Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Výsledky laboratorních vyšetření a lipomatoza

Vnitřní lékařství Karel 22.1.2020

Dobrý den, měl bych 2 dotazy:
1) Ve výsledcích po vyšetření moči mám všechny parametry v pořádku až na sediment moči - hlenová vlákna - záplava (toto jsem měl již před rokem) a v hodnocení lab. je úplně za max hranicí a erytrocyty 5. Co to znemaná ? nesouvísí to s hodnotami vyš.krve kreatin 101 (53-97) , játra ALT 1,68 (0,12-0,67), GGT 2,4 (0 - 1,1). Nemám žádné nachlezení atd. A odběr byl přesně dle pokynu laboratoře.
2) Pokud mám dle sono vyšetření lipomatosu slinivky a hepatopatii je to trvalé nebo to jde nějakým způsobem eliminovat ? např. cvičení atd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Karle,

začnu vaším druhým dotazem: lipomatoza a steatoza jater (hepatopatie) představují relativně benigní (nezávažné) onemocnění způsobené nadměrným přísunem a ukládáním tuků v organismu. Eliminovat toto zcela jistě lze a to pravidelnou aerobní fyzickou aktivitou alespoň 3-4x denně (čím více, tím lépe) 45-60 minut (rychlejší chůze, lehký běh, plavání atd.). Stejně tak je třeba upravit jídelníček - stravovat se pravidelně 4-5x denně, eliminovat tučné, smetanové pokrmy, smažená jídla, uzeniny atd., zařadit dostatek zeleniny a ovoce (ne přezrálé), eliminovat sladké a slazené nápoje (nejlépe čisá voda, minerálka) atd.
Tím se dostávám k prvnímu dotazu: zvýšení jaterních testů (ALT, GGT) je pravděpodobně právě k tomuto (lipomatosa, steatoza, hepatopatie). Hlen a krev v moči bez dysurických potíží (pálení, řezání při močení, častého močení) je nespecifická věc, stejně jako hraniční zvýšení kreatininu (mohl jste být před odběrem méně napitý). Nález by bylo vhodné konzultovat s urologem, ale předpokládám, že by se o nic zásadního jednat nemělo.
S pozdravem, J. cícha

Související dotazy

Vysvětlení SONO břicha
Dobrý den, dnes jsem byla na SONU břišní dutiny a...
Výsledky vyšetření
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření spirometrie...
Výsledky vyšetření
Dobry den, a predem dekuji za odpoved na otazku,kterou...
Prosím o vysvětlení laboratorních výsledků.
Dobrý den, po sonu ŠŽ - popis: hypodenssní drobné strumy,...
Imunologické výsledky
Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na imunologickém vyšetření...
Výsledky vyšetření
Dobrý den, děkuji za Vaše odpovědi na autoimunitní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výsledky laboratorního vyšetření

Mám otázku a u mojho prakt.lekára som nedostala odpoveď. Pred pol rokom mi...

Výsledky laboratorního vyšetření

Dobrý deň , mohla by som Vás poprosiť o vysvetlenie ohladom výsledkou krvy ....

Výsledky laboratorního vyšetření

Dobrý den, Posílala jsem dotaz ohledně posouzení krevních testů. Rada...

Výsledky laboratorního vyšetření

Dobrý den, před nedávnem mi bylo provedeno laboratorní vyšetření (sérum, krev....

Výsledky laboratorního vyšetření a bolest v oblasti ledvin

dobrý den prosim Vás mam pocit že mne boli ledviny ted sem byl na vyšetřeni...

Výsledky laboratorního vyšetření krve

Dobrý den mohl sem prosím zeptat co znamenají tyto výsledky laboratorního vyšetření...

Výsledky laboratorního vyšetření na HSV

Dobrý deň, čo znamenajú výsledky z infektológie: porodila som dieťa 23.9.2018 -...

Výsledky laboratorního vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, V posledním roce jsem byla na dvou vyšetřeních štítné žlázy. Výsledky...

Výsledky laboratorních odběrů

Dobrý den,můžete mi prosím napsat co znamenají ty zkratky z vysetreni a ty zvýšnené...

Výsledky laboratorních odběrů

Dobrý deň, dovoľujem si vás požiadať o vyhodnotenie výsledkov priloženého...

Výsledky laboratoře

Dobrý den mohu se zeptat jak dlouho trvají krevní testy na ACHR a MUSK odeslané...

Výsledky laboratoře

Dobrý den, chci se zeptat na výsledky krve celkové viz příloha. Zdali je v pořádku...

Výsledky laboratoře

Dobrý ve fotkách posílám výsledky z krve... jednu věc mám strašně zvýšenou.....

Výsledky laboratoře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Na preventivní prohlídce mi byl zjištěn cukr...

Výsledky laboratoře

Pekny den chcel by som poprosit o zhodnotenie lab. Vysetrenia z krvi. Dakujem

Výsledky laboratoře (krev a moč)

Dobrý den, níže posílám výsledky odběru krve + moči. Byl mi našen hlen v moči...

Výsledky laboratoře a další

Dobrý den, matka 55 let, si nechává dělat druhým rokem, každý rok základní KO+biochemie....

Výsledky laboratoře, jaterní testy, cholesterol

Dobrý den, mám dotaz byla jsem na krevní odborech a mám zvýšené jaterní testy...

Výsledky lumbální punkce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho trvají výsledky po lumbální punkci?...

Výsledky lumbální punkce

Dobrý den, v příloze zasílám výsledky lumbální punkce. Můj dotaz zní, zda některé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Imunopatie

Dobrý den, dcera 4 roky má nález: hypoechogenní ložiska na štítné žláze, TSH...

Bolest na vnitřní straně kotníku

Dobrý den, včera při chůzi jsem začala pociťovat bolest na vnitřní straně kotníku...

Mononukleóza a sport

Dobrý den, v uplynulých 14 dnech jsem prodělala mononukleózu - angínové příznaky,...

Nechce se postavit, když se to povede pak je rychle hotovo

Dobrý den, mám dotaz ohledně problému s erekcí, který mám :(. Je mi 20 let...

Stav po zlomenině nártní kosti

Dobrý den, jsem 7 týdnů po úrazu - zlomenina III. nártní kosti (MTT). Několik...

Zablokovaná záda

Chtěla bych se zeptat je mi 13-16 let a měla jsem takovou nehodu.. Byla jsem...

Pocit plnosti břicha

Dobrý den, již třetím týdnem mě trápí pocit plného břicha a občasné bolesti...

Vlnění před očima a následná bolest hlavy

Dobrý den, Z ničeho nic, mě začalo před očima vlnění, podobající se vibrujícímu...

Opožděná menstruace

Dobrý den, je mi 14 let a menstruaci jsem měla zatím jenom 3x. Vždy téměř pravidelně...

Zarudnutí na obličeji.

Dobrý den, asi před půl rokem mi byla zjištěna Snížená fce. štítné žlázy. Bral...

Abrupce úlomku apexu fibuly - léčba

Dobrý den, byla jsem cvičit, po cvičení se uvolňovala (protahování a uvolňování...

Časté pohyby střev

Dobrý den, prosím o vás názor, minimálně poslední týden registruji časté pohyby...

Bolest kolene po operaci menisku

Dobrý večer, potřebovala bych poradit. 21. února 2012 jsem byla na operaci menisku....

Závratě, brnění rukou, únava, nadměrné pocení, těžké nohy a ruce

Dobrý den, chci poprosit o Váš názor, co by mohlo být příčinou mých potíží....

CT vyšetření

Dobrý den, mám dotaz. Tatínkovi na CT přišli na nález v močovém měchýři. Mám...

Záškuby svalů a brnění svalů

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně neurologických problémů.Koncem roku...

Piercing

Dobrý den, za měsíc jsem objednaná na operaci, budou mi vyndávat mandle. Moje...

Strach ze zubaře

Dobrý den, je možné v dospělosti překonat strach ze zubaře. Na základní škole...

Bolesti krční páteře, hlavy tlak v hlavě motání, únava

Dobrý den, mám takovy problem, me problemy trvaji asi 4 mesice, ale ted se...

Rtg vyšetrenie

Dobrý deń, začala som mať problémy s krčnou chrbticou - trpela som závratmi,...

Reklama