeba žádná speciální opatření a omezení.

Související dotazy

Má streptokoka v krku
Dobrý den,mám syna 14 měsíců lékařka řekla že má streptokoka...
Nosičství streptokoka
Nosič angíny. Dobrý den, měla bych dotaz. Na konci...
DALACIN C - pouziva se na spalovyho streptokoka ci ne?
Dobry den, pred dvema tydny jsem prelecil bolest...
Stěry na streptokoka a léčba v graviditě
Dobry den. Mam gynekologicke potize uz asi rok a pul....
Bacilonosičství
Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, obracím se...
Antibiotika při léčbě streptokoka
Dobrý den, dle uvedených výsledků mám dotaz, zda...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyrážka (červené pupínky) na zadečku

Vyrážka (červené pupínky) na zadečku(místa kde dítě 3léta sedí) . Ondřejova...

Vyrážka (ekzém)

Dobrý den, už 4 roky beru antikoncepci ( logest) a nikdy s ní nebyly problémy....

Vyrážka (ekzem) na kloubech

Dobrý den, na pravé noze na nártu se mi objevili červené svědivé pupínky, postupně...

Vyrážka (jebák) zadnici

Dobrý den, mám neustálí problém s vyrážkou popřípadě jebákem na zadnici. Vzhledově...

Vyrážka (pupínky) na dlaních a chodidlech

Dobrý den, celý život netrpí lupenkou či nejěkaými dalšímy němocemi. Ovšem asi...

Vyrážka / bradavičky na žaludu

Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci jsem si všiml, že se mi tvoří na žaludu...

Vyrážka / ekzem na tříslech

Dobrý den, před týdnem se mi na tříslech objevila tato vyrážka. Občas mívám...

VYRÁŽKA / PUPÍNKY NA PENISU

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat. Již je to přibližně 3 dny, co jsem na...

Vyrážka 5 týdnů po nechráněném styku - HIV?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se u mě nejedná i HIV vyrážku. 5 týden...

Vyrážka a akné po kortikoidech

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyrážky a nyní i akné, které se mi udělalo na obličeji,...

Vyrážka a boláčky na penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat nedávno se mi udělal na penisu taková vyrážka...

Vyrážka a bolest pochvy

Dobry den. 5.6 jsem mela nechraneny styk. Asi za 3-4 dny me zacal palit posevni...

Vyrážka a bolest zad a kloubů

Dobrý den, před týdnem mě bolely klouby, záda, objevila se nesvědivá vyrážka...

Vyrážka a celkové obtíže

Dobry den mam bolesti na hrudi a levé rameno až na páteř je to tupá až paliva...

Vyrážka a covid

Dobrý den, 5ti letý syn se mi vysypal po obou bocích, od podpaží se to rozrůstá...

Vyrážka a covid-19

Dobrý den, v jedné domácnosti jsou všichni pozitivní na covid, mne čekají testy...

Vyrážka a častá nemocnost u 4letého dítěte

Dobry den, Muj 4lety vnuk se v dubnu opalil na obliceji a krku. Nasledne...

Vyrážka a ducha kůže

Syn má již přes 14 dní kožní projevy po celém těle (bílé, rudé flíčky, jakoby...

Vyrážka a ekzém

Dobrý den už 10 měsíců mě trápí problémy s kůží.Chodím ke 3 kožaři,ale jen se...

Vyrážka a HIV

Dobry den. Mela jsem rizikovy pohlavni styk. Zhruba po 3 tydnech mě bolelo v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v žaludku po ovoci a zelenině

Dobrý den, již několikrát jsem řešila ten samí problém, ale konečně jsem...

Chronická trigonitida a stresová inkontinence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou možnosti léčby této diagnózy: UCS:...

Dírky v patře

Dobrý den. Mám takový problém už asi rok. Na patře mám dvě malé dírky (už od...

Píchání pod lopatkou i při dýchání

Dobrý den. V listopadu, cca ve 32 týdnu těhotenství mě při kýchnutí začalo...

Extrakce zubů v celkové narkóze

Dobry den prosim chtela jsem se zeptat mela jsem velke problemi se zuby mela...

Bolesti zad a břicha po pádu

Dobrý den, prosím o radu. Včera jsem měla menší úraz. Chtěla jsem dětem vysušit...

Bolest kotníku

Dobrý den. Dnes jsem při fotbalovém utkání při doskoku špatně došláp. Bolest...

Bolesti po extrakci zubu

Dobrý den. Před 5ti dny jsem byla na stomatochirurgii, kde jsem podstoupila...

Kombinace Zineryt a Differine

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné současně používat pro léčbu...

Extrakce zubu a délka ponechání stehů

Dobrý den, tento pátek jsem byla na extrakci zubu (horní sedmičky v levo). Jelikož...

Dieta u divertikulosy

Vážený pane doktore prosím o sdělení , jaké potraviny či přílohy jsou možné...

Distorsio cubiti I. sin.

Dobrý den,v sobotu 27.5. jsem utrpěla pád při fotbale na nataženou levou ruku....

Boulička na předloktí

Dobry den, moc bych poprosila o konzultaci, na lravem predlokti obou rukou jsem...

Bolest varlete

Dobrý den. Můžu mít torzi varlete? Již asi 2 týdny mě bolí levé varle a mám...

Nemožnost ohnout koleno, bolest kolenního kloubu

Dobrý den. Před půlrokem jsem špatně došlápla na pravou nohu , a při došlapu...

Strhnutá piha

Dobrý den, škrábnul jsem se do pihy (velká max. 1.5 mm) a na místě se mi udělal...

Ztenčená nosní přepážka po šnupání Kokainu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné vyléčení zarudlé nosní sliznice...

Zduřelé horní patro

Dobrý den, Ve čtvrtek 10.3. jsem byl u zubaře, trhal mi 5 v právo nahoře. Hned...

Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.