Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysazení cipralexu

Psychiatrie Jana 29.4.2020

Dobrý den, prosím chci se zeptat, začala jsem brát Cipralex 8 dní polovinu na úzkost a nespavost a musela jsem ho vysadit, pro nepřekonatelné potíže, byla jsem jakoby mimo, bylo mi hrozně, nebyla jsem to já. Je mi 71 roků a chci se zeptat, jestli nebudu mít nějaké abstinenční potíže, strach se mi objevil ale snažím se to překonat Neurolem. Předem děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Jano.
Děkujeme za Váš dotaz. Po nasazení tohoto léku chvíli trvá, než se efekt léčby projeví a v prvních 3 týdnech může dojít i ke zhoršení psychického stavu. Dlouhodobé užívání Neurolu není vhodné. Abstitnenční příznaky po týdnu užívání by se neměly dostavit. Váš dotaz předávám specialistovi. Vyčkejte na jeho odpověď. Nicméně doporučuji příště léky svévolně nevysazovat a při výskytu nežádoucích účinků kontaktovat lékaře, který Vám je předepsal. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivana Cimbůrková

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie

Vážená Jano. Léčba Cipralexem se zahajuje opatrně nízkou dávkou (pouze 5mg denně), což zřejmě odpovídá Vámi udávané "polovině". Přesto se bohužel mohou ukázat nějaké nežádoucí účinky. Nepopisujete je moc podrobně, ale ze slov "byla jsem jakoby mimo, bylo mi hrozně, nebyla jsem to já" soudím na projevy zvýšené úzkosti. Zvýšená úzkost v počátku léčby bývá jako nežádoucí účinek poměrně častá. Během cca 2-3 týdnů nepřerušeného užívání by se měl stav upravit a nastoupit skutečný léčebný efekt Cipralexu, takže doporučuji vydržet. Jen si ověřte, jestli si skutečně půlíte tabletky s obsahem pouze 10mg (protože se vyrábí i silnější). Kromě Neurolu, kterým si na začátku léčby naprosto správně pomáháte (hlavně ho pak nezapomeňte zase postupně vysadit), můžete úzkost mírnit i dalšími způsoby - dostatek činnosti a fyzické aktivity (každodenní procházky, cvičení, fyzická práce), relaxační metody (dechová cvičení) a dodržování pravidel spánkové hygieny. Je důležité si neustále uvědomovat, že úzkost je sice nepříjemná, ale sama o sobě Vás nijak neohrožuje. Navíc proti ní nejste úplně bezbranná - vhodným chováním ji můžete také sama úspěšně zvládat. Držím palce. S pozdravem I.C.

Související dotazy

Vysazení Cipralexu
Dobry den, ca 14 dni uzivam 5mg Cipralexu. Trpim nespavosti...
Vysazení cipralexu
Dobry den p. dr. Rad bych se vas zeptal na vysazovani...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den. Brala jsem 4 roky HA (tablety) na měsíc...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den, je mi 44let a od 18let užívám HA s menšími...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Brala jsem v kuse antikoncepce...
Fyzické změny po vysazení HAC
Dobrý den, již po druhé (po roce) se mi vrátila v.mykóza,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysazení antipsychotik

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antipsychotikum Invega 6 mg per os, užívaná...

Vysazení antipsychotik

Dobrý den , je možné že se po vysazení antipsychotik dostavují podněty jako...

Vysazení apo citalu

Dobrý den paní doktorko.Prosím poraďte mi.Již rok užívám 20mg apo citalu ráno...

Vysazení ATB

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda bych mohl vysadit na svou zodpovědnost antibiotika,...

Vysazení Aulinu


Vysazení betahistinu

Dobrý den, po necelém roce užívání betahistinu, kdy u mě nemá žádný významný...

Vysazení Cipralexu

Dobrý den mám takový dotaz před dvěma roky jsem navštívila psychologa a primáře...

Vysazení cipralexu

Dobrý den,po 7 letech chci vysadit cipralex,ze začátku jsem brala 2 tablety...

Vysazení Cipralexu

Dobry den, ca 14 dni uzivam 5mg Cipralexu. Trpim nespavosti a lekarka mi predepsala...

Vysazení cipralexu

Dobry den p. dr. Rad bych se vas zeptal na vysazovani Cipralexu 10 z davky 1-0-0...

Vysazení Coaxilu

Dobrý den, moc prosím o radu s vysazením Coaxilu. Užívám jej 4 měsíce 3x1 pro...

Vysazení čelisti při narkoze

Po operaci dolnich končetin jsem byl převezen na pokoj a tam jsem zjistil,...

Vysazení Depakine

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je bezpečné vysadit mé dceři ( 15 let/...

Vysazení depo provery

Dobrý den.Chci se zeptat.Tři roky jsem si nechala píchat antikoncepci depo provera.V...

Vysazení Deprexu

Dobrý den, brala jsem asi půl rok Deprex kvuli depresim taky z poruchou prijmu...

Vysazení digoxinu

Dobrý den, rád bych Vás požádal o Váš názor. Moje mamka zhruba 20 let užívala...

Vysazení Euthyroxu

Dobrý den, za jak dlouho se ve výsledcích krve projeví vysazení Euthyroxu 50?...

Vysazení Euthyroxu

Dobrý den, paní doktorko, do nedávna jsem užívala Euthyrox 50 3x týdně 1 tabletu...

Vysazení Euthyroxu

Dobrý den, paní doktorko, do nedávna jsem užívala Euthyrox 50 3x týdně 1 tabletu...

Vysazení Euthyroxu

Dobrý den, paní doktorko, do nedávna jsem užívala Euthyrox 50 3x týdně 1 tabletu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní potíže

Dobrý den, je mi 21 let a tak poslední měsíc pozoruji, že se mi občas natrhne...

Bolest šlapky u nohy

Asi rok se mi táhne bolest na levé noze, pod vnějším kotníkem, přes hranici...

Doba detekce THC ze slin


Bolest záprstních kůstek na noze

Dobrý večer, Pár dní po sobě jsem cvičila (skákání přes švihadlo, běh na místě...

Cukání, tepání v oblasti konečníku a varlat

Dobrý den, Již pár dní (měsíc) pociťuji cukání v oblasti konečníku a varlat....

Bulka pod čelistí

Dobrý den, už jsem s mým problémem psal v minulosti, ale nedá mi to nenapsat...

Neuroveen

Neuropatie dolních končetin. Pomáhá prý homepatikum Neuroveen. Je možné ho u...

Bolest kolene

Dobry den mam kvam dotaz je mi 36 a jsem 20 let po operaci kolene meninskus...

Potíže s krční páteří a poruchy vidění

Dobrý den, mojí mamku bolela asi tři týdny krční páteř,nemohla se otočit....

Angina


Bolesti hlavy v oblasti čela

Dobrý den, je mi 16 let a už delší dobu ( asi 3 týdny) mě trápí bolesti hlavy....

Placebo tablety

Dobry den, co se stane, kdyz si zapomenu vzít placebo tabletky? Je to stejny...

Vymknutí ramene a bolest v oblasti klíční kosti


Zažívací potíže, průjmovitá stolice, stužkovitá stolice

Dobrý den. Za měsíc mi bude 21 let, poslední cca 3 měsíce jsem míval zažívací...

Brnění konečků prstů, jazyka

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Dnes ráno po příchodu do práce jsem najednou...

Bolest v oblasti stydké kosti


Nauzea a zvracení po jídle

Dobry den, poslední dobou mam problem s jídlem. Najednou toho moc nesnim jelikož...

Poruchy fce krční páteře - zamlžené vidění

Dobrý den, již pátý týden pociťuji na pravém oku zamlžené/rozmazané vidění....

Mrtvení nohy

Dobrý den, dcera (18let) si už několikátý den stěžuje, že necítí nohu od nártu...

Recidivující záněty močového měchýře

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dceru.Trpí opakovaně záněty močového měchýře,vždy...

Reklama