Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Výsledky krve

Alergie Jakub 30.7.2019

Dobrý den, mohl bych poprosit o interpretaci rozborů na přiložených fotografiích? Nevím zda dokument měl ještě další strany, ale vím jistě, že hodnoty u jednotlivých alergenů nepřekračovali uvedenou mez. Proč jsou ale v tom případě některé hodnoty překračující mez? Předem děkuji.

Doplňující dotaz: Děkuji za interpretaci. Testování proběhlo kvůli permanentnímu (byť v intenzitě kolísajícímu) pocitu ucpaného nosu. Nicméně pravdou je, že s trávením mám taktéž problémy, nicméně ve zcela opačném měřítku než naznačujete. Jedná se zejména o pocit tlaku ve spodní části břicha a horší vyprazdňování (tuhá, hrudkovitá stolice, která jde vylučovat většinou pouze za vyvinutí úsilí). ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Jakube, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku alergologovi do naší konzultační poradny. Proto prosím o strpení s jeho odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jakube, snížení celkového počtu lymfocytů nepovažuji za signifikantní, resp. soudím, že mimo meze se dostalo vlivem přísně stanovené hranice nebo rezervou v laboratorním testování, nikoliv patologií u Vás. Zvýšená hladina IgE doprovází obecně alergické choroby a parazitární onemocnění. ECP je protein produkovaný eozinofilními granulocyty, a to při alergických onemocněních - většinou se vyšetřuje u astmatiků, ale mohou ho testovat i kožaři u pacientů s atopickou dermatitidou (obvykle to ale nepotřebují, tak se běžně v dermatologii netestuje). Škoda, že nepíšete o svých obtížích, ale podle spektra laboratorních všetření usuzuji, že se jedná o obtíže gastroenterologické (průjmy? bolesti břicha?). ECP může být zvýšeno u pacientů s Crohnovou chorobou a s ulcerozní kolitidou, případně s parazitárním onemocněním (jater, střev). V žádném případě nelze na základě elevace ECP určit diagnozu. Pokud máte astma nebo atopickou dermatitidu, pak nemá cenu testovat tento protein z gastroenterologických důvodů. Pokud by se uvažovalo o Crohnově chorobě nebo ulcerozní kolitidě na základě symptomatiky, je nutné provést zobrazovací vyšetření - kolonoskopii, ev. enteroklýzu, kapslovou enteroskopii - dle symptomaticky a rozhodnutí gastrenterologa. Parazitární onemocnění se většinou diagnostikují snadno - buď jsou na sono vidět léze v játrech, nebo se najdou paraziti ve stolici, většinou jsou okem viditelné. Nakonec se vyjádřím k mutacím v genech pro laktázu: heterozygot znamená, že máte v jednom z páru genů (většinu genů máme 2x - jednou od otce, jednou od matky) mutaci, což ale klinicky nevede k významnému poklesu aktivity enzymu, abyste splnil kritéria intolerance laktózy. Takové geny máte dva, což je jedno, testování intolerance laktózy diagnózu nepotvrdilo. Jediný význam to může mít: pokud najdete za partnerku ženu se stejnými mutacemi, můžete mít poměrně vysoce pravděpodobně spolu potomky s intolerancí laktózy (25% potomků pro každý gen, bude-li mít partnerka stejnou mutaci v jednom genu, 50% potomků, bude-li mít partnerka obě mutace), není to však důvod, který by se měl promítnout do výběru partnerky k reprodukci, ani by neměl vést k testování potomků, pokud nebudou mít klinické obtíže. Pacienti s intolerancí laktózy si většinou všimnou a udávají, že mají po mléčných výrobcích průjem. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Jakube, pocit ucpaného nosu můžete mít kvůli nějaké překážce (polypu), to by určitě nepřehlédl ORL lékař. Jinak bývá u alergie, odchylky v krevních testech by tomu odpovídaly. Alergen se nemusí prokázat. Jistě Vám lékař doporučil nebo doporučí antihistaminika ve spreji do nosu, event. v tabletách, a to buď při obtížích nebo pravidelně. Méně vhodnou skupinou léčiva jsou kortikoidy, ty fungují kromě alergie na mnoho dalších obtíží, ale dlouhodobé užívání je nevhodné. Ohledně vyprazdňování - pečujte o stolici úpravou jídelníčku, hojně pijte, vysledujte, jaké potraviny by pro Vás mohly být problematické, je vhodná i pravidelná fyzická aktivita. Vzhledem k věku nepředpokládám, že trpíte nějakým závažným onemocněním střev, každopádně obtíže s vyprazdňováním řešte, ale nikoliv pátráním po nějaké nemoci, ale právě uvedenými režimovými a dietními opatřenímim, zácpa je rizikový faktor v rozvoji hemeroidů. Až kdyby byla zácpa opravdu úporná, vyhledejte gastroenterologa, existuje i diagnoza dráždivý tračník - typ se zácpou, v léčbě se u této jednotky prosazuje navíc psychoterapie. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Vysledky krve
Dobrý den,mužete mi prosím napsat něco víc o mych vysledcích...
Vysledky krve
Dobry den pritelkyne je v 10 tt. Dnes dostala vysledky...
Únava a výsledky z krve
Dobry den, chcel by som poprosit o radu, zhruba pred...
Výsledky krve na boreliozu
vysledky krve na boreliozu chtel bych se zeptat co...
Výsledky krve
Dobrý den,obracím se na Vás s žádostí v neděli se mi...
Vysledky krve
Dobry den mam doma 2 deti s rozstepem a ted cekame3.BYla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výsledky krve

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda je možné abych měla nějakou infekci.Na...

Vysledky krve

Dobrý den,mužete mi prosím napsat něco víc o mych vysledcích krve?Je to něco...

Výsledky krve

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení některých nejasností . Lékařka...

Vysledky krve

Dobry den , rad bych se optala na sve vysledky krve.U iontu mam vysoke vyky,...

Výsledky krve

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat na jeden krevní odběr....

Výsledky krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky odebrané krve. Je toho asi trochu...

Vysledky krve

Dobry den mam doma 2 deti s rozstepem a ted cekame3.BYla jsem na 1.velkem uz.vse...

Vysledky krve

Dobry den pritelkyne je v 10 tt. Dnes dostala vysledky krve na stitnou zlazu.vysledky...

Výsledky krve

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co znamená ve visledcich krve GGT 1,83. a potom...

Výsledky krve

Dobrý den paní doktorko, omlouvám se,že ruším.Mám dotaz.Od července 2013 mám...

Výsledky krve - co znamenají?

Dobrý den, už 14 let se léčím na autoimunní poruchu štítné žlázy (Hashimoto)...

Výsledky krve - zvýšené červené krvinky


Výsledky krve a sonografie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na výsledky krve které jsem si nechala udělat...

Výsledky krve a ultrazvuku

Dobrý den, poměr jat. enzymů Ast:Alt prý nemá být víc než 1. (??) Mám trvale...

Výsledky krve a ultrazvuku štítné žlázy

Dobry den, prosim Vas o radu, co znamenaji tyto vysledky krve: TSH-2,754, FT4-10,98....

Výsledky krve adenom

dobrý den, dnes manželce přišly výsledky z krve brané endokrinologem, léčí se...

Výsledky krve na 1. screening

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jsou laboratorní výsledky v pořádku na...

Výsledky krve na boreliozu

vysledky krve na boreliozu chtel bych se zeptat co tyto vysledky znamenají

Výsledky krve po šestinedělí

Dobrý den, před 14 dny jsem byla na odběru krve po šestinedělí a zjistili mi...

Vysledky krve u syna

Dobry den, jsem prave s 2,5 letym synem v nemocnici na Mallorce. Od vcerejsiho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dlouhodobý suchý kašel škrábání v krku

Dobrý den, nevím zda je to dotaz pro Vás, případně prosím o předání dál, již...

Čelist


Svetlejší lesklá kašovitá stolice

Dobrý den, již od vánoc mě trápí svetlejší,kašovitá jakoby lesklá stolice.....

Polyp na čípku

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 14. týdnu těhotenství a na běžné poradně...

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Polyp na čípku v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, mám dotaz, mám polyp na děložním čípku a jsem v 15...

Boulička na hlavě

Dobrý den rád bych se zeptal mám v zadu na hlavě takovou nepatrnou bouličku...

Zlomená čelist

Dobrý den, měla bych dotaz. Při zlomenině obou kloubních ramen dolní čelisti...

Chronická atrofická gastritida

Prosím o odpověd,mám chronickou atrofickou gastritidu,už dlouho,zjistili mi...

Bolesti a povšechné obtíže

Dobrý den, předem říkám, že se bude jednat o delší dotaz, jsem již poněkud...

Kondylomata, zánět penisu

Dobrý den, léčil jsem kondylomata, po mazání krému Wartec se mi po 2 dnech...

Stav po operaci patní zlomeniny

: Dobry den měl bych dotaz nebo zdali by šlo s tim neco dělat ,v lednu tohoto...

HIV

Dobry den, mam dotaz... Mel jsem par sexualnich partnerek, vse bylo s ochranou...

Vyrustky na jazyku

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, mám na jazyku ze spodu takové vyrustky a...

Bolesti žaludku, studený pot, nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už nějakou dobu mě trápí bolesti žaludku,...

Kašel

Dobrý den, už zhruba tři měsíce trpím dráždivým suchým kašlem. Překvapivě ne...

Motání hlavy a návaly horka

Dobrý den, nikdy jsem neměla problémy s motání hlavy, nebo něčeho podobrného,...

Únava a vyčerpání

Dobrý den, posledních pár měsíců mne pichá na levé straně hrudi(u srdce). Toto...

Nízký tlak

Dobrý den - stručně info o mně: žena, 25 let, 175 cm, 72 kg, denně lehká pohybová...

Bulka v prsu u muže

Dobrý den, Nahmatal jsem si podivnej útvar na levém prsu. Popravdě nevím, jestli...

Reklama
Zavřít