Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšetření ledvin - kontrastní látkou a radionuklidy

Radiologie a zobrazovací metody Jana 23.11.2018

Dobry den, muj muz podstoupil pred 3 dny rentgen s fluorescencni latkou kvuli zjisteni funkcnosti ledvin (nevim, zda tento popis vysetreni je spravny, nasledne je posilan na vysetreni izotopy, provedene vysetreni tedy zrejme bylo mene podrobne). Vcera jsme meli nechraneny pohlavni styk a nejsem si jista, zda neni po takovem vysetreni doporuceno pockat s pripadnym tehotenstvim. Zaroven i jedno dite kojim. Mohlo dojit k nejakemu prenosu teto fluorescencni latky? Mohlo by to mit pripadne nejaky dopad na nase deti (kojene, pripadne nove zapocate)? Dale jsem cetla, ze po tom druhem vysetreni izotopy je doporuceno nespat v loznici s ostatnimi osobami z duvodu "zareni" vysetrene osoby. Je to pravda? Manzel spi se mnou i detmi v jedne loznici. Mel by v noci po vysetreni spat jinde? Velice Vam dekuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den, Váš manžel byl s největší pravděpodobností na vyšetření, které se nazývá vylučovací urografie. K zobrazení ledvin se používá kontrastní látka, která obsahuje jód, není tedy radioaktivní a není nebezpečná pro okolí. Může způsobit alergické obtíže osobě, které byla podána, ale ostatním v okolí ne. Po prvním vyšetření Vám tedy nic nehrozí.
V případě druhého vyšetření, což bude zřejmě scintigrafie, se používají látky značené radionuklidy. Podaná radioaktivní látka se většinou rozpadne do druhého dne, je doporučeno do té doby více pít a zdržovat se alespoň 2 metry od těhotných a od dětí.
To je tak všeobecné doporučení při tomto vyšetření, podrobnosti by Vám měli sdělit na oddělení,kde vyšetření proběhne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Koukolská

Specializace: Radiodiagnostika Pracoviště: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Jano.
Souhlasím s odpovědí MUDr. Kovaříkové. Jen doplním pár drobností.
Též se domnívám, že Váš manžel byl pravděpodobně na vyšetření zvaném vylučovací urografie (zkratka IVU), kdy se podává jodová kontrastní látka do žíly a sleduje se její vylučování ledvinami jako ukazatel jejich funkce. Jodová kontrastní látka není radioaktivní, je pouze rentgen-kontrastní. To znamená, že ji můžeme rentgenem zobrazit, ale sama o sobě žádné záření nevydává. Jodovou kontrastní látku tělo vyloučí ledvinami - nakonec se tedy vymočí. Ve výjimečných případech může jodová kontrastní látka způsobit krátce po vyšetření alergické reakce (nebo reakce alergii podobné). Nijak však neovlivňuje okolí osoby, které byla podána. Tady je tedy vše v pořádku a Vy se nemusíte bát o sebe ani o své současné, případně možné budoucí děti.
Při scintigrafických vyšetřeních (ty "izotopy") se obecně používají látky s relativně krátkým poločasem rozpadu - tedy takové, jejichž radioaktivita v čase rychle samovolně klesá. Navíc jsou z těla vylučovány - v případě scintigrafie ledvin je většina látky vyloučena právě ledvinami, tedy opět vymočena. Dokud se látka z těla nevyloučí, je daná osoba vlastně zdrojem slabého záření pro své okolí. Proto se doporučuje udržovat větší vzdálenost od dětí a těhotných. Kromě uvedených obecných doporučení je vhodné informovat se přímo na pracovišti, které vyšetření bude provádět. Tam Vašemu manželovi podrobně vysvětlí, jaký je režim v prvních hodinách až dnech po vyšetření. Důležité je nebát se zeptat.

Související dotazy

Vyšetření žil s kontrastní látkou
Zajímalo by mě, jestli existuje nějaké vyšetření žil...
CT vyšetření s kontrastní látkou
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby...
CT ledvin
Dobrý den chtěla bych se zeptat na možnost CT ledvin...
KONTRASTNÍ LÁTKA A LEDVINY, SOUVISLOST PH MOČI A FUNKCE LEDVIN
Dobrý den, zaslal jsem dnes dotaz tohoto znění: Muž,...
Vyšetření ledvin
Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz týkající se...
Kontrastní látka a ledviny, souvislost PH moči a funkce ledvin
Muž, 54 let. Dosavadní diagnóza - středně závažná nedomykavost...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšetření kyčlí u 8 měsíčního dítěte

Dobrý den. Mám dotaz. Mám 8 měsíční dceru a v lékařské zprávě z vyšetření kyčlí...

Vyšetření kyčlí u kojence

Dobrý den potřebuju poradit mám 7 měsíční dcerku chodili jsme na vyštření kyčlí...

Vyšetření kyčlí u kojence

Dobry den, prosím Vás chtěla jsem se zeptat, kamaradce se v březnu narodila...

VYšetření kyčlí u kojence

Dobrý den, obracím se na Vas s dotazem ohledně dcery, které budou 7. 6. 4 měsíce....

Vyšetření kyčlí, chlapec 2 měsíce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledek vyšetření kyčlí mého dvou měsíčního...

Vyšetření ledvin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je u ženy možné zjistit hladinu testosteronu...

Vyšetření ledvin

Dobrý den,jsem po sonu ledvin a nález je tento: Pravá ledvina 85mm,kora 24mm,v...

Vyšetření ledvin

Josu běžná vyšetření, prováděná v průběhu těhotenství ( odběr moči, příp. krve)...

Vyšetření ledvin

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz týkající se onemocnění ledviny. Od...

Vyšetření ledvin

Dobrý den, mám chronický zánět moč. měchýře, tak záněty se občas vrací, ale...

Vyšetření LP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Prošla jsem neurologickým vyšetřením, protože...

Vyšetření LS pat. Nativně

Dobrý den, prosím o Váš názor a vysvětlení nálezu z CT. Vyšetření bylo provedeno...

Vyšetření LS páteře, kyčle z radiodiagnostického oddělění

Osteochondroza L5/S1 s dorsálními osteofyty, ,spondylosa L4/5.Incip.koxarthroza...

Vyšetření lymfatického systému

Dobrý den, chci se zeptat kde je možné vyšetřit lymfatický systém. Slyšela jsem,...

Vyšetření lymfatických cév

Dobrý den prosím Vás poradíte mi kde by mě vyšetřili lymfatické cesty?Nemůžu...

Vyšetření mag.rezonancí

Prosím o vysvětlení: Dorzáolater.oteofyty na C4-5 Hernie rezidua chondrotické...

Vyšetření magnetické rezonance

Dobrý den, snad jsem to nepřehlédla, ale měla bych možná hloupý dotaz... mám...

Vyšetření magnetickou rezonancí

Chtěla bych se zeptat, zda-li je vyšetření magnetickou rezonancí vhodné v případě...

Vyšetření magnetickou rezonancí

Dobrý den paní doktorko, náš syn (4,5) prodělal před 4 měsíci první epileptický...

Vyšetření magnetickou rezonancí

Hezký den přeji, po třech ASK zákrocích na mém L koleni se vyskytl problém...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule nad zadkem vyplněná hnisem

Zdravím....potřebuju pomoct ....trápí mě boule nad zadkem...je plná hnisu...mám...

Dlouhodobé pálení po močení

Dobrý den. Už asi 3 měsíce mě trápí pálení po močení, které je dost intenzivní...

Krev v moči, bolesti v bedrech


Skvrna pod nehtem

Dobrý den, udělala se mi skvrna pod nehtem, která nemizi, možná trochu bledne...

Trhliny na hrázi a opakující se vaginální záněty

Dobrý den, asi rok po druhé porodu jsem měla poprvé kvasinkovou ifekci a od...

Bolesti zad po masáži


Chrápání nosem

Dobrý den. Poslední rok mám potíže s chrápáním. Mohu volně dýchat nosem, to...

Genitální herpes ?

Dobrý den je to herpes?

Zvýšené jaterní testy


Bolesti konečníku


Bolest v rozkroku

Dobrý den pane doktore Obracím se na Vás s dotazem ohledně bolesti v rozkroku....

Folikulitida


Pálení při močení, bolesti při pohlavním styku

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne, ze by se chlamydie zacaly projevovat...

Praskliny na intimních místech

Dobrý den, jemi 29 roků a můj problém je, že se mi poslední dobou často dělají...

Bolest kostí a kloubů

Dobrý den, před 3 měsíci mi byla odebrána krev poté, co jsem oznámila doktorovi,...

Antikoncepce a menstruace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když začnu brát antikoncepci budu mít menstruaci...

Slabá menstruace po vysazení antikoncepce

Dobrý den chtěla bych se zeptat antikoncepci jsem brala 11let po2mesicich po...

Folikulitida penisu

Dobry den u korene penisu se mi objevilo toto, chtel byxh se zeptat o co se...

Tuhnutí kolene

dobrý den od ledna letošního roku mám problém s tuhnutím kolene a omezeným...

Infekce roupem dětským

Dobrý den, dneska jsem měl slabší průjem a ve stolici jsem uviděl pár bílích...

Reklama
Zavřít