Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysazení léků na štítnou žlázu

Endokrinologie Dominika 13.8.2013

Dobrý den, je mi 21 let, v 18ti mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy a byl mi nasazen Letrox 50 každé rano. Nikdy jsem ale na sobě nezpozorovala žádné příznaky toho onemocnění ani změny před a po začátku braní Letroxu. Nicméně jsem ho,ac nerada,do ted brala.Před měsícem a půl mi však doktorka oznámila, ze je nutné dávku navýšit (důvodem je prý to že jsem přibrala 3kg - ted mám 61 kg - a že uz nejsem adolescent, ale žena). Tato nepříjemná změna mě nastartovala a ja se rozhodla, ze se svým onemocněním začnu něco dělat. Nejsem zastánce léku, jsem spíše pro alternativní medicínu, a od začátku se mi nelíbí, ze mám od 18 ti být odsouzena k celoživotnímu braní prášků. Před měsícem a půl jsem měla hodnoty tsh 5,020 a fT4 17,31. Doktorka mi řekla ze mám brat 6x v týdnu Letkox 50 a 1x Letrox 100. Což jsem neudělala a rozhodla jsem se to řešit jinak. Měsíc a půl beru každé ráno Letrox 25 (půlím si tablety) a poté piji napojr z mladého ječmene od green ways. zároveň jsem překopala jídelníček a jim ted mnohem zdraveji a vyváženeji. Dnes jsem byla na kontrole a Tsh mam 3,000,fT4 17,67 a fT3 5,86. Doktorce říkala ze laboratoř je v pořádku, ze je videt, ze léky zabraly. Neřekla jsem jí, ze je téměř neberu a místo nich piji ječmen. Přesto mi dnes dávku zvýšila na Letrox 100 2x týdně, coz se mi zdá zbytečné, pokud "léčba" zabrala. Ja samozřejmě budu dale pokracovat v pití ječmene, protože jak je vidět, zabírá a dokáže nahradit leky. Chtěla bych se ale zeptat na vas názor, co si o této alternativní léčbě myslíte?
A dalsi věc, v diskuzích na těchto strankach jsem se docetla, ze normální hodnoty tsh jsou asi 0,39-5 a u fT4 do 23, coz by ale znamenalo,ze jsem v normě a vlastně zdravá a se štítnou žlázou se léčit nepotrebuji. Což by potvrdilo moje dlouhodobé podezření, vzhledem k tomu,ze jsem nikdy nezpozorovala zadner příznaky. Moje doktorka mi řekla, ze normální je hodnota u TSH do 4 ale to jen u starsich lidí. U me by pry byla optimalni 1,5. Co si o tom myslíte vy? Děkuji mockrát za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě teprve teď přesunut od kolegů. Předně musím poznamenat (ačkoliv to pro Vás bude možná trochu nepříjemné), že mě velmi mrzí, že vinou nedostatečné komunikace (chyba bývá vždy na obou stranách...) jste se dostala do situace, kdy nejste upřímná ke své ošetřující lékařce a "léčba" je tedy vedena za okolností, kdy ani jedna ze stran nemá správné výchozí informace. Takový postup samozřejmě těžko může vést k rozumným výsledkům. Pokud jste měla o dosavadní léčbě a její nutnosti pochyby, měla jste to paní doktorce říci a nechat si podrobně vše vysvětlit. A nyní k Vašemu dotazu. Choroby štítné žlázy jsou zvláště u žen běžné, převážně jde v našich podmínkách o sníženou funkci danou autoimunitním zánětem žlázy. V takových případech je skutečně nutná dlouhodobá léčba - náhrada chybějících hormonů štítné žlázy. Ve Vašem dotazu ale neuvádíte, jaká byla přesná vstupní diagnóza, pro kterou Vám byla léčba doporučena (a proč Vám vlastně byla štítná žláza vyšetřována, když jste neměla žádné potíže...) a podle nasazeného dávkování mohu soudit, že se v tu dobu jednalo o hypofunkci "lehkou", tzv. subklinickou, tedy zjištěnou jen laboratorně (zjednodušeně řečeno stav, kdy štítná žláza pracuje pro tělo ještě dostatečně, ale musí se u toho "víc namáhat"). V takových případech je rozhodování o nutnosti nasazení léčby poněkud složitější a je nutno vzít v úvahu přítomnost laboratorních a ultrazvukových známek probíhajícího autoimunitního zánětu, event. jiné změny na UZ štítné žlázy, dále to, zda se léčíte ještě s něčím jiným, zda nebyl laboratorní výsledek ovlivněn např. souběžným užíváním hormonální antikoncepce aj. U nezanedbatelné části pacientů se totiž subklinická hypofunkce upraví sama a nasazení léků není třeba (je ale vhodné funkci žlázy dále sledovat, např. v těhotenství je nutná léčba i lehké dysfunkce štítné žlázy). Ohledně laboratorních výsledků - pokud jsou testy provedeny v době užívání Letroxu, nelze z nich dostatečně posoudit možnost vysazení léků. Při léčbě hypothyreózy by hodnota TSH 5,02 měla být důvodem k lehkému navýšení dávky (optimální hodnota TSH při léčbě by se měla pohybovat pod 2,0). Normální hodnota TSH se udává mezi 4 a 5, spíše se přikláníme k hodnotě 4,0 (jde také o použitou laboratorní metodu...). Ohledně "alternativní" léčby - je chvályhodné, že jste upravila svou životosprávu a jídelníček a samo o sobě to mohlo mít na zlepšení laboratorních výsledků vliv. Užívání přípravku se zeleným ječmenem je velmi populární, osobně ho ale považuji za zbytečné a nepřisuzoval bych tomu příznivý vliv na štítnou žlázu. Jak tedy z toho ven? Především - řekněte paní doktorce pravdu, jsem si jist, že se nebude zlobit a nějak se domluvíte. Zeptejte se jí podrobně na důvody, které vedly na začátku léčby k nasazení Letroxu. Chápu, že se Vám nechce dlouhodobě užívat žádné léky (zrovna thyroxin je ale celkem "nevinný", je-li to takto možné říci, jde opravdu o látku úplně stejnou, jakou Vaše tělo vyrábí samo...) - domnívám se, že je možné a bezpečné zkusit léky postupně vysadit zcela a z určitým odstupem (cca 6-8 týdnů) otestovat funkci štítné žlázy bez léků a podle toho postupovat dál. Domluvte se na tom ale s paní doktorkou, u možnosti vysazení je nutné vzít v úvahu ty faktory, o kterých jsem psal výše (ultrazvukový nález, protilátky...). Přeji, ať se vše vyvine k Vaší spokojenosti!

Související dotazy

Užívání léku na štítnou žlázu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné užívat...
Odmítání léků na štítnou žlázu
Dobrý den, jsem lékařem sledována kvůli zvýšené normě...
Dávkování léku na štítnou žlázu
Dobrý den, prosím Vás - cca dva měsíce se léčím se...
Léky na štítnou žlázu - vliv na menstruační cyklus
Dobrý den, 14 dní beru Euthyrox 25mg/den (mírně zvětšená...
Výsledky z krevních testů na štítnou žlázu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky z krevních...
Vysazení antikoncepce
Dobrý den. Brala jsem 4 roky HA (tablety) na měsíc...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysazení hormonální antikoncepce

Dobrý den, HA beru momentálně druhý měsíc a ráda bych ji vysadila. Do konce...

Vysazení hormonální antikoncepce a plánované těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak to je s HA a následným otěhotněním, jestli...

Vysazení hormonální antikoncepce Jeanine

Dobrý den, v průběhu měsíce května jsem po šesti letech vysadila antikoncepci...

Vysazení hořčíku v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, všude čtu, že se hořčík vysazuje od 34 - 36+0, dále...

Vysazení léků

Dobrý den rád bych se Vás zeptal jak vysadit lék Brintellix 10mg který beru...

Vysazeni léku alergie

dobrý den před 36 dny jsem musela vsadit lék gabapenktin alergi vyrážka zvraceni...

Vysazení léku duomox 1000 a alkohol

Dobrý den,dnes jsem dostala léky duomox 1000 na anginu.Užívám ráno a večer.V...

Vysazení léku Esoprex

Dobrý den, paní doktorko, mamince (54 let) byl předepsán lék Esoprex (10 mg),...

Vysazení léků na epilepsii

Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat chodím na eeg i kontroly ohledně...

Vysazení léků na spaní a epileptický záchvat

Dobrý den, mám celý život velké problémy se spánkem. Před třemi lety mi moje...

Vysazení léků na vysoký tlak

Dobrý den, užívám tyto léky: Betamed 20 1xdenně Lorista 1xd. Moduretic...

Vysazení léků na vysoký tlak

Dobrý den, užívám tyto léky: Betamed 20 1xdenně Lorista 1xd. Moduretic 1xd....

Vysazení léku pře otěhotněním

Dobrý den, můj manžel užívá lék metotrexát 2,5 mg 3 krát týdně po 2 tabletách...

Vysazení léků před otěhotněním

Dobrý den,ráda bych se zeptala jak dlouho mám čekat s otěhotněním po vysazení...

Vysazení léku Trittico; Prothazin místo Zolpidemu


Vysazeni leku?

Dobry den chtěla bych se prosim zeptat na mou dceru v dubnu ji bude 6 let od...

Vysazení Letroxu


Vysazení letroxu

Děkuji za dřívější odpověď,ta byla dostačující.Nyní mám dotaz,zda bude problém,pokud...

Vysazení Letroxu

Dobry den, ve 12. tydnu tehotenstvi mi byl zjisten TSH 4,2, fT4 16,6 a antiTPO...

Vysazení Letroxu

Dobry den, ve 12. tydnu tehotenstvi mi byl zjisten TSH 4,2, fT4 16,6 a antiTPO...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení a svědění penisu po sexu

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s jedným problémom. môj partner má vždy...

Zpožděná menstruace a těhotenství

Dobrý den, chtela bych se zeptat. Užívala jsem hormonalni antikoncepci aa lékař...

Brnění nohou

Dobrý den, je mi 22 let, a již druhý den mě trápí brnění nohou, mam pocit že...

Břišní kýla

Dobrý večer chci se zeptat mám kylu 1 listopadu mám nástup ale mam problém už...

Bolest a pálení nohou

Dobrý den, od loňského roku mívám potíže s bolestí a spíše pálením prstů a plošek...

Doxybene x slunce, fyzická zátěž

Dobrý den, pane doktore, Jelikož mi prokázali Borelii v krvi, nasadila mi...

Periodická horečka

Dobrý den, synovi ve 21 měsících začaly opakované ataky vysokými horečkami (cca...

Bolest na pravé straně u hrudníku při nádechu

Dobrý den, je mi 16 let a mám takový problém,že už asi 2 dny mě při nádechu...

Možnost otěhotnění po orálním sexu

Dobrý den, je mi 13 let, jsem panna, mám přítele kterému je 17 let a je též...

Přítel má psychické problémy

Dobrý den. Přítel má psychické problémy, stres, mluví stále o tom samém dokola,...

Říznutí do prstu

Dobrý den při rozkrajovaní jsem se omylem řízl do prstu nevím zda jít k lékaři...

Egalizace exostosy těla mandibuly

Dobrý den, dle zprávy od stomatologa mi byl zjištěn exofytický útvar nasedající...

Trápí mě problémy s PMS syndromem

Dobrý den, trápí mě problémy s PMS syndromem a velmi silnou mensturací. Pan...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Distorze kolene a Clexane

Dobrý den, před třemi týdny jsem měl úraz kolene, diagnóza distorze kolene,...

Roztroušená skleróza a invalidní důchod

Dobrý den, chci se s Vámi poradit ohledně možnosti zařazení do částečného ID...

Bolest zad vlevo dole


Problem s travenim

Uz delsi dobu mam problem s travenim. Opakujici se prujmy a zazivaci obtize,...

Bušení srdce, špatné dýchání a na to třas celého těla.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, včera v noci se mi stala taková věc, šla jsem...

ALS

Dobrý den, tohle bude asi delší dotaz. Veškeré problémy začaly přibližně před...

Reklama
Zavřít